[#61] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #1

Sory ze zmieniam troche temat ale maz moze schemat takiej przelotki ??
[#62] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@kamcash, post #61

Poszukaj na Aminecie. Tam znajdziesz wszystko.
[#63] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #58

Eeee... ja mialem w swojej poprzedniej Amidze Blizzarda IV 030/50mhz (bez FPU niestety), 16MB Fastu, dysk 2.5" i sieciowke PCMCIA - wszystko smigalo w standardowej obudowie (oczywiscie nic oprocz sieciowki nie wystawalo z Amigi), na standardowym Escomowym zasilaczu (tym malym czarnym gowienku od CD32)...
Teraz mam zamiar zapakowac do desktopa Blizzarda 1260 (podobno 68060 jest chlodniejszy od 030 i 040) i Subway USB jak tylko uzbieram kaske. Licze sie jednak z tym, ze z zasilacza zostana tylko wtyczki, przelacznik i obudowa (zapakuje do srodka wnecznosci jakiegos mini zasilacza AT - od malego desktopa HP czy Della - cos sie dobierze jak bedzie trzeba)

PS. Co to jest CGX2AGA? Jak to dziala i skad to wziac? Na aminecie szukalem i jakos nie moge znalezc :(

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 11:24

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 11:28
[#64] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #58

Aha Rodzyn. Nie mozesz na 030 w Blizzardzie zalozyc zadnego radiatora bo ci sie do obudowy nie zmiesci. Po wlozeniu karty klapka opiera sie o procesor a nawet lekko sie wybrzusza - niektorzy uzywaja Blizzardow bez zakladania klapki zeby lepiej sie chlodzil, u mnie jakos to szlo z klapka....

[#65] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #3

Polecam pakiet 31-khz only z Aminetu. Masz tam DblPal i DblNtsc w wersjach 31 khz ;). Pozatym słyszałem że AGA nie bawi się w artefakty, tylko odrazu idzie z dymem. Ja na Alice dałem profilaktycznie radiator (przy uptimach rzędu 4 godzin radiator robi się równie gorący jak Alice bez radiatora ;) ).

[#66] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #58

Okazało się że jestem nienormalny :) . Wstawiłem hd'ka 3,5' zamiast stacji fdd i mam 030/50 :D . Radiator na Alice i nie ma problemów. Zresztą bez radiatora na Alice też nie było. Szkoda tylko że jeszcze 030 ma temperaturę żelazka, ale ponoć to normalne.

[#67] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #63

Ja na tym czarnym zasilaczu mam 030/50 z fru i dysk 3,5' :). CGX2AGA sprawia że możesz używać CGX-a na Adze. Sam tak miałem. Testowałem z CGX 3 i stwierdziłem, że co prawda wszystko śmiga W 8 bitach, ale nawet w 64 kolorach tnie mp3 (128 kbps, 22 khz mono). Bez CGX2AGA można takiej mp3 słuchać bez problemu (zakładając że komputer odtwarza tylko mp3 i nie robi nic innego ;) ). Pozatym z CGX2AGA przestaje działać wiele rzeczy, np. UFO Aga.

[#68] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Malin, post #67

To, ze rzeczy korzystajace z Agi nie dzialaja baaardzo mi sie nie podoba. Chyba jednak skorzystam z tego VGAOnly 31khz. Dzieki za info!
Poki co mecze druga polowe o kase na 1260 ze SCSI (jest na ebayu), jak nie wyjdzie to chwilowo bede musial zadowolic sie GVP Turbo 1230 (tez na ebayu, tylko ze na nia mnie stac :D )

[#69] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #68

Lepiej kup Blizzarda IV albo Apollo 040. Najlepiej to odkładaj kasę i kup po jakimś czasie jakies 060 albo ppc ;). Karty GVP są pewnie dobre, ale trudno dostać pamięć do nich (specjalne simmki GVP).

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 17:50
[#70] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Malin, post #69

No jest z 4MB Fastu ta karta i tylko 5$ kosztuje poki co. Wiesz na golej Amidze duzo nie powojuje. Blizzardy IV sa drogie (chwilowo dostepne tylko w sklepach internetowych - a tam jest drogo) i nie sadze, ze duzo lepsze od tego GVP.
040 i PPC odpadaja bo sa gorace i pradozerne. Oczywiscie wszystko byloby OK w obudowie Tower do ktorej jednak Amigi nie zamierzam przekladac.
Swoja droga - czy ktos wie czy 060 chodzi na std zasilaczu?
Aha twardy dysk wymienie niedlugo na dysk flash, ktora bierze duzo mniej pradu i nie wydziela tyle ciepla.

PS. Simmy GVP mozna kupic w amigis.nl - niestety sa DROGIE :/

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 18:03
[#71] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #70

Ja kupilem mojego Blizzarda z FPU i 16 mb fast za 130 zł (z wysyłką) na giełdzie PPA :). Stabilność obu kart jest pewnie podobna, ale Simma 32 mb do blizzarda zdobędziesz pewnie bez problemu, a jak kupisz kartę GVP to zostaniesz przy tych załączonych 4 mb. Po prostu nikt nie ma tych simmów (no może efunzine ;) ). Sporo polowałem na Blizza, ale opłacało się :).

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 18:07
[#72] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Malin, post #71

Malin ta karta ma byc tylko na pare tygodni zeby mi "jakos" wszystko chodzilo (na pewno lepiej niz na golej A1200, a za te 5$ ciezko sam FAST RAM znalezc ;) ).
Jak uzbieram kaske to i tak kupie 1260.

[#73] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #1

Wlasnie dotarl do mnie ten monitor:
http://www2.computeruniverse.net/urlmapper2.asp?mapurl=/products/90020220.asp&urlmapped=true
Patrzac na parametry wyglada na idealnie (chodzi mi o czestotliwosci, aktywny hub usb i oldschoolowy wyglad) dopasowany do amigi. Po pracy napisze jak dziala.
Aha monitorek posiada glosniki stereo :D

Ostatnia modyfikacja: 28.09.06 15:38
[#74] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #73

Do karty graficznej idealny, do A1200 ze scandoublerem również... bez sd - tylko pod systemem (ale lepiej niż CRT, bo tak nie drga obraz).
Idealny by był gdyby miał odchylanie poziome od 15 kHz a nie od 24 kHz i wejście D-SUB 23 zamiast 15. Ale używać się da, czemu nie ;)
[#75] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #74

A istnieje taki?

[#76] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #75

A czy ja napisałem że istnieje? ;) Ja tylko hipotetyzowałem :)
Podejżewam jednak, że monitory z wbudowanymi tunerami TV i wyposażone w wejście AV powinny nie mieć problemów z PALem.
[#77] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #76

Ale one wszystkie sa srebrne :/ a ja chce zeby wszystko ladnie pasowalo do klasyka. Wrzuce zdjecie jak wszystko podlacze i odpale :D
Pozatym LCD TV maja co najmniej dwa wejscia - VGA i composite - jak zmieniasz tryb z PAL na VGA musisz przelaczyc recznie monitor - tez nie idealnie - chyba ten monitor + scandoubler zalatwia sprawe lepiej.
Tylko skad ja kurcze wezme scandoubler? Nie chce wewnetrznego bo wolalbym zachowac plomby gwarancyjne na mojej Amidze, a zewnetrznych nigdzie nie ma :(

[#78] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #77

Szukaj Scandoublera zewnętrznego produkcji Elboxu, jest niezły. Bywa na Allegro.
Słyszałem też, że można wykorzystać Scandoublery do Playstation, tylko pewnie bez lutowania się nie obejdzie.
Znalazłem też to: http://www.allegro.pl/item129418946_monitor_lcd_sony_psone_nowy_yu_.html , ciekawie by to wyglądało, chociaż ciut małe :)

Ostatnia modyfikacja: 28.09.06 18:13
[#79] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #78

Playstation mowisz... Nie wiem jak w polsce, ale na zachodzie sa dostepne tzw. vga boxy zamieniajace dowolny sygnal PAL na VGA. Dodatkowo skaluja obraz do rozdzielczosci monitora VGA (640x480, 800x600, 1024x768)... Dziala to z amiga tez. Spojrz tutaj:
http://www.particles.org/reviews/vgabox.php
Mimo wszystko nie podoba mi sie idea tego rozwiazania. Wolalbym zalatwic ta sprawe przez promocje trybow VGA amigi ewentualnie przez scandoubler. Od elboxowego wolalbym tego Scandexa z logo "powered by amiga" i boingiem :D Byl nie dawno na ebayu, ale kosztowal tyle co cztery microvitki i nie bylo mnie na niego stac :(

[#80] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #79

właśnie o tym mówiłem: http://www.allegro.pl/item130041106__najlepszy_magic_vga_box_1024x768_sklep_.html

Tryby PAL na A1200 są znacznie szybsze od VGA, zwłaszcza przy większej ilości kolorów, więc SD+FlixerFixer i obraz na Ami w Pal Hires Lace, to dla obrazu z AGA idealne rozwiązanie

zachód to i my :)

Ostatnia modyfikacja: 28.09.06 18:43
[#81] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #80

Za pol godziny zobacze co da sie zrobic bez SD i VGA boxa... Jak nic nie bedzie dzialac to trzeba bedzie kupic VGA box, jak troche bedzie dzialac to bede czatowal na Scandexa :D

[#82] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Rodzyn, post #1

Po tej calej debacie, proponuje dwa bardzo fajne rozwiazania: monitor multisync lapiacy pal i 31 kHz, lub dwa monitory (jeden vga (dla systemu) i drugi pal dla gier)).
Pierwsze rozwiazanie to same zalety, mianowiecie wszystko (pal i vga) jest w jednym, natomiast drugie rozwiazanie to brak miejsca na biurku, pradozernosc, 2x w trybie zmywaj kurz i takie tam :P

Co do monitorow multisync (pal-vga), to mialem (mam) stycznosc z Mitsubishi rocznik 1989. Jak na ten wiek i technologie, to obraz z AGA w 31 kHz to zyleta, natomiast pal bije wszystkie palowskie monitory 1085, 1084 itp.

Scandoublerow nie uzywalem.
[#83] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #81

Hmmmm, ale masz wszystko co trzeba?
bo na pewno potrzebujesz jeszcze przynajmniej przelotki z amigowego D-SUB23 do pecetowego D-SUB15 (chociaż zrobienie jej samemu to żaden problem).
Przyda się też monitor palowski lub TV, bo pod czymś musisz zainstalować sterowniki VGA i przestawić tryb wyświetlania. Zanim tego nie zrobisz, na monitorze LCD będziesz miał sieczkę.
[#84] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Andrzej Drozd, post #82

Nienajgorszy jest commodorowski M1438S, a na pewno lepszy Nec3D (też antyk) :)
[#85] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #83

Mozna tez przygotowac sobie dyskietke z programem BootCTRL, ktory wymusza, po resecie, VGA na bootmenu Amigi oraz CLI.
[#86] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Norbert, post #85

No ale w celu przygotowania dyskietki też trzeba na czymś oglądać obraz ;)
Dla mnie to był najbardziej wkurzający rodzaj sytuacji... kiedy np. z jakiegoś powodu nie miałem pliku wykonywalnego lha, za to miałem go w archiwum lha :)

Ostatnia modyfikacja: 28.09.06 20:16
[#87] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Prince, post #9

Jako chemik musze Cie pouczyc, ze destylowana woda tez przewodzi prad, choc co prawda duzo slabiej:) Gdyby nie przewodzila nie powodowalaby korozji ok, racja

[#88] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Andrzej Drozd, post #82

Ja nadal używam Mitsubishi jako zwykłego monitora do Video a poprzednio służył mi jako monitor do Ami z BVision. Co więcej podłaczałem go niedawno do Pegaza i obraz ma bardzo dobry
[#89] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Andrzej Drozd, post #82

Hmmm, ostatnio widzialem monitor Siemensa z smiesznym wyjsciem oznaczonym jako Analogowe RGB, moze takie cos tez by dalo rade podpiac do amigi?
[#90] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@abcdef, post #89

Każde monitorowe wejście VGA jest analogowym i da się podpiąć do Amigi, szkopuł polega na tym, że nie każdy monitor potrafi wyświetlić tryby 15 kHz.

Czasami można spotkać monitory z dodatkowymi wejściami RGB na wtykach BNC. Te też da się podłączyć do Amigi. Podobnie jak do PC :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem