[#14]
Re: Jak rozbudowac sprzêt??
@Olo,
post #8
To ja jeszcze dodam do listy uruchamianych na Pegasosie:
- IBrowse 2.3
- AmigaAMP (ale to nie ma sensu, bo jest dużo lepszy AmiNetRadio dla Morphosa)
- MiamiDX (podobnie nie ma sensu, bo mamy darmowy MOSNet)
- Foundation
- te wyścigi 3d na futurystycznych torach na Amigę z PPC i kartą 3d (nie pamiętam tytułu)
- VoodooX (archiwizer)
- jakiś tester szybkości 68k - chyba SysSpeed (chciałem sprawdzić szybkość emulowanego 68k). Więcej programów z klasyka nie uruchamiam, bo sporo z nich ma swoje wersje MOSowe, które na Pegazie chodzą szybciej (chociaż po prawdzie nie widać różnicy :), w końcu to G4) lub mamy lepsze Mosowe odpowiedniki (klayczny przykład - AmiNetRadio zamiast jakiegolwiek playera MP3 z klasyka)...właściwie wszystko co chodzi na klasyku pod systemem, chodzi też na Pegazie (bijąc klasyka szybkością i wyglądem... MOS ma ulepszony znacznie wygląd systemu), sporo programów występuje w wersji tylko dla Pegaza (np. FreespaceII, QuakeIII)
a to co nie chce, to można odpalić na E-UAE, co jest o tyle dobre, że E-UAE chodzi na klasyku cienko (za słaby procesor), a kompatybilność rozbudowanego klasyka ze starymi grami jest niezbyt wielka (bruździ procesor 68040 lub 060, wiele starych gier go nie lubi, pozatym 90% gier nie potrafi wykorzystać kupionych do klasyka za ciężkie pieniądze kart graficznych, muzycznych....). Najszybszy PPC dla klasyka (A4000) to 604 233 MHz, do PegazaII 7447 (G4) 1 GHz.
szybkość emulowanego 68k na Pegazie przewyższa kilka razy najszybszy wyprodukowany 68060.
tak więc klasyk - jak masz dużo pieniędzy do wydania i musisz mieć koniecznie klasyka (choćby do celów sentymentalnych, ale licz się z wydatkiem koło 2 tys zł za A4000 z PPC i k. graf.), Pegasos jeśli wolisz szybszy (znacznie) i nowszy sprzęt, a przy tym chcesz używać amigowego oprogramowania - najtańsze PegasosyI (G3 600 MHz) można było znaleźć około 1000 zł, używane PegasosyII z G4 1 GHz można spotkać powyżej 1500 zł.
* nie wiem na ile śledzisz dyskusje tutaj, i na ile orientujesz się w temacie, ale tytułem wyjaśnienia - Pegasos (zwany pieszczotliwie Pegazem) to płyta główna w formacie uATX z procesorem PPC G3 lub G4, istnieją dwie wersje I i II, dwójka jest sporo lepsza, Morphos (MOS) to system który dostajesz z Pegasosem, jest on zgodny z AmigaOS3.x, ma sporo rozszerzeń (oznacza to że programy z AmigaOS odpalisz na MOSie, a programów z MOSa na AmigaOS już nie).