kategoria: A1200
[#121] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #119

ok dodałem acatune do C: i dodałem do s-s
o teraz tak z wpisem do s-s pod loadmodule amiga nadal nie startuje
z wpisem nad loadmodule amiga resetuje się i wywala ramkę z błędem krytycznym i tak w kółko...
[#122] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #121

z twoich opisów i z tego że mam podobne problemy (tyle że w blizardem 030/42) zaczynam wnioskować że problemy leżą w karcie turbo...
ale to nadal ne tłumaczy dla czego u mnie loadmodule wpisane z palca w CLI (bez s-s) działa...

jeśli byś mógł to zrób proszę tai test jak ja.
1. miej w s-s loadmodule wpisane
2. wystartuj bez s-s
3. wpisz z palca w CLI loadmodule devs:scsi.device

u mnie w tym momencie sie ładnie samo resetuje i następnym razem wszystko wczytuje się bez problemów a scsi.device ma nowszy numer wersji.
[#123] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@retronav, post #122

już tak próbowałem jest reset ale się nie ładuje :(

panowie po dodaniu acatune i do s-s tej linijki
coś jest nie tak bo tak samo zrobiłem na karcie cf 4g którą na razie używam bo jestem zmuszony dopóki coś z tym hd nie zrobię wywala też ramka błędu krytycznego.
[#124] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #123

może trzeba się cofnąć troszkę
posiadam kartę ACA 1221 podstawową
jak ją poprawnie zainstalować krok po kroku razem z odpowiednimi wpisami do s-s bo na razie wychodzi że tu jest pies pogrzebany
na razie zainstalowałem te biblioteki acatools i dodałem program do c:acatune
ale z wpisem do s-s jest coś nie tak....
[#125] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #97

Napisz do gościa, od którego kupiłeś kick Cloanto to podeślę plik z obrazem kicka. Masz już licencję, tak że obraz podesłać na pewno podeśle.
[#126] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #124

Proponuję ci 4xEIDE99 z Elboxu,bo na 020 z tym zegarem 3.9 będzie nie bardzo hasał. Chyba,że masz ją odblokowaną na full,to pół biedy. Wpisz acatune -status i sprawdż,co wypluje. Ogólnie jak stwierdził Pong777 HDToolBox i HDInstall z 3.1 nie bardzo nadają się do przygotowania dysku mimo,że wgra się poprawione scsi device dopiero HDTollBox z 3.9 jest pozbawiony tych wad. Najlepiej spreparować sobie dysk właśnie pod 3.9.
[wyróżniony] [#127] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #124

Jeśli był u mnie kupowany to na pewno obraz tego kicka podesłałem. Fajnie byłoby sprawdzić wpierw samo mapowanie ROMu. Plik z PC przenieś na dysk Amigi i umieść go w DEVS:
a potem

C:ACATune -maprom dh0:devs/45064.rom

Proszę też pamiętać o skopiowaniu workbench.library do LIBS:

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 20:00:05 przez pong777
[wyróżniony] [#128] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@pong777, post #127

Specjalnie nie wrzucam >NIL: żeby w przypadku wystąpienia jakiegoś błędu było widać o co chodzi.
[#129] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@pong777, post #128

a wiec tak : przede wszystkim dziękuję za obraz i pliki przesłane od pana pong777 okazało się że kickstart właśnie u pana zamówiłem...
wkleiłem library do libs
rom skopiowałem do devs i zmieniłem nazwe na 450064.rom
i wklepałem :
C:ACATune -maprom dh0:devs/45064.rom
przy odpalaniu amigi wyskakuję na krótko niestety okienko cli:
aca tool 1.91
aca 1230-28Mhz
ading 62Mb Fast Ram
jest reboot amigi i wyskakuję błąd krytyczny czerwona ramka.
ale ja nie mam aca 1230 tylko podstawową karte ACA 1221 ec 16Mb
to jakim cudem wykrywa inną ???

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 20:47:50 przez Drako30pl
[#130] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #129

Ta karta chyba nie lubi pewnych obrazów ROM-ów,bo u mnie na 1233 dzieje się,to samo a czy parametr -maprom * działa? Wtedy mapuje wbudowany kickstart.
[#131] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #129

Ten MapRom z tego co pamiętam się dokupowało dodatkowo.
Czy karta ma go odblokowanego?
[#132] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@pong777, post #131

hmm nie mam pojęcie wersja jest podstawowa nic więcej nie dokupowałem...

czyli ta to wyjdzie że musze spokojnie poczekać za fizycznym kickstartem i wpiąć go w amige i wtedy wszystko sprawdzić jeszcze raz....

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2017 20:58:32 przez Drako30pl
[#133] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #132

zastanawia mnie dlaczego widzi inną kartę niż mam i to z 62Mb fast ramu jakim cudem pod wb.31 na cf widzi tylko 8fast ram...
[#134] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #133

Pokazuje ci całą dostępną pamięć,którą można odblokować po wykupieniu kodu na stronie producenta. Do odblokowania służy programik ACAControl bodajże.
[#135] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Grisza, post #134

czyli teraz już nic więcej nie zrobię czekam za kościami cloanto i zobaczymy co będzie bo teraz co bym nie zrobił to się wysypuję .....
[#136] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #135

jedyne co teraz mogę zrobić to na przysłanym obrazie zrobić sobie system na hd pod winuae pod cloanto i czekać na kości...
[#137] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #136

na wstępie chciałem podziękować wszystkim którzy mi tu pomagają bezinteresownie :)
dziękuję użytkownikowi "pong777" za szybką wysyłkę kickstartu cloanto przed chwilką odebrałem go od kuriera :) i dziękuję oczywiście za obraz rom na którym przygotowałem hd pod emulatorem:)

wiec tak jak już wiemy miałem kickstart 3.0 orginalny karta aca niby z nim startowała pamięć Fast Ram była widoczna ale kiedy chciałem podpiąć dysk 2,5 - 20Gb amiga milczała mimo wielu prób i kombinacji , po odpięciu karty ACA amiga ruszała bez problemu na tym dysku oczywiście z LoadModule i nowym scsi..

dzisiaj dotarł kickstart cloatno od użytkownika "pong777" każdemu polecam tego pana i jego AUKCJĘ na Allegro gdyż nawet w niedziele odebrał mój telefon i dał cenne wskazówki.

po wpięciu cloatno do amigi BEZ ŻADNYCH przeróbek bez wklepywania LoadModule itp.. amiga startuję z kartą ACA i z dyskiem w końcu mogę się nią pobawić...

wnioski:
dla posiadaczy i dla tych którzy planują zakup karty ACA w moim przypadku wersji podstawowej 1221 odradzam kickstart oryginalny 3.0 ewidentnie ACA nie chce do końca współpracować z nim także od razu trzeba zaopatrzyć się w kickstart 3.1..

myślę że ten wątek przyda się dla innych użytkowników z podobnymi problemami :)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2017 10:05:58 przez Drako30pl
[#138] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #137

Jestem zawiedziony.... zazwyczaj w większości wątków sprzętowych przy jakichkolwiek problemach zazwyczaj pada ; " wymień kondensatory albo zmierz napięcia" a tu nie było nic takiego......

A tak na serio super że w końcu doszedłeś do sedna sprawy, gratulacje OK
[#139] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@mikecios, post #138

kondensatory wymieniłem zaraz jak kupiłem amige 1200 nie ryzykowałem na kondensatorach które przeleżały prawie 20 lat :)
też się cieszę że w kocu mogę zacząć na niej pracować i się bawić :)
[#140] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #139

Ta karta ACA 1221ec, nie ma możliwości żadnego uprgade kodami (więcej pamięci etc).
[#141] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@BULI, post #140

Na to wygląda. Jeszcze jedna rzecz odnośnie MapROMu

MapROM: The ACA-1221ec supports MapROM from a cold start (copies contents from physical Kickstart ROM to reserved RAM area during cold boot). This option can be disabled via jumper.

Czy ta karta ma tylko obsługę tzw. Shadow ROM, który można zablokować przez zworkę ale nie śmiga już na niej ACATune z opcją -maprom ?
[#142] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@pong777, post #141

wiec tak:
Karta ACA 1221ec którą posiadam ma możliwość odblokowania pamięci dodatkowej do 62Mb oraz częstotliwości
posiada już aktywny maprom
posiada zworki które można użyć w 3 trybach jeden z trybów pozwala sprawdzić do 10 razy pełną częstotliwość karty i pełną pamięć 62Mb jednak po 10 uruchomieniach trzeba już wykupić kod odblokowujący pamięć lub częstotliwość..
[#143] Re: dysk 2,5 hdd zamiast CF

@Drako30pl, post #142

Coś się nie zgadza w twoim opisie!
Albo masz kartę ACA 1221 i ta ma pełny procesor 020 i możliwość uprage do większej ilości ram.

Albo masz ACA 1221ec gdzie procek jest okrojaony jak w A1200 i możesz mieć max 8/9MB ram i żadnego uprgade pamięci nie zrobisz!

To która kartę posiadasz?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem