kategoria: A500
[#31] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #30

Amiga wylądowała :)
Niestety nie jest różowo.
Płyta rev 5, obudowa z naklejanym logo ale RedLed. Lekko poobijana i strasznie pożółkła. Srodek praktycznie nie zakurzony. Kick 1.2. Amiga w pełni sprawna jak na razie...
Rozszerzenie 512 KB RAM Gigatron MInimax link , chyba można by dodać kilka kostek, choć chyba powyżej 1MB wymaga podstawki pod Garego.
Oceńcie proszę sami...

Amiga

Rozszerzenie

Pytanie brzmi, czy jest to baza do rozbudowy i od czego zacząć ?

PS. Okazało się, że mam górę SIMMów, których niestety nie mam jak sprawdzić.../
Mogą się przydać?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 20:31:04 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 20:31:27 przez dragon_x
[#32] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #31

Tak, podstawka pod Garego by się przydała do większej liczby pamięci. Raczej tego typu podstawki nie dosztukujesz bo na zdjęciach referencyjnych widać programowalnego scalaka - wsadu do niego raczej nie dostaniesz.

Co do ubytków, to szpachla i jedziesz. ;) Ja bym zostawił jak jest, tylko doczyścił brud.

Simmy 72-pinowe Ci będą potrzebne jeśli zamierzasz rozbudowywać sprzęt Proteiną lub jakimkolwiek innym rozszerzeniem przyjmującym tego typu moduły pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 21:36:55 przez teh_KaiN
[#33] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #32

dzięki za odpowiedź
zastanawia mnie czy np dało by się bez tej podstawki dołozyć choć 512KB żeby było 1,5MB łącznie, czyli 1MB na karcie?

Zastanawiam się też od czego zacząć modernizację...
[#34] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #33

W sumie to mam takie rozszerzenie łącznie z adapterem na GARY`ego, które daje 1,5MB i adapterem na CPU, które rozszerza pamięć do 2MB.
Niestety samego rozszerzenia za cholerę nie mogę uruchomić, a chciałbym w końcu sprawdzić czy adaptery działają :)

Tutaj folderek z opisem kompletu

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2015 22:33:23 przez dominiqr
[#35] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #34

Masz dokładnie to czego mi trzeba :) Nie licząc kości pamięci bo mam na rozszerzeniu tylko 512KB :(
Samo rozszerzenie też masz?
Czemu nie możesz go uruchomić?
[#36] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #35

Tak, mam komplet.
Nie działa bo teraz tak patrzę na rozpiskę jumperów w folderze do którego link podałem, że zworki dla A500 z Kick 1.2 i kick 1.3 oraz na adapterze Garego mają znaczenie.
No cóż... wyjąłem to to chyba właśnie z A500 z kickiem 1.2, a testowałem na A500 z kickiem 1.3 bez przestawiania zworek... moja wina ;)
[#37] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dominiqr, post #36

heh, a 1.2 jest tylko 1.8 MB,
A już myślałem, że będziesz chciał pożyczyć do testów ;)

Co myślisz po zdjęciach o moim sprzęcie?
[#38] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #33

Płyty główne do rev6 włącznie posiadają limit do jednego megabajta w postaci: 1MB CHIP lub 512 CHIP +512 SLOW. W przypadku starszych rewizji (w tym rev5) masz najprawdopodobniej starego Agnusa, który obsługuje wyłącznie konfigurację 512+512. Tu masz o tym. Tak czy inaczej, więcej niż 1MB nie wyciśniesz, chyba że dorzucisz sobie FAST RAM rozszerzeniem takim jak Protein albo Savyna68k, lub skonstruujesz coś takiego jak ReSlow. O tym ostatnim gdzieś ostatnio jest wątek - okazuje się, że ta prowizorka ma problemy ze stabilnym działaniem.

Jeśli masz parcie na jak najwięcej ramu - zmień płytę główną na nowszą, ale wtedy dekompletujesz ładny zestaw. 1MB CHIP z FASTem to nie taki głupi pomysł, niektóre gry będą używać mniej dźwięków i tyle.

Koniecznie poczytaj o rodzajach pamięci w Amidze - czym się różni FAST od CHIPu i dlaczego najlepiej SLOW przezworkować na CHIP

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 09:23:33 przez teh_KaiN
[#39] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #38

Potem sprawdzę jaką mam wersję Agnusa. Przeróbka dość kłopotliwa, bo raz trzeba zdobyć odpowiednią kość a dwa ją wykonać prawidłowo :)
Myślę nad wymianą płyty na nowszą, najlepiej rev. 8A ale gdzie taką w dobrym stanie zdobyć? Z drugiej strony ta moja wygląda na stan wręcz idealny, żadne kondesatory nie popuchnięte, a przez ostatnie 10 lat jak jest moją własnością odpalana była może ze trzy razy.
Różnicę między rodzajami Pamięci znam, w dawnych latach mając Amigę walczyło się o duża ilość Chipu, żeby gra uruchamiała dodatkowy dzięk na przykład albo inne fajerwerki.
W zamierzeniu Amigę chcę wykorzystywać do gier ale nie tylko. CHciałbym pobawić się znów Trackerami czy Amosem. Mam zamiar dołożyć proteinę choćby po to żeby mieć możliwość podpięcia HDD lub CF. Do tego Gotek i nowszy Kick.
Dlatego poważnie zastanawiam się nad tym czy modernizować tą Amigę czy zostawić ją w oryginale, choć nie jest to raczej jakiś super kolekcjonerski egzemplarz... :(
[#40] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #39

Rozbij jedną większą decyzję na mniejsze:

- czy będzie to Twoja jedyna Amiga, czy zamierzasz też mieć inne? Jak jedna, to wypadałoby z niej zrobić największego koksa. Wtedy rozbudowuj ile wlezie, ew. sprzedaj starą płytę i kup nową. Jak wiele, to tę zostaw jak jest dla kompatybilności z tym odsetkiem tytułów, który nie dość że wymaga kicka 1.2, to jeszcze wymaga konfiguracji 512+512.

- czy naprawdę chcesz mieć maksymalną konfigurację A500. Posiadanie wykoksanego sprzętu sprawia, że człowiek zapomina o tym, że inni często mają mniej w bebechach. A to bardzo niedobre, jeśli masz zamiar pisać grę lub tworzyć cokolwiek innego. Trzeba ustalać minimalne wymagania tak, by mieć je jak sprawdzić. ;)

Osobiście nie napiszę gry, która będzie wymagała 2MB CHIP, bo właśnie są Amigi (stare A500, A1000), na których takiego pułapu nie osiągniesz. Jeśli już, to dodam opcjonalne ficzery, których brak jakoś mocno nie przeszkadza (tak jak w np. Deathmask, MK2).

Jest jeszcze inny sposób - istnieje modyfikacja starych Amig, gdzie nakładasz na płytę główną płytkę z Agnusem A500+. Wtedy możesz mieć 2MB RAMu i szpanować na dzielni radykalnym rozwiązaniem. ;) Schematy chyba na Aminecie są. Pozostaje nadal problem dorwania odpowiedniego Agnusa.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 15:50:04 przez teh_KaiN
[#41] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #40

niestety będzie to jedyna Amisia. Małżonka i tak chciała mnie zamordować jak przywiozłem do domu tą...;) CHcę ją rozbudować w granicach rozsądku. Zależałoby mi na Hdd lub CF z workbenchem itd. Gry oczywiście tak, ale głównie chciałbym się pobawić jak za dawnych lat trackerami, Amosem itd...
Przy okazji zastanawiam się skąd zdobyć sprzęt i przede wszystkim oprogramowanie z pewnych rąk. Nie mam praktycznie nic poza kilkoma grami... Na allegro strach kupować bo duża część to złom, albo ceny z kosmosu... :(

Myślę też jak naprawić uszkodzenie narożnika obudowy, żeby wyglądało sensownie.

Będę wdzieczny za pomoc...
[#42] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #41

Jeśli chcesz instalować HDD lub CF, to musisz zmienić Kickstart na co najmniej 2.05 (37.300 lub 37.350), a najlepiej od razu na 3.1 (40.63). Żeby się bawić programami musisz mieć też odpowiednią ilość pamięci CHIP.
Sprzęt kupuj tylko od znanych na forum osób (np. za pośrednictwem Giełdy), które mają założone konto nie od paru dni. Starego oprogramowania chyba nie zamierzasz kupować, wszystko jest w sieci (łącznie z systemem).
Oczywiście dysk twardy lub kartę CF (ew. SD) przygotujesz na PC pod emulatorem WinUAE. Więc możesz tam wrzucić wszystko, co tylko znajdziesz w sieci ;)
[#43] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@RomanWorkshop, post #42

Zaraz biorę się za czyszczenie Amigi i sprawdzę jaki mam Fat Agnus bo może się okazać, że bez przeróbek będzie maksymalnie 512KB :(
Wstawię fotki.

Myślałem o Giełdzie forumowej, Może ktoś będzie miał na sprzedaż potrzebny mi sprzęt.
Co do softu, nie mam pojęcia jak przygotować wyszstko pod WinUAE ale mam nadzieję ogarnę temat. Zależy mi na Workbenchu min 2.1 ale najlepiej 3.1. Pytanie czy podmienić kickstart czy łądować przełącznik?
[#44] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #41

No to ja bym sobie to na Twoim miejscu rozplanował na kroki:

- Protein lub Savyna68k
- Kickstart lub flashkick
- Dysk twardy i związane z tym rzeczy
- Gdzieś tam kiedyś może nowa płyta rev8

Z czego nie spiesz się za bardzo z każdym krokiem, chyba że chcesz przepłacić. Popatrz jak kształtują się ceny, poczekaj na okazje. Miesiąc temu nikt o proteinie nie słyszał, a na horyzoncie już widać programowalne z poziomu Amigi kickstarty autorstwa kolegi Spidi.

Co do ubytku w obudowie. Sam mam jedną pogruchotaną obudowę. Myślałem o wykonaniu "formy" z kartona po mleku (ma od wewnątrz foliową, gładką powierzchnię) i wypełnienia ubytku jakąś żywicą epoksydową, czy cuś. Jak to do Ciebie nie przemawia to poluj na okazyjną ofertę innej obudowy.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 16:41:15 przez teh_KaiN
[#45] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #43

Dobrym rozwiązaniem jest Kickstart 2in1 (1.3 i np. 3.1). Wystarczy przestawić zworkę albo przełącznik i już mamy inny Kickstart.
[#46] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@RomanWorkshop, post #45

Zastanawiam się nad sensem przełącznika, miałem kiedyś A600HD z kickiem 2.1 i jak był potrzebny 1.3 to z dyskietki wczytywałem, można by tak ? Wtedy wystarczyła by jedna kość z 3.1. Widziałem taką aukcję na allegro, o tą: link. Co do obudowy jestem modelarzem, plan jest taki, że użyję tkaniny szklanej 27g i żywicy epoksydowej z dodatkiem farby, może uda się kolor dobrać zbliżony. Największym problemem może być Fat Agnus i mała ilośc pamięci Chip.

Może ma ktoś na zbyciu potrzebne mi elementy układanki ?
I jeszcze kwestia czy mogę zamiast 1.2 wstawić bez żadnych przeróbek 3.1?
A dopiero potem wstawić proteinkę lub tego typu rozszerzenie.... można tak ?
[#47] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #46

Tak, bez przeróbek wstawisz Kickstart 3.1 (40.63) - ważna jest wersja w nawiasie. Oczywiście możesz ładować Kickstart 1.3 z dyskietki, ale zajmuje on pamięć CHIP, której możesz mieć za mało.
[#48] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@RomanWorkshop, post #47

niestey mam fat agnusa 8371 i więc kicha :( bez przeróbki chyba się nie obędzie żeby mieć 1MB Chip :(
rozebrałem klawiaturę, przy jednym klawiszu uszkodzona jest tuleja w którą wchodzi klawisssz, części mam zastanawiam się czym to skleić, może CA?
[#49] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #48

Amiga wyszorowana :)
Od razu inaczej wygląda jak zniknął cały brud... od razu zapuściłem testy... i padnięta dyskietka :(

Zauważyłem też inny problem, czasem przy starcie mam GURU. Jak poruszam rozszerzeniem i uruchomię Amigę działa ok ... W układzie UK nie działa kilka klawiszy na klawiaturze numerycznej, cyfry działają, ale nie działają niektóre ciemno szare... problem z klawiaturą czy to kwestia innego układu ? Mam układ niemiecki klawiatury.

na tej aukcji link jest kick 3.1 w wersji 40.063, zgodnie z tym co przeczytałem w poprzednich postach będzie pasował?
Chyba, że któryś z kolegów ma na zbyciu? Wolałbym kupić z pewnych rąk, a tamtem Pan ma kilka negatywów... Prosiłbym o pilną odpowiesdź bo aukcja kończy się za 18h.

Jak mogę sprawdzić ilość ramu i konfigurację?

Przepraszam za tyle pytań ale przez kilkanaście lat wiedza uleciała niestety :(
[#50] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #49

Nie powinieneś obawiać się tego sprzedawcy. To nasz kolega z ppa. Jeśli aukcja się skończy to nie problem. Wystawi ponownie, z tymi kickami nie ma kłopotu. Osobiście jednak polecałbym kicka z przełącznikiem (1.3/3.1).

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 21:27:17 przez misiek2
[#51] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #50

super:) dzięki za odpowiedź. Czy na mojej konfiguracji kick 3.1 wstanie? 512 chip + 512 slow? zastanawiam sie czy nie poszukać jakieś płyty głównej przynajmniej rev. 6A lub 8A, ale na allegro brak :(

w kwestii przełączania 1.3/3.1 obawiam się, że dwie kości zajmą miejsce, którego bęzie wymagać potem proteina lub podobne rozszerzeniem bo mniejsca raczej mało

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 21:36:23 przez dragon_x
[#52] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #51

Kickstart 2in1 oraz 4in1 jest w jednej kości.
[#53] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@RomanWorkshop, post #52

tylko gdzie to dopaść? na allegro widziałem tylko 2 kickstarty każdy w osobnej kości , ew. 4 in 1 a mnie wystarczy 2 in 1 :)
[#54] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #53

Jak nie ma 2 w 1 to bierz 4 w 1. Zauważ, że jest informacja, że może to nie działać ze starszymi płytami. Pytaj sprzedawcę. Jest też 2 w 1 link Od tego sprzedawcy też kupowałem (CF) i On jest więcej niż OK.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 22:13:00 przez misiek2
[#55] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #53

elo, zagadaj do Dez3 :)
[#56] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@QUAD, post #55

Dobrze gadaOK
[#57] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #54

zapytania do obu aukcji wysłałem, zobaczymy co odpisze. Nie bardzo tylko rozumiem w przypadku tej aukcji 2 w1 o co chodzi z tym modowaniem :

"...
Jeżeli ktoś sobie życzy mogę tak zmodować rom aby bez żadnego lutowania działał jako 3.1 lub 1.3 do wyboru . Przełącznik będzie na długim przewodzie dzięki czemu nie będzie problemu z montażem w każdej Amiedze !. Należy poinformować o tym w mailu. dopłata 10 zł

Istnieje też możliwość zmodowania kości na stałe na jeden wybrany Kick , oczywiście kość nadal będzie podwójna , i jeżeli zajdzie taka potrzeba będzie można zmienić ją z powrotem na taką przełączaną .
..."
[#58] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #49

na tej aukcji link jest kick 3.1 w wersji 40.063, zgodnie z tym co przeczytałem w poprzednich postach będzie pasował?

Kupowałem od tego kolegi romy 3.1 do 1200, wszystko śmiga. Kupowałem bezpośrednio przez forum - odezwij się do pong777.
[#59] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@codi, post #58

Dzięki, już się odzywam:)
[#60] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #59

Człowiek z aukcji link to właśnie Pong777.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2015 22:40:58 przez misiek2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem