kategoria: A1200
[#31] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #29

no tak mogę wszystko zrobić od nowa ale teraz po odpaleniu w HdInstallToll mimo scsi nowej wersji nawet w nim widać tylko 8gb...
[#32] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Vato, post #8

...i mruczy. Ja wiem, że wszyscy teraz chcą cicho ale ja uwielbiam to mruczenie dysku :D
[#33] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #31

Kliknij dwa razy na nazwę dysku w hdinstall,by odczytać jeszcze raz konfigurację i potwierdź.
[#34] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #33

kliknąłem dwa razy potwierdziłem potem reboot z dyskietką WB no i lipa wywaliło wszystko a dysk tak jest widziany jako 8gb :(( jakieś pomysły?? oczywiście na dyskietce mam HdInstall i w nim to robię nie używam HdToolbox
[#35] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #34

Hmm,masz scsi device od kolegi Umpala?
[#36] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #35

mam ale po kliknięciu 2 razy na info dysku i rebocie wywaliło automatycznie partycję więc gdzie go teraz umieścić na dyskietce w DEVS: ???
[#37] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #36

Oczywiście musisz go mieć w startup sequence,tak jak w systemie i w C: LoadModule. Chodzi mi o ten sam przypis tak,żeby LoadModule mógł go zmapować.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 10:10:50 przez Grisza
[#38] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #37

ok widze że robimy kółko :(

jeśli mam system classicwb to scsi wystarczy tylko skopiować do DEVS s-s już w classicwb ma to dodane i tak miałem tylko dlaczego widzi nadal 8gb tylko
teraz rozwaliłem od nowa partycję i jestem w punkcie wyjścia :(
może inaczej mam dysk 20Gb.
pusty i jak krok po kroku zainstalować system i potrzebne rzeczy żeby przy zakładaniu partycji widział 20GB a nie jak teraz 8GB...
[#39] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #38

istnieje jeszcze możliwość, że dysk nie jest 20 a 8 GB A druga że dysk jest uszkodzony, sprawdzałeś go pod PC albo inną Amigą ?
[#40] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #38

Rozumiem,ale odpalasz system z dyskietki i masz tam te przypisy?
[#41] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #40

dysk jest sprawny w 100% i pod pc widoczny jako 20gb :)

po kliknięciu 2 razy w nazwę dysku poprosiło o WB z dyskietki i utworzyło automatycznie dysk o pojemności 8GB a na nim sam WB który odpala już bez dyskietki co dalej mam zrobić ?
do devs:skopiowałem plik scsi odpowiedni...

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 10:25:51 przez Drako30pl

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 10:26:22 przez Drako30pl
[#42] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #41

Zrób przypis na dyskietce startowej,taki jak miałeś w systemie. Wrzuć na nią do C: LoadModule i do devs: nowe scsi device i jeszcze HdInstall.
[#43] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #41

Nie miałem nigdy specjalnych problemów z instalacją dysków, zawsze zaczynam montowanie dysku od dyskietki "Install"
Gdzie widziałeś tą ikonkę dysku ? Po włożeniu jakiejś dyskietki ? Możliwe że ręczne wpisanie cylindrów pomoże.
[#44] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #41

Tu masz mały przewodnik jak zainstalować system 3.1 na dysku-instalka. Jeszcze poszukam w google, gdzieś jest artek jak sobie radzić z dyskami większymi niż 4GB.
[#45] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #41

Za botuj sobie z fdd WB skopuj Install do RAM: włóż czyste fdd do DF0: w CLI który otworzysz przed wyjęciem dyskietki WB, wpisz Install DF0:.

Później sobie to LoadModule etc... HDtoll ... I teraz masz botowalną dyskietkę z potrzebnym softem.

SS możesz odpowiednio doposażyć względem potrzeb.

A RDB to ja wgrywam GParted, partycje też da się robić. Na Amidze tylko FileSystem i Format.
[#46] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Hellena, post #43

Ok sprawa W KOŃCU ZAŁATWIONA :)
Poradziłem sobie w sposób dużo szybszy i łatwiejszy wpadł mi do głowy kiedy bawiłem się na WNUAE z systemem OS 3.9
a więc dla tych którzy chcą użyć większego dysku do A1200 i w dość prosty sposób bez żadnych kombinacji :)
Potrzebne będzie nam :
os 3.9 oczywiście w HDF który montujemy w emulatorze WINUAE jako drugi dysk dodajemy nasz HD (wcześniej wyczyszczony Diskpartem )
po odpaleniu takiej konfiguracji odpalamy HDToolBox pod systemem os3.9 dysk jest widoczny w całości w moim przypadku 20Gb.
dalej robimy jak dotychczas czyli tworzymy partycję w moim przypadku pierwszą bootowalną pod WB3.1 o pojemności 1GB i reszte użyłem na 2 partycję oczywiście system plików i max trasfer ustawiamy na PFS/3 potem zapisujemy ustawienia i reset pojawiają nam się 2 stworzone partycję i formatujemy je.
Teraz łądujemy classicwb w wersji jaką chcemy używać oczywiście w pliku HDF pod winuae oraz jako drugi podpinamy nasz dysk na którym mamy już stworzone partycję kopiujemy z classicwb cały system na pierwszą partycję którą Tworzyliśmy.
I teraz końcówka usuwamy obraz classicwb z winuae i zostawiamy nasz dysk tylko że zmieniamy go na IDE 0 i odpalamy emulator system wstanie jako classicwb ale druga partycja jest oczywiści widoczna jako NDOS teraz tylko odpalamy Opusa i kopiujemy SCSI do DEVS:
i reset po resecie nasza 2 partycja w końcu widoczna jest jako dysk i możemy cieszyć się większym dyskiem w moim przypadku 2 partycja ma 18GB :)

Wszystkim dziękuję za pomoc i mam nadzieję że i moje rady się komuś przydadzą :)
[#47] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #46

w moim przypadku 2 partycja ma 18GB

Kurczę ja na pececie mam mniejsze
[wyróżniony] [#48] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@_arti, post #32

Jak chcesz to mam dysk Quantum 1080, który "mruczy" a raczej ćwierka jak licznik Geigera szeroki uśmiech. Wsadzisz sobie te 3,5" w metalową obudowę A3000 pod IDE (jak masz) i będziesz miał stylowe retro .
[#49] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #46

a u mnie (walczę od wczoraj) jakieś dziwne efekty...
tzn podczas bootowania gdy wykonuje się komenda loadmodule (classicwb) wywala mi żółtą ramkę guru.
jak uruchomię bez s-s i wpiszę loadmodule z palca to system się rebootuje i ładuje bez problemu z nowym scsi.device...
co to może być. bo mi się pomysły skończyły

ps.
przetestowałem chyba wszystkie wersje scsi.device z katalogu LargeHD w classicwb.
[#50] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@retronav, post #49

[#51] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@mikecios, post #50

no panowie problem mam niestety kolejny :)
tym razem sam zgłupiałem ,...
dysk rusza pod emulatorem winuae z patchem scsi i widzi dysk 20gb wszystko ok dzisiaj po kopiowałem sobie wszystko na hd pod emulatorem no i podpinam do mojej amigi 1200 i.....
tu ZONK amiga nie rusza z dysku :)
po kilku godzinach odpinania i podpinania dysku z amigi do PC doszedłem co jest tego powodem..ale nie wiem jak sobie z tym poradzić a wiec powodem nie uruchamiania się amigi z tego hd jest sam patch "scsi" usuwam go i amiga rusza bez problemu ale oczywiście duża partycja widziana jest jako NDOS próbowałem na różnych wersjach pliku scsi za każdym razem ten sam efekt z plikiem scsi amiga milczy bez chodzi czyżby jednak problem w kickstarcie posiadam w niej orginalny 3.0 ???

macie jakieś pomysły ??? co można z tym jeszcze pokombinować ???
[#52] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #51

nikt nie ma pomysłu ?? co mógłbym jeszcze pokombinować ??
czy ktoś z amigą 1200 i z kickstartem 3.0 używa większych dysków??
[#53] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #51

Na pewno pod winuae nasz ustawione IDE0 zamiast UAE?

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 22:05:49 przez Norbert
[#54] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Norbert, post #53

tak pod winuae IDE 0
[#55] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #54

problem jest w amidze ale dlaczego z nowym scsi do obsługi dużych dysków nie chce ruszyć ?? po usunięciu pliku scsi amiga rusza ...
[#56] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #55

sprawdziłem s-s jest wszystko wpisane jak należy , scsi wklejone do devs: pod emulatorem dysk startuje normalnie ustawiony oczywiście jako IDE:0 ale po wpięciu go w amige 1200 kick 3.0 amiga nie startuje kiedy usunę z Devs: plik scsi amiga startuję ale nie widzi większej partycji oczywiście wypróbowałem chyba z 10 różnych wersji pod duże dyski pliku scsi..
i za każdym razem ciemność ktoś pomoże ?
[#57] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #56

Emulujesz dokładnie taką samą Amigę jaką posiadasz?
Karta turbo, pamięć, scsi.device itd.
[#58] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Norbert, post #57

jedyna różnica to karta ACA
[#59] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #58

Mapujesz ROM przez acatune?
[#60] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #59

nie nic nie mapowałem wszędzie info jest tylko o wklepaniu s-s i pliku scsi w devs
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem