[#61] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #58

Wyrwane z kontekstu, chodzilo mi o to ze nie mozesz zakladac ze jak ktos ma PC-ta to jest lamer i juz....

Pozdro
[#62] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #60

Oczywiscie, bo na onecie nie ma forum Amigi. Gdyby bylo to bys mial wpisy klasycznie "onetowe".
[#63] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #62

Mylisz pojecia... Pytanie jest, kto by tam komentował.... Miałem nadzieję, że umiesz czytać ze zrozumieniem...

[#64] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@TiMi_DiNX P., post #50

Ja zakupilem sobie niedawno po 2 letniej przerwie A1200+BPPC240+BVision+10GB Hdd+64mb fast ram. Planuje zakupic do tego min. 128mb ram`u, sieciowke PCMCIA i cos tam jeszcze. I mysle ze bedzie to moj glowny komp :) pieca planuje oddac dziewczynie :D
Ami ma to cos w sobie i tyle.
Aha, a za pol roku - Pegaz lub Amy05 jesli kiedykolwiek wydzie hehe.

[#65] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #63

Znowu szczeniacki argument ze ktos nie umie czytac. Doedukuj siebie z łaski swojej. Dzieciak z przerostem ego.

Daje EOT bo to podyskutowac nie da sie takimi "argumentami" wiec sie nawet nie wysilaj z odpowiedza. :/

Ostatnia modyfikacja: 26.05.06 17:00
[#66] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Eith, post #64

A ja się nie mogę nacieszyć zakupioną niedawno FAST-ATA i zainstalowaniem SFS (na razie próbnie na "pobocznych" partycjach bo wpisałem próbnie maskę z końcówką FFFE i chodzi na razie kool). No nie wiele to upgrade'ów - nazwijmy to - jeżeli o pracy na Amisi mowa, ale Amiga ruls! Zresztą dobry sprzęt i co tu dużo mówić! Systemu nigdy nie przeinstalowywałem - a kumpel donosi, że musiał niedawno XP reinstalować bo mu nie chciał działać program do oglądania TV i tak co chwilę jak chcę coś by mi wrzucił na FTP to muszę mu podawać login, swoje ip, etc. bo kolega system instalował. To już chyba z 4 raz. A u mnie spokój, za to kocham Amisię :).

btw. znacie jakąś fajną odtwarzajkę do CDDA pod SCSI? Chodzi mi o coś minimalistycznego jak PlayCD z pakietu IDEFix. Już mi się nie chce szukać, mam teraz CDP i fajnie, że można sobie tracki na płytach nazywać, ale to to nie ma chyba pauzy z poziomu klawiatury, brak tu ściszania i ten MUIowy Tear Off do ustawiania pozycji gadżetów to jakaś pomyłka?!

[#67] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@BagoZonde, post #66

Ej! Amiga connecting people czy disconnecting?! Gryziecie się jakby było o co!!

aha, co do CDP jeszcze :)
Dziwne to bo zatrzymuje mi odtwarzanie muzyki w pewnych miejscach - zawsze tych samym. Oczywiście gdy dwuklikiem uruchomię odtwarzanie płyty CDDA z poziomu Workbencha to nie występuje takie cóś.

[#68] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #65

A co q**a mam napisać, jak waść nie na temat piszesz? Niech będzie
sobie dzieciak, skoro tak chcesz, a co mi tam... Czy to moja wina, że
albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo udajesz durnia?

[#69] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #60

Kaczuś nie zapomnij o efekcie skali. Tych 5% to może być no i tak więcej niż te nasze 90%
[#70] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@TomK, post #69

Tu nie chodzi o ilość a o zjawisko. Wcześniej była mowa o tym, że jak
ktoś ma Amigę/Pagasosa itp to najprawdopodobniej nie wie w którym
kierunku rozwijają się technologie itd... Zdarzają się takie osoby -
jak wszędzie, ale to są pojedyńcze przypadki.

[#71] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Hoop hoooop, witajcie ludzie...

Do niedawna miałem tylko Amigę jako jedyny komputer w domu (goła A600)
jakieś trzy lata temu kupiłem hardego 200mb i później dodatkowy 1mb chipu. Później inwestowałem w a1200T 030/50mhz 32fast z cdrom i 2xHD później apollo040/40 a obecnie mam A1200 desktop z m-tec 030 i hardym 200mb (tym od a600) który ma jakieś dziwne errory i badblocki. grzyba kupiłem dopiero w lutym tego roku (!) jakie ma parametry pominę, faktem natomiast jest że stoi obok Amisi.
Gdzieś w szafie mam resztki Kornikowej A500, na strychu złamane, spalone, skopane, zgniłe, pęknięte biedne Atari XL a na kolejnej szafie stoi zdechły (tzn. działa, ale stacja dyskietek3" spalona) Amstrad wraz z monitorem kolor (chyba).
Tak więc dość długo korzystałem z Ami (Jednym z moich hobby jest astronomia, a oglądanie zdjęć zrobionych lądownikiem Huygens jak wiadomo nie jest niczym trudnym na Amisi z blizzem IV którego miałem przyjemność mieć).
Swoją drogą gdyby jakiś dobry człowiek miał sprawny HD 2,5" o pojemnośći min. 1gb i czciałby go się pozbyć chętnie odkupię.... mój hardy zdycha, nie można na niego nagrać żądnego nowego pliku bo "coś" się kopie i wyskakują requestery "nie mogę otworzyć pliku xxx" lub "Work: ma Błedną sumę xxx na bloku xxx" czy jakoś tak....

Niech Światło prowadzi Was wszystkich..

[#72] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #70

A wiekszość ludzi uzywających colgate zna sie na zdrowych zebach....
[#73] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #72

Przeczytaj dokladnie komentarze wczesniejsze... Pisałem, że trzeba
posiadać pewną - dość dużą wiedzę o elektronice i posługiwanu się
lutownicą, choć czasem nieporadnie (np ja) to musiałem wiedzieć co i
jak by np przystosować stację dysków PC do działania pod Amigą,
jak poprawić zasilanie ect. Wielu winprogramistów n nie wie co to
problem endianów, a o problemie wyrównywania struktur dowiedzieli się
niedawno. Dodatkowo kombinowanie z programami by odczytać tzw.
"standardowe formaty plików" ect... Czyli rozumiesz, ze po za tym, ze
używają często muszą "zaglądać" jak to działa od środka. Zdarzają się
oczywiście amigopwcy, którzy tego nie robią, ale to są pojedyńcze
przypadki od wielu lat...

[#74] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #73

Booooooze, jestes niepoprawny, ja swoje, a ty swoje. Dobra, jeszcze raz i duzymi literami:

JA NIE TWIERDZE ZE AMIGOWCY W ILUSTAMPROCENTACH SIE ZNAJA NA KOMPUTERACH CZY SIE NIE ZNAJA, CHODZI MI U O DWIE SPRAWY, NIE MOZNA ZAKLADAC ZE KAŻDY PECETOWIEC TO LAMA, DWA, CHODZI O SKALE ZJAWISKA, TEN 1% PECETOWCOW KTORZY SIE ZNAJA TO JEST I TAK WIECEJ LUDZI NIZ WOGOLE AMIGOWCOW NA SWIECIE....

PS DOSKONALE ROZUMIEM O CZYM MOWISZ BO SAM KIEDYS BYLEM AMIGOWCEM, I DO WIELU RZECZY MUSIALEM DOJSC SAM(PRZETAKTOWYWANIE PROCKOW, PRZEKLADKA 1200-SETKI DO E/BOXA, PODLACZENIE PECETOWEJ STACJI, ALE JEST TEZ WIELU PC=TOWCOW KTORZY TAKIE RZECZY ROBIA, CHODZBY WSEZLKIEGO RODZAJU MODY NA PLYTACH, OVERCLOCKING, WATER COOLING, SA TO RZECZY DLA KTORYCH TRZEBA "SIE WGLEBIC" W PEWNE ASPEKTY TECHNICZNE. nIE WSPOMINAM YU JUZ O SAMODZIELNYM SKLADANIU PC-TA, KTORA TO CZYNNOSC MIMO ZE BANALNA TEZ SPORO UCZY.
[#75] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #74

Ale przeciez tego nikt w tym watku nie neguje... Dlatego nie rozumiem,
czemu sie denerwujesz...

[#76] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

jakie macie komputery
Ja mam takie jak w opisie.

czy inwestujecie jeszcze w Amige?
Jeszcze inwestuje, a zacząłem dopiero w 2004r.

[#77] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #75

Matko jedyna...przecies od tego wlanie zaczala sie nasz dyskusja, czy ta naprawde nie czytasz postow zanim na nie odpowiesz???? czy po prostu zapominasz co przezczytales 10 minut wzesniej...???
No nic, mozemy sie tak przegadywac do usranej śmierci, ja nie przekonam ciebie, ty nie przekonasz mnie. Znam cie jeszcze z czasów łódzkiego AUG, i wtedy tez byles uparty jak osioł.

Pozdro
[#78] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #77

Heh - ale do czego mnie chcesz przekonac, wlasnie sie dziwie, Czy nie
czytasz poprzednich postów...

[#79] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #78

Ta rozmowa do niczego nie prowadzi, uwazam temat za zakonczony :)

Pozdro
[#80] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #79

PS. Do kaczusia - masz moze jakikolwiek kontakt z Iwo Błażejczykiem????

Pozdro
[#81] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #80

Jakikolwiek tak, ale odkad sie wyprowadzil na drugi koniec miasta to baaardzo rzadki. Co do tematu, to albo w pewnym momencie sie zgubiles w watku, albo nie wiem, bo w pewnym momencie jakbysmy zaczeli mowic o roznych rzeczach, bo w kometarzu http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=29521&t=29346&ostatnie=1 przyznalem Ci racje, że to 1% może być więcej niz 90% Amigowcow...Wiec sadzilem, ze co innego chcesz przekazac...

[#82] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #81

Jak mozesz to wyslij mi na maila numer na kom(albo gg) do niego. Mój mail to skit_an@poczta.fm
[#83] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #82

Jak wroce do domu. Przy sobie nie mam :)

[#84] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Korni, post #76

Inwestuje w swoje A3000T i tu moze i reklama, ale moja kolejna inwestycja czyli GFX na Z3 idzie poprzez efunzine i dobrze mi z tym ze pakuje kase w Ami i jakis tam swiatek i sklepy Amigowe:))))))PS.Moze Efunzine nie jest najtanszy, ale jest profesjonalny;)

[#85] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Mam A1200 z Apollo 40/33 i Mediatorem (kartą graficzną, muzyczną i sieciową) w niedalekiej przyszłości musze powiększyć HD (4GB to już troche mało). Moja ostatnia inwestycja to sieć (karte sieciową mam już od roku a sieć od miesiąca), jak tak dalej będzie to Pegasosa kupie w wersji XVI albo lepiej... :)

Co do alternatyw ta jak sobie kupie Pegaza to będe emulował co się da! :D
[#86] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Witam!
Moja Amy "CoolBlue"

A1200 rev.1d4,custom-modded E/Box tower, kick3.1,OS3.9,Blizz1230-IV 030/50Mhz+FPU,32Mb Fast, Zorro III, PicassoII 2Mb, HDD 6Gb, CDRW Phillips 1600, adapter CF PCMCIA (Star-E), Fast ethernet PCMCIA (SiteCom), monitor 15" Daewoo SVGA, monitor 1084S.

*) ten "custom-modding" to: poliwęglanowe,transparentne ścianki boczne, dwie katody (niebieska i zielona), dwa zestawy diód (niebieskie i UV), 120mm wentylator podświetlany w bocznej ściance, okrągłe kable FDD i HDD oraz podświetlany wentylator w zasilaczu. Do tego dwa małe wentylatory na szufladzie HDD.

Oprócz tego posiadam jeszcze dwie A600,jedną A500 oraz CDTV,która robi obecnie za element wieży Hi-Fi
:)

p.S. Zapomniałem dodać,że w A1200 mam podpięty po serial'u telefon Siemens M65 poprzez ktory łącze się z netem po GPRS'ie :D
[#87] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Snake, post #86

Nie badz taki,rzuc fotkami:))
jest na ppa galeria,moze tam:D

[#88] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@AmiChris, post #87

Nie mam cyfraka,mogę MMS'em puścić. Puść -> na 503636047.
[#89] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Orson, post #71

Jest tych "małych" dysków sporo na Allegro. Ale takiego 1GB to raczej ciężko będzie znaleźć z racji wykruszenia się ich z rynku

http://www.allegro.pl/search.php?string=laptop%2A&category=4476&country=1

[#90] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

nie inwestuje w inne komputery niz pegasos.
wystarczy mi to co mam z/w pracy....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem