kategoria: A1200
[#91] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #90

Pora na os 3.9
[#92] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #90

Tak dla pewności zapytam: czy scsi.device, którego używasz jest do Twojego modelu Amigi? Są dwa różne - inny do A600, a inny do A1200.
Jeszcze mi przychodzi do głowy sam program LoadModule. Może jest w jakiejś dziwnej wersji? Pytam żeby wyczerpać nawet te z pozoru najmniej istotne możliwości.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2017 18:14:54 przez Umpal
[#93] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Umpal, post #92

Dokładnie o,to samo miałem pytać i czy przygotowujesz dysk pod UAE? Używasz najnowszej wersji LoadModule?
[#94] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #93

LoadModule ściągnąłem z aminetu najnowsze i podmieniłem swoje które było w starszej wersji pliki scsi były próbowane rożnego rodzaju z katalogu classicwb i z aminetu wszystkie możliwości wyczerpałem..
[#95] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #94

Moze jednak skusisz sie postawic os3.9 ?
[#96] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #94

Próbowałeś instalować system na "prawdziwej" ami z systemem plików FFS,czy emulowanej?
[#97] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #96

nie wszystko instalowałem pod winuae z uwagi na wygodę ale tak jak pisałem amiga rusza z tak zainstalowanego systemu dopiero gdy podmienię scsi. zamiera..
zamówiłem już kickstart 3.1 cloanto raczej przeskocze na os.3.9.
Tylko tak się zastanawiałem że cloanto ma już załadowane scsi nowe do dużych dysków i najpierw sprawdzę go pod wb3.1 i się zobaczy.
szkoda że nie mam obrazu kickstartu cloanto bo bym sobie konfigurację sprawdził pod winuae
[#98] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #97

Ciekawe ja przygotowałem swój 40GB na ami z FastATA i po włożeniu go do drugiej i zamianie scsi device wszystko ruszyło z kopyta i mam wszystkie partycje. Może spróbuj się pomęczyć na "oryginale".
[#99] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #98

szczerze mówiąc jestem już zmęczony tymi formatami ale nic raczej mi nie zaszkodzi spróbuję pod amigą postawić system jeszcze tylko pytanko jak dodać FFS do wb bo z tego co pamiętam na oryginalnym wb install jest tylko wybór standard , custom i jakiś na U...
[#100] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #99

Dajesz StandardFileSystem i masz FFS.
[#101] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #100

ok idę do warsztatu spróbować napisze jak by co co z tego wynikło :)

a jeszcze jedno pytanko przy tworzeniu 2 większej partycji nie formatować jej tak?? dopiero po podmianie scsi ???

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 11:00:25 przez Drako30pl
[#102] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #101

Zrób sobie ze trzy,lub cztery mniejsze i nie formatuj ich póki nie będziesz miał załadowanego nowego scsi,bo stare ci je znowu sknoci. Aha i załaduj nowe scsi od razu z dyskietki nagraj tam sobie program LadModule i nowe scsi. Wgraj sobie scsi device od kolegi Umpala i najnowszą wersję LoadModule z Aminetu

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 11:09:15 przez Grisza

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 11:21:03 przez Grisza
[#103] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #102

oj zrobiłem format i czyste wb31 pod amigą i tu jakaś nowość wyszła
mimo loadmodule w katalogu C: przy odpaleniu amigi wyskakuje tylko:
LoadModule failed: required argument missing tak jak by loadmodule nie było widziane ???
[#104] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #103

Czyli już masz zainstalowany WB na dysku? Dodałeś prawidłowo ścieżkę dostępu do scsi.device np: Devs:scsi.device zaraz po komendzie LoadModule.
[#105] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #104

tak wszystko niby ok komenda odpowiednia , nawet jak w cli wywołuję komendę :
LoadModule Devs:scsi.device to tylko wyskakuje błąd:
LoadModule failed: Some devices are validating , reboot aborted...
[#106] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #105

Masz najnowsze LoadModule i scsi device z tego linku? link
[#107] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #106

tak najnowsze wiem co było powodem miałem dyskietkę wsadzoną i tam szukał w pierwszej kolejności loadmodule teraz wszystko ok ale niestety amiga ma to samo nie startuje zachowuję się tak samo jak poprzednio :(((
wracam do punku wyjścia :(

czyli nadzieja że jak przyjdzie kickstart cloanto jakimś cudem się coś zmieni ...
lub przesiadka na os 3.9czy moja amiga pociągnie go mam oczywiście ACE 1221 ??

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 12:27:15 przez Drako30pl
[#108] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #107

Używasz programu acatune? link
[#109] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #108

nie nie używam go a do czego on jest ??
[#110] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #109

Obsługuje dodatkowe funkcje acy i masz tam jeszcze aca library,więc raczej powinno się go używać wszystko masz podane na stronie,którą ci podlinkowałem.
[#111] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #110

no tak ale czy to ma coś wspólnego z dyskiem ???
[#112] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #111

Może zainstaluj te programiki i tą bibliotekę,która tam jest podana i zobaczysz.
[#113] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #112

ale równie dobrze mogę odpiąć ace i odpalić zobacze
[#114] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #113

Wtedy odetniesz się od FastRam a bez tego nie zmapujesz scsi device tak sądzę.
[#115] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #114

scsi.device mapuje się też do chipu.
HDInstTool też nie jest takim niezawodnym narzędziem dla dużych dysków.
Zwykle gdy pracuję na dużych dyskach inicjuję je pod OS3.9 BB2 i HDToolBox.
Pierwsza partycja zawsze poniżej 500 MB. Ważny jest też filesystem. Polecam PFS all in one.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 14:09:57 przez pong777
[#116] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@pong777, post #115

Więc można spróbować,ale czyżby aca była winna temu zachowaniu?
[#117] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #113

NOOO
zainstalowałem wb3.1 czysty ty razem bez karty ACA
no i kurde Amiga ruszyła na scsi podmienionym bez problemu fakt hdtoolbox widzi nadal głupoty ale mam starą wersję i to dla tego ważne że amiga ruszyła
czyżby powodem była ACA a raczej to że ją wpiołem i nie zainstalowałem bibliotek czy to trudna operacja czy to tylko instalka ??
musze teraz spróbować odpalić z tymi bibliotekami do ACA..
[#118] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #117

ok zainstalowałem te biblioteki dodatkowe do ACA z linku kolegi wpiąłem z powrotem ACA do amigi i co :) .....
amiga NIE RUSZA czyli powodem jest karta ACA gdzieś się gryzie z scsi.
i tu nadal bym stawiał na kickstart , wszędzie piszą że ACA działa prawidłowo dopiero pod kickstartem 3.1 ja mam 3.0 i czy tu nie będzie problem we wtorek zamówiony kick cloanto powinien do mnie dotrzeć i wtedy trzeba by to sprawdzić ... jak myślicie??

chyba że oprócz zainstalowania tych bibliotek muszę jeszcze coś skopiować lub poprawić s-s pod karte ACA??
jak to wygląda u was??
pytanie dla posiadaczy kart ACA jak ją poprawnie zainstalować ???
[#119] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #118

Może wrzuć do C: acatune i dodaj za LoadModule linijkę C:acatune -maprom * >NIL:
Tutaj masz:link

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 14:51:18 przez Grisza

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 14:54:11 przez Grisza
[#120] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #119

Raczej przed LoadModule bym proponował.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem