[#61] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Grzegorz Kraszewski, post #58

A co ma obugowywać ten patch?

[#62] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Malin, post #61

Ten patch odbugowuje błędy ArticiiS przy transmisjach DMA (problem znany z AmigiOne, microA1 i PegasosaI). Twórcy OS4 obeszli to programowo, a PegasosI ma właśnie Aprila (a właściwie może mieć, bo pierwsze wersje Pegaza nie miały tego patcha) nalutowanego na Articię.
W Księdze Pegasosa znajdziesz dokładny opis i zdjęcia.
[#63] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #55

Dawno temu była karta o nazwie CyberVision 64 3D, wpinało się ją w sloty ZII/ZIII , posiadała ona scandoubler który siedział w slocie video, ale z tego co wiem, były podobno problemy z odpaleniem tego na slotach zorro w A1200 z powodu "dziwnego" portu Video w slotach dla A1200

Nie tak dawno, sam uzywalem , a teraz uzywam CyberVision 64 i bardzo sobie chwale - CV64/3d nie miala scandoublera, to byl oddzielny modul, natomiast sa scnadoublery na slot video, jak np C= z koscia Amber, sa tez zewn., sa tez na chipsety Agaty. Jakis czas jechalem na Flicker-Fixer ECS, ale to i tak 60hz., a w a1200 bez opcji ff(eliminuje interlace-przeplot)zajedziesz oczy;), ale sa zewnetrzne konwertery RGB-VGA z przeplotem itd. to nie problem, ale cena 200-300zl za porzadne.

Poza tym karty na ZII dzialaja z Apollo 1240/40, na slotach Micronica mialem i CyberVision 64/3d, i Picasso II i Retine Z2, wiec wiem:) Problem robi ROM 3.1 dopiero i wtedy jest jak koledzy pisali.

[#64] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #54

Do ZIII potrzebujesz karte procesorową z dużej Amigi, więc zabawa taka
tylko ze względów "ciekawe jak to zadziała" jest warta uwagi,
finansowo w żadnym wypadku....

[#65] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Malin, post #61

Jeden z błędów Artici.. Na pocątku myślano, że wszystkie... w sumie 2
patche wyszły i tylko nieznacznie poprawiły problem z Articia

[#66] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@MrT, post #63

czy problem zII rom3.1 i apollo da sie jakos obejsc???
[#67] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #66

Mi sie nie udalo, choc podobno sie da;)Ale OS3.1 odpowiednio latany sobie chwalilem, tylko ze ZII+gfx bedzie Cie kosztowal niewiele mniej niz Mediator+chocby glupiu Vrige za 5zl+sb128, czy siec itd dostepne na allegro za doslownie grosze, kilka zlotych-jedyny koszt to medek;) Chyba ze upolujesz np. Picasso II za 160zl na allegro ostatnio byl , do tego sloty za 50zl, wtedy to ma sens;)

[#68] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #66

Siumot jakos to obszedl... Apollo ma po prostu jeden sygnał
niewyprowadzony czy jakoś tak i trzeba poprawić sprzęt...

[#69] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Kaczus, post #68

czyli lutowac ciac i rznac :(

to chyba jednak bede szukal medka jakiegos.

Benedykt
[#70] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #69

Jeszcze slowo ku przestrodze, jak juz zrobisz kanapke to moze okazac sie ze nie jest nazbyt smaczna :)

[#71] Re: Jak rozbudowac sprzęt??

niestety szczegułów nie znam, wiem, ze karta ta nie jest wykonana
zgodnie z wytycznymi, zaleta jest tansza i ciut szybsza od kart P5,
ale niestety wykonanie nie jest najlepsze i jak wspomnialem ma
niewyprowadzony jeden sygnał, który jest w specyfikacji...

[#72] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@AmiChris, post #70

kanapke???

przepraszam nie zrozumiałem puenty....

co do szybkosci apollo z tego co mi powiedziano w firmie elbox ta roznica wcale nie jest taka mala.Chodzi glownie o szybkosc dostepu pamieci ram. Jednak czy wart sie chlastac ztego powodu .Moze jednak kupic blizarda i miec swiety spokoj??

Benedykt
[#73] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Tak, trzeba rżnąc sloty zorro II i apollo, a i tak nie ma gwarancji ze zadziała .

Nie chce się narażać ( bo zaraz znowu ktoś napisze że wtrąca się chorą peg-ideologie) , ale naprawde polecam zastanowić się nad kupnem pegaza lub a1.

Sam do niedawna byłem posiadaczem A1200 060-50 MHz Mediator PCI, voodoo3 PCI i 128 MB RAM, i powiem szczerze że za zadne pieniądze nie przesiadłbym się na z pegaza na tak skanapkowaną Amige. To tak jakby jeździć limuzynką (pegaz/a1) i przesiąść się do zdezelowanego maluszka (skanapkowana A1200 ;) )

[#74] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #73

Widze ,ze operujecie tu jakimś specyficznym sloganem "kanpka:

ja wam sprzedam cos co nauczylem sie w mc donaldzie

What (czytaj łot)

"łot łot łot łodpierol się :"

chyba mnei admin za to nie wyedytuje??

Benedykt
[#75] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #74

Widze ,ze operujecie tu jakimś specyficznym sloganem "kanpka:

Kanapką określamy te wszystkie karty które wkłada się do A1200 bo popatrz:

Masz płyte A1200,na to nakładasz fast-ata, do tego karta turbo, to tego sloty zorroII... czyli kanapka :D A że A1200 nie była przystosowana do takich nakładek, więc stabilność takiej konstrukcji pozostawia wiele do życzenia ;) .

[#76] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Grzegorz Kraszewski, post #58

Czeka ale to jest Pegasos I i w dodatku nie wiadomo czy z patchem April.

Pytałem, jest to wersja z Aprilem.
[#77] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@quaint, post #76

Dokładnie - gość dopisał na stronie aukcji że to jest jedna z ostatnich edycji jedynki - z Aprilem
a na razie licytuje jeden gość - 1000 zł :)
[#78] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #77

hmm a wiec tak:

mam aktualnie ta ami 030 troszke fastu no i co?

gram w gierce w ktore chem grac :)

muzyki sobie slucham i jest oki &mp3 no coz tu by sie t 040 przydala.

bawie sie scalą &dpaintem itp itd

no fakt net u by sie przydalo pci +grafa.

Takie pytanko po co mi pegaz????

to tak jak bym mial 100 metrow do roboty i chcial kupic ferari aby szybciej dojerzdzac.

Sprzet kupuje sie wedlug potrzeb i kasy. Moje potrzeby zaspokaja w/w konfiguracja :)

n pegazie tez mozna grac pod emulatorem w stare gierki no oki ale po co m pegaz jak to moge zorbic pod pecetem na ktorego nie musze wydawac 1k zlotych .A w gierce to grac moge na moim clasyku :)

Benedykt
[#79] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #72

Poczytaj sobie na forum tu na ppa jakie osoby maja problemy z tak podokladanymi dodatkami sprzetowymi jak gfx,mediator,karty gfx-to jest tzw.kanapkowanie,majac karte turbo z cpu 040 tak naprawde masz 2 CPU (na plycie i w karcie turbo,oczywiscie tylko jedno dziala) lub nawet 3 CPU jak kupisz karte z ppc :).
Podobno mediator dziala stabilnie ale to juz sam
sie przekonasz,

btw. kup sobie scandoubler,szkoda twoich oczu,ja
przez kochanego klasyka a600/a1200 + monitor c1084S nosze okularki.

[#80] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #75

Dodatkowo - aby była smaczna i zdrowa - musisz mieć dobry zasilacz. A poza tym nie bierz do tego pod uwagę Apollo ale Blizzarda.

[#81] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #78

do rzeczy o których mówiłeś wystarczy klasyk....
problem z A1200 polega na tym, że A1200 projektowano do stosunkowo niewielkiej rozbudowy i w praktyce max stabilnej i pewnej pracy to karty z 68030. Karty z 68040 pożerają mnóstwo prądu (stąd w konfiguracjach bez zasilania z płyty rozszerzeń problemy z zasilaniem) i do tego procesor ten mocno się grzeje, więc właściwie tylko tower (jeśli już masz tower, to no problem). Z kolei 68060 to mniejszy pobór prądu i mniejsze genrowane ciepło (powinno więc działać w desktopie bez żadnych przeróbek), ale możesz mieć problemy z kompatybilnością przy starszych produkcjach (68060 to CopyBack, Superscalar, mocno zmieniony FPU.... wszystko razem), za to MP3 posłuchasz bez problemów.
bo widzisz, rozbudowa klasyka to kwadratura koła ;) :
- 68030 - chodzą starsze gry w większszości, można upchać do desktopa
- 68040 - część rzeczy może mieć problemy, plus problemy z zasilaniem i ciepłem
- 68060 - spore problemy z kompatybilnością w przypadku niesystemowych programów, za to brak problemów cieplno-prądowych, no i całkiem rozsądna wydajność
- karty z PPC - dużo większe problemy cieplno-prądowe (zwłaszcza modele z 68040), za to MP3, pokazywajki obrazków itp chodzą jak marzenie.
Jak pisałem - gdy twoim priorytetem jest praca na amigowym sofcie w systemie o klimacie amigi, na szybkim sprzęcie - wtedy rozsądnym wyborem jest Pegaz. Gdy chcesz grać w stare gry (zwłaszcza joystickiem) i okazjonalnie używać systemu, wtedy racjonalna jest rozbudowa A1200 (ale tylko do 68030 i polecałbym Scandoubler z Flicker-Fixerem).
Pegaz to nie PC, bo uruchamia się w kilkanaście sekund, wszystko chodzi w środowisku amigowego systemu (a więc masz devs, c, libs....), a do tego masz przyzwoite parametry za nienajgorszą cenę (a jak sklasyfikować 1000 zł za klasyka z 10x wolniejszym 603e?). To jest kwestia ceny, rozbudowa klasyka to wielkie pieniądze za niewielki efekt.
[#82] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Sir_Lucas, post #49

Uchyl rąbka tajemnicy w takim razie
Niestety nie mogę, dla dobra nas wszystkich ;) Ale mam nadzieję, że cierpliwość się opłaci, chodzi bowiem o bardzo fany hardware, który może zmienić spojrzenie na klasyka ;)

Wszystko w swoim czasie ;)

[#83] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #82

Mega-classic-burger ?

[#84] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@AmiChris, post #83

Mega-classic-burger?
Tak, mega burger, który za nieduże pieniądze TEORETYCZNIE da upgrade do poziomu Pegasosa II... Choć problemy z 'kanapkowatością' zapewne dalej będą występować, ale w kontekście finansów będzie to gra warta świeczki... Oczywiście zapewne z przebojami, dla 'twardzieli' i ortodoksów... Pewnie fabryczny PeggyII i tak bedzie bardziej stabilny... Ale... Amigowość właśnie polega na możliwości wyboru i osiągnięcia celu różnymi drogami, co nie? :)

[#85] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #81

Przesadzasz z tymi problemami. Problemy z ciepłem przy 040 załatwia cooler wyciągnięty z byle 486 na złomie. Problemy z zasilaniem - zasilacz z podobnego źródła + przelutowanie 4 kabelków, ew. podpięcie zasilania jeszcze go gniazda FDD. To naprawdę nie wymaga ani wielkiego zachodu ani wielkich nakładów. Ja miałem już wszystko w desktopie: Apollo 040 podkręcone do 43MHz, PPC z 040 i BVision itp. i żadnych cieplnych historii nie doświadczyłem nigdy. Przy oszczędnym dysku 2.5" dało się nawet na standardowym zasilaczu pracować.

W kwestii komaptybilności - to samo. Czy naprawdę te kilka bardzo starych i kompletnie nie przystających do dzisiejszych (nawet tych amigowych) standardów programów to coś, za czym trzeba płakać? Bo tak naprawdę to tak z 98% pozycji (wliczając w to nawet totalne kupy z Aminetu) chodzi na dowolnie rozbudowanej amigowej konfiguracji. Przy czym 060 wypada pod tym względem LEPIEJ niż 040. Przynajmniej karty z serii CyberStorm okazały się być tu lepsze, niż klasyczna A3640. W wielu przpadkach zresztą pomaga podmiana kickstartu na 1.3, albo przełączenie chpsetu na "oryginal"
[#86] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Daclaw, post #85

Problemy z zasilaniem są realne, o czym świadczy duża ilość postów na w/w temat w PPA. Ja też nigdy nie miałem problemów z zasilaniem (tudzież np. z demonizowanymi często kartami Apollo 1240, a miałem trzy różne), ale brak problemów u mnie nie oznacza że nie mogą mieć ich inni.
Jesli piszesz, że kompatybilność 040 i 060 jest OK, to OK, nie sprzeczam się :).
Ale do "dowolnie rozbudowanej amigowej konfiguracji" nie włączasz chyba systemów z kartą GFX? Bo pod GFX nie chodzi np. moja ukochana Civilization... i 90% innych gier.

Ostatnia modyfikacja: 22.06.06 13:19
[#87] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #84

Ha,zatem nie lepiej jest z tej konstrukcji zrobic samodzielny sprzet??.
Po co ta a1200,zeby byc waskim gardlem etc?:)
Ok,pozyjemy zobaczymy.

Oczywiscie,Ty nie pamietasz a ja pamietam osoby ktore odeszly od amigi z powodow kanapkowatosci i braku jakichs nowszych standardow sprzetowych,
kiedys mediator kosztowal 1000zl,
BlizzardPPC 603e/160Mhz 040/25Mhz tez 1000zl
do tego obudowy, i inne klocki,dorgi byl ten "high-endowy: sprzet

[#88] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #86

One chodzą, tyle że na adze. Czym innym jest niemożność uruchomienia, a czym innyb brak obsługi czegoś.
[#89] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #82

dragon?
[#90] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@DarQo, post #89

dragon

...hehe..chyba nad Wisla w Krakowie ziejacy ogniem:)

Ostatnia modyfikacja: 22.06.06 13:45
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem