[#55]
Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?
@skit,
post #54
Widzisz, ale tu nie chodzi o to, abyś wiedział czym się amigowski chipset OCS różni od ECS, czy AGA, albo jak spartycjonować amigowski dysk z wykorzystaniem różnych systemów plików. Bo ta wiedza nikomu poza bawiącymi (sic! "bawiącymi") się Amigami jest niepotrzebna.
Jednak już takie terminy jak Big Endian czy Little Endian, czym różni się cache CPU write through od write back, co to jest superscalar CPU, a co to RISC, mogą się przydać, i czy klasy wirtualne to pojęcie z dziedziny grafiki 3D. A jeśli nawet nie przyda się, to chyba dobrze jest wiedzieć coś na temat otaczającego świata, zamiast przyjąć pozycję otłuszczonego konsumenta który potrafi tylko przewracać kiełbaski na grillu, a zarabia na życie głównie używając opcji load, copy and paste i save.
Może się mylę, może mój zawód polegający na ciągłej nauce i poszukiwaniu nowych informacji (jestem naukowcem) daje mi wypaczony obraz świata i potrzeb człowieka. Ale ja wiedzę cenię. I proszę, nie pisz mi tu, że wkurza Cię, że ktoś coś wie... bo wiedza zawsze się może przydać i zdaje się, że jednak myślenie ma wciąż wielką przyszłość. ;)
Pozatym moja "Amiga" to nie Warszawa, i nic się w niej nie psuje. W końcu ten komputer wyprodukowano dwa lata temu, dzięki Bogu pierścienie w tłokach działają jak należy. ;)
Ostatnia modyfikacja: 26.05.06 00:07