[#1] Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?
Zupelnie informacyjnie - jak to wyglada w aktualnym srodowisku "amigowskim" - pisze z "" bo ilosc rozwizan jest juz spora, wlacznie z tymi fanbojo-mitycznymi na ktore czeka sie od 10 lat.

Krotko i wezlowato: czego uzywacie i czy jeszcze w ogole realnie inwestujecie (zakup nowej myszki to nie inwestycja ;) ) w Amige czy tylko juz w alternatywne platformy PC/Mac.
[#2] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Hmm ja inwstuje w swojego Pegasos-a cały czas ... :))

Więc jeszcze jako tako trzymam sie Amigi :)

[#3] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Ja caly czas zmieniam. Rok rozpoczynalem konfigiem Apollo + mediator. Teraz mam bppc + grex.

[#4] Jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Inwestycja to w skrócie coś co w zamierzeniu ma przynieść zysk lub chociaż pokrycie kosztów. W przypadku hobby (a tak do Amigi podchodzi większość ludzi, którzy są jej użytkownikami, o ile się nie myle).

Jakie kto ma komputery - to troche dziwne pytanie, bo gdyby się miały wypowiedzieć wszystkie osoby zalogowane na forum to powstałby wątek szeroki, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz. Jest wielu użytkowników Amigi i są ludzie, którzy ciągle ją ulepszają, co widać po wypowiedziach z forum, po giełdzie ppa i nie tylko. Może lepiej ułożyć jakąś ankietę do głosowania na głównej stronie?

[#5] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

1. Pegasos2 G4/1000, 256MB RAM, ATI Radeon 9250, CDRW, HD 80GB, monitor CRT 22 cale.

2. Amiga 1200, 68060/50 + PPC 603e/160, BVision3D, flicker-fixer, E/BOX, HDD 30GB, CD, sieciówka PCMCIA, FastATA, Mroocheck, monitor 17 cali.

3. PC AMD 3000+, 1.8 GHz, 1 GB RAM, GeForce FX 6200, DVD-RW, HD 160GB, monitor CRT 22 cale.

4. PC AMD 3000+, 2.0 GHz, 1 GB RAM, GeForce2 MX 200, CD-RW, DVD, HD 80GB, monitor 17 cali.

Wszystko razem w sieci połączone dawniej hubem, a obecnie routerem.

Od czasu gdy mam Pegasosa nie używam Amigi Classic. Teraz nawet jest odłączona i nie mam motywacji żeby ją podłączyć. Po co skoro jest Pegasos? :)

Nie mam jakichkolwiek oporów przed inwestowaniem w platformy amigowe. Gdyby teraz na przykład ukradziono mi Pegasosa to na pewno kupiłbym drugiego, bo jest to najlepsza Amiga jaką w życiu widziałem. Pomimo niejasnej sytuacji MorphOSa nie jest źle i paradoksalnie jest coraz lepiej. Jakbym miał więcej wolnego czasu to kto wie - może nawet kupiłbym sobie jeszcze jakąś nową Amigę z AmigaOS4. Niestety nawet na Pegasosa nie mam czasu tyle ile bym chciał mu poświęcić.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 09:14

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 09:14
[#6] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

1. CeleronD 335 , 1 GB RAM Dual, GF PX6600TD PCIe, SB Audigy2, HD 80 GB SATA II, DVD-RW LiteON LightSribe

2. Athlon 4000+ , 2GB RAM Dual, GF 7600 PCIe, HD 250 GB SATA II, SB Audigy4, DVD-RW NEC (moja nowa zabawka;) )

3. A600 2 MB RAM, HD 800 MB 2,5''

4. Do niedawna byłem posiadaczem A1200 060-50MHz, 128 MB RAM, Mediator Voodoo3, HD20 GB, CD-RW LG 24x10x40, SB Live!

Teraz bawie się pegazem II, jak się pobawie i mi się spodoba to sobie kupie, a jak mi się nie spodoba, to też sobie kupie ;) .
[#7] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Olo, post #6

W opisie widac:)) Natomiast bardziej powaznie co do "inwestycji" - poczekam jeszcze troszke na AOS4 - jak sie pojawi biore CyberStorma, jak nie to daje sobie spokoj, biore 060 i zostaje przy OS3.9, bo mialem takowego i bylo super;))

[#8] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Planuję kupić PPC160/040 do mojej A1200 potem ewentualnie BVizja lub Pegasos I tudzież Pegasos II G3.

[#9] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Malin, post #8

Pegasos II to juz tylko z G4 :)

[#10] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Ja mam Pegasosa II z G4. A ponieważ oprócz znakomitego MOS-a można popracować na Debianie, inwestowanie w x86-złom jest bez sensu.
[#11] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Chyba, że ktoś absolutnie koniecznie potrzebuje softu, który jest tylko na windows. :)
[#12] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Drako^lM, post #9

Niestety ale obowiązują mnie cięcia budżetowe ;)

[#13] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Mam kilka sztuk A1200 w roúnych konfigach, dwa z nich w stopce

CD32 z Promodule, CDTV które dostaîem ale bez osprzëtu.
A600HD, A500, C64, Timexa 2048, Unipolbrita 2086 (!?)
a jakiô miesiâc temu kupiîem PowerMaca G4 450Mhz z którego jestem zadowolony
chociaú Ami to Ami.

Teraz pilnie szukam A4000. !!!!!!!

[#14] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Ja mam Pegasosa II z G4, 256 MB RAM, Radeon 9200SE, SBLive, dodatkowa karta USB. Po kupnie tego sprzętu nie potrzebuję już nic inwestować, bo wreszcie procesor ma odpowiednią prędkość, nie muszę wydawać fortuny na przestarzałą kartę graf. ZorroII. Wszystko siedzi w ładnej i estetycznej obudowie SlimTower do microATX (kosztowała 140 zł), bez potrzeby walki z kanapkami w chwiejących się, 10-letnich obudowach z plastiku. A czasy A1200 czy A4000 to były ciągłe walki z za małą prędkością, kiepską grafiką... eh, szkoda gadać.
[#15] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

A ja jestem wredna pecetofca i to w dodatku trol (jak to grxmrx stwierdzil) - coz w koncu amiga to kawal sprzetu na/pod biurkiem...
:S

[#16] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@koodlaty, post #15

A ja jestem wredna pecetofca i to w dodatku trol

Cała prawda o Koodłatym :P

A wracając do tematu:

1. A1200, M-Tec 030 4MB, HD 1.2GB, Monitorek Philips 14" (Płyta upalona :( )

2. A1000 ( :D ) 1MB, KS 1.3, Monitor jw

3. C= 3.06 Ghz, 512MB, 120GB, GF 5500FX, DVD-RW, CD-RW, Monitorek Hyundai 17", Systemy: WinXP i Linux Kubuntu 6.06

[#17] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Hmm ciekawa teoria. Za 2150 masz płytę pegazosa z G4 1 Ghz. Jak kupujesz inne części to chyba wyjdzie około 3000zł. Za taką samą cenę można miec 2x lepszego i szybszego PC. Poza tym jeśli chodzi o linuxsy coś mi sie wydaje że na x86 jest ich więcej i są lepiej rozwijane. Bawiłem się kiedyś Auroxem polską dystrybucja bardzo fajna.

Poza tym jak bym miał kupic jakąś amigę to z obsługą OS 4.0 bo może kiedyś w końcu go zaczną sprzedawac. Poza tym wolałbym kupowa coś z Amigą w nazwie a nie skrzydlate konie ;p

W sumie tak się zastanawiam co bym na niej robił skoro
a)Jest mało programów
b)Jeszcze mniej gier
c)jest to drogie
d)mało sterowników do sprzętu

Więc zostają dwa powody
1)no chyba tylko dla szpanu że się ma coś "innego" niż piec
2)z sentymentu do dawnych czasów

ale i tak są to kiepskie argumenty za

Poza tym i tak nie ma pewności że niedługo będzie nowy hardware, poza tym w chwili jego ukazania będzie zacofany o 2-3 lata.

Smutne to wszystko.

Szkoda tylko że środowisko amigowe się podzieliło. Kiedyś wszyscy mieli classici i spoko było

A jeszcze co do moich komputerów to mam
A500
A1200
PC Athlon XP 2000 768Mb ramu radeon x1600 dysk 80Gb i 160
monitor 21 cali crt Sound blaster 4.1

Co do mojej amigi 1200 to moze mi ktoś prześle dyskietkę do instalki hdd bo mam dwie zepsute przynajmniej pobawiłbym się whd load.
Albo chociaż podesłał pliki że bym mógł sam sobie nagrac.

Znalazłem raz opis wykonania dyskietki dla amigi spod pcta ale zgubiłem linka bo skasowały mi się ulubione.
[#18] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #17

Dzban napisał(a):

> Hmm ciekawa teoria. Za 2150 masz płytę pegazosa z G4 1 Ghz. Jak
> kupujesz inne części to chyba wyjdzie około 3000zł. Za taką
> samą cenę można miec 2x lepszego i szybszego PC. Poza tym jeśli
> chodzi o linuxsy coś mi sie wydaje że na x86 jest ich więcej i
> są lepiej rozwijane. Bawiłem się kiedyś Auroxem polską
> dystrybucja bardzo fajna.

no i? Bo chyba znow ktos sie rozmija z tematem...

> Poza tym jak bym miał kupic jakąś amigę to z obsługą OS 4.0 bo
> może kiedyś w końcu go zaczną sprzedawac. Poza tym wolałbym
> kupowa coś z Amigą w nazwie a nie skrzydlate konie ;p

No cóż dla niektórych wazna jest nazwa, dla innych cena, a dla innych zupełnie coś innego.

> W sumie tak się zastanawiam co bym na niej robił skoro
> a)Jest mało programów
> b)Jeszcze mniej gier
> c)jest to drogie
> d)mało sterowników do sprzętu

a skąd mamy wiedzieć, co Ty byś na amidze robił.

> Więc zostają dwa powody
> 1)no chyba tylko dla szpanu że się ma coś "innego" niż piec
> 2)z sentymentu do dawnych czasów
3) dla systemu o innym feelingu
4) "Bo tak"

> ale i tak są to kiepskie argumenty za

STM ((c) Szczepan :P

> Poza tym i tak nie ma pewności że niedługo będzie nowy
> hardware, poza tym w chwili jego ukazania będzie zacofany o 2-3
> lata.

no cóż jedyne czego mozna być pewnym, zo ze sie kiedys umrze...

> Smutne to wszystko.

wszystko zalezy dla kogo

> Szkoda tylko że środowisko amigowe się podzieliło. Kiedyś
> wszyscy mieli classici i spoko było

Nie - jak byly classiki to byl podział na tych co kupują nowy sprzęt, rozbudowuja stary i na tych co maja jakis nierozbudowany i marudza, ze tego nie uruchomia, ze to za wolne ect...

> Znalazłem raz opis wykonania dyskietki dla amigi spod pcta ale
> zgubiłem linka bo skasowały mi się ulubione.

Sprawdz w biurze rzeczy znalezionych, moze ktos znalazl i tam oddal

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 15:52
[#19] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #17

Poza tym jeśli chodzi o linuxsy coś mi sie wydaje że na x86 jest ich więcej i są lepiej rozwijane.

Ja nie muszę mieć wszystkich dystrybucji zainstalowanych. Wystarczy mi ulubiony Debian. A jak mam rozumieć "lepiej rozwijane"? Wszystkie pakiety są kompilowane i na x86 i na PPC. Więc jak widzisz "coś Ci się źle wydaje".

Poza tym wolałbym kupowa coś z Amigą w nazwie a nie skrzydlate konie

Dlaczego? Co Twój pecet ma w nazwie na przykład?

W sumie tak się zastanawiam co bym na niej robił

To już się nie zastanawiaj, bo na gąbczaste zwyrodnienie mózgu zapadniesz. Ja na przykład głównie piszę programy.

nie ma pewności że niedługo będzie nowy hardware

A po co nowy? To nie pecety że co windows to nowy sprzęt musisz kupować... Samochód też zmieniasz co pół roku?

Kiedyś wszyscy mieli classici i spoko było

Bo wszystkie programy mogłeś na WinUAE odpalić, a rzeczy wychodzących pod Pega i A1 już nie możesz? Co za wstrętna odmiana egoizmu. Pewnie byś najchętniej cały amigowy świat na 68030/50 zatrzymał, co? A tu niestety, Twój wypasiony grzyb nie jest już w stanie pobić amigowych sprzętów przy pomocy WinUAE... .

[#20] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #19

Mój grzyb ma się dobrze ;p.
Chodziło mi o porównanie używalności liunksów na Pegazie i na PC i ceny sprzętu o podobnych możliwościach do używanie pod linuksem.
To że kernele/biblioteki liunksowe są rozwijone równocześcnie to nie wiedziałem.
Ale i tak wydaje mi się że lepiej miec większy wybór.
Coś mi się wydaje że za dużo fanatyzmy macie w sobie.
Nabieżcie trochę dystansu mie ma co się obrażac. Ja nikogo nie wyzywałem.

Ale wracając do tematu bo niechciałbym, znowu brewdioserialu zaczynac ;)

Z pctami toi jest tak że się idzie do sklepu kupuje części i składa komputer.
Moge go nazważ jak chce ;)
Ale na rynku amigowym to na razie tylko pegazosy są dostępne.

Poza tym nie potrzebuję robic upgrejdów co chwilę. Niedawno zresztą go robiłem
Nie chciałbym żeby amigi zatrzymały sie w rozwoju na procu 68030.
Tylko chodziło mi o to że lepiej by wyszło żeby jedna firma zrobiła sprzęt
druga system. A tak jest podział małego środowiska amigowego.

PC używam do róznych celów: słuchania muzyki, oglądania filmów, oglądania stron www, grania, czasami w cadzie coś porobię czy pobawię się jakimś photospopem czy virtual dubem.
Programowaniem trochę się bawiłem przy okazji studiów ale za dużo mnie nie nauczyli i teraz nie mam zadnych cwiczen z tego.
Pewnie jestem leniwy bo móglbym sam zacząc programowac metoda prob i bledow ale tego nie robię.

[#21] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #20

Dzban napisał(a):

> Nabieżcie trochę dystansu mie ma co się obrażac. Ja nikogo nie
> wyzywałem.

A czy zauwazyles kogos, by sie obrazil? Dystans ofkorsik moze byc, ale o odleglosci pozwol, ze kazdy bedzie indywidualnie decydowal :)

> Ale wracając do tematu bo niechciałbym, znowu brewdioserialu
> zaczynac ;)

Tia... Zaczynajac brednioserial jednoczesnie piszesz, ze nie chcialbys go zaczynac :)))

> Z pctami toi jest tak że się idzie do sklepu kupuje części i
> składa komputer.
> Moge go nazważ jak chce ;)
> Ale na rynku amigowym to na razie tylko pegazosy są dostępne.

No i?

> Poza tym nie potrzebuję robic upgrejdów co chwilę. Niedawno
> zresztą go robiłem
> Nie chciałbym żeby amigi zatrzymały sie w rozwoju na procu
> 68030.
> Tylko chodziło mi o to że lepiej by wyszło żeby jedna firma
> zrobiła sprzęt
> druga system. A tak jest podział małego środowiska amigowego.

"No tak to Panu tylko w Erze dobiora"

> PC używam do róznych celów: słuchania muzyki, oglądania filmów,
> oglądania stron www, grania, czasami w cadzie coś porobię czy
> pobawię się jakimś photospopem czy virtual dubem.

jesli skonczylbys na ogladaniu filmow i sluchaniu muzyki to spokojnie mozesz robic to na amisystemach.

> Programowaniem trochę się bawiłem przy okazji studiów ale za
> dużo mnie nie nauczyli i teraz nie mam zadnych cwiczen z tego.

Coz programowania nie uczy sie w szkole... W szkole moga jedynie ci pomoc.

> Pewnie jestem leniwy bo móglbym sam zacząc programowac metoda
> prob i bledow ale tego nie robię.

A nie lepiej kupic ksiazke?

[#22] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #21

Akurat kupiłem sobie książke, nawet dwie poszło 100zł i są dupne w sumie.
Na studiach miałem C# bo microsoft się wszędzie panoszy i jest to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale skoro mam studia techniczno informatyczne to mogłbym się nauczyc trochę programowa, potem to już by z górki poszło nie??

A tak poza tym to ktoś ma gdzieś zapisany link do tej stronki z robieniem dyskietek? Było tam tak fajnie opisane.
Podeśle mi ktoś może pliki do instalki hdd??

Mail jest w profilu.

Co do brednioserialu to chciałem tylko wypowiedzie na temat używalności Pegaza jako maszyny do Linuksa i jakoś tak wyszło

W sumie na AMigaOne też go można odpalic i oczywiście wolałbym tańszy sprzęt amigowy od droższego.

[#23] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #22

Programowanie to nie jezyk, tylko algorytmy. Jezyka uczysz sie z ksiazki. Jedne ksiazki sa lepsze inne gorsze, nalezy zasiegnac po prostu opini innych i wyrobic sobie wlasny punkt widzenia na ich podstawie.

[#24] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #20

Chodziło mi o porównanie używalności liunksów na Pegazie i na PC

Ja mam takie porównanie na co dzień, bo używam Linuksa i na Pegasosie i na rozmaitych PC. Jedyna sprawa na jaką się natknąłem to brak plugina Flash do Mozilli dla PPC (zamknięte standardy suxx), poza tym używalność Linuksa na PPC w niczym nie odbiega od używalności na x86.

To że kernele/biblioteki liunksowe są rozwijone równocześcnie to nie wiedziałem.

Nie tylko kernel i biblioteki. Np. KDE czy OpenOffice są w Debianie dokładnie w tej samej wersji na x86 i na PPC.

Z pctami toi jest tak że się idzie do sklepu kupuje części i składa komputer.

Z Pegasosem jest identycznie. Jedyna różnica to płyta główna i procesor. Zasilacz, dysk, pamięć, napęd CD, klawiaturę, mysz, monitor, kartę graficzną, ba nawet wentylator na procesorze mam ze sklepu z pecetami.

Poza tym nie potrzebuję robic upgrejdów co chwilę. Niedawno zresztą go robiłem

Nie ma to jak zaprzeczyć samemu sobie w jednym akapicie .

Coś mi się wydaje że za dużo fanatyzmy macie w sobie.

A co się dziwisz, wjeżdzasz tu nie wiadomo skąd, o ile na pecetach co nieco się znasz, to o Pegasosie masz dość blade pojęcie, ale wygłaszasz stwierdzenia jakbyś od 20 lat go używał. Trochę szacunku, to nie jest tak, że oświecony pecetowiec przychodzi łaskawie rzucić trochę pereł przed zacofane amigowe warchlaczki. Ludzie tutaj są otwarci, używają wielu platform i wiedzą o komputerach przewyższają 95% użytkowników peceta. Nie wyłączając Ciebie jak sądzę...

[#25] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Ja, też z ciekawości, bym się dowiedział, czy są ludzie, którzy mają tylko Amigę i to im wystarcza.
[#26] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #24

Nie ma to jak zły dzień ;)

[#27] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #24

To że niedawno wymieniłem kartę graficzną nie oznacza że robię to co 3 miesiące czy pół roku.

Czytałem co nieco o pegazosie i AmigaOne przez kilka miesięcy na różnych forach i stronach internetowych.

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> Z Pegasosem jest identycznie. Jedyna różnica to płyta główna i
> procesor. Zasilacz, dysk, pamięć, napęd CD, klawiaturę, mysz,
> monitor, kartę graficzną, ba nawet wentylator na procesorze mam
> ze sklepu z pecetami.

No niezupełnie. Płyt na pc jest mnóstwo płyt głownych i są dwaj producenci proców więc jest dużo możliwości. A tu jest 1 płyta i 1 model procesora.

To że wszystko inne kupuje się w sklepie pecetowym to jest oczywiste ;)

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

>A co się dziwisz, wjeżdzasz tu nie wiadomo skąd, o ile na pecetach co >nieco się znasz, to o Pegasosie masz dość blade pojęcie, ale wygłaszasz >stwierdzenia jakbyś od 20 lat go używał. Trochę szacunku, to nie jest tak, >że oświecony pecetowiec przychodzi łaskawie rzucić trochę pereł przed >zacofane amigowe warchlaczki. Ludzie tutaj są otwarci, używają wielu >platform i wiedzą o komputerach przewyższają 95% użytkowników >peceta. Nie wyłączając Ciebie jak sądzę...

O jakie stwierdzenia Ci chodzi?? Coś musi by z tobą nie tak skoro sam siebie obrażasz. Wcale nie uważam żeby ktokolwiek na tym forum był zacofany. Poza tym daj sobie na wstrzymanie, nie możemy rozmawiac normalnie tak jak ludzie na innych forach??

Odechciewa mi się tu pisac, przez takich ludzi jak ty...........
[#28] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@cholok, post #25

Do niedawna tak było u mnie (jeśli Pegasosa mozna nazwać Amigą) To co
skłoniło mnie do zakupu PC-ta, to fakt, że potrzebowałem pieniędzy, a
był do napisania projekt pod windowsa.... I w sumie po za rc5 czy do
gry po sieci z żoną w OTT do niczego innego raczej nie służy (no po za
pracą)

[#29] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #27

Gwoli wyjaśnienia Płyt Pegasosa produkowanych na sprzedaż były 2, do
jednej był faktycznie sprzedawany tylko jeden moduł procesorowy, do
drugiej były 2 alternatywne (procesory różnych producentów notabene :P

[#30] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #22

Jeśli chodzi o to co potrzebujesz do instalacji na hdd, to po za
systemem (który po prostu przegrywasz na partycję) potrzebujesz czegoś
do utworzenia partycji: http://aminet.net/package.php?package=disk/misc/hdinst.lha
Co do AmigaOne to nie dorobiła się do tej pory oficjalnego wsparcia
żadnej dystrybucji, dlatego najnowszy kernel, którym mogą cieszyć się
użytkownicy A1 to 2.4.x...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem