Chyba czegoś nie ogarniam ...
Ale sorry koledzy to może wpływ leków, które biorę od 2 miesięcy .... (sterydy) i nuda, która mnie dopadła w domu doprowadziła do tego ze wyciągam swoje Amigi - wiec są jakieś plusy
Obecnie mam 3 Amigi 500, które się uruchamiają (choć muszę nad nimi popracować)
1) działająca w 100% Amiga 500 Plus - płyta rev. 8a ROM 2.04
- płyta widzi 1 MB Chip RAM, którą ma na płycie, gdy podłączę rozszerzenie pod klapką (dodatkowe 512K) to niezależnie od tego jak ustawie przełącznik/zworkę to mam - 1,5MB Chip RAM lub 1MB Chip RAM - nie mogę w żaden sposób włączyć rozszerzenia pod klapką jako pamięci FAST RAM.
Pytanie 1 - czy to normalny objaw?
2) działająca w 90% Amiga 500 - płyta rev 8a.1 ROM 1.3
- płyta widzi 512K Chip RAM, którą ma na płycie, gdy podłączę rozszerzenie pod klapką (dodatkowe 512K) to w zależności jak ustawię przełącznik/zworkę to pamięć pod klapką jest widoczna jako 512K Chip RAM lub jako 512K Fast RAM - czyli działanie prawidłowe - zgadza się ?
- Płyta działa w 90% ponieważ myszka sama idzie mi do góry, tak więc będę musiał wylutować układ 74LS157 do którego są podpięte oba gniazda, myślę, ze wymiana tego układu załatwi problem

Macie jakieś sugestie odnośnie takiej usterki portów joysticków? może idę złym tropem ?
Proszę o jakieś rady
3) działająca w 90% Amiga 500 - płyta rev 6a ROM 1.3
- płyta widzi 512K Chip RAM, którą ma na płycie, gdy podłączę rozszerzenie pod klapką (dodatkowe 512K) to w zależności jak ustawię przełącznik/zworkę to pamięć pod klapką jest widoczna jako 512K Chip RAM lub jako 512K Fast RAM - czyli działanie prawidłowe - zgadza się ?
- Płyta działa w 90% ponieważ pewnie miała uszkodzone cos z RS232 i ma wylutowane 2 układy, będę je dziś wlutowywał :D ale jak sprawdzić czy działa poprawnie ten RS232?
4) to ogólne pytania :)
Co zyskam wlutowując dodatkowe 512K w płytę 6a i 8a1 ?
bo teraz już zgłupiałem .... ale ogarniam na takim etapie , ze:
- zyskam po 512K Chip RAM
- czy w obu wypadkach gdy podepnę rozszerzenie pod klapką to będę widział 1,5M RAM ??
i czy będę mógł przełączać Chip RAM / FAST RAM ?
Wiem koledzy , ze męczę... ale trochę Was pomęczę :D aż zlutuje, podłączę i stwierdzę, ze działa, potem ładnie włożę do kartoników a złom trafi do piwnicy lub na śmieci.