[#31] Re: Jak rozbudować sprzęt? (UAE, Pegasos i AmigaOne)

@grxmrx, post #30

A zamiast arcadepool nie lepiej zainteresowac sie foobilardem?

[#32] Foobillard

@Kaczus, post #31

Foobilard nie ma tego klimatu, nie jest intuicyjny, nie ma tej samej grywalności (ma gorszą) i jest zupełnie inną grą. Mnie się bardziej podoba ArcadePool. ok, racja

[#33] Re: Jak rozbudowac sprzęt?

@grxmrx, post #26

odpowiedź amigafana świadczy o tym, że poprawnie odczytał moją żartobliwą intencję, i wygląda na to, że obędzie się tym razem bez kłótni... chociaż kto wie? ;)
a co do ziemioterapii, to ja jestem do ludowych metod leczenia niespecjalnie przekonany (po wypadku w dzieciństwie, gdy podczas stawiania baniek wylali mi na plecy trochę palącego się spirytusu ok, racja ) ;)
a co do racji, hmmmm.... kolega zapytał o Amigę, ale doszedłem do wniosku, że o nowszych niż A1200/4000 konstrukcjach nic nie wie. Stąd informacja o Pegazie. A jestem przekonany, że w opisanej sytuacji Pegaz jest najlepszym rozwiązaniem.
I ostatnia sprawa - nie trzymajmy się rozpaczliwie politycznej poprawności... obowiązuje nas nakaz prowadzenia kulturalnej dyskusji, ale nie jest on połączony z zakazem prezentowania swoich przekonań (i korzystamy z tego: ja, krashan i amigafan) :). W przeciwnym wypadku staczamy się w stronę... wszyscy wiecie którego portalu (ale tu dla odmiany będę politycznie poprawny )
pozdrowienia dla wszystkich uczestników dyskusji OK
[#34] Re: Jak rozbudować sprzêt?

@grxmrx, post #25

Pegasos i MorphOS nawet porządnej strony informacyjnej nie ma, przede wszystkim w Polsce i po polsku (w sensie takiej strony, na której można się dowiedzieć na temat struktury systemu, jego twórców, składników, etc.)

Były plany żeby coś takiego powstało na ppa... ktoś interesuje się tym ?

[#35] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Jeśli masz mało kasy to kup jakieś używane PPC do A1200. Wiele (?) gier na PPC będzie dobrze chodzić, mp3 też spokojnie posłuchasz. Jeśli masz troche grubszy portfel to zainwestuj w A4000 i PPC - wydajność i stabilność będzie większa niż w przypadku A1200. Ale jeśli nie chcesz grać w stare gry na uae to pozostaje tylko A1200 lub A4000 (jeśli kupisz PPC). Na tych konfigach z telewizorem tudzież monitorem PAL podpiętym do wyjścia agaty pograsz w większość starych gier na takiej dopasionej amidze, jak coś będzie się gryzło z 040 na karcie ppc to zawsze pozostaje WHDLoad albo wyłączenie karty. Na Pegasosie i A1 do starych gier pozostaje wyłącznie UAE. Jednak jeśli to ma być komputer do normalnej pracy i starsze gry mogą być na uae to lepiej pegasos lub a1, chociaż pegasos jest tańszy i troszkę łatwiej dostępny.

[#36] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

To ja - ekspert ;)

Co to AmigaOne i Pegasos możesz poczytać w FAQ na PPA
http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=24#24
http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=56#56

Konstrukcja AmigaOne i PegasosI jest niemal identyczna (oba komputery nie są już produkowane).

Zasadniczą różnicą tych komputerów jest system. Na Peg masz MorphOS, na AmigaOne AmigaOS4
Dokładnie o AmigaOS4 możesz przeczytać m.in na stronie http://amigaos.pl/
Decyzja co do kupna komputera oznacza decyzję, który system wybierasz.
Zarówno AOS jak i MOS pozwalają uruchamiać dotychczasowe oprogramowanie dla klasycznej Amigi i mają (chyba, bo w kwestii AOS4 ciągle powstają nowe projekty) podobne problemy z uruchomieniem starszych gier np. wpomnianego Cannon Fodder. Po szczegóły jak takie gry się zachowują na AOS4 proponuję zapytać na forum portalu www.exec.pl prowadzonym przez użytkowników tego systemu.
W tej chwili można kupić komputery pod MOSa, natomiast jeżeli będziesz chciał używać AOS4, będziesz zmuszony poczekać do chwili ukazania się nowej konstrukcyjnie płyty głównej. Z drugiej strony AmigaOS4 prężnie się rozwija i rozwój tego systemu jest sprawnie koordynowany, natomiast rozwój MorphOSa stoi pod wielkim znakiem zapytania. Od czasu do czasu twórcy MOSa co prawda wypuszczą jakąś małą poprawkę, jak np. ostatnio poprawiony device, właściwie obsługujący gniazdo drukarki ale generalnie jego użytkownicy czekają na wypuszczenie (ponoć gotowego od dawna) MorphOSa w wersji 1.5

[#37] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@amigafan, post #36

Dzieki stokrotne faktycznie nie wiele wiem o amigach nowsych niz a 1200/4k

Nie mniej fakt faktem kasa a zastosowania AMigi sa hmmm jak by to sprecyzowac.

mam swoj pokoik na poddaszu i tam stoi moja dumna amiga :) zero pecykow zero pcujtowania tam jest krolestwo Amigi (pecety staoja gdzie indziej)

ja amigo chce uzywac w tym pokoiku do mp3 do robienia cudow (puszczanie mp3 na 020 z fastem 0.1 kbs :P)

przegladania interentu i grania w gierki amigowskie.

Widzialem niedawno amige 1200 high end i byly momenty rozpaczy i momenty podziwu moze zaczne od plusow.

quakeII 80fps na voodo 3
widok systemu operacyjnego w 1024x739 w 24 bitach na 17 calowym LCD
widok AmiGG :)
szybkosc dzialania takiej amigi mp3 avi mpg poprostu miodzioooooo

minusy a raczje totalna zalamka:

payback 3 fps na voodo3 << internet niestety ibrowse w porownaniu do firefoxa sie nie umywa

po dyskusji z wlascicielem amigi dowiedzialem sie kilku istotnych rzeczy a mianowicie .a1200 ma jakie sproblemy z pamiecia cos sie tam wiesza bo pamiec jest dzielona i trzeba uruchamiac czesc gierek bez startup-sequence a 4k nie ma tego problemu ma inny max ram128.

I tutaj moj dylemat mam moja 1200 w tej chwili z procem 30 :( 8 fast i zastanawiam sie co dlaej.

kupic sloty pci i ppc do a1200 czy moze a 4000 czy jeszcze inaczej pegazosa tylko ze raczje nie wykozystam potencjalu tego komputera.

pytanie z innej beczki czy na procku 040 z mmu i 32 mega fast da sie odpalic jakiegos linuxa z X-ami a pod tym skompilowac firefoxa czy taka operacja jest wykonalna i czy ma sens??? jesli tak to jakiego linuxa wybrac do mojego sprzetu?? tj docelowo bede miec spowrotem ta 040 z 32 fast

Benedykt
[#38] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #37

odpalic linuxa odpalisz, x-y w 2 kolorach nawet uruchomisz (jakies
stare) o reszcie zapomnij... Na A1200 z PPC i kartą graficzną kulawo
działa...

[#39] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

Na a1200 z Elbox 1230/42 i 32fastu pod Debianem m68k skompilowalem jadro i uzywalem Xy z WindowMakerem pod AGA, srednio przyznam szczerze..brak GFX dawal mi sie wez znaki..no i to 030..pod AOS 68k jednak fruwaja:)

[#40] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@MrT, post #39

z gfx jest jedynie tyle lepiej, ze spokojnie uzywasz wiekszej ilosci
kolorow... powolnosc jednak zostaje, bo tu kluczowa role odgrywa
PAMIĘĆ a ta f małych klasykach jest koszmarnie wolna nawet w PPC!

[#41] Re: Jak rozbudowac sprzęt??

Wydaje mi się, że już trochę wiem co chcesz osiągnąć:
- trochę bawić się systemem, w tym używać internetu
- trochę pograć

Odradzam A4000 - oczywiście, jest to fajny sprzęt, ale obecnie kosztuje koszmarne pieniądze, a jego rozbudowa jest jeszcze bardziej koszmarnie droga (a sporo potrzebujesz - karta turbo, graficzna, płyta rozszerzeń PCI, karta sieciowa). I raczej się to nie zmieni, bo obecnie wielu kolekcjonerów poszukuje tego komputera (nie wyprodukowano ich przesadnie wiele) i cena jest (moim zdaniem) niewspółmiernie wysoka, pozatym trudno znaleźć sensowny konfig. Jest to na pewno sprzęt solidny, przeznaczony do rozbudowy, i złożony z A4000 zestaw będzie na pewno lepszy od podobnego na bazie A1200 (przy podobnych parametrach będzie 3-4x droższy). Jednak A4000 obrosła masą mitów i legend, trudnych do weryfikacji, bo nie tak wielu amigowców miało kontakt z tym modelem. Ja miałem A4000 przez jakieś pół roku i sprzedałem, gdyż przy wysokiej cenie całkowicie mnie rozczarowała (spodziewałem się cuda, a miałem ....). Nie jest prawdą że A1200 się wiesza "bo pamięć jest dzielona". Każda Amiga klasyczna ma pamięć podzieloną na Chip i FastRAM, a budowa A4000 jest identyczna jak budowa A1200. Jedyną różnicą jest obecność w A4000 układu do obsługi slotów rozszerzeń (SuperBuster). Procesor pominę, bo 68k stosowane w rozszerzeniach A4000 i A1200 są IDENTYCZNE, tak samo mają też zamapowaną pamięć. Tylko karty PPC w A4000 mają szybszy PCC niż w A1200 (604 zamiast 603e). Pozatym A4000, jako przeznaczona do dużej rozbudowy ma lepiej rozwiązane zasilanie (ale zastosowanie płyt rozszerzeń w A1200 rozwiązuje ten problem).
Musisz wiedzieć, że rozbudowując klasyka, spotkasz się z wieloma niedogodnościami (tyczy się to A1200 i A4000):
- każda Amiga standardowo generuje obraz ze swoich układów na płycie, karta graficzna zaczyna działać dopiero po załadowaniu w pełni systemu. Wiele (praktycznie wszystkie) starych gier, spora większość nowych i niektóre programy zgodne z systemem nie pójdą na karcie graficznej, lub będą zachowywać się dziwnie.
- jak kupisz PPC i do niej kartę graf.3D, to będziesz musiał mieć monitor z dwoma wejściami video, przełącznik sygnałów, lub będziesz nurkował pod stołem i przełączał kable zawsze gdy uruchomisz jakąś niesystemową grę.
- podobnie karty muzyczne, z tym że jest gorzej - jeśli program nie potrafi wykorzystać AHI (standard obsługi kart muz. w Amidze), to możesz pożegnać się z dzwiękiem z karty dzwiękowej
- procesory wyższe od 68030 potrafią sprawiać duże problemy (wynika to z trybu CopyBack cache, zmienionej organizacji tejże i zmodyfikowanej liście rozkazów)
- ogólnie większość gier na rozbudowanym klasyku w większości przypadków nie wykorzysta rozszerzeń, a czasami ich obecność uniemożliwi ich prawidłowe działanie.
Generalnie, do grania w starsze gry optimum jest A1200 z procesorem 68030 - zdecydowanie najmniej problemów (68040 sprawia problemy z zasilaniem, a 68060 z kompatybilnością). Czyli taki sprzęt jaki masz. I naprawdę nie ma co już tu ulepszać (może tylko karta BlizzardIV - najlepsze i najszybsze turbo z 68030 do A1200 plus 16-32 MB RAM).
Do zabaw z systemem - Pegasos. I nie martw się, że go nie wykorzystasz.... spokojnie możesz go traktować jako superamigę. Do tego niektóre produkcje zrywają czapkę z głowy (np. QuakeIII, FreespaceII).
Co do netu... cóż, IBrowse to staruszek (na Pegazie śmiga, zresztą z niego teraz piszę), ale wynikających z jego leciwości ograniczeń nie przeskoczysz.... jeden z aktywnych polskich pegazowców (marcik) portuje nowoczesną przeglądarkę (a właściwie jej silnik, ale projekt obejmuje też wypuszczenie z silnikiem prostej przeglądarki www) KHTML, do końca wakacji obiecuje skończyć. Zobaczymy, jak się uda, to na Pegazie będzie można normalnie surfować.
Inne zalety Pegaza? Wbudowany slot AGP, 3xPCI, 2xDDR (PegazII, jedynka ma SDRAMy), wbudowana muzyka, USB, sieciówka, 2xIDE... wszystko już jest, sprzęt jest nowy. No i największy plus: szybkośc, szybkość, szybkość.
Dodatkowy atut - w Polsce jest ponad setka użytkowników Pegaza, wielu aktywnych w sieci (i do tego kumatych ;) ), więc bez trudu znajdziesz pomoc. Ale jak pisałem - do gier - A1200, do systemu - Pegasos.
Sorry za chol....e długi tekst, ale nie lubię niedomówień ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 22:40
[#42] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #41

dokladnie trafiles w to co chce porobic na mojej Ami

. no i przekonales mnie (cos ostatnio za czesto zmieniam poglady)

Analizujac moje potrzeby i wymagania sadze ,ze w zupelnosci wystarczy mi konfiguracja:

040+ z 24-32 fastu

jakas grafa na z II chyba bedzie najtaniej??

juz widze glosy ze zIi to chlam ale serio ja na ami w quake4 grac nie bede chodiz o odpalenie wb w jakies rozadnej rodzielczosci i wlasciwie tyle.

Benedykt
[#43] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #41

wali7 napisał(a):
> Jest to na pewno sprzęt solidny, przeznaczony
> do rozbudowy, i złożony z A4000 zestaw będzie na pewno lepszy
> od podobnego na bazie A1200 (przy podobnych parametrach będzie
> 3-4x droższy).

no az tle to nie sądzę... choć, że droższy to fakt

> Jedyną różnicą jest obecność w A4000 układu do obsługi slotów
> rozszerzeń (SuperBuster).

no nie tylko :)

> Procesor pominę, bo 68k stosowane w rozszerzeniach A4000 i A1200 są IDENTYCZNE,

Nie są, a dodatkowo są inaczej montowane

> Tylko karty PPC w A4000 mają szybszy PCC niż w A1200 (604 zamiast 603e).

nie tylko to, inaczej mogą mieć mapowaną pamięć, dzięki temu PPC w
dużych amigach działa dużo szybciej, bo i pamięć działa szybciej,
więc i linux działa rozsądniej...

> Pozatym A4000, jako przeznaczona do dużej rozbudowy ma lepiej rozwiązane zasilanie (ale zastosowanie płyt rozszerzeń w A1200 rozwiązuje ten problem).

tylko zastosowanie mediatora, który z linuxem ponoć od niedawna działa
(zauważ słowo "ponoć")

> - każda Amiga standardowo generuje obraz ze swoich układów na
> płycie, karta graficzna zaczyna działać dopiero po załadowaniu
> w pełni systemu.

Nie do końca jest to prawdą... Firmware przy PPC pozwala na
wyświetlanie obrazu z aga na karcie graf, czkolwiek nie nadaje się to
do gier.

[#44] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #42

Najdrożej i najgorzej... Przy 040 nie radze używać standardowej
obudowy, grzeje się za bardzo....

[#45] Re: Jak rozbudowac sprzęt?

@grxmrx, post #26

Grx to amigafan jest trollem,swoje przekonania
mogl napisac inaczej a tu znowu biedny obronca jedynie slusznej naklejki jest zagniewany ze nikt nie powiedzial ze powinien kupic boska a1 + os4 bo ma naklejke

[#46] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@amigafan, post #18

poniewaz tez reklamowalem pegaza:

dla mnie kupno pegaza bylo zupelnie normalnym i naturalnym krokiem w mojej amigowej ewolucji, nie widze w tym nic chorego, ze sprzetu jestem zadowolony, wiec polecam innym.

dla mnie pegaz to nowa amiga i nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej.
[#47] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@quaint, post #46

A ja będę przewrotny i zapytam się - po cholerę Pegazy czy A1???
Jak na razie wychodzi na to, że jedynie Classic pozwala na odpalenie WSZYSTKICH systemów operacyjnych...
OS 1.x2.x3.x4.x (o ile ten ostatni wyjdzie - ale na klasyka też ma być)
Morph OS classic też jest...Mac OS też idzie, a jak ktoś chce to i PC Task ma :P
A jak się Shark albo inna karta PCI z G3G4 pojawi, to staty poczciwy klasyk i tak utrzyma fason.
Może pomarzę sobie, ale ja wolę konfig:

A1200
Mediator PCI
Shark

I mamy wszystko - PCI, G3G4, itp. a zostaje klasyczny klasyk nad klasykami ;) , Z kompatybilnością, nie tylko softwareową ;)

Poza tym wiem o czymś, o czym Wy nie wiecie, heheheheheeee :)

[#48] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #47

A ja będę przewrotny i zapytam się - po cholerę Pegazy czy A1???

Odpowiedź jest prosta, po to zeby nie było tysiąca pięciuset kanapek, płyta, na to sloty pci, do tego fast/ata czy inne cudo, do tego kolejna karta z cpu do tego jakaś przejściówka z zasilaniem, do tego jakiś interfejs klawiatury do tego..... jedna wielka kanapka.
Nie wspomne o wieku płyt klasyka, i o ogólnej wydajności i stabilności takiej kanapki ;)

[#49] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #47

Brawo ten pan!!!

[b]Poza tym wiem o czymś, o czym Wy nie wiecie, heheheheheeee

Uchyl rąbka tajemnicy w takim razie ;)

[#50] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Rodzyn, post #47

A ja przewrotnie odpowiem ;)
Na co komu samochód, skoro posiadając buty można wszędzie dojść? A co więcej na nogach dojdziesz i tam, gdzie samochód nie dojedzie np. na Rysy ;)
[#51] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Kaczus, post #43

eee tam, 68k to akurat były identyczne (w końcu ich Motorola nie naprodukowała tyle odmian, co by się można było bawić w jakieś różne konfigi)
[#52] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #51

Nie chodzi o sam procesor a o dostep do niego i o ile przy 68k
robilo to mniejsza roznice przy PPC pokazalo jak to jest naprawdę :)

[#53] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #42

Jeżeli zdecydowałeś się na A1200 i Z II to nie polecam karty Apollo z prockiem 040, na 90% karta graficzna w ZII "nie zaskoczy" . Apollo pcha się w obszary pamięci rezerwowane przez ZII i jest problem.

Jeżeli chodzi o karty pod ZII to ja miałem przyjemność z Picasso II+ , bardzo fajna i sympatyczna karta :D jedyny feler to tylko 2 MB na pokładzie przez co można mieć 1024x768 w16 bitach, ale karta wtedy zwalnia .

[#54] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Olo, post #53

Witam ale rozpetalem dyskusje :)

nie mniej wracajac do tematu. Rewidujac po raz kolejny poglady oraz zapotrzebowanie na sprzet doszedlem do natsepujacych wnioskow.

sprzet jaki by mi wystarczyl w 100% to amiga ze slotami zorro lub pci orz jakas grafa.

Jak czytalem w poscie wyzej zII z apolo sie bardzo gryza czy z zorro III jest tak samo??

czy zorro III+grafa+siec nie wyjdzie drozej niz pci+grafa+siec??

jeśli tak to jakie sloty wybrac?? nie planuje raczej pcc poprostu nie jest mi to potrezbne.sluchanie muzy granie w cannon fodder oraz gadu gadu do tego nie trzeba ppc :) tzn mozna sie bez tego obejsc choc na pewno to zdecydowanie uprzyjemnia wyzej wymienione czynnosci.

jaka moze byc orientacyjna cena zestawu pci+grafa +siec grafa raczej nie musi byc jakas wyszukana grunt zeby byla :)

a moze zamiast grafy pomyslec o scandublerze??

czy jest cos takiego jak grafa ze scandublerem??? chodiz o to aby mozna bylo bezstresowo odpalac niedoswe gierki jak np cannon fodder.

Benedykt
[#55] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #54

sprzet jaki by mi wystarczyl w 100% to amiga ze slotami zorro lub pci orz jakas grafa

Zdecydowanie polecam PCI niż wolne zorro i paskudnie drogie karty w wersji zorro .

ak czytalem w poscie wyzej zII z apolo sie bardzo gryza czy z zorro III jest tak samo

ZorroIII w A1200 to pewien "chaczyk", sloty te w A1200 działają w trybie ZorroII, żeby uzyskać zorro III, trzeba kupić karte tyrbo z Amigi 4000.

czy jest cos takiego jak grafa ze scandublerem??? chodiz o to aby mozna bylo bezstresowo odpalac niedoswe gierki jak np cannon fodder

Dawno temu była karta o nazwie CyberVision 64 3D, wpinało się ją w sloty ZII/ZIII , posiadała ona scandoubler który siedział w slocie video, ale z tego co wiem, były podobno problemy z odpaleniem tego na slotach zorro w A1200 z powodu "dziwnego" portu Video w slotach dla A1200.

[#56] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #54

Proszę bardzo (sprzęt używany):
No 1 - A1200 z PCI (bardziej polecana - karty tańsze, dużo lepsze i bardziej dostępne)
- A1200 w towerze - 100 zł
- sloty PCI Mediator - 300 zł
- karta graf. Voodoo PCI, muzyka SB128, sieciówka - razem 100 zł
- twardy dysk i CD - do 100 zł
- karta turbo (pisałeś że chcesz słuchać MP3, więc raczej PPC, chyba że jak słuchasz MP3 to komputera nie dotykasz, wtedy wystarczy 040) - BlizzardPPC, kilkadziesiąt MB RAMu - 400 zł
- scandoubler zewnętrzny - 150 zł
razem wyszło 1150 zł, cena może wahać się, raczej w górę 200-300 zł

No 2 - A1200 z ZorroII (dużo wolniejsze, trudnodostępne, leciwe karty o parametrach dobrych kart PC na ISA sprzed 15 lat)
- A1200 w towerze - 100 zł
- sloty ZorroII (Micronik lub Elbox) - 100 zł
- karta graf. ZorroII (PicassoII, EGS Spectrum...) - 200 zł i dużo szczęśćia przy jej szukaniu
- karta sieciowa PCMCIA 3Com plus kątówka do niej (bo będzie to siedzieć w wieży) - do 100 zł
- karta muzyczna w tym wariancie to przerażająca kwota, nie polecam - 0 zł
- twardy dysk i CD - 100 zł
- karta turbo - jak poprzednio - 400 zł
Ile wyszło? 1000 zł za sporo gorszy konfig.
Do obydwu wariantów warto mieć lepszy transfer z HDD - PPC z SCSI, albo FastATA - jakieś 100-200 zł dopłaty do w/w konfiguracji.

- możesz kupić gorszą kartę turbo, ale zapomnij o MP3 (oczywiście nawet z PPC nie oglądniesz na tym filmów mpeg czy divx)
- możesz zrezygnować z karty grafiki i płyty rozszerzeń, ale o przyjemnym, niemrugającym obrazie z dużą ilością kolorów pod systemem zapomnij
- możesz zrezygnować z SCSI (czy FastATA) - transfer z HDD nie przekroczy 2 MB/s, ale wielu amigowców z tym żyje :)
No chyba że chcesz grasz, ale po co wtedy płyty rozszerzeń i karta graficzna?
Podsumowując - rozbudowa klasycznej Amigi to droga zabawa (i nie zawsze udana, bo w każdym przypadku mówimy o używanym, 5-10 letnim sprzęcie, który nie zawsze działa jak trzeba). Żeby nie było wątpliwości - opisane konfigi (i to w różnych wariantach) miałem i używałem w różnych okresach mojego amigowania...
A Pegaz na Allegro czeka... ;)
[#57] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Kaczus, post #52

a, no chyba że tak... :)
Ale w PPC jest jeszcze kilka innych (poza samym złączem) spraw na korzyść CS PPC:
- 604 zamiast 603e
- 64 bitowa szyna danych zamiast 32 bitowej
[#58] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #56

A Pegaz na Allegro czeka...

Czeka ale to jest Pegasos I i w dodatku nie wiadomo czy z patchem April. Raczej nie polecam, chyba, że ktoś dokładnie wie co robi. W przeciwnym wypadku lepiej zbierać na Pegasosa II.

[#59] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@wali7, post #56

hmm ciekawa perspektywa .Chyba jednak zdecyduje sie na sloty pci +grafa

czy ta takim sprzecie (voodo+040) da sie w miare konfortowo przegladac siec??(www,gg,ftp)

jak slucham muzyki to nie dotykam komutera tylko skaksm po suficie :P

Benedykt
[#60] Re: Jak rozbudowac sprzêt??

@Benedykt Dziubałtowski, post #59

czy ta takim sprzecie (voodo+040) da sie w miare konfortowo przegladac siec??(www,gg,ftp)

Da się, oczywiście WWW na miarę amigowych przeglądarek...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem