kategoria: A500
[#1] Amiga 500 Restauracja i rozbudowa
Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na forum.
Jestem posiadaczem stareńkiej Amisi 500 z Kickstartem 1.2 512KB RAM plus rozszerzenie pod klapką, którego działanie nie umiem sprawdzić, ale chyba jest to 512 KB Ram. Przyjaciółka wpadła mi kiedyś w spadku od koleżanki u której sprzęt leżał w reklamówce i się kurzył i prędzej czy później skończył by na śmietniku ale na szczęście skończył u mnie :)
Chciałbym odświeżyć wygląd Amigi ponieważ strasznie pożółkła i obudowa i klawisze oraz rozbudować ją o przynajmniej o ram i hdd, do tego może gothek na przykład zamiast fdd. Może do tego nowszy Kickstart, bo 1.2 to chyba totalny archaik, ale czytałem gdzieś, że przy tak starek płycie są problemy z rozbudową do nowszego kickstartu.
Chciałbym Was prosić o porady. Kiedyś miąłem A600HD 2MB Chip i HDD 20MB ale zgrzeszyłem z PC i niestety moje drogi z amigą rozeszły się na przynajmniej 15-20 lat. Teraz chciałbym dać temu egzemplarzowi drugie życie i przy okazji zarazić mojego 5 letniego synka bakcylem :) Chciałbym też dokonać tej rozbudowy za rozsądne pieniądze bo na Alledrogo ceny są zabójcze....

Raz jeszcze proszę o pomoc i porady.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie
[#2] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #1

Dam Ci punkty zaczepienia, bo to generalnie temat rzeka.

Wytnij baterię z karty rozszerzeń bo Ci wyleje i narobi szkód! Możesz ją zastąpić popularną CR2032 i odpowiednio wlutowaną diodą.

Z tego co mówisz to pewnie płyta główna jest rev5 albo rev6. Maksymalna rozbudowa tej Amigi z poziomu płyty głównej to 1MB CHIP RAM. Poczytaj o różnicy CHIP i FAST RAM.

Jak chcesz się pobawić w dysk twardy, dodatkowe 8MB FAST RAMu i dysk twardy to poczytaj wątek o protein tutaj na forum i zamów sobie płytkę. O ile nie boisz się lutownicy ;)

Żółknięcie obudowy - jest coś takiego jak retr0brite - pasta na bazie perhydrolu, która Ci wyżera parę mikrometrów z obudowy i staje się oryginalnego koloru. Minus jest taki, że niektórzy się skarżą na ponowne żółknięcie - czasami względnie szybko.

A i weź popatrz jak wyglądają kondensatory elektrolityczne na płycie głównej - jeśli są wybulwione albo pojawiają się wycieki, to trzeba by je wymienić. Przy okazji jest to rytuał odprawiany na większość bolączek Amigi, gdzie ciężko wskazać winnego.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2015 22:23:23 przez teh_KaiN
[#3] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #1

Niby czemu miałbyś zgrzeszyć zamieniając A600 na PC? Zdecydowana większość zamieniła amigę na pc. Normalna kolej rzeczy. PC a Amiga to różne światy. Tylko niektórzy użytkownicy komputerów wracają do Amigi ... np. z sentymentu, ciekawości, bo funkcjonalnie to jest dzisiaj niewyobrażalna przepaść.
[#4] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #2

Dzięki za szybką odpowiedź.
Amigę przywiozę od rodziców do domu pod koniec tygodnia i wtedy będę mógł zrobić zdjęcia i przede wszystkim zajrzeć do środka.
Wątek o protein czytałem, załatwiłoby to sprawę ramu jak i dysku. jaki jest koszt całości tzn plytka i reszta części?
Czy do A500 da się upchać hdd 2,5" ?
W kwestii lutowania pewnie kogoś poszukam, bo o ile lutowanie "kabelków" nie stanowi problemu o tyle lutowanie układów scalonych itp to już wyższa szkoła jazdy.
O ile dobrze pamiętam rozszerzenie pamięci w mojej Amidze nie ma baterii, jest to możliwe, że nie ma zegara?
No i pytanie o kickstart, czy da się z 1.2 przejść na wyższe, czy faktycznie stwarza to problemy przy tej wersji?
Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
[#5] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #3

Tak jakoś napisałem , bo mam wielki sentyment do Amisi...
Poza tym chciałbym synka zarazić bakcylem, a skoro już mam tą 500 to czemu nie?
[#6] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #4

Jeśli nie ma zegara, to nie ma i baterii, która służyła do jego podtrzymywania.
Da się do A500 upchnąć hdd 2,5" ale zdecydowanie wygodniej będzie upchnąć tam kartę CF, która śmiało pójdzie na jednej z wielu dostępnych przejściówek CF<>IDE. Dobór karty CF, to sprawa, która była na forum mielona dziesiątki razy, więc na pewno znajdziesz jakiś wątek.
Jeśli chodzi o kickstart, to 1.2 faktycznie jest stareńki, ale o ile mi wiadomo, nie ma przeciwwskazań, żeby wsadzić do dowolnej A500 16 bitową kostkę z innym kickiem (2.0, 2.1, 3.0, 3.1). Najbezpieczniej, ze względu na kontroler dysku w proteinie, będzie jakaś wyższa (2.1+) która na pewno będzie zawierała jego obsługę.
[#7] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #5

Rozumiem w 100% ;). Mój synek już złapał zajawkę :)
[#8] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@baderman, post #6

Najlepiej chyba będzie jak przywiozę amisię i zrobię zdjęcia z zewnątrz i na zewnąrz. Nawet nie wiem jaki jest rev. płyty. Od czego najlepiej zacząć? Od Kickstartu? Czy takie z allegro są pewne czy może ktoś z forum miałby taki na sprzedaż? Kolejna sprawa czy jest sens robić jakiś przełącznik czy dać 2.1 lub może lepiej wyższy bez przełącznika?

Najchętniej dopadłbym to :
link

ale to jeszcze w fazie prototypu jest :(
[#9] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #4

Złożenie proteiny to około 100zł, jeśli chcesz kogoś do tego zatrudnić to dorzuć robociznę. Najlepiej jednak złożyć samemu. Całą płytkę budujesz ze śmiesznie tanich rezystorów i kondensatorów i trochę droższych podstawek pod scalaki. Gdy wszystko zlutowane, na sam koniec wkładasz scalaki. Unikasz dzięki temu prawdopodobieństwa przegrzania elementu czy innego uszkodzenia. Poza tym bardzo fajna przygoda i okazja do szlifowania umiejętności lutowania.

Savyna jest fajnym zamiennikiem proteiny bo ciut więcej ramu wyciska, ale jest też odpowiednio droższa. Wyszła z fazy prototypu i możesz ją czysto teoretycznie zamówić w odpowiednim wątku, ale obecni producenci tej karty mają pełne ręce roboty i na swój egzemplarz sobie poczekasz.

Możliwe, że ktoś Ci już wyciął baterię, możliwe też że masz rozszerzenie bez zegara. Jeśli to drugie, to najprawdopodobniej są pola lutownicze pod zegar, więc możesz go sobie wstawić.

Gabarytowo zmieści Ci się bez problemu HDD 2,5", ale jak napisano wyżej - lepiej adapter na kartę CF bo wygodniej i mniej obciąża zasilacz. A najwygodniej - adapter na karty SD. Jak masz laptopa to na 95% masz wbudowany czytnik do tego, więc przenoszenie danych robi się bajecznie wygodne. No i odpada Ci szukanie karty CF z "kwiatuszkiem" na etykietce czy tam innej kompatybilnej z Amigą, karty SD działają wszystkie.

Z kickiem Ci nie pomogę bo nie miałem styczności z Amigą która ma domyślnie 1.2, ale nie słyszałem o żadnych przeciwwskazaniach odnośnie wymiany na nowszy. Parę gier wymaga 1.2, ciut więcej 1.3 ale są to pojedyncze tytuły i nawet nie jestem w stanie Ci ani jednego wymienić z pamięci.

Generalnie zacznij od pogrania sobie w parę gier. Zlutuj adapter na dodatkowe 2 joye (same kabelki i wtyczki) i pograj z całą rodziną w dynablastera. ;) Niedługo ma być dostępny kickstart programowalny z poziomu Amigi. Może lepiej na takie cudo poczekać?

Poczytaj o przezworkowaniu trapdoor expansion żeby było widziane jako CHIP a nie FAST/SLOW.

A jak już Twoja Amiga rozwinie skrzydła to Plipbox! Za 50zł możesz sobie złożyć własną sieciówkę na port równoległy. Albo za 100zł kupić przy kolejnej serii sprzedawanej cyklicznie tu na forum.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2015 23:37:58 przez teh_KaiN
[#10] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #9

no to powoli zrobimy z 500 potwora ;)
OK to zrobię tak.
pod koniec tygodnia przywiozę maszynkę, zrobię fotki i wrzucę na forum, żebyście Koledzy mogli ocenić co i jak. Będę tylko musiał poszukać instrukcji co jak rozebrać, żeby nie zniszczyć nic, w końcu to nie PC.
W kwestii modernizacji zacznę chyba od kickstartu tylko zastanawiam się czy brać 2.1 czy lepiej 3.1?
Kolejnym krokiem będzie protein ale raczej będę szukał kogoś, kto mi zbuduje kartę bo nie chcę ryzykować, że coś zepsuję albo co nie daj Boże Amisię. Jedno pytanie odnośnie protein bo nie mogę nigdzie znaleźć. Ile ramu obsłuży ta karta?
Poszukam też materiałów o tym przezworkowaniu trapdoor expansion, no i chciałbym dolutować o ile będzie taka możliwość na płytę kości do 1MB Chip. Do tego potem sieciówka i będzie ładny sprzęt, aaa no i gotek. Jedynym problemem chyba będą kości OCS ? Może też można je wymienić na ECS?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2015 23:48:13 przez dragon_x
[#11] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #10

Kickstart to na pewno podwójny czyli kość z przełącznikiem 1.3/3.1
[#12] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #10

Bardzo ważna (pod kątem rozbudowy) jest wersja płyty głównej. Skoro masz kicka 1.2, to może być całkiem stary egzemplarz, jeżeli jeszcze do tego będzie miał czerwoną diodę Power, zamiast zielonej, to jest to rzadki, b. stary model (taką a500 możesz raczej sprzedać kolekcjonerowi za ciut lepsze pieniądze, zamiast rozbudowywać, w jej miejsce kupić nowszą A500, najlepiej pluskę).
Co do wersji płyty głównej, to najpopularniejsza jest rev6 (ale one raczej nie miały kicka 1.2), do rozbudowy najlepsza jest rev8 (spotykana również w A500+). Rev6 rozszerzysz do 1 MB pamięci chip i 0.5 MB slow z układem ReSlow, ew. do 2 MB chip ale po znalezieniu bardzo rzadkiej wersji układu Fat Agnus. Rev8 rozszerzysz bez problemu do 2 MB chip, nie wiem czy da się dodać jeszcze 0.5 MB slow .... muszę kiedyś to sprawdzić.
W rev8 jest też miejsce na układ RTC (zegar podtrzymywany bateryjnie).
Jeśli ta Ami strasznie wygląda (więc kolekcjoner jej nie kupi), to możesz wymienić samą płytę główną. Jakby co miałbym na zbyciu rev6 (jednak zdecydowanie polecam rev8). FDD i sama obudowa są kompatybilne z każdą płytą.
Do tego Protein Turbo - 8 MB FastRAM, IDE i 14 MHz CPU za b. małe pieniądze (100-200 zł).
Zamiast FDD - Gotek (lub HxC - lepsze, ale sporo droższe).
Odświerzenie żółtej obudowy perhydrolem to dobry pomysł. Sporo jest na sieci przepisów jak to zrobić, na PPA Koledzy też robili to.
Pytasz o wymianę kości na ECS. Podstawowym elementem ECS jest Fat Agnus 8375, pasuje tylko do rev8, gdyż starsze Agnusy (i płyty główne) mają trochę zmienione obłożenie pinów. Ew. poszukiwanie b. rzadkiego Agnusa 8372AB, który ma układ pinów pasujący do starych rewizji A500. Kupno A500+ (one mają zawsze PCB rev min 8) rozwiązuje sprawę ECS, bo już tam są. A500 rev8 ma zazwyczaj Agnusa ECS (8375), Denise OCS i 0.5 MB chup RAM. Wymiana Denise na wersję ECS też załatwia sprawę, trzeba jeszcze rozbudować chip RAM do min. 1 MB (proste i tanie).
Ogólnie A500 to fajna Amiga. Mam do niej wielki sentyment i też powolutku rozbudowuję moją rev8. Na razie mam 2 MB chip RAM na płycie, i kartę ACA500+ACA1231. Planuję dorzucić tam kartę graficzną Picasso II++ i (być może) kontroler USB RapidRoad.
Będę też lutował Proteinkę, ale to do drugiej A500, sam nie wiem czy rev6 (mam kilka sztuk), czy do drugiej, uratowanej rev8... dwie takie same rewizje, to trochę nudne ;)

PS. Zapomniałbym o Kickstarcie. Najlepiej 3.1. Jak będziesz miał 8 MB fast RAM i IDE, to wszystko pójdzie z HDD. Możesz też pokusić się o kupno EPROMa 2 MB i zaprogramowanie go kilkoma wersjami kickstartów, przełącza się między nimi przełącznikiem. Fajne i eleganckie rozwiązanie. Niedawno był na PPA o tym wątek i chyba akcja zakupu chipa.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 00:40:03 przez wali7
[#13] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #1

Jakby coś to nie chcę promować jednego z zapaleńców, ale dla przykładu pokaz efektu wybielania link
Niestety do tego trzeba słońca, którego obecnie nie uraczysz albo odpowiedniej lampy. Ja czyściłem woda utlenioną w kremie 12%. Efekt elegancki, jednakże są głosy, że to efekt czasowy. U mnie po 3-4 miesiącach jest ok. Wybielałem te części obudowy (dolna pokrywa, klawisze), które wyglądały jakby ktoś je podlewał pewną żółtą cieczą ... Nie miałem wiele do stracenia.
[#14] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #1

Masz do niej kabel/modulator, mysz i joya lub 2? Przydałyby się również dyskietki, taki zestaw to podstawa. Jak Ci nie szkoda to wymień kicka na 1.3 jak nie planujesz twardego dysku to wyższy Ci nie potrzebny.
[#15] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@mikser, post #14

Mam modulator, ale nie oryginalny niestety. mam dwa Joye z czego jeden sprawny całkowicie a drugi ma jakieś defekty. mam jakieś dyskietki z grami nawet działające ale niewiele. Planuję HDD lub CF więc pewnie będzie Kick 2.1 lub 3.1. Wszystko zależy od tego czy Amisia to Red Led. Jeśli będzie Red Led i w dodatku ma C= zamast jednego klawisza Amiga to będzie to niezła sztuka i może zostawię ją w oryginale i kupię rev. 8 i lub rev. 6 i taką będę rozbudowywał a tą zostawię w oryginale ograniczając się do wybielenia i ew restauracji elektroniki. Ale czas pokaże, jutro może będę u rodziców lub w piątek to przywiozę sprzęt.
[#16] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #15

Zrób sobie kabel rgb scart, schematy są w sieci. Będziesz miał super obraz.
[#17] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@mikser, post #16

będę musiał cos pomyśleć bo z tego modulatora obraz jest koszmarny :(
[#18] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #15

Jeśli masz A500 w wersji z tłoczonym logo i C= zamiast lewego "A" przy spacji to obudowy nie wybielaj.
Te obudowy są mocno kremowe, a klawisze białe (klawiatura mechaniczna) i wybielenie zepsuje kolor obudowy. Pewnie i tak przy 1-2 wybielaniach nie uzyskasz koloru obudowy z późniejszych A500.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 10:24:13 przez dominiqr
[#19] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #18

Wszystko rozstrzygnie się jutro lub w piątek :)
Najchętniej bym dziś pojechał po nią do rodziców, ale niestety czas nie pozwala.
Będzie przy niej na pewno sporo pracy, przede wszystkim czyszczenie i sprawdzenie płyty, kondesatorów itd. Zrobię szczegółowe zdjęcia i wstawię. będę prosił o przyjrzenie się i wskazówki.
[#20] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #18

Amigę przywiozę jutro :)
Czy jest ktoś z Bydgoszczy na forum ?
To co udało mi się telefonicznie ustalić, to jest to red led, logo C= tłoczone,
klawisze Amiga są dwa ale jeden szary z lewej ,z prawej biały .
Obudowa pożółkła dość mocno niestety. Jutro będą fotki.
Nie znam rev. płyty. Czy takie wskazówki pomogą ustalić czy może być to wersja nazwijmy to kolekcjonerska?
[#21] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #20

[#22] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #20

Jeśli to jest taka A500

Tłoczone logo C= to nie wybielaj obudowy - ten model miał taki odcień obudowy - ciemny, klawisze białe.
W tych A500 były płyty rev 3 lub 5.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 11:35:09 przez dominiqr
[#23] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #22

Tak taka z teog co pamiętam, jutro będą fotki. Ale z tego co tata mówił nie ma obok spacji z lewej klawisza C= tylko A, w dodatku lewy szary, prawy biały.
To jest najstarsza wersja? moja jest w pełni sprawna :)

W Bydgoszczy wygląda na to, że jestem jedyny :(

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 11:38:11 przez dragon_x
[#24] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@baderman, post #6

W płytach rev. 3 chyba jest troszkę inne rozmieszenie pinów dla kicka. Ale żeby mieć rev. 3, to trzeba mieć mechaniczną klawę i jeszcze do tego mieć szczęście.
@Dominiq
Ta z tego zdjęcia, nie dość że z pierwszej serii, to jeszcze w wersji USA, a nie z niemieckimi klawiszami. Super unikat w Europie.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 11:52:07 przez flops
[#25] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@flops, post #24

Jutro się wszystko rostrzygnie :)

Czy na podstawie dobrych zjdęć będzie ktoś w stawnie określić czy kondesatory są do wymiany?

Wiecie co mnie bawi ? że z chęci modernizacji rodzi się chęć ratowania zabytku ;)
[#26] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #23

No to pewnie masz jakąś składaną z "resztek" przez C=.
Częsta praktyka pod koniec żywota Ś.P. Commodore - składali kompy z tego co było i możesz mieć hybrydę - obudowa z tłoczonym logo, a klawiatura z nowszych A500 choć nie najnowszych - było klawiatury, które nie miały sprężynki między klawiszem, a młoteczkiem- sprężynka była pomiędzy czarnym panelem, a folią klawiatury. Płytę obstawiam rev.5.
[#27] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #26

Mam nadzieję, że nie jest to żadna hybryda z resztek :( Jeśli tak będzie to warto ją tak zostawić czy rozbudowywać?
[#28] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #26

Klawiatura Samsunga miała sprężynki w środku Też tam była czerwona dioda. Taka przejściówka też jest unikatem.
[#29] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #27

Jeżeli żaden kondensator nie jest wybrzuszony, nie cieknie to zostaw. W amidze 500 są one dobrej jakości. To czy ją odmładzać zależy od Ciebie w końcu to Twój sprzęt. Jeżeli ma znaczek c z lewej to ja bym zostawił w oryginale.
[#30] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@flops, post #28

Klawiatura Samsunga miała sprężynki w środku Też tam była czerwona dioda.

Samo logo C= naklejane na obudowę, RedLed, rev.5, stacja Matsushita (stacja nie do zajechania), klawiatura ze sprężynkami w środku - tak chyba wygląda ten przejściowy zestaw :)

Były też zestawy j/w tylko z płytą rev.6

Taka przejściówka też jest unikatem.

To chyba mogę nazwać się szczęściarzem ;)

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 12:04:18 przez dominiqr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem