[#12]
Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa
@dragon_x,
post #10
Bardzo ważna (pod kątem rozbudowy) jest wersja płyty głównej. Skoro masz kicka 1.2, to może być całkiem stary egzemplarz, jeżeli jeszcze do tego będzie miał czerwoną diodę Power, zamiast zielonej, to jest to rzadki, b. stary model (taką a500 możesz raczej sprzedać kolekcjonerowi za ciut lepsze pieniądze, zamiast rozbudowywać, w jej miejsce kupić nowszą A500, najlepiej pluskę).
Co do wersji płyty głównej, to najpopularniejsza jest rev6 (ale one raczej nie miały kicka 1.2), do rozbudowy najlepsza jest rev8 (spotykana również w A500+). Rev6 rozszerzysz do 1 MB pamięci chip i 0.5 MB slow z układem ReSlow, ew. do 2 MB chip ale po znalezieniu bardzo rzadkiej wersji układu Fat Agnus. Rev8 rozszerzysz bez problemu do 2 MB chip, nie wiem czy da się dodać jeszcze 0.5 MB slow .... muszę kiedyś to sprawdzić.
W rev8 jest też miejsce na układ RTC (zegar podtrzymywany bateryjnie).
Jeśli ta Ami strasznie wygląda (więc kolekcjoner jej nie kupi), to możesz wymienić samą płytę główną. Jakby co miałbym na zbyciu rev6 (jednak zdecydowanie polecam rev8). FDD i sama obudowa są kompatybilne z każdą płytą.
Do tego Protein Turbo - 8 MB FastRAM, IDE i 14 MHz CPU za b. małe pieniądze (100-200 zł).
Zamiast FDD - Gotek (lub HxC - lepsze, ale sporo droższe).
Odświerzenie żółtej obudowy perhydrolem to dobry pomysł. Sporo jest na sieci przepisów jak to zrobić, na PPA Koledzy też robili to.
Pytasz o wymianę kości na ECS. Podstawowym elementem ECS jest Fat Agnus 8375, pasuje tylko do rev8, gdyż starsze Agnusy (i płyty główne) mają trochę zmienione obłożenie pinów. Ew. poszukiwanie b. rzadkiego Agnusa 8372AB, który ma układ pinów pasujący do starych rewizji A500. Kupno A500+ (one mają zawsze PCB rev min 8) rozwiązuje sprawę ECS, bo już tam są. A500 rev8 ma zazwyczaj Agnusa ECS (8375), Denise OCS i 0.5 MB chup RAM. Wymiana Denise na wersję ECS też załatwia sprawę, trzeba jeszcze rozbudować chip RAM do min. 1 MB (proste i tanie).
Ogólnie A500 to fajna Amiga. Mam do niej wielki sentyment i też powolutku rozbudowuję moją rev8. Na razie mam 2 MB chip RAM na płycie, i kartę ACA500+ACA1231. Planuję dorzucić tam kartę graficzną Picasso II++ i (być może) kontroler USB RapidRoad.
Będę też lutował Proteinkę, ale to do drugiej A500, sam nie wiem czy rev6 (mam kilka sztuk), czy do drugiej, uratowanej rev8... dwie takie same rewizje, to trochę nudne ;)
PS. Zapomniałbym o Kickstarcie. Najlepiej 3.1. Jak będziesz miał 8 MB fast RAM i IDE, to wszystko pójdzie z HDD. Możesz też pokusić się o kupno EPROMa 2 MB i zaprogramowanie go kilkoma wersjami kickstartów, przełącza się między nimi przełącznikiem. Fajne i eleganckie rozwiązanie. Niedawno był na PPA o tym wątek i chyba akcja zakupu chipa.
Ostatnia aktualizacja: 28.10.2015 00:40:03 przez wali7