kategoria: A1200
[#61] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #60

Nie bój się tylko pomyśl. Kosztowała by tyle że nikt by jej nie kupił.
Jak kupowałem swoje pierwsze turbo do A1200 to 10 milionów kosztował Blizzard (030) z kooprocesorem a 8 milionów simm 8MB. Koszt 128MB RAMu wielokrotnie przerósł by cenę samej karty.

Pozdrawiam
[#62] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@RadoslawF, post #61

Właśnie pomyślałem o tym jak już to napisałem tzn. pamieć w tamtych czasach byłą strasznie droga. Ale teraz jednak jest to jakaś alternatywa chociaż nie ma koprocesora to jest nowa i w miarę tania, i każdy może sobie ją kupić mieć i się cieszyć a nie szukać polować okazji na używane, lecz nie można powiedzieć że używane jest złe, dobre jest to że można kupić coś nowego do Amigi.
[#63] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Art, post #53

Zaraz zaraz, czyli jakbym kupił najtańsza wersję ACA za 370 zł to jeszcze musiałbym coś majstrować by pograć (tak nie planuje nic innego na tym robić)? Jeszcze parę postów temu ktoś napisał że na ACA można odpalić Dooma. To jak to w końcu jest? Kurka 128MB ramu plus 16Mhz procesor miało by nie starczyć do komputera z lat 90-tych?
[#64] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #62

Wielki plus kart Aca : zamiast wydawać 1000 zł na jakieś stare 030 wydajemy max 750 i mamy dwa lata gwarancji.To samo z Amiga 500 .. Zamiast starego Mega ram kupujemy Acę i gra muzyka :) Uważam że ceny kart z 030 mocno spadną :)
[#65] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #63

Zainstalować kartę cf postawić OS, pewnie przydał by się jeszcze dżojstik i telewizor, jak nie chcesz tak bardzo inwestować to kup sobie gotka za 125zł.
[#66] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #65

Jako świeżo upieczony użytkownik Aca stwierdzam iż dobrze zrobiłem że nie kupiłem starego Blizzarda za 1000zł.
[#67] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@kaka, post #64

Aca 520 na pewno będzie rewolucyjna. Cena jak cena rynek je ustala.
[#68] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #66

Nie możesz powiedzieć że Blizzardy są złe a Aca jest dobra, chodzi o to że teraz masz wybór kiedyś go nie było i teraz sam możesz zadecydować czy chcesz coś nowego czy bardziej nawiązujesz do klasyki.
[#69] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #65

Katra cf i ACA są jak najbardziej ok, tylko ktoś pisał o podkręcaniu procesora itp, wiec zacząłem się martwić. Jeśli tylko wystarczy mi golas z karta cf i ACA za 370zł to z bogiem sprawa. Tak jak pisałem wcześniej, jeśli miałbym już coś kupować to zdecyduje się na ACA.
[#70] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #69

Podkrecac mozesz ale nie musisz :) zawsze masz taka opcje.
[#71] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #57

Ciekawe do czego, o na pewno nie do grania w gry.
Przecież nie do przeglądania internetu który działa jak na 386 25MHz (czyli trzeba dużo... dużo... bardzo dużo... i jeszcze więcej cierpliwości).
Na komórce się go przyjemniej przeglada, a o braku wsparcia dla wielu rzeczy jak choćby flasha szkoda gadać. Ot ciekawostka.
Nawet w gry typu Doom ta karta to zdecydowanie za mało (nawet podkręcona do 28MHz).

Napisz do czego wykorzystujesz ten ram bo jestem ciekaw.
[#72] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #71

Przydaję się do rozpakowywania archiwów. Jest dużo szybciej niż przy użyciu hdd.
[#73] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@11111olo, post #71

Wczoraj używałem Stereo Master w Amidze 500+ACA 500 /bo teraz uważam że ta jest najlepsza/ mam 2 mb/chip i 1,5mb/fast czyli w praktyce trzy coś a gdy do tego podepnę jeszcze jedną Aca i będę maił sto dwadzieścia mega na sample wiesz co to jest, cuda na kiju możesz na tym robić i pomyśl że to wszystko na Amidze samplowałem z PSX scph-1002. Amiga 1200 z 4mb fast wypada w porównaniu do Amigi 500+Aca500 dość licho pamieć fast adresowana w obszarze zorro/2 jest dość wolna.
[#74] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #73

Przy takim procku (68030) nigdy takiej ilości pamięci nie wykorzystasz. To jest po prostu niemożliwe. Po prostu ten procek jest za słaby. Dopiero 68040/40 MHz i wyżej mają szansę na wykorzystanie tej pamięci. I to tak naprawdę nie całej. 128 MB tu jest tylko dla picu, aby to ładniej wyglądało, tak jak Gigaherce w procesorach Intel Pentium 4.

Tak to wygląda. Jakbyś miał kartę graficzną i szybki procesor to tak i Amiga OS 3.9. Odpalasz sobie Napalm czy podobne inne gry. Czy jakiś program graficzny i zaczynasz obrabiać duże pliki graficzne. Czy wreszcie niektóre dema scenowe. Ale nie przy 68030, które jest niewiele szybsze od 68020.

Ja kiedyś dawno, dawno temu miałem Amigę 1200 i Apollo 68040/40 MHz. I 48 MB Fast ramu. I tak szczerze to nie pamiętam aby coś krzyczało że potrzebuje więcej ramu. A pod PageStream 3.x napisałem pracę magisterską i obroniłem. Także wiem co mówię.

Obecnie mam A1200 z Blizzardem 1220/4 MB Fast i do większości gier wystarczy. Oczywiście nie odpalę na tym Dooma, nie odpalę też Napalmu, Exodusa, nie odpalę też Foundation. Pamiętam - to była piękna gra z piękną muzyką. Ale też na ACA bym tych gier nie odpalił lub jeżeli nawet to szybko by mi się odechciało w nie grać.

Gdyby powstała dobra ACA z procesorem 68040 lub 68060 - to byłby hit. A tak to szkoda na nie pieniędzy.

Częściej wykorzystuję tu koprocesor pewnie (np niektóre kompresory z niego korzystają, ale nie tylko). Niż bym wykorzystał do czegoś 128 MB ram. Dlatego marzeniem dla mnie na dzisiaj to jest wrócić do 68040, ale na razie brak jest funduszy.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 22:48:04 przez gilban
[#75] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@gilban, post #74

Ale przecież sample masz w ramie, co tu dużo pisać Aca to tania karta brak koprocesora pewnie by się przydał nie ma trudno. A to wszystko dla zabawy nie mam zamiaru dostać Grammy , najlepiej jest przekonywać kogoś że nie, po co , spoko ciekawe czemu karta wyszła w takim cofigu chwyt marketingowy, czy oczekiwania użytkowników że jednak ten ram jest do czegoś potrzebny.
[#76] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #75

Tu przecież nie chodzi o to czy się wykorzysta cały ram , taka Aca EC030/40mhz jest porównywalna szybkościowo z blizzkiem 1230/50 a jest duż tańsza. Sam polowałem na Blizzarda i moim zdaniem skoro jest alternatywa nie warto przepłacać.
[#77] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zorkadar, post #76

Z Blizzardem 1230 - masz rację, ale nie z prockiem 68040 lub 68060. Bo to jest duża przepaść.

Blizzard ma tylko taką przewagę, że jak ktoś tylko dostanie kontroler SCSI, to jest on zdecydowanie szybszy od IDE na płycie głównej, a nawet od FastATA i nie obciąża procesora jak IDE.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 00:19:37 przez gilban
[#78] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@gilban, post #77

Blizzard ma więcej przewag. Jak go włożysz to zadziała z każdą konfiguracją i ze slotami zorro też. ACA nie zadziała ze slotami zorro, dla niektórych kart trzeba robić timingfix płyty głównej, jeszcze inne maja problemy z kartami CF w roli HD i WDHLoad.

Pozdrawiam
[#79] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@gilban, post #77

20/30 a 40/60 to całkiem co innego cafe, SCSI spoko jeśli masz adapter scsi/cf dysk jest głośny i do tego jak masz słabą instalacje elektryczną to go usłyszysz w głośnikach . Tylko pamieć flash.
[#80] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@RadoslawF, post #78

Największa przewaga to jego chora cena . Też miałem obawy bo naczytałem się o timing fixach i innych pierdołach ,u mnie Aca śmiga jak złotoszeroki uśmiech
[#81] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #79

(OT)

Panie Amizet, ja Ci powiem jedno - naucz się Pan pisać po polsku, bo mnie coś trafia jak widzę Twoje posty. Nie mówię tu o ich zawartości merytorycznej (choć też mógłbym się przyczepić, ale to nie teraz), lecz mówię o ich poprawności językowej. Ortografia i interpunkcja całkowicie leżą - o ile jeszcze rozumiem sporadyczne braki czy błedy u innych, to tu jest całkowity brak jakichkolwiek zasad i kompletny pogrom. Nie wiem, co miałeś Pan z j. polskiego, nie wnikam, ale naprawdę, warto by się za to zabrać, nie od parady kazano nam czytać książki. Słowniki sa również instalowane wszędzie, m.in. w przeglądarkach, więc czemu by z nich nie skorzystać? A tym, że "to jest forum, tu se można", to się nie wykręcaj - czemu jakoś inni użytkownicy (np. ja, F7sus4, recedent, flops, itd.) potrafią pisać posty jednocześnie szanując język ojczysty? Nikogo to nie boli, ani nie powoduje problemów. A właśnie przy czytaniu Twoich postów, z których ledwo cokolwiek można zrozumieć, zęby bolą, a pod czachą dymi.

To tak na przyszłość ;)

P.S: Filmik może dość dosadny, proszę mnie źle nie odebrać, ale mniej więcej oddaje to, co mam na myśli

(/OT)

A w temacia ACA, do kolegi autora, pomijając sprzeczki "która karta lepsza" - bierz ACA, ponieważ tam masz gwarancję ;) No i numery z overclockingiem nie są potrzebne, jeśli chcesz grać w gry, no i dodatkowo jest wyraźnie zaznaczone, że automatycznie unieważniają gwarancję. Taki zestaw jest dobry do gier z A500/A600 i "A1200 bez bajerów" oraz podstawowej pracy z systemem (warto go poznać, jest dosyć ciekawy). Jak Cię wciągnie, to zaczniesz sam odkładać na 060 i inne bajery ;)
[#82] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Skrzyp, post #81

Co to wczoraj za bardzo przygrzało wariat?, pokaż mi mój post gdzie napisałem słowo se i nie porównuj mnie do innych a co oni są z Rosji czy co "(np. ja, F7sus4, recedent, flops, itd." Właśnie ziom czacha dymi trza było nie wychodzić bez parasola no cóż trudno ale nie rozumie nie macie tam lekarzy zapisz się może na wizytę, porozmawiaj. Opisz sytuacje z forum a najlepiej dodaj sobie mnie do ignorowanych i po problemie bo tyle ci zostało, a te swoje tanie moralizatorstwa zostaw dla siebie. Peace yo nagramy coś wierze.

Żeby nie było że jestem jakimś ignorantem czy coś, to tak mam problem z przecinkami w ogóle to nie wiem gdzie je stawiać w ogóle nie wiem po co ktoś je wymyślił no to tak z grubsza. To jak coś to podlinkuj jakiś szybki kurs wiesz rzucę okiem i może coś z tego będzie na przyszłość. Jeśli ci tak bardzo zależy na mojej ortografii to spoko, rozumie dzięki że się tak troszczysz o mnie.OKok, racja

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 13:57:08 przez amizet
[#83] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Skrzyp, post #81

Z tego co czytam, to mam coraz większe wątpliwości. Znaczy bardzo przemawia do mnie gwarancja ACA czego nie ma sam fastram. Z kolei nie mam zamiaru też (póki co) robić nic więcej niż granie w wing commander czy pirates (i parę innych gierek). Dużej części tego co piszecie po prostu nie rozumiem (terminologia etc). Czy ram wykorzystam czy nie to jest sprawa mocno drugorzędna, bo u mnie jest (aktualnie) dylemat tylko miedzy samym fastramem a ACA (jakoś nie odczuwam potrzeby posiadania blizarda czy apollo). Sprawa jest prosta co da mi więcej możliwości fastram czy ACA. Wiem że do fastramu można doczepić kooprocesor, ale to już się robi prawie to samo co ACA (jak rozumiem), i tu wtedy jest przewaga ACA w postaci gwarancji. Najchętniej to tak jak pisałem wcześniej zrzucałbym pliki adf na dysk i odpalał je za pomocą jakiegoś wirtualnego dysku, jednak jak się dowiedziałem jest to nie możliwe. Dla mnie A1200 to staruch z którego rakiety nie zrobię, ma mi dać trochę zabawy i przede wszystkim przypomnieć stare dobre czasy, tyle (przynajmniej na razie)
[#84] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #83

FastRam z koprocesorem nie zbliża się do ACA. W ACA nie można dołożyć koprocesora, ale koprocesor jedynie przydaje się w bardziej zaawansowanych programach (typu do renderingu Real, LightWave itd.) oraz kilku demach i grach, które i tak na tak wolnym procesorze nie ma sensu oglądać.
ACA ma dużo pamięci 128MB. 4MB z kart FastRam, choć do większości gier wystarczy, to znajdziesz kilka gierek, fajnych programików, które na tych 4MB nie pójdą. ACA ma gwarancję i z tego co czytam, jest możliwość łatwego podkręcenia (po dołożeniu chłodzenia i zwarciu zworek). Pomimo tego, że teraz grasz w jakieś mniej wymagające gierki, polecam ACA, pewnie za jakiś czas te 28MHz przyda Ci się. A od przybytku głowa nie boli Ogólnie to jak masz więcej luźniej gotówki, to wybrałbym od razu wersję z 68EC030 40MHz.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 17:39:10 przez flops
[#85] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #83

czego nie ma sam fastram

No jak to nie ma? Nowy SRAM PCMCIA ma gwarancję 24 miesiące .
[#86] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@strim_, post #85

Na giełdzie pojawiła się karta Elbox 4mb.
[#87] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #83

Kolego, do Wing Commandera fast ram przyda ci się baaaardzo. Lekko szybszy procek także. Miałem w 1995 A1200 z twardym dyskiem, bez fast ramu i takie gry jak Wing Commander, UFO, Gunship 2000 dopiero po dodaniu Fast Ramu stały się odpowiednio grywalne.

Ja osobiscie bym dozbierał trochę kasy i naprawdę brał ACA 1220/16.
[#88] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #87

No nie wiem ja w wing commander grałem na golcu A1200 i było ok (tyle ze wtedy miałem jakieś 10lat :P), czyli jednak zostaje chyba ACA (jak rozumiem ma większe możliwości niż sam fast i jest też w niego wyposażona) niestety zostanie chyba najtańsza wersja i to i tak gdzieś za 3 miechy :/. Co do fast ram na pcmcia to odpada gdyż mam już przeznaczenie dla tego portu.

Dla odmiany zadam jeszcze inne pytanie, jak już pisałem zlecam elektronikowi wymianę kondensatorów, a widziałem że na forum ludzie pytali o różne schematy. Co muszę dostarczyć (oprócz kondziów) technikowi do realizacji tej roboty?
[#89] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #88

W wieku 10 lat wszystko wydaje się fajne :)
[#90] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@twardy, post #89

Co racja to racja :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem