kategoria: A1200
[#1] dysk 2,5 hdd zamiast CF
No i bardzo szybko doszedłem do wniosku że z CF jest więcej problemów niż zalet..
Znalazłem stary dysk z TOSHIBY 20GB i chciałem go zamontować w Amidze po wysypaniu się któryś raz z rzędu partycji na CF. :)
Chciałem go użyć w całości więc poczytałem trochę ale po drodze coś mi nie wyszło..
mam na nim stworzone 2 partycję 4gb system i 4gb Work bo na razie na standardowym systemie więcej nie widzi..
Oczywiście nowszy sytem plików.
Podmieniłem scsi w devs na v43.24 i zainstalowałem NSDPatch
i niby wszystko ok ale jak mam teraz zrobić żeby widział resztę dysku na razie widzi tylko 8gb podzielone na 2 po 4 gb
mam WB 3.1 oraz classicwb
co jeszcze muszę zrobić żeby widział resztę GB z tego co doczytałem na tym systemie powinien spokojnie widzieć do 128GB

PS:
tak dla innych dam tylko info że amiga z dyku jest O WIELE SZYBSZA niż CF co mnie zaraz na początku zaskoczyło mile...
[#2] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #1

Też myślę jednak o HDD, w zamierzchłych czasach nie miałem nigdy problemów z HDD jak teraz z kartami CF
[#3] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #1

Załaduj scsi device przez LoadModule devs:scsi.device. Spróbuj użyć programu hdinstalltool,zamiast hdtoolboxa,bo on będzie wypisywał głupoty na temat partycji.
[#4] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #3

możesz wyjaśnić jak to zrobić przez LoadModule i cyz on jest w classicwb czz trzeba go dodać?? ja tylko scsi skopiowałem opusem i w sys info jest widoczny..
[#5] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #4

Znajdziesz na Aminecie. Wpisujesz w pierwszą linijkę C:LoadModule devs:scsi.device i tyle
[#6] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #4

"C:LoadModule >NIL: DEVS:scsi.device" wpisujesz w startup sequence by aktywować.
[#7] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Stoopi, post #6

Dokładnie jak kolega Stoopi pisze. Odpowiednie pliki masz mieć w C: i Devs:. Program HdInstallTool też znajdziesz na Aminecie.
[#8] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #1

"A nie mówiłem" to jedyne co przychodzi mi na myśl

Bzdury oraz rzeczy nieistotne promowane przez chyba Ministerstwo Głupich Kroków albo coś:
- dysk żre więcej prundu
- padnie szybciej
- więcej miejsca zajmuje
- jest wolniejszy

Prawdy:
- dysk jest stabilny
- żywotny
- szybki (wystarczająco dla Amigi)
- dysk nie potrzebuje przejściówek (kanapek), elektroniki udającej kontroler (jak przy SD).
- dysk dziś jest tani jak barszcz.
- dysk jest koszerny ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 11:41:47 przez Vato
[#9] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Vato, post #8

Jak mądry odezwie się to aż miło posłuchać OK Jestem podobnego zdania. Szajsu cf już nie tykam, a z drugiej strony nie wykluczam gdzieś kiedyś sd (np. do wichra) jeśli nie będę miał dysku pod ręką.
[#10] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Vato, post #8

Dodałbym jedynie na minus dla dysku - głośna praca co przy robieniu w nocy backupów, kopiowania dużych ilości danych, nagrywania płyt CD/DVD na Amidze może domownikom przeszkadzać w spaniu.
A tak to same plusy z korzystania z dysku. Też mam dysk 3.5" i jestem zadowolony. Chociaż dyski 2,5" to raczej z natury powinny być ciche.
[#11] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Tomski, post #10

Chociaż dyski 2,5" to raczej z natury powinny być ciche.

Osobiście używam 2,5" 80GB Samsungów w moich Amisiach, są ciche i nie mam ich zapełnionych w całości
[#12] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@spidi, post #11

A dyski 1.8 cala w Amidze? Co o nich sądzicie?
[#13] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@KM, post #12

Oprócz tego, że to drogie rozwiązanie (potrzebny adapter oraz sam koszt takiego dysku jest z reguły większy niż dwu i pół calówki), to będzie to to samo, co 2.5", bez żadnej przewagi. No może będzie cichszy, ale jest sporo 2.5" dysków naprawdę cichych (choć ja osobiście lubię taki delikatny szum i ledwie słyszalne chrobotanie ).
[#14] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Umpal, post #13

Drogie...pewnie tak. Ja mam w jednej A600 2,5" 6GB a do A500 pod Wichra podłączę dysk Microdrive Toshiby 4GB - i to jest najlepsze rozwiązanie. Adapter CF, dysk MD, którego nie słychać a parametry jak w innych współczesnych jemu dyskach.
[#15] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Stoopi, post #6

hmm w c: mam LoadModule i w devs scsi ale przy komendzie wyskakuję:
C:LoadModule: unable to open redirection file

co mam nie tak wszystkie pliki niby na miejscu....
[#16] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #15

Napisz dokladnie jak napisałeś tę linijkę. Mnie wygląda na literówkę w scsi.device lub w ścieżce dostępu do tego pliku.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 20:07:32 przez Tomski
[#17] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Tomski, post #16

podłączę się pod temat bo też mnie zaciekawił a mam dysk 80gb...
mam classic wb i tam już było loadmodule, ale w devs: nie ma scsi.device.
więc może u kolegi jest to samo.
Pytanie skąd wziąć to scsi.device?
TIA
[#18] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@retronav, post #17

Proszę bardzo: scsi.device_A600 oraz scsi.device_A1200
(należy usunąć z nazwy _A600 lub _A1200 dla posiadanego modelu Ami)
[#19] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@amper, post #14

(...) podłączę dysk Microdrive Toshiby 4GB - i to jest najlepsze rozwiązanie.

Sam nie posiadam microdrive'a, ale kilku forumowiczów pisało, że drażni ich ciągłe zatrzymywanie się talerzy i zanim się ponownie rozpędzi, by coś na dysku zapisać czy odczytać, to jest to odczuwalne. Zatem nie jest to najlepsze rozwiązanie. Chyba nic nie pobije klasycznych talerzówek (z wyjątkiem SSD).
[#20] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Umpal, post #19

Miałem 3 MD i żaden się nie zatrzymywał, a bynajmniej tego nie odczuwałem. Dysk jest tak cichy, że jego pracę uwidacznia dioda hdisk .

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 20:27:35 przez amper
[#21] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Umpal, post #18

dzięki, ale w międzyczasie zorientowałem się że na dysku ckassicwb dodają scsi.device w różnych wersjach w katalogu large_disk... :) przyznam że miłe zaskoczenie - chłopaki od classicwb dobrze przewidzieli co nam będzie potrzebne...
powalczę dzisiaj na A1200 i podzielę się spostrzeżeniami.
[#22] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@retronav, post #21

OK
Porównaj wersje, bo może są różne (lepiej rzecz jasna użyć nowszej).
[#23] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Tomski, post #16

dokładnie w cli wpisałem :
"C:LoadModule >NIL: DEVS:scsi.device"
[#24] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #23

Taką linijkę musisz wpisać w S-S najlepiej na samym początku to raz i oczywiście piszesz bez cudzysłowów.
[#25] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Tomski, post #24

nie jestem tak obcykany :) w "s-s" ???
[#26] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #25

Przejrzałem właśnie s-s we wszystkich używanych przeze mnie wersje ClassicWB i przecież tam już jest wpis na samej górze, nic nie trzeba dopisywać, jedynie wrzucić scsi.device do devs.

Dodatkowo na stronie ClassicWb są stosowne tutki klik.

Edit:
Chyba pokazywajki na stronie nie działają tu link bezpośrednio na YT.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 21:48:41 przez Tomuś
[#27] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Tomuś, post #26

no ale właśnie ja tak zrobiłem pod sys info też pokazuję że scsi już mam nową wersję ale i tak tylko 8gb widzi :((
[#28] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #27

Prostym i relatywnie tanim rozwiązaniem jest inwestycja w kickrom 3.x od cloanto... tam jedynie co trzeba zrobić to wrzucić worbench.library do katalogu Libs: a wszystko działa i jest widoczne (dyski powyżej 4Gb) od razu po starcie...
Zakupiłem go gdy zaczęły mnie nękać znikające partycje na karcie CF 16Gb.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 07:34:56 przez PWS
[#29] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #27

Przygotuj dysk od nowa przy pomocy HdInstallToll. Powinien prawidłowo pokazać jego prawdziwą pojemność podziel go przy jego pomocy na partycje i sformatuj. Oczywiście zrób sobie przedtem backup systemu a potem go przerzuć na dysk bootowalny. Najlepiej przy użyciu PCMCIA. Możesz sobie spreparować dyskietkę z potrzebnymi sterownikami,tak żeby móc korzystać z portu PCMCIA. Oczywiście możesz nagrać system dyskietek,ale najlepszym wyjściem jest CF-ka i adapterek wszystko znajdziesz na ALLE.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 08:12:29 przez Grisza
[#30] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@PWS, post #28

a czy ten kick link umożliwia podłączenie hdd/cf większego niż 4G np. w połączeniu z Savyn-ą lub Wichrem ? Opis sugeruje, że tak ale mam wątpliwości.

ps. a jak się ma brak workbench.library do programów tzw. niedosowych. czy np. gry nie potrzebują tej biblioteki ?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 08:43:54 przez AndrECHO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem