[#91] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #83

No TV w domu nie mam akurat, ale to nie problem - przelotke RGB - VGA razem z innymi p******ami kupowalem w amigakit.com. Poprosilem grzecznie zeby dali mi dyskietke WB w wrzuconym sterownikiem VGAOnly.
Ku mojemu zdziwieniu monitor zadzialal z ta dyskietka - co prawda obraz byl troche dziwny (640x256 to dla niego jakas egzotyczna rozdzielczosc przeciez). Po zainstalowaniu systemu i softu na HDD (no i przepartycjonowaniu dysku ofcoz) zmienilem tryb na Multiscan 640x480, wyeliminowalem ramke (overscan 656x480) i mam swietny obraz! Naprawde jestem zadowolony.
Tylko dzieje mi sie cos dziwnego z amiga. Po odpaleniu nie bootuje prosto z HDD - trzeba ja zresetowac zeby sie zbootowala - wiecie co to moze byc? HDD jest ustawiony na bootable.

[#92] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #91

Pewnie masz Kickstart 3.0 - on czeka troche krótko na dysk i nie zawsze zdąży się on rozkręcić przy zimnym starcie, po resecie oczywiście dysk już się kręci i jest gotowy do pracy (skoro odpala po resecie z HDD, to znaczy że z ustawieniami partycji masz wszystko dobrze). Wymiana na Kickstart 3.1 powinna pomóc. Ew. możesz wymienić dysk (pewnie będzie taniej).
Były tez jakieś hece ze słynną żyłą reset w taśmie IDE, ale nie pamiętam co to dawało, bo u mnie nigdy czegoś takiego nie praktykowałem.
[#93] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #92

Mam Amige z Escomu i Kickstart 3.1 i chyba trzeba przyjac teorie, ze ten typ tak ma ;)

[#94] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #77

Skoro monitorek dziala to scandoubler moze poczekac a moze nawet obejde sie bez niego (jak doloze troche do ceny scandoublera kupie sobie niezly LCD TV do domu na ktorym bede mogl tez grac w gierki)...
Oprocz tego wylicytowalem wlasnie 4MB Fastu Elboxu. Pozwoli to na jako taka prace do czasu az uzbieram kaske na 060/50Mhz :D

[#95] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #94

jak będę miał więcej czasu, to zabiorę się skompletowanie mojej starej A1200 - potencjalnie reflektowałbym na ten Fast... jak będziesz się go pozbywał, pamiętaj o mnie ;)
[#96] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@wali7, post #95

Nie ma sprawy. A w ogole ten fast kupillem od kolesia z Polski - teraz mam problem z przelaniem mu kasy ;) Ciesze sie bo udalo mi sie wylicytowac za 1/3 ceny, ktora musialbym dac w amigakit.com...

Ostatnia modyfikacja: 29.09.06 12:46
[#97] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Czarek, post #96

w trybach dbpal/dbntsc obraz powinien być też na wyjściu rgb/composite?

włączyłem dbpal w amigasys obraz na monitorze sie jednak nie pojawił, a jak podłączyłem spowrotem do tv/tunera, to obraz jest całowicie zepsuty, biało-czarno-szare pasy, że NIC nie widać, teraz musze podłączać dysk do pieca i ustawiać inny tryb pid UAE

[#98] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Bagheera, post #97

a daty czytasz czy odpowiadasz na losowe watki?
[#99] Re: Boje A1200 z monitorem SVGA

@Valwit, post #98

nie patrze na daty tylko na treść wątku, nie chciałem zakładać nowego tematu, więc napisałem tutaj. Źle zrobiłem?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem