[#47]
Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...
@Szynsz,
post #44
To ja się widocznie pomyliłem - przepraszam, jest podobny wątek o A1200.
Jeśli chodzi o sam Fast RAM - można wlutować na płytę, co jest nieeleganckie i takie sobie estetycznie. Można kupić kartę z samym FastRAMem "pod klapkę" - ale taka karta jest stara, bo już ich nie robią, może zawieść i zastrajkować ze starości.
Karty turbo Individual Computers ACA (Amiga Classic Accelerator) są produkowane od 2012 do teraz w Niemczech, i są naprawdę solidnymi i fajnymi konstrukcjami. Są wersje z procesorem 020 i 030, z różnymi taktowaniami. Na takiej karcie dostajesz od razu szybszy procesor i możliwość wpięcia modułu zegara. Dostajesz też dużo Fastu, gwarancję na 2 lata i pełne wsparcie techniczne. Jeśli rzeczywiście jest kijowo z kasą, to raczej celuj w ACA1220, chociaż ja bym już trafiał w ACA1232 z racji posiadania procesora 030 - pociągnie więcej późniejszych tytułów i dem, a przy tym programy pod systemem będą już używalne. (System AmigaOS jest bardzo fajny, zobacz dział Graffiti/Wasze Blaty. I dla rozróżnienia - AmigaOS to cały system, na który zawiera się AmigaDOS (system obsługi dysku), Exec, Intuition i Workbench, czyli to, co wyświetla blat, okna z folderami i ikony. Exec, Intuition i AmigaDOS są w Kickstarcie, zaś bibloteki, programy użytkowe i Workbench - na dyskietkach/dysku).
W każdym razie, jeśli chcesz o coś zapytać, to wal śmiało.
PS: Karty ACA zapewniają brak konfliktu z szyną PCMCIA i pełną zgodność z WHDLoad, który ponoć grymasi przy niektórych Apollo czy Blizzardach (to już wyższa półka). Jednocześnie możesz sobie aktualizować Kickstart z dysku do pamięci MapROM na karcie i oszczędzasz przy tym na kościach.