kategoria: A1200
[#31] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@strim_, post #29

Jeszcze taniej wyjdzie kupic GoteK na ebay albo aliexpress i samemu przeflashowac firmware.
[#32] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Norbert, post #31

A ja znalazłem coś takiego link Jeśli dobrze rozumiem to ten program działa na zasadzie pctowego daemon tools obsługującego obrazy płyt DVD. Mylę się? Bo jeśli nie to właśnie czegoś takiego szukałem. I od razu pytanie jak to zainstalować na amidze?
[#33] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #32

Próbujesz na siłę znaleźć drop-in replacement dla WHDLoada :D
Nie uruchomisz tędy gier, ponieważ ten program używa systemu, a gry w przeważającej większości nie używają systemu i się z dyskietek bootują. Wobec tego musisz użyć WHDLoad, ponieważ "zamraża" on system, tworzy procedurę powrotu pod jakimś klawiszem, odpala grę w "czystym" środowisku i podczas pracy gry oczekuje na wciśnięcie klawisza wyjścia, który wywala grę i przywraca system. Wobec tego, masz takie rozwiązania:
1. Zgrywanie dyskietek od innych ludzi, najtańsze i najbardziej mozolne.
2. Kupno emulatora stacji dyskietek Gotek. Domyślnie emuluje dyskietki pecetowe, można zmienić firmware na obsługę dyskietek Amigowych. Zestaw z przerobionym firmware sprzedaje 1111olo. Koszt to jakieś 120zł. Wpinasz pendrive z grami .adf, wybierasz wybierakiem i grasz. W trakcie gry zmieniasz dyskietki klawiszami.
3. Kupno emulatora stacji dyskietek HxC. To samo, co Gotek, tylko mniejsze i możliwe do zasadzenia w środku Amigi z gustownym ekranikiem, zamiast pendrive wsadzasz kartę SD/microSD (nic Ci nie wystaje wielkiego), trochę droższe (+-200zł)
4.Kupno karty ACA500, która dodaje od razu 4MB Fast i dwa sloty na karty CF jako dyski twarde, wtedy można użyć WHDLoad i później rozbudować ze względu na wyprowadzenie slotu rozszerzeń od A1200, Koszt jakieś 300-400zł.

Ciesz się, to i tak są tanie rzeczy, jak na Amigowe gratki :D
[#34] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Skrzyp, post #33

I o taka odpowiedź mi chodziło, kawa na ławę. W takim razie albo kupie ten fast ram albo zostanę przy dyskietkach. Powie mi tylko ktoś jeszcze gdzie kupie fast ram? Bo na eFUNZINe już nie mają. Wolałbym polski sklep (bo wysyłka np z UK będzie kosztowała więcej niż przedmiot, a przynajmniej tak mi się wydaje)

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 20:54:03 przez Szynsz
[#35] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Skrzyp, post #33

Eee... Ale po co mu karta ACA500, skoro on ma (mieć) A1200? Położy obok na biurku i będzie ją kontemplował?

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest strimowy FAST RAM na PCMCIA (jedyna wada - że jeszcze go nie ma). Koniec kropka. Basta. Rzekłem. Nie przyjmuję negatywów, nie odpowiadam na zaczepki. Nie słyszę Was! LA LA LA LA LAAA!!!
[#36] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@recedent, post #35

No to znowu ćwieka mi zabiliście to zwykłe karty fast ram nie są kompatybilne do A1200?

Wrrróć wcześniej była mowa o bodajże tych kartach link i rozumiem że ten fast ram jest dedykowany dla A1200 pytanie gdzie to dostać?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 20:59:51 przez Szynsz
[#37] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #36

Nie, nie, kolega po prostu napisał o karcie Aca500, która jest do Amigi 500. Pisalem ci wczesniej o karcie ACA1220 , do kupienia w retroami.com.pl .
[#38] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #37

Kurka to się w końcu zdecydujcie czy do grania z dysku potrzebuje fast ram podany w poprzednim poście czy kartę turbo?
[#39] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #38

Jak chcesz tanio to sobie zainstaluj winuae i po problemie.
[#40] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #38

Do whdload potrzebujesz minimum 4 mb fast ram. Żeby oglądać bardziej wymagające dema, odpalić niektóre gry 3d np. doom to potrzebujesz karty turbo minimum z procesorem 030.

Jest też opcja instalacji gier na dysku z dyskietki ale nie wszystkie gry mają taką opcję.
A to że w efunzine jest napisane ''produkt nie dostępny'' nie ma znaczenia, napisz do nich może akurat będą mieć to rozszerzenie 4 mb.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 21:11:52 przez mikser
[#41] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #39

Niestety przerabiałem ten emulator i jakoś nie przemawia to do mnie. Natomiast mam dwie różne informacje (albo ja czegoś nie rozumiem) By używać WHDload (co poza dyskietkami jest dla mnie najlepszą opcja jak się okazuje) potrzebuje minimum 4mb fast ram tylko teraz pytanie czym się różni kość fast ram z eFUNZINe od karty turbo z RetroAmi? Bo tego nie rozumiem. I drugie pytanie, jeśli wystarczy mi kość rozszerzenia fast ram to gdzie ja mogę dostać na sieci?
[#42] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@mikser, post #40

No ok a gdzie mogę jeszcze oprócz efunzine dostać rozszerzenie fast ram? Bo tam wyprzedane
[#43] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #41

W turbo masz szybszy procek plus pamięć a fast to sama pamięć .
[#44] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #43

Czyli jednym słowem dołożyć i zainwestować w turbo, no cóż to muszę trochę pociułać :P
[#45] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #42

Ale pisałeś do nich? To że jest tam krzyżyk (niedostępne) nie oznacza że tego nie mają. Ogłoś się na giełdzie ppa, przeglądaj ebay/allegro, czekaj na rozszerzenie 4mb na pcmcia. Innej opcji właściwie nie ma.
[#46] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@mikser, post #45

No nic to chyba na obecna chwile tyle, zgromadziłem dostatecznie wiedzy na ten moment by wziąć się za reanimacje babci amigi. Teraz czekać tylko kiedy dostane ja w swoje ręce.

Dzięki Panowie raz jeszcze mam nadzieje że nie napsułem wam zbyt wiele krwi ;)
[#47] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #44

To ja się widocznie pomyliłem - przepraszam, jest podobny wątek o A1200.

Jeśli chodzi o sam Fast RAM - można wlutować na płytę, co jest nieeleganckie i takie sobie estetycznie. Można kupić kartę z samym FastRAMem "pod klapkę" - ale taka karta jest stara, bo już ich nie robią, może zawieść i zastrajkować ze starości.

Karty turbo Individual Computers ACA (Amiga Classic Accelerator) są produkowane od 2012 do teraz w Niemczech, i są naprawdę solidnymi i fajnymi konstrukcjami. Są wersje z procesorem 020 i 030, z różnymi taktowaniami. Na takiej karcie dostajesz od razu szybszy procesor i możliwość wpięcia modułu zegara. Dostajesz też dużo Fastu, gwarancję na 2 lata i pełne wsparcie techniczne. Jeśli rzeczywiście jest kijowo z kasą, to raczej celuj w ACA1220, chociaż ja bym już trafiał w ACA1232 z racji posiadania procesora 030 - pociągnie więcej późniejszych tytułów i dem, a przy tym programy pod systemem będą już używalne. (System AmigaOS jest bardzo fajny, zobacz dział Graffiti/Wasze Blaty. I dla rozróżnienia - AmigaOS to cały system, na który zawiera się AmigaDOS (system obsługi dysku), Exec, Intuition i Workbench, czyli to, co wyświetla blat, okna z folderami i ikony. Exec, Intuition i AmigaDOS są w Kickstarcie, zaś bibloteki, programy użytkowe i Workbench - na dyskietkach/dysku).

W każdym razie, jeśli chcesz o coś zapytać, to wal śmiało.

PS: Karty ACA zapewniają brak konfliktu z szyną PCMCIA i pełną zgodność z WHDLoad, który ponoć grymasi przy niektórych Apollo czy Blizzardach (to już wyższa półka). Jednocześnie możesz sobie aktualizować Kickstart z dysku do pamięci MapROM na karcie i oszczędzasz przy tym na kościach.
[#48] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Skrzyp, post #47

Jeśli chodzi o sam Fast RAM - można wlutować na płytę, co jest nieeleganckie i takie sobie estetycznie.

Oraz - prawdopodobnie - niewykonalne (znasz kogoś, komu się udało?).
[#49] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@recedent, post #48

Czytając PPA odnoszę wrażenie, że przy stachu100 i superboniu, czy innym amigowym majstrom nic nie jest niemożliwe, a Mirek i Zenek zwarsztatu w Koziej Wólce co wszystko wyklepią i z dwóch dzwonów zrobią perełkę, co nią tylko stary Niemiec do kościoła jeździł, to zakichane smarkacze :P
[#50] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #38

Szynsz: ACA 1220/16 jest zasadniczo rozszerzeniem pamięci z dodanym leciutko szybszym procesorem . Proponuję je, ponieważ z nabyciem zwykłego rozszerzenia fast ram może być problem, musiałbyś czatować na Allegro. Acę masz od ręki nówkę na gwarancji.
[#51] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #50

Dlatego jesli juz cos kupie to ACA
[#52] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #51

Dobra decyzja :) swoją drogą zauwazam ostatnio wysyp nowych amigowcow i takich, powracajacych po latach przerwy. Fajnie !
[#53] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #51

Jak tylko do gier to kup ACA 1220 16mhz potem możesz ewentualnie podkręcić do 28mhz, zainstalujesz CF + jakiś pakiecik CWB + whdload i będzie hulać.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 11:12:06 przez Art
[#54] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Art, post #53

Rozejrzyj się bo za połowę tej ceny idzie kupić 4/8MB fasta, co prawda używanego (nowego nie szukaj bo nie ma). Może to wydaje się mało ale większość gier na amigę wymaga 1MB ramu. Taka ilość do grania w gry (w WHDLOAD też) jest wystarczająca. Karta z retroami jest minimalnie szybsza od tej "zwykłej" z 4/8MB fastu (14MHz vs 16MHz) a 2x droższa z bezsensownie wielką ilością ramu.

Ram do Strima jest nowym produktem jednak musisz wziąć pod uwagę że blokuje Ci port PCMCIA, a ten świetnie nadaje się do wymiany danych.

Koledzy doradzali zakup emulatora stacji dysków. Jak chcesz zagrać w dwie gry raz na rok to polecam, ale jak częściej to kilka MB fastu i do tego karta CF (albo dysk).
[#55] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #54

Ram na pcmcia ma tez taką wadę, ze nie przyspiesza Amigi. Bawilem sie ostatnio A1200 z 2Mb Fastu na Pcmcia i po pierwsze dla wielu gier z Whdload w trybie preload to bylo za malo, a po drugie sysinfo nie wykazywalo zadnego przyspieszenia wzgledem golej A1200. Czy 370 zl za nową ACA to duzo, czy nie ? Wg mnie cena do lykniecia jak za nowy sprzet. Ewentualnie gdyby dalo rade gdzies na aukcji wytargac rozszerzenie fast za max 150zl to moznaby sie zastanowic...
[#56] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #55

Ram na pcmcia ma tez taką wadę, ze nie przyspiesza Amigi.

Jak jest wolny to nie przyśpiesza. Nasz nowy SRAM PCMCIA przyśpiesza gołą A1200 do 1.67 MIPS. Patrz ten wątek, są tam gdzieś screenshoty z SysInfo.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 14:21:29 przez strim_
[#57] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #54

"bezsensownie wielką ilością ramu" nie zastanawiałeś się nad tym że ktoś może wykorzystać tą bezsensowną ilość ramu a w ogóle to taki ram z ACA jest szybszy od takiej czwórki czy ósemki.
I to prawda że w ACA bez AcaTunne będziemy mieli tylko jeden mega czyli ACAtunne odpala się razem z systemem i to ono nam daje dodatkową pamięć.
[#58] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@strim_, post #56

Ok jasna sprawa.
[#59] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #57

ACA 1220 16mhz podkręcona na 28mhz daje jakieś 4.5 MIPS to nie tak zle jak na 370zł.
[#60] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Art, post #59

Nie no cena ACA w porównaniu do jej możliwości jest naprawdę atrakcyjna, jest to jakiś przełom w dziedzinie tanich kart turbo bo co by było jeśli ACA powstała by w latach 90 aż strach pomyśleć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem