[#1] Jak rozbudowac sprzêt??
Witam mam aktualnie amige 1200 z karta Blizzard 1240/40 to troche malo jak dla mnie zastanawiam sie nad powerPC ale tu mam watpliwosci.

Slyszalem i cyztalem troche ze jednak ppc dziala szybciej w a4000 niz w a 1200.

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=283&sid=b5053e24efefc2e66779897a9fbabd4a

karta gfx z układem 3D (Permedia 2 lub Voodoo 3) zalecana jest dla użytkowników A1200 (603e). Użytkownicy A4000 będą usatysfakcjonowani prędkością gry nawet przy wspomaganiu programowym.

zastanawiam sie czy warto byc nadal przy a1200 czy moze pomyslec dla wydajnosci o a4000. jednak troche mi tak brak bedzie a4000 nie ma pcimcia czy da sie to zlacze zamontowac w a 4000?? czy prawda jest ze na plycie a4k jest bug ktory uniemozliwia zamontowanie na ppc wiecej pamieci niz 128 fast??

co radzicie?

Benedykt
[#2] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

PPC działa szybciej na A4000 nie tylko z powodu, że tam jest CPU 604, a w A1200 603, ale również dlatego że w dużej Amidze jest szybsze łącze, większa szyna danych. Szybkość Permedi jest z tym ściśle powiązana. Nawet w A1200 jest różnica gdy ma sie procesor 040 w porównaniu z 060.

Ja bym chyba się zdecydowal na A4000. Nie ma problemów z zasilaniem, komputer szybszy, ma już gniazda do rozbudowy... Nie wiem po co Ci PCMCIA, ale pewnie w A4k też jest możliwość zainstalowania jej.

Co do fast to się nie wypowiem, ale z tego co kojarzę to chyba prawda.

[#3] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

A może Pegasos? cool

[#4] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Prince, post #2

PCMCIA, ale pewnie w A4k też jest możliwość zainstalowania jej.

Chyba raczej bedzie ciezko, poniewaz standardowy ROM w A4000, nie obsluguje PCMCIA (a i tak nie ma sesu podlaczac tego do slotow. Ale sa sieciowki dla zorro lub PCI.
[#5] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Zapomnij o A1200 czy A4000.
Tylko Pegasos. OK
[#6] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #5

pojawia sie nowy wontek mianowicie pegasos.

Clasic to clasic pegtaos to pegasos :) Ile takie cudo kosztuje??? poza tym chyba nie bardzo z zgodnoscia a amiga clasic :(

Benedykt
[#7] Re: Jak rozbudowac sprzęt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

A wiesz ile kosztuje a4000 + ppc + sloty pci?

plyte pegasos 1 z drugiej reki kupisz za ok 1200 zl,nowsze to do sklepu efunzine :)

Zgodnosc jest bardzo duza,praktycznie wszystko co systemowe dziala,reszte zalatwisz-m.in. stare gry z amigi 500- przez uae.

CPU 680x0 jest emulowany w pegasosie ale
w taki sposob ze jest on szybszy wielokrotnie od cPU 68060.Moim zdaniem nie masz po co kupowac klasyka.
No ale zaraz tu sie zrobi chyba ruch w tym watku:)...

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 09:38
[#8] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

A4000 jest znacznie lepszym wyborem niż A1200, zero "kanapek", większa prędkość, lepsze procesory .. itd.
Karty PPC w A4000 rzeczywiście mogą mieć tylko 128 MB RAM, chociaż w Amidze Classic, to i tak dużo. Ta ilość pamięci przyda się gdy zechcesz odpalić któryś z systemów Amigowych PPC, MorphOS lub AmigaOS4, chociaż w tym przypadku lepiej kupić jakiś sprzęt pod Amiga OS4 lub Pegasosa II i używać na nim MorphOS.

Pytałeś się jak z kompatybilnością programów 68k na pegazosie, ja uruchamiam takie :
- WordWorth 7
- ArtPro
- PPaint
- Sample E i Sample Z
- Myst I
- Exodus
- Payback
- Quake I 68k

Wszystkie te programy i gry działają znaaacznie szybciej niż na mojej dawnej A1200 060-50 MHz 128 MB Ram i Voodoo3 PCI. Jeżeli coś było pisane "pod system" to odpali się bez problemu :) .

[#9] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #8

Kazdy kupuje co go rajcuje:)..i na co go stac oczywiscie;(

[#10] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Ile takie cudo kosztuje??? poza tym chyba nie bardzo z zgodnoscia a amiga clasic

W Efunzine ostatnio widziałem cenę 2150 zł. Porównaj to z ceną A4000 z CyberStormemPPC i jakąś grafiką. A potem porównaj możliwości. Jeżeli chodzi o zgodność to jest bardzo dobra (lepsza niż dla AmigaOS 4) z programami pisanymi mniej więcej systemowo. Jeżeli chodzi o starsze gry i zdecydowaną większość dem - pozostaje tylko UAE. Jeżeli więc chcesz posiadać Amigę z powodów nostalgiczno-sentymentalnych pozostań przy koncepcji rozbudowy A1200 lub A4000. Jednak jeżeli ma być to komputer użytkowy (np. z możliwością również wygodnej pracy w Linuksie) to zdecydowanie polecam rozważenie Pegasosa.
[#11] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Z testów praktycznych (kodowanie filmów przy użyciu PPC) wynika, że A4000 604/200 060/50 liczy do 200% szybciej, niż A1200 603/200 040/25. To ogromna różnica. Druga rzecz to to, że A4000 zawsze lepiej trzyma się kupy, niż ukanapkowana A1200; odpada z tego powodu większość dziwnych problemów. W obecnych czasach nawet w towery nie trzeba się bawić - jeden duży dysk twardy i combo z CDRW w dziurze na 5,25" załatwia sprawę "pamięci masowych".

128MB to nie ograniczenie płyty A4000 tylko CyberStormaPPC. Inna sprawa, że nie ma w tej chwili dla Amigi oprogramowania, któremu mało by było 128MB. Jedyny wyjątek to emulator iFusion - soft na MacaPPC może niekiedy narzekać na te max 92MB, które da się wyczesać dla emulacji.

Ten iFusion to zresztą jedna z zalet A4000 z PPC. Nie jest on co prawda do końca dopracowany (wąskie gardła przy obsłudze GFX i dysku), ale trzeba mu oddać to, że emuluje PowerMaca z stabilnie i wykazuje niemal 100% kompatybilności. Chodzi na tym m.in. MSOffice98, co zapewnia zgodność z obecnymi wymaganiami w tym zakresie. Na amigowym bezrybiu to jest coś, nawet jeśli muli.
[#12] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Jeżeli uzywasz Ami do innych zadań niż star gry - pomyśl o Pegazie...Warto.

[#13] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Grzegorz Kraszewski, post #10

jakos pare dni temu widzialem na allegro pegaza I z pamiecia, grafika, dyskiem, nagrywarka i obudowa za 1000zl

http://allegro.pl/item110967232_pegasos_i_nastepca_amigi_komplet_.html

brac, kupowac, nie zastawiac sie ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 12:00
[#14] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #8

To ja jeszcze dodam do listy uruchamianych na Pegasosie:
- IBrowse 2.3
- AmigaAMP (ale to nie ma sensu, bo jest dużo lepszy AmiNetRadio dla Morphosa)
- MiamiDX (podobnie nie ma sensu, bo mamy darmowy MOSNet)
- Foundation
- te wyścigi 3d na futurystycznych torach na Amigę z PPC i kartą 3d (nie pamiętam tytułu)
- VoodooX (archiwizer)
- jakiś tester szybkości 68k - chyba SysSpeed (chciałem sprawdzić szybkość emulowanego 68k). Więcej programów z klasyka nie uruchamiam, bo sporo z nich ma swoje wersje MOSowe, które na Pegazie chodzą szybciej (chociaż po prawdzie nie widać różnicy :), w końcu to G4) lub mamy lepsze Mosowe odpowiedniki (klayczny przykład - AmiNetRadio zamiast jakiegolwiek playera MP3 z klasyka)...właściwie wszystko co chodzi na klasyku pod systemem, chodzi też na Pegazie (bijąc klasyka szybkością i wyglądem... MOS ma ulepszony znacznie wygląd systemu), sporo programów występuje w wersji tylko dla Pegaza (np. FreespaceII, QuakeIII)
a to co nie chce, to można odpalić na E-UAE, co jest o tyle dobre, że E-UAE chodzi na klasyku cienko (za słaby procesor), a kompatybilność rozbudowanego klasyka ze starymi grami jest niezbyt wielka (bruździ procesor 68040 lub 060, wiele starych gier go nie lubi, pozatym 90% gier nie potrafi wykorzystać kupionych do klasyka za ciężkie pieniądze kart graficznych, muzycznych....). Najszybszy PPC dla klasyka (A4000) to 604 233 MHz, do PegazaII 7447 (G4) 1 GHz.
szybkość emulowanego 68k na Pegazie przewyższa kilka razy najszybszy wyprodukowany 68060.
tak więc klasyk - jak masz dużo pieniędzy do wydania i musisz mieć koniecznie klasyka (choćby do celów sentymentalnych, ale licz się z wydatkiem koło 2 tys zł za A4000 z PPC i k. graf.), Pegasos jeśli wolisz szybszy (znacznie) i nowszy sprzęt, a przy tym chcesz używać amigowego oprogramowania - najtańsze PegasosyI (G3 600 MHz) można było znaleźć około 1000 zł, używane PegasosyII z G4 1 GHz można spotkać powyżej 1500 zł.
* nie wiem na ile śledzisz dyskusje tutaj, i na ile orientujesz się w temacie, ale tytułem wyjaśnienia - Pegasos (zwany pieszczotliwie Pegazem) to płyta główna w formacie uATX z procesorem PPC G3 lub G4, istnieją dwie wersje I i II, dwójka jest sporo lepsza, Morphos (MOS) to system który dostajesz z Pegasosem, jest on zgodny z AmigaOS3.x, ma sporo rozszerzeń (oznacza to że programy z AmigaOS odpalisz na MOSie, a programów z MOSa na AmigaOS już nie).
[#15] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@quaint, post #13

rzeczywiście.... cały komplet za 1000 zł
zdecydowanie warto, bo PegasosI znacznie przekracza możliwościami najbardziej wypasionego klasyka, a dwójki za 1000 zł i tak nie znajdziesz.
ciekawe kto się go pozbywa? Pawsat? kto to?
[#16] Re: Jak rozbudowac sprzęt

Takie małe porównanie (według eFunzine):

1. Amiga 4000T Escom (używany) * 1099 zł
2. HDD 40 GB * 199 zł
3. CD-ROM x52 IDE * 75 zł
4. CyberStorm PPC 200 - 060/50 (używany) * 1389 zł
5. CyberVision PPC (używany) * 429 zł
6. SIMM 64 MB * 149 zł
7. Mediator PCI 3/4000T * 699 zł
Razem: 4039 zł

1. Radeon 9250 * 219 zł
2. Myszka A4-Tech Opto 325 * 69.9 zł
3. Klawiatura MediaTech MT-138 * 45 zł
4. CD-ROM x52 IDE * 75 zł
5. HDD 40 GB * 199 zł
6. DDR 256 MB GoodRAM * 129 zł
7. Obudowa ModeCom FINE II * 179 zł
8. Pegasos II G4/1000 * 2149 zł
Razem: 3064.9 zł

Wybór chyba oczywisty. W klasyka raczej nie opłaca się pakować
[#17] Re: Jak rozbudowac sprzêt

@Ziolo, post #16

oczywiście można odjąć od obydwu konfiguracji jakieś 30% ceny za sprzęt z drugiej ręki (oczywiście klasyk z eFunzine też będzie używany)

albo góra 1500 zł za ten z Allegro (nie sądze że pójdzie drożej, a kto wie, może za 1000 zł? :) ):
- płyta PEGASOS (procesor G3/600 , RAM 256 Mb)
- karta grafiki AGP RADEON 7500 128 MB DDRAM
- dysk twardy SEGATE 40 Gb - na nim jest zainstalowany MORPH OS w najnowszej wersji
- nagrywarka PLEXTOR 24/10/40
- obudowa SLIM wraz z zasilaczem ATX oraz dwoma wentylatorami, wyświetlaczem i czujnikiem temperatury - próg zadziałania wentylatrów jest ustawialny

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 12:24
[#18] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Post do wszystkich reklamujących peg.
I właśnie tego nie rozumiem z waszą chorą peg-ideologią.

Koleś się pyta co lepsze A1200 czy A4000 - albo mu odpowiedzieć na pytanie albo się nie wypowiadać a nie w kółko "kup pegaza, kup pegaza".
Ktoś wam płaci za te reklamy czy co. Każdy wybiera taki sprzęt na jaki ma ochotę.
Czy gdyby ktoś napisał, że chce A2000 to wmawiałbym mu kup A3000 albo A4000.
Jak się zapyta w odpowiednim dziale o pegaza to będziecie się mogli produkować do bólu a teraz po co się wpychać "między wódkę a zakąskę" ze swoimi "trzema groszami".

[#19] Re: Jak rozbudowac sprzęt??

@amigafan, post #18

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 18:35
[#20] Re: Jak rozbudowac sprz?t??

@Grzegorz Kraszewski, post #19

Moja sygnaturka jest wyrażeniem mojego przekonania.

pierwszym postem nie na temat w wątku

Pierwszy post nie na temat był nr3 (zobacz sobie temat wątku i pytania w pierszym poscie i zupełnie nieadekwatną do niego wypowiedź nr3).

Ja z chęcią mogę polecić (zgodnie z tematem wiadomości i pytaniami z 1 postu) A4000. Tyle, że inni już to zrobili, więc nie widzę powodu, aby 10 razy powtarzać, że A4000 jest lepsza od A1200 (w przeciwieństwie do waszej peg-ideologii gdzie natychmiast powtarzane jest do znudzenia "kup pegaza").

Ot po prostu polecamy koledze dobry, sprawdzony sprzęt.

Dobrym, sprawdzonym sprzętem byłby też pecet z uae, więc może od razu to będziecie polecać zamiast Amigi.

Niestety ale jedyną chorą ideologią jest peg-ideologia zmuszająca każdego, kto chciałby rozbudować swoją Amigę o PPC czy kupić A3000/A4000 że należy kupić pegaza (pełno takich wątków na PPA).

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 17:53
[#21] Re: Jak rozbudowac sprz?t??

@amigafan, post #20

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 18:35
[#22] Re: Jak rozbudowac sprz?t??

@Grzegorz Kraszewski, post #21

skasowane

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 18:41
[#23] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@amigafan, post #18

Jakby do ciebie przyszedł pacjent i zapytał "Panie doktorze, mam anginę ropną, co pan zaleca? Pijawki czy ziemioterapię?" to co byś odpowiedział?
A podobałoby ci się, gdyby nagle z boku wyskoczył szaleniec z wrzaskiem "antybiotyki poleca, widzieli go, konowała.... a człowiek pytał, pijawki czy ziemioteriapia"....
[#24] Re: Jak rozbudowac sprz?t??

@amigafan, post #22

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 18:34
[#25] Re: Jak rozbudować sprzęt?

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Amigafan ma racje w tym wątku. Człowiek zapytał i zaczął ten wątek na temat Amigi klasycznej, zastanawia się nad PPC, A1200 a A4000, a niektórzy tu z Pegasosem wyjeżdżają nie wiem dlaczego i po co. Pegasos i MorphOS nawet porządnej strony informacyjnej nie ma, przede wszystkim w Polsce i po polsku (w sensie takiej strony, na której można się dowiedzieć na temat struktury systemu, jego twórców, składników, etc.). Co to za promocja Pegasosa, za którą nie idzie zbyt wiele konkretnych informacji a później w każdym wątku trzeba się produkować od nowa każdemu z osobna przy każdej okazji tłumaczyć czym się ten system czy sprzęt różni, jak kompatybilny, etc.

Sugeruje odpowiadanie zgodnie z tematem wątku.

[#26] Re: Jak rozbudowac sprzęt?

@wali7, post #23

Nie zaczynaj znowu dyskusji na takim poziomie z amigafanem, nie wiem co prawda jaka będzie jego reakcja (mam nadzieje, że nie zostanie sprowokowany), ale już zbyt wiele mieśliście dyskusji, które do niczego nie prowadziły.

[#27] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #23

To zależy: w anginie paciorkowcowej pijawki a w gronkowcowej zdecydowanie ziemioterapia OK

[#28] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@amigafan, post #27

Witam. czytam to wszytsko i troche

rozumie juz ze a1200 to sajsz a A4000 to przezytek spoko w takim razie pegazos.

mam kilka pytan or razu przpraszam jesli sa glupie :)

Jakie sa zasadnicze roznice miedzy amiga one a pegazosem mozel lepiej kupic a1 niz pegaza???

morph jkest zgodny z os 3.9 czy to oznacz ,ze odpale za pomoca whdload np cannon foddder?? bez emulatora???

Benedykt
[#29] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

Jakie sa zasadnicze roznice miedzy amiga one a pegazosem mozel lepiej kupic a1 niz pegaza???

To najlepiej Ci wyjaśni nasz ekspert, amigafan. Ja uważam, że lepiej kupić Pegasosa, no ale sam go mam, więc jestem stronniczy.

morph jkest zgodny z os 3.9 czy to oznacz ,ze odpale za pomoca whdload np cannon foddder?? bez emulatora???

Niestety nie. Pegasos nie posiada chipsetu AGA. Wszystkie programy (przede wszystkim gry i dema) odwołujące się bezpośrednio do AGA, bez pośrednictwa systemu operacyjnego, nie będą działać. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest uruchomienie UAE a na nim gry.

[#30] Re: Jak rozbudować sprzęt? (UAE, Pegasos i AmigaOne)

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

Cannon Fodder i tym podobne gry działają ładnie pod kontrolą WHDLoad na E-UAE. Mam AmigaOS 3.9 zainstalowany na E-UAE i uruchamiam ten emulator spod MorphOS-a a na AmigaOS 3.9 odpalam te gry, które zainstalowałem tam przy pomocy instalerów WHDLoad, o wiele lepszy komfort niż uruchamianie z ADF-ów (bo w tym przypadku wczytywanie trwa dłużej, analogicznie do wczytywania dyskietek...).

ArcadePool na E-UAE (uruchomionym specjalnie w okienku, by pokazać, że działa na mosie;) - http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=56

strona glUAE (programu dla AmigaOS 4.0 ułatwiającego uruchamianie spod Workbencha starych gier/programów za pomocą UAE) - http://saimobvq.interfree.it/glUAE/index.html

Natomiast do wszelkich programów systemowych typu IBrowse, YAM, AmiGG, Magellan, TVPaint, MultiSłownika i wielu innych nie potrzebny jest żaden emulator, nawet jeśli uruchomi się aplikację, która została skompilowana dla AmigaOS 3.x - po prostu klikam i włącza się program, który działa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem