kategoria: A500
[#61] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #60

aha, ale i tak napisałem:) przez forum zawsze lepiej.
Czy 3.1 będzie chodził na mojej obecnej konfiguracji 512 Chip + 512 Slow?
Muszę chyba zdobyć albo płytę min rev.6 albo fat agnusa 8372A i dokonać przeróbki żeby mieć ten 1MB Chip przynajmniej :(
[#62] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #61

Spójrz na giełdę - właśnie masz ogłoszenie z Agnusem. I to nie tak, że to ogłoszenie pojawiło się nagle - jakiś czas temu już tam było, widać nikt nie chciał kupić.
[#63] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #62

Zaraz napiszę zapytanie, czy to sprawdzony forumowicz?
czy układ 8364 również oferowany w tym samym ogłoszeniu do czegoś by mi się przydał?
[#64] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #63

Nie, to Paula. We wszystkich Amigach taka sama.

Co do użytkownika to Ci nie powiem, bo nic od niego nie kupowałem. Jedynie zauważyłem, że od dłuższego czasu wystawia rzeczy na giełdzie.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 12:12:32 przez teh_KaiN
[#65] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #64

Szkoda, że nikt nie ma płyty do sprzedania rev 6A lub 8A :( rozwiązałoby to problem bez kombinowania:)
[#66] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #65

6a to chyba praktycznie to samo co 5?
a tak z innej beczki, sprzedaj po prostu tą Amigę i kup A600.
W każdym razie może najpierw dowiedz się czy programy i gry, które chcesz używać - jakie mają wymagania, bo z dyskietek czy emulatora stacji (hxc lub gotek) praktycznie wszystko działa na konfigu 512 + 512, który tak bardzo Ci przeszkadza.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 12:31:00 przez zmiennik
[#67] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #65

Cześć, wydaje mi się że mam w domu jedną sprawną płytę Rev. A6, sprawdzę jutro wieczorem jak wrócę z rodzinnych stron. Tyle tylko że coś kojarzę że któryś z układów w niej był uszkodzony. Dam znać pozdrawiam.
[#68] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #66

Sprzedać za sensowne pieniądze nei bedzie łatwo , poza tym szkoda mi tego RedLeda :)
W rev 6a jest 1MB Chip, zalezy mi na kontrolerze hdd, chce pobawić się między innymi trackerami, amosem itp. a tu pamięc się przyda. gry to dla synka, ja chcę amigę wykorzystać bardziej użytkowo...
[#69] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #68

6a ma na pewno 512kb Chip.
Co do gierek dla synka - wszytko pójdzie na 512+512.
Co do trackerów i amosa to musisz sprawdzić, ale być może proteinka wystarczy, bez kombinacji, a jak nie, to za A500 z proteinką na pewno kupisz A600 :)

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 12:42:52 przez zmiennik
[#70] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #69

6a ma max 1MB chip, bo miałem kiedyś dostęp do takiej 500, 8a ma 2MB chip.
z tego co pamietam jak miałem 600 to dla trackera 1MB chip było czasem mało potem dołożyłem do 2MB chip i było o wiele lepiej...
[#71] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #70

No ok, da się w 6a zrobić 1mb chip, fabrycznie ma 512... nie pamiętam jak to się robi, ale chyba coś trzeba lutować, itd... w każdym bądź razie samym przełożeniem Agnusa tego nie uzyskasz...
Rozszerzyłeś chip w A600 i było lepiej, ok - a czy jakbyś rozszerzył fast zamiast chip i to do 8mb nie wyszło by na to samo, albo nie było by jeszcze lepiej?
Chip jest fajny, ale ważniejszy jest fast jak trzeba wybierać.
[#72] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #71

zapewne masz rację :)
w 6a lutować chyba nie trzeba żeby był 1MB chip,
w rev 5 trzeba agnusa na 8732A wymienic, zaślepić jedna nóżkę, przerwać jedną ścieżkę dodać zwroki i przełącznik...
niestety odkryłem że upgrade 1.3 do 3.1 to też nie jest wyjąć starą kość i włożyć nową...
link

Ciekawe ile za takiego red leda technicznie w idealnym stanie mógłbym dostać. Ktoś teraz sprzedaje 600HD za fajne pieniądze... :>
Nie chciałbym jej sprzedawać, bo to fajny egzemplarz ale ilość koniecznych przeróbek mnie przeraża, głównie dlatego, że lutować to ja umiem kabelki ale jakieś układy czy coś podobnego to nie bardzo ....
Dodatkowo w Bydgoszczy nie ma chyba nikogo z forum ani nie znam żadnego posiadacza amigi z zacięciem, co dodatkowo utrudnia sprawę.
[#73] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #71

Rev5 - 512+512, 1MB CHIP tylko za wsadzeniem Agnusa z rev6 i przezworkowaniem
Rev6a - 512+512, 1MB CHIP za przezworkowaniem
Rev7 i 8 - do 2MB CHIP za przezworkowaniem i ewentualnym dolutowaniem jednego układu... 74157? O ile go na płycie brak. No i RAM trza dolutować.

A600 ma 1MB CHIP na start, rozszerzalny do 2MB.

Wszystkie powyższe rozszerzalne o 8MB FASTu. Tylko rev7 i 8 można rozszerzyć do pełnego ECSa, w starszych rewizjach możesz wymienić tylko Denise na nowszą.

Mam w domu dwie wolne płyty rev6. Bym Ci jedną oddał nawet za darmo, ale mieszkasz za daleko. Nie chce mi się pierniczyć z wysyłką, zwłaszcza że nie wiem w jakim stanie są te płyty i nie mam czasu by to sensownie sprawdzić. Brak im też części scalaków, więc z dwóch trza by złożyć jedną.

Jak dla mnie najzasadniejszym rozwiązaniem jest kupienie samego agnusa i wykonanie odpowiedniej modyfikacji. Wtedy między rev5 a 6 nie masz żadnej różnicy.
[#74] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #73

A600HD miałem i po rozszerzeniu miałem właśnie 2MB CHIP.
Szkoda, że nie masz czasu ani chęci na zabawę z płytą bo z chęcią bym przyjął i oczywiście zapłacił za wysyłkę.
Nie mam doświadczenia w zabawach z elektroniką i zwyczajnie boję się coś uszkodzić.
Do tego zgodnie z artykułem, który przytoczyłem też trzeba coś przerabiać żeby kickstart 3.1 zainstalować.
a nie wspominam nawet o montażu np proteiny czy podobnego rozszerzenia.
[#75] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #73

Rev6a - 512+512, 1MB CHIP za przezworkowaniem

ja sobie przezworkowanie wyobrażam jako dosłowne przestawienie zworki plastikowej w innej miejsce.
Nie mam żadnych takich zworek do przestawienia w rev6a więc zapewne bez lutownicy się nie obejdzie... pamiętasz które to zworki może?

p.s. za tego poobijanego red leda weźmiesz pewnie ze 150-200 o ile stacja dysków działa i jest zasilacz, itd.. . klawiatura tam jest Samsunga?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 13:11:36 przez zmiennik
[#76] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #75

jedyne obicie jakie ma to jeden róg obudowy... ale może to i wiele..
Stacja działa bezbłędnie, technicznie idealna, zero napuchniętych kondesatorów, jak ją rozebrałem nawet kurzu pod osłoną prawie nie było, teraz całośc jest wyczyszczona i złożona z powrotem i wygląda zupełnie inaczej. Owszem jest pożółkła ale nie ma teraz warunków na wybielanie.

gdzie znajdę info na klawiaturze o producencie bo jak ją czyściłem to nie widziałem

zasilacz oczywiście jest i modulator.

serio wygląda tak źle?

co do zworek w rev6 to kolega teh_KaiN musi się wypowiedzieć. w rev 5 sporo roboty i lutowania jest...

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 13:16:11 przez dragon_x
[#77] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #76

Nie przyjrzałem się na innych fotkach, że aż taka żółta jest to klawiatura i jeszcze QWERTZ...
To w ogóle Samsung jest? Czy innej firmy?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 13:22:31 przez zmiennik
[#78] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #75

Tutaj masz kompletny opis jak przezworkować 6a z 512+512 (z A501) na 1 MB. Z tego co pamiętam to chyba trzeba przeciąć dwie zworki, a jedną zlutować.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 13:21:51 przez recedent
[#79] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #77

czerwony Caps oczywiście jest :)

rozumiem, ze klawiatura niemiecka obniża jej wartość?

Jak mi ktoś powie jak sprawdzić producenta klawiatury to chętnie to zrobię bo jak ją rozbierałem nie widziałem oznaczeń żadnych...
[#80] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #76

Napisałem Ci w Prywatnych wiadomościach w sprawie rev6.
Co do zworek, to niestety, przestawianie zworek w A500 oznacza rozlutowanie i połączenie kropelką cyny w innym miejscu, ale żadnych ścieżek ciąć nie trzeba. Po prostu Commodore nie bawił się we wlutowywanie goldpinów w miejscu zworek. Cięli koszty na maksa.
[#81] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@wali7, post #80

Może i cięli koszty, ale - konfigurowanie sprzętu za pomocą przestawiania zworek? Przecież to takie nieamigowe...
[#82] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@wali7, post #80

już Ci odpisałem :)
[#83] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #82

Rzuć okiem na wątek o proteinie. Wiele problemów, które raczej zniechęcają do tego rozwiązania... Z ostatnich postów wynika, że być może ten wynalazek jest mocno niedopracowany.
[#84] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #83

obdserwuję i bardzo mnie to martwi. zastanawiam się nad tym, żeby zdobyć kontroler hdd i wstawić sobie CF , jeśli nabędę płytę rev 6a, ram na początek chociaż do 2MB i do tego gotek. tylko skąd kontroler wziąć i rozszerzenie , bo to moje pewnie nie będzie działać 512KB , bo adresowo się bęzie pokrywało z chipem na płycie zakładając, że będzie dolutowany do 1MB....

jaka jest alternatywa dla proteiny? Kipper2K tylko czy coś jeszcze?
[#85] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #84

Inny wątek link
[#86] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #85

:)
Dzięki zupełnie zapomniałem o tym rozszerzeniu.
Wiesz może jak to działa? Nie ma takich problemów jak z Protein?
[#87] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #84

Polecam Savynę68k, działa rewelacyjnie z moją CDTV. Natomiast zdecydowanie nie polecam Kippera.
[#88] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@km-l, post #87

Dzięki za info:)
Masz wersję z riserem czy bez?
Ciekawy jestem o ile droższa jest wersja z riserem, bo do 500 to raczej z riserem będzie baerdziej funkcjonalna :)
[#89] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #88

Bez risera, w CDTV nie jest potrzebny.
[#90] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@km-l, post #89

wiem, dużo więcej miejsca masz:)
Fajna sprawa taka CDTV, pamiętam jak to w sklepach się oglądało :)
Masz rozbudowaną? poza wspomnianym rozszerzeniem oczywiscie:)

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 15:32:33 przez dragon_x
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem