kategoria: A1200
[#91] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #88

Dla odmiany zadam jeszcze inne pytanie, jak już pisałem zlecam elektronikowi wymianę kondensatorów, a widziałem że na forum ludzie pytali o różne schematy. Co muszę dostarczyć (oprócz kondziów) technikowi do realizacji tej roboty?

Pozwolę sobie ponowić pytanie
[#92] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #91

Jeśli mi byś zlecił wymianę kondensatorów, to podsyłasz tylko płytę główną i nic więcej. Ewentualnie jeszcze zasilacz jeśli tam również chciałbyś je wymienić.

Co będzie potrzebował kto inny, tego nie wiem.
[#93] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@jarob, post #92

No nic wyjdzie w praniu. A czy elektronik (pytam ogolnie) powinien umiec naprawic joystick? Kijki z tamtych czasow sa chyba proste w konstrukcji?

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2014 08:36:50 przez Szynsz
[#94] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@Szynsz, post #93

Są proste jak konstrukcje cepa, gorzej jeśli elementy mechaniczne się uszkodziły, na przykład specyficzne dla danego modelu blaszki stykowe, których nigdzie nie kupisz i tak łatwo własnych nie zrobisz - wtedy będzie potrzebna mniejsza lub większa ilość prowizorki i zmiana zasady działania bebechów.

Jak dasz jakiemuś spryciarzowi to raczej naprawi, tylko nie wiadomo ile sobie za to policzy i czy nie lepiej zainwestować w kolejnego dżoja za dychę a tego oddać jakiemuś rzeźbiarzowi, żeby go sobie naprawił. Broń Boże nie wyrzucać, bo sprzętu coraz mniej i za parę lat pewnie zmienią się tendencje - taniej będzie naprawiać.
[#95] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@teh_KaiN, post #94

A widziałeś może ceny Joy'ów na "alledrogo"?
Jak za 20-30zł tam kupisz Joy to święto, najczęściej są do naprawy za tę cenę.
Niemniej jednak chore pieniądze sobie ludzie "życzą" za te fajniejsze i popularniejsze i sprawne Joye, tak w okolicach od 40zł w góre...
[#96] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@jogg, post #95

podepne się pod temat.

mam amige 1200 w której ponoć był kiedyś dysk twardy 64mb...
Amiga ma oryginalne plomby, jeszcze jej nie rozbierałem, a planuję do niej wsadzić dysk lub kartę CF...

Mam parę dysków 2.5" więc zamiast kupować kupować zestaw CF chodzi mi po głowie aby umieścić tam jeden z dysków, które mam w domu...

Problem w tym, że te dyski są SATA i mają około +120GB czy 160...
Czy można taki dysk zastosować i co ewentualnie musiałbym dokupić?
[#97] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zmiennik, post #96

Na allegro są przelotki do podpięcia dysku PATA do kontrolera SATA, w odwrotna stronę rzadziej. No i te które widziałem były do dysków 3,5 cala. Najprościej kup jakiś mały (20-40-80GB) dysk 2.5 PATA.

Pozdrawiam
[#98] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@jogg, post #95

To jest prawda, choć osobiście ostatnio udało mi się kupić quickshota za 10zł. Kwestia fartu i polowania. Tym bardziej, powinniśmy dbać o istniejące dżoje, bo niedługo będą droższe od kompletu A500, hyhy...
[#99] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@teh_KaiN, post #98

To teraz mały offtopic. Gdzie kupić sprężynki do joyów, ale nie z długopisów. Pytam, bo aż żal przerabiać joye na mikrostyki, a sprężyny pękają na potęgę w trakcie grania w MK.
[#100] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@RadoslawF, post #97

Czy to wystarczy do podpięcia dysku z SATA z laptopa do Amigii? link

Nie chciałbym kupować dysku jak mam w domu niepotrzebne...

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2014 13:54:58 przez zmiennik
[#101] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zmiennik, post #100

Pewnie wystarczy. Pewności jednak nigdy nie ma. Kup i sprawdź.
[#102] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zmiennik, post #100

Amiga i SATA tutaj najlepsze wyniki uzyskał "4World na układzie Marvell". Nie wiem czy masz taki config jak w tym artykule, ale adapter który podlinkowałeś jest w podobnej cenie adaptera użytego w artykule.
[#103] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@amizet, post #102

ta, ale brak diody informującej o pracy dysku jednak wg mnie bardzo uciążliwy.

Chyba jednak postawie na coś z czym ona działa.
[#104] Re: Reanimacja starej Amigi czyli sto pytań do...

@zmiennik, post #103

Jakiej diody na adapterze a dioda na klawiaturze, nie będzie działać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem