kategoria: A500
[#91] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #90

Kontroler SCSI+HDD i emulator stacji dysków RPI Drive.
[#92] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@km-l, post #89

Jestem na liście oczekujących ... Riser to naście złotych czy cos koło tego. W A500 musi być. Przyznam, że nie widziałem tego w działaniu, z drugiej strony, nie widziałem żeby ktoś narzekał, ale może niewielu to ma... Inną opcją jest ACA500, ale ponoć niedostępna i ponadto worek $ trzeba. A500 to nie jedyna moja Amiga. Od tego modelu nie oczekuję fajerwerków. Chciałbym mieć możliwość odpalenia tego, czego nie lubi A1200, a konkretnie AGA.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 16:04:13 przez misiek2
[#93] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #92

Za wiele tego działania na tym filmiku nie ma, ale coś tam możesz zobaczyć.
[#94] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #92

długo się czeka na rozszerzenie?
Masz CF lub HDD podłączone przez rozszerzenie?
[#95] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #94

Miało już być tymczasem jeszcze nie zaczęli produkcji tych 15 szt
[#96] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #95

trochę lipa.
Ja czekam na info od jednego z forumowiczów, odnośnie płyty rev 6 z 1MB Chip, od tego zacznę modernizację. oprócz tego usunę to paskudne pęknięcie w narożniku obudowy...
[#97] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #96

takie pytanie z innej beczki.
potrzebowałbym dyskietkę z workbenchem lub chociaz z dosem, sysinfo, xcopy itp niezbedne programiki.
poratuje ktoś?
[#98] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #97

Jeszcze nie deklaruję się jakby coś. W każdym razie pomocnym będzie odpowiedź na pytanie: czy Twoja stacja łyka dyskietki HD? To nie jest głupie pytanie. Mam na myśli dyskietki HD z zaklejonym okienkiem. Są stacje, które mają ogromny problem z takimi dyskietkami. Osobiście nie dysponuję wolnymi dyskietkami DD. Przybliż co masz na myśli mówiąc "dos"...
[#99] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #97

Jak byś chciał samodzielnie nagrywać na PC przez port LPT dowolne obrazy ADF na dyskietki, to zobacz ten wątek.
[#100] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #98

mogę sprawdzić bo dystkietki HD mam. W kwestii dosa mam na myśli jakiś działający amiga dos. z niektórych dyskietek, które mam uruchamia się okno amiga dos ale nie na każde polecenie reaguje, że nie ma takiego polecenia. osobiście wolałbym jakiś workbench.
pytanie jak sformatowac dyskietkę w amidze ?
[#101] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@RomanWorkshop, post #99

mam nawet stację chyba pasującą:)
na liście w tutku jest SONY MPF920-E
a ja mam SONY MPF920-1, ciekawe czy bedzie dzialać....?
może spróbuję zrobić taki kabelek :)
[#102] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #101

Koledzy mam kłopot. Bawiłem się Amisią sprawdzając dyskietki, które mam i nagle obraz zrobił się żółty... monitor jest sprawny... Czy mogła paść Amiga czy raczej modulator?
obraz wygląda tak:

a modulator mam taki:

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 19:17:52 przez dragon_x
[#103] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #102

Pomóżcie koledzy, bo nie wiem co się dzieje z Amisią lub modulatorem :(
[#104] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #103

Wygląda to na brak koloru niebieskiego.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 21:56:41 przez _Skiba
[#105] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@_Skiba, post #104

mowisz o tym złączu pierwszym od lewej obok złącza, do którego podłącza się modulator?

jaki kabel tam jest potrzebny?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 21:58:33 przez dragon_x
[#106] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #105

Jeśli obraz jest żółty tzn, że brakuje składowej niebieskiej na wyjsciu rgb
[#107] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@_Skiba, post #106

ok ale jakim kablem podlaczyc przez mono zeby to sprawdzic. czy to moze byc wina modulatora?
[#108] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #107

Na composite jest czarno biały obraz. Zapomniałem o tym. Pozostaje tylko przewód rgb-scart, aby stwierdzić na 100% co ma wine czy modulator, jeśli bedzie dobry obraz, czy wyjscie rgb.
[#109] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #107

ok, podłączyłem przez mono, obraz ostry, wiadomo mono. podłączyłem do lcd" toshiba przez modulator chichem od modulatora do tv i obraz skakał strasznie, połączyłem z powrotem do lcd LG i obraz zielony...
mam jeszcze taki kabel ale wymagałby przeróbek na scart

kurczę, co się dzieje?

Może ktoś polecić jakiś czytelny sprawdzony schemat, amiga - scart, z którym laik sobie poradzi?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 22:34:01 przez dragon_x
[#110] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #109

[#111] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@_Skiba, post #110

właśnie chwilę wcześniej go znalazłem. Z opisu wynika, że jest super ale to ponad moje możliwości chyba...

Szkoda, że nikt nie mieszka w pobliżu mnie bo bym podjechał i sprawdził i systuacja byłaby jasna :(

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 22:41:20 przez dragon_x
[#112] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #111

nie to, że chciałbym tu być złośliwy, ale teraz to 100zł max...
bez urazy...
[#113] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #112

Nie bardzo rozumiem, w jakim celu to piszesz?
Na pewno nie po to żeby pomóc...
Przykre...
[#114] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #113

Masz dwa wyjścia:

- kup gotowy kabel SCART na allegro
- zrób go sam i przy okazji nabierz wprawy z lutownicą

Rozwiązanie nr 2 jest lepsze - tam raczej nie ma co spartolić. Kupujesz złącze 25-pinowe od strony Amigi, urzynasz 2 piny i masz 23-pinówkę. Lutujesz wg schematu z dwoma cinchami i eurozłączem i wio. Wszystkie elementy do dostania od ręki w najbliższym sklepie elektronicznym.

Tak czy inaczej kabel taki będzie Ci potrzebny, bo w końcu jakoś trzeba wysyłać sygnał z Amigi do telewizora. Przy okazji będziesz wiedział, czy to modulator płata Ci figle, czy sama Amiga.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 00:08:32 przez teh_KaiN
[#115] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #114

A z tego kabla, którego kilka postów wyżej wstawiłem zdjęcie nie mogę wziąć zlacza?
Czy nie ma jakiegoś prostszego schematu żeby na szybko zrobic i sprawdzić?
[#116] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #115

jakbyś jednak zdecydował się na zakup kabla to z całą odpowiedzialnością polecam tą aukcję

Jest to kabel najlepszej jakości, miałem wcześniej parę innych kabli, które też teoretycznie działały, ale ten dał mi dużo lepsze kolory. Powiem tak - jakbym znowu musiał kupować to tylko ten, od tego człowieka. Jest on wykonany właśnie w tym schemacie co wklejał _Skiba i możesz wierzyć lub nie, ale naprawdę kabel, kablowi nierówny.
Nie bardzo rozumiem, w jakim celu to piszesz?
Na pewno nie po to żeby pomóc...

W takim celu, że jestem gotowy (+/-) stówkę Ci dać za tą Amigę, bo akurat mam wolną płytę główną z dodatkową pamięcią i zależy mi bardziej na reszcie... Jest to pewna forma "obustronnej pomocy" w razie jakby szkoda Ci było kasy na naprawę czy testy... OK

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 00:55:46 przez zmiennik
[wyróżniony] [#117] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@zmiennik, post #116

Dzięki za podpowiedź z aukcją. We wspomnianym schemacie bylo tez podpięcie pod mono, co o ile dobrze doczytałem ma poprawiać synchronizację.
Amigi nie zamierzam sprzedawać, raczej wymienię płytę na nowszą.
Myślałem nad zamianą ale wolę dopieścić tą.
Mam nadzieję, ze nadarzy się okazja zakupu odpowiedniej płyty 😊
[#118] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #102

Witam
Może mnie ktoś oświeci co to za dziwny modulator do amigi 500. Pierwszy raz taki widzę. Czy to jakiś produkt "made in poland". Wydaje mi się że to z nim jest coś nie wporządku Co do kabla rgb, jeżeli nie masz wprawy w lutowaniu to lepiej wydać te parę złoty i masz gotowy sprawdzony kabel.
Pozdrawiam
[#119] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #117

Tutaj możesz zobaczyć kogo masz najblizej. Z tego co wiem jest kilku Amigowców w Bydgoszczy.
Tutaj masz dobrej jakości kabel rgb scart. Zrobiony według tego schematu który podałem wczesniej.
[#120] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@janekdrukarz, post #118

Modulator jest "made in Poland". Było w nim luźne gniazdo chinch video out, masa dla audio i video jest jedna, ale nie lutowana kabelkiem tylko podłożona jaka blaszka pod gniazda i dokręcone są porostu.
Lutować kabelki umiem i zastanawiam sie czy nie kupic jutro potrzebnych materiałów i nie spróbować, pytanie tylko czy jakiś błąd z mojej strony może uszkodzić Amisię?

Na oryginalnym schemacie, który został podany przez kolegę Skibę, i który tez znalazłem w sieci jest dodatkowe wyprowadzenie dla mono, co o ile dobrze doczytałem z tekstu ma służyć poprawieniu ostrości obrazu. W oferowanych na allegro kablach wg tego schematu tego dodatku nie ma. I tu mam pytanie czy robic to dodatkowe wyjście?

Jeszcze kwestia złącza 23 pin. mam jakiś kabel z taka wtyczką, czy mogę ja wykorzystać?

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 10:38:22 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 10:40:59 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 10:41:57 przez dragon_x
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem