[#31] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Kaczus, post #30

O dzięki ale jak już to ściągnę to muszę jeszcze nagrac na dyskietkę. Kiedyś znalazłem dobrze opisany artykół jak to zrobic na pc ale zgubiłem linka do niego. Może ktoś go ma zapisanego??
System mam oczywiście 3.0. Tylko z hddtool boxem mam problem.
[#32] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #17

Użytkownicy A1 są jak dresy - za nalepkę oddadzą wszystko... ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.05.06 20:20
[#33] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@cholok, post #25

cholok napisał(a):

> Ja, też z ciekawości, bym się dowiedział, czy są ludzie, którzy
> mają tylko Amigę i to im wystarcza.

Ja mam i miałem tylko klasyczną Amigę i mi wystarcza

[#34] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #31

Mozesz nagrac na dyskietce formatujac ja na 720 kilo i po uruchomieniu
systemu zainstalować PC0: (na dyskietce storage)

[#35] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Ja też trzymam się hardkorowo przy classicu z własnego wyboru, mój sprzęcik to:

+ a1200 w tower (mocno przerabiane)
+ Blizzard IV 030/50
+ 64 fastu
+ hdd 4.3GB + dysk z partycją macową + nagrywarka LG 48x24x48x
+ karta Ethernet (montowane w tower bez kątówki tak więc jak myślicie, jak włożyłem płytę? :))
+ monitor C= 1084S (oh no! more lace ;))
+ klawiatura classic (sobie sam przerobiłem na kabel)
+ OS 3.1 ale ROM 3.0 niestety

a dziś doszła z Elboxu FAST-ATA 1200 MK-II (kości ROM były tak mocno osadzone w płycie, że nie wiem co ;), się nóżki pogięły ale ok jess). Tak więc inwestuję w moją Amigę jak nikt ;)).

A z dodatkowych peryferii to:
+ kabelek Easy1541 do stacji c64
+ HDP Sound Sampler Stereo ale nie mam jak tego przetestować bo AmiPhone nie chce poprawnie działać o czym pisałem już tu na forum
+ mysz czarna Amiga i podkładka piłeczka :)

Ok, opisałem wszystko co by sobie ładnie moją Amisię przecudną pogłaskać :). Płytę mam z Japonii i nie oddam za żadne pegasosy ;).

[#36] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Mam dwie Amigi na chodzie:

1. A1200, BlizzardPPC, BVision, 128 ram, FastATA (zrezygnowalem z SCSI na rzecz podkrecenia karty oscylatorem 80 MHz, ale nie wiem co stracilem i mam FastATA), sieciowka PCMCIA, kontroler klawiatury Gift (bo ten z Infinitki mnie zdenerwowal :P). Chyba juz nic wiecej nic w tej Ami nie ma niezwyklego - bo to moj komputer codziennego uzytku, netowania i Moj Swiat

2. A1200, Apollo 1240 podkrecona do 50 MHz, 16 MB ram (niezla maszynka) z AGA

3. A2000 zaszafowana :(

4. A500+ (kick 2.0) zaszafowana :) - oddam charytatywnie i jeszcze doplace dyskietkami (zwolni mi sie miejsce na jakies ubrania).

5. WinUAE - Pecet, pentium 3, 500 MHz, kiepski w tej roli, ale dziala... a ja tam sie na WinUAE znam i potrafie to wykorzystac :P

Reszte Amig nie pamietam, Boze, miej je w swojej opiece :P
[#37] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Andrzej Drozd, post #36

...bo to moj komputer codziennego uzytku, netowania i Moj Swiat

Sh*t, mój też... :D powinni tego zabronić!! ;) Amisia działa na mnie dziwnie-pozytywnie, aż chce mi się ją włączać i robić co dusza i 030 zapragnie :). Włączę tego peceta u kumpla na mieszkaniu etc. i od razu myślę, że chciałbym teraz odpalić Amisię w domu... dla tych okienek, dla tych ekranów, ikonek, wolnego procka, małego dysku i wspaniałego komfortu!!

U mnie na Fast-ATA (a piszę to po całodziennym użytkowaniu) nie widać zbyt wielkiej poprawy z prędkością kasowania plików, etc. (wolny ten procek, oj wolny), ale jest ox.

[#38] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #27

Odechciewa mi się tu pisac, przez takich ludzi jak ty...

To nie pisz, co za problem?
[#39] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@cholok, post #25

Ja mam pega 1(wczesniej a1200 ) i narazie mi wystarcza ale w planach mam laptoka PC zakupic bo czasami szkoda nerwow ;).

[#40] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #17

Jak potrzebujesz ogrzewania i hałasu to musisz mieć peceta - są coraz bardziej wydajne cieplnie i akustycznie . A na dodatek nie wiadomo czy są wykorzystane w 10 %. Jeżeli byś potrzebował komputera do konkretnej pracy - oprogramwanie byś znalazł. Nie tak zbajerowane jak dla pc ale do wykorzystania.

[#41] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Dzban, post #27

I co wynika z tej lości płyt? Większe problemy z doborem paści?

[#42] Ja mam tylko Amigę i mi wystarcza

@cholok, post #25

Classica dokładnie rzecz biorąc (niejednego).
Zgodność z "obowiązującymi standardami" załatwiam emulacją (iFusion), czasem wspomaganą grzybem w zakładzie pracy.
[#43] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Pero, post #40

Hmmm... Moj jest o dziwo cichy. Moze dlatego ze nie mam zasilacza Codegena, wentyaltor na CPU jest niskoobrotowy, a GFX chlodzi Zalman?
[#44] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #43

Być może. W każdym bądź razie - pecet syna 2,4 gigahertza to zamiennik centralnego ogrzewania i dworca kolejowego pod względem hałasu. Pegaz1 to przy nim ostoja ciszy i spokoju.

[#45] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@BagoZonde, post #37

nie widać zbyt wielkiej poprawy z prędkością kasowania plików

No, FastATA nie zalatwi problemu kasowania plikow. Porawi jedynie predkosc odczytu i pracy z nagrywarkami oraz umozliwi podlaczenie 4 urzadzen. Co do kasowania plikow, to potrzebny jest SFS, albo FFS z duzym blokiem (np. 4096).

(A ogolnie kompa zamula tez ram disk, gdy jest tam T: (kasowanie plikow wyglada tak jak na FFS z blokiem 512, wiec warto uzyc nowego ram-handlera, np. patchujac to za pomoca BlizKicka).
[#46] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Pero, post #40

są coraz bardziej wydajne cieplnie i akustycznie

Heh, a w moim starym, biurowym IBMie, slychac tylko HD :P
[#47] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@BagoZonde, post #35

Mój konfig jest w podpisie, dodam tylko że mam do pc i amigi monitor hyundai deluxscan s570, pcta AMD Duron 1,1 ghz, 192 mb sdram, tnt2 ultra (170/200), barracuda 13,6 gb, cdrw samsunga, zasilacz 200W i wysłużona obudowa ;)

[#48] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Andrzej Drozd, post #45

No właśnie myślałem sobie o tym spatchowaniu BlizKicka już pewien czas temu. Nie zanosi się na to bym sobie zrobił SFS - nie chce mi się tych danych przenosić.

[#49] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@koodlaty, post #15

@ koodlaty
A ja jestem wredna pecetofca i to w dodatku trol (jak to grxmrx stwierdzil) - coz w koncu amiga to kawal sprzetu na/pod biurkiem...

bana mu, dopóki nie kupi jakiejś Amigi!

A jak nie kupisz to przynajmniej licz gnody na poczet Distributed Amiga. Niech twój x86 nie grzeje się na darmo! :D
Ściągaj klienta na winde, linuxa czy co tam masz, konfiguruj i odpalaj :D
Ja sobie od wczoraj liczę i to nawet fajna zabawa jest.

[#50] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #1

Hmmm... Sporo mam różnego sprzętu, więc wyminię tylko najciekawsze:

1. Amiga 4000D 030/25Mhz/882 16Mb, HDD+CD (chętnie dokupię kartę 060, może być z PPC i GFX)

2. Asus Ferrari 4005 LX.FR405.033.VOD - ma m.in. UAE z niezłym systemem,

3. NextStation 1200 Turbo Color 040/33Mhz 32MB, HDD, NextStep 3.3. - sprawny, czeka na monitor,

4. Atari 65XE 1Mb Ram, HDD, 2xPokey, parę systemów w ROM,

5. Z88 - 512 RAM, fajny, mały i cichy...

Reszty "grzybów", Amig, Atari, C= i ZXów - nie wymieniam, bo i po co...

W różne te kompy inwestuję, bo dają mi radochę i zwyczajnie służą do różnych rzeczy.

[#51] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Grzegorz Kraszewski, post #24

> Ludzie tutaj są otwarci, używają
> wielu platform i wiedzą o komputerach przewyższają 95%
> użytkowników peceta. Nie wyłączając Ciebie jak sądzę...
>
>

No stary, tu troche przegiales...99% uzytkownikow pc na swiecie wogole nie ma pojecia o komputerach, to dla nich po prostu sprzet domowy(a wiec nie ma sie czym chwalic)...No i trzeba przyznac ze skromny jestes...

PS. wogóle co to za podzial???? na podwrku jestesmy???? mamy po 5 lat???? bo co bo ty masz amige a ja nie to jestes wielki komputerowiec????, nie no ziom....jeszcze troche i bedziesz krzyczal "Pecetowcy do gazu". MArka kompa posiadanego nie ma nic wspolnego z profesjonalizmem i wiedza uzytkownika.......
[#52] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Pero, post #40

To ja poprosze zaminnik dla 3dsmax +Vray(chodzi przede wszystkim o globalna iluminacje, i import plikow cad'a)+Photoshop, no i jakiegos cada do celow jak wyzej
[#53] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #51

To jest portal amigowy, i piszemy tu o naszym hobby. Interesujesz się czymś poza pracą? Pewnie tak, i zapewne przez to nie czujesz się dziwakiem...
Dla 99% użytkowników komputerów na świecie najważniejsze na świecie jest zalegnięcie przed TV wieczorem i wyżłopanie kolejnego browarka, ale nie znaczy to, że jest to powód do dumy i wzór do naśladowania.
A to że statystyczny użytkownik Amigi ma większą wiedzę komputerową od przeciętnego użytkownika PC jest bardzo prawdopodobne. Wystarczy porównać tematykę i poziom wątków poruszanych na ogolnopecetowym forum na Onecie z tematyką wątków na ogólnoamigowym portalu PPA, aby się o tym przekonać.
Jak pisałem, Amigi są dla większości z nas hobby, część muzykuje na nich, ktoś pewnie się bawi w jakąś grafikę, spora cześć programuje. Czy ktoś się bawi CADem? Nie wiem, pewnie nie, ale przecież to hobby.
A użytkownik komputera powinien się chwalić tym co ma w głowie, a nie tym co ma zainstalowane na HDD. Ale zawartości swoich głów użytkownicy PPA też nie muszą się wstydzić.
[#54] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@wali7, post #53

Mnie po prostu wkurza pisanie takich glupot. To tak jakbys napisal ze statystyczny uzytkownik warszawy(samochodu) wie wiecej od statystycznego uzytkownika samochodu swiatowej marki. No pewnie wie, ale na swiecie jest powioedzmy kilka-kilkanascie milionow uzytkownikow tej innej marki, i z 1000 uzytkownikow warszaw ktorzy ciagle cos przy nich naprawiaja. I teraz jak zobaczysz faceta w warszawie to bedziesz sie go pytal jakie pierscienie dobrac do tloka???(czy tam łotever?

Zreszta nie ma co sie klucic, po prostu nie lubie generalizowania pewnych rzeczy.....
[#55] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #54

Widzisz, ale tu nie chodzi o to, abyś wiedział czym się amigowski chipset OCS różni od ECS, czy AGA, albo jak spartycjonować amigowski dysk z wykorzystaniem różnych systemów plików. Bo ta wiedza nikomu poza bawiącymi (sic! "bawiącymi") się Amigami jest niepotrzebna.
Jednak już takie terminy jak Big Endian czy Little Endian, czym różni się cache CPU write through od write back, co to jest superscalar CPU, a co to RISC, mogą się przydać, i czy klasy wirtualne to pojęcie z dziedziny grafiki 3D. A jeśli nawet nie przyda się, to chyba dobrze jest wiedzieć coś na temat otaczającego świata, zamiast przyjąć pozycję otłuszczonego konsumenta który potrafi tylko przewracać kiełbaski na grillu, a zarabia na życie głównie używając opcji load, copy and paste i save.
Może się mylę, może mój zawód polegający na ciągłej nauce i poszukiwaniu nowych informacji (jestem naukowcem) daje mi wypaczony obraz świata i potrzeb człowieka. Ale ja wiedzę cenię. I proszę, nie pisz mi tu, że wkurza Cię, że ktoś coś wie... bo wiedza zawsze się może przydać i zdaje się, że jednak myślenie ma wciąż wielką przyszłość. ;)
Pozatym moja "Amiga" to nie Warszawa, i nic się w niej nie psuje. W końcu ten komputer wyprodukowano dwa lata temu, dzięki Bogu pierścienie w tłokach działają jak należy. ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.05.06 00:07
[#56] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@wali7, post #55

To nie tak. Teraz ty odwracasz kota ogonem. Nigdy nie napisalem ze mne wkurza ze ktos cos wie, Wkurza mnie szowinizm komputreowy i twierdzenie ze jak ktos ma amige "to sie zna!". BArdzo fajnie to wszystko ujoles tylko nie bardzo rozumiem co to ma do tematu. Mi chodzilo o to ze wiedza na temat kazdej dziedziny zycia, jest zalezna nie od teo jaki masz komputer tylko od tego czy chcesz sie czegos nauczyc, czy tez nie.

Ps. Nie kazdy pc-towiec tylko przewraca kielbaski na grilu, ja na przyklad pracuje jako grafik 3d. I to mnie wlasnie wkurzylo

Pozdro
[#57] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #56

Chodzi o to, ze obecnie przy amidze zostali glownie pasjonaci z wiedza, zdarzaja sie jeszcze osoby z niewielka wiedza, ale to sa wyjatki inaczej nie daliby sobie rady ze sprzetem, systemem ect. Wczesniej latali stare amigi teraz uzywaja nowych. Zeby to wszystko dzialalo musza miec wieksza wiedze niz zwykly uzytkownik PC.

[#58] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@skit, post #51

No stary, tu troche przegiales...99% uzytkownikow pc na swiecie wogole nie ma pojecia o komputerach, to dla nich po prostu sprzet domowy

Czyli miałem rację... Nawet przeceniłem wiedzę użytkowników peceta. Więc nie ma się o co pluć i ciskać (poniżej).
[#59] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@wali7, post #53

Na Onecie? Nie, no sorry ale bez demagogi - czemu nie gorsze forum. Porownaj do TwojePC, PurePC, FrazPC to pogadamy.
[#60] Re: Tak z ciekawosci - jakie macie komputery i czy inwestujecie jeszcze w Amige?

@Poke, post #59

Różnica jest taka, ze tam (na stronach ktore podaleś) nie znajdziesz nawet 5% polskich uzytkowników PC, tu znajdziesz 90% polskich użytkowników systemów amigowych. Dlatego nikt nie pisze, że każdy PC-towiec nie zna sie na niczym, tylko że jest niewielu, któży w informatyce poruszają sie lepiej niż użytkownicy Amig.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem