[#41]
Re: Jak rozbudowac sprzęt??
@Benedykt Dziubałtowski,
post #37
Wydaje mi się, że już trochę wiem co chcesz osiągnąć:
- trochę bawić się systemem, w tym używać internetu
- trochę pograć
Odradzam A4000 - oczywiście, jest to fajny sprzęt, ale obecnie kosztuje koszmarne pieniądze, a jego rozbudowa jest jeszcze bardziej koszmarnie droga (a sporo potrzebujesz - karta turbo, graficzna, płyta rozszerzeń PCI, karta sieciowa). I raczej się to nie zmieni, bo obecnie wielu kolekcjonerów poszukuje tego komputera (nie wyprodukowano ich przesadnie wiele) i cena jest (moim zdaniem) niewspółmiernie wysoka, pozatym trudno znaleźć sensowny konfig. Jest to na pewno sprzęt solidny, przeznaczony do rozbudowy, i złożony z A4000 zestaw będzie na pewno lepszy od podobnego na bazie A1200 (przy podobnych parametrach będzie 3-4x droższy). Jednak A4000 obrosła masą mitów i legend, trudnych do weryfikacji, bo nie tak wielu amigowców miało kontakt z tym modelem. Ja miałem A4000 przez jakieś pół roku i sprzedałem, gdyż przy wysokiej cenie całkowicie mnie rozczarowała (spodziewałem się cuda, a miałem ....). Nie jest prawdą że A1200 się wiesza "bo pamięć jest dzielona". Każda Amiga klasyczna ma pamięć podzieloną na Chip i FastRAM, a budowa A4000 jest identyczna jak budowa A1200. Jedyną różnicą jest obecność w A4000 układu do obsługi slotów rozszerzeń (SuperBuster). Procesor pominę, bo 68k stosowane w rozszerzeniach A4000 i A1200 są IDENTYCZNE, tak samo mają też zamapowaną pamięć. Tylko karty PPC w A4000 mają szybszy PCC niż w A1200 (604 zamiast 603e). Pozatym A4000, jako przeznaczona do dużej rozbudowy ma lepiej rozwiązane zasilanie (ale zastosowanie płyt rozszerzeń w A1200 rozwiązuje ten problem).
Musisz wiedzieć, że rozbudowując klasyka, spotkasz się z wieloma niedogodnościami (tyczy się to A1200 i A4000):
- każda Amiga standardowo generuje obraz ze swoich układów na płycie, karta graficzna zaczyna działać dopiero po załadowaniu w pełni systemu. Wiele (praktycznie wszystkie) starych gier, spora większość nowych i niektóre programy zgodne z systemem nie pójdą na karcie graficznej, lub będą zachowywać się dziwnie.
- jak kupisz PPC i do niej kartę graf.3D, to będziesz musiał mieć monitor z dwoma wejściami video, przełącznik sygnałów, lub będziesz nurkował pod stołem i przełączał kable zawsze gdy uruchomisz jakąś niesystemową grę.
- podobnie karty muzyczne, z tym że jest gorzej - jeśli program nie potrafi wykorzystać AHI (standard obsługi kart muz. w Amidze), to możesz pożegnać się z dzwiękiem z karty dzwiękowej
- procesory wyższe od 68030 potrafią sprawiać duże problemy (wynika to z trybu CopyBack cache, zmienionej organizacji tejże i zmodyfikowanej liście rozkazów)
- ogólnie większość gier na rozbudowanym klasyku w większości przypadków nie wykorzysta rozszerzeń, a czasami ich obecność uniemożliwi ich prawidłowe działanie.
Generalnie, do grania w starsze gry optimum jest A1200 z procesorem 68030 - zdecydowanie najmniej problemów (68040 sprawia problemy z zasilaniem, a 68060 z kompatybilnością). Czyli taki sprzęt jaki masz. I naprawdę nie ma co już tu ulepszać (może tylko karta BlizzardIV - najlepsze i najszybsze turbo z 68030 do A1200 plus 16-32 MB RAM).
Do zabaw z systemem - Pegasos. I nie martw się, że go nie wykorzystasz.... spokojnie możesz go traktować jako superamigę. Do tego niektóre produkcje zrywają czapkę z głowy (np. QuakeIII, FreespaceII).
Co do netu... cóż, IBrowse to staruszek (na Pegazie śmiga, zresztą z niego teraz piszę), ale wynikających z jego leciwości ograniczeń nie przeskoczysz.... jeden z aktywnych polskich pegazowców (marcik) portuje nowoczesną przeglądarkę (a właściwie jej silnik, ale projekt obejmuje też wypuszczenie z silnikiem prostej przeglądarki www) KHTML, do końca wakacji obiecuje skończyć. Zobaczymy, jak się uda, to na Pegazie będzie można normalnie surfować.
Inne zalety Pegaza? Wbudowany slot AGP, 3xPCI, 2xDDR (PegazII, jedynka ma SDRAMy), wbudowana muzyka, USB, sieciówka, 2xIDE... wszystko już jest, sprzęt jest nowy. No i największy plus: szybkośc, szybkość, szybkość.
Dodatkowy atut - w Polsce jest ponad setka użytkowników Pegaza, wielu aktywnych w sieci (i do tego kumatych ;) ), więc bez trudu znajdziesz pomoc. Ale jak pisałem - do gier - A1200, do systemu - Pegasos.
Sorry za chol....e długi tekst, ale nie lubię niedomówień ;)
Ostatnia modyfikacja: 20.06.06 22:40