[#13]
Re: Boje A1200 z monitorem SVGA
@Rodzyn,
post #11
- nie martw się przegrzewaniem AGA w trybach 30 kHz. To normalne, nie słyszałem aby komuś coś się w nich od tego zepsuło. Zresztą to podobno efekt nie tyle przegrzewania, co nierównomiernego nagrzewania chipu, przez co rozjeżdzają się charakterystyki elementów w układzie. Stąd te efekty widoczne na ekranie. Czytałem nawet, że pewien pomysłowy amigowiec rozwiązał problem z nierównomiernym nagrzewaniem układów podgrzewając go rezystorem. Serio! To działało. Było o tym w MA, lub w ACS, w tym artku opisany był układ odpowiedzialny za te atrakcje ekranowe. Moim zdaniem najlepiej zostawić to jak jest... chyba że masz to na okrągło - to jest zależne od egzemplarza Ami. W mojej (A1200 desktop, 3.5 cala HDD w środku, BlizzardIV plus FPU) efekt pojawiał się w 5 min po włączeniu zasilania, i znikał po kolejnych kilku min.
- niektóre gry zostały napisane przez ludzi przewidujących, że ich dzieła może ktoś próbować odpalić na innych, niż PALowskie monitory. Po prostu gra otwiera ekran o parametrach wyświetlania takich jak ekran WB. Z tego co pamiętam, to Colonization też bezproblemowo działa na 30 kHz bez żadnego "przymusu". Po prostu bardziej przewidujący programista... (chociaż niektóre gry mogą mieć problemy w trybach 30 kHz, gdyż wypasiona gra wykorzystująca 99% wydajności DMA AGA w PALu, w DblPAL po prostu zatka te kanały dokumentnie)