[#31] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #30

To ciekawe kto Co zaprogramuje Goteka do flashfloppy czy hxc ?
512kb wystarczy.
Przy dwóch stacjach dysków jak najbardziej.
Przy jednej stacji, tez ale kopiuje się najpierw połowę, a potem druga połowę dyskietki
[#32] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #30

To jak Goteka będziesz kupował, to polecam kupić wersję OLED + enkoder pozbędziesz się tych wszystkich problemów bo wówczas na wyświetlaczu masz nazwę ADF'a a pokrętłem wybierasz plik.
[#33] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #32

Wiem, taki z wyswietlaczem jest fajny, ale to ma byc prezent wiec taka cena odpada. Dostane Goteka zwyklego z wgranym oprogramowaniem FlashFloppy.

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 13:54:28 przez kurfursten
[#34] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #33

To zamów za grosze kabelki, wyświetlacz i pokrętło z ali - razem cie to wyjdzie dodatkową dychę a będziesz miał full zestaw :)
https://pl.aliexpress.com/item/1-sztuk-0-91-cal-OLED-modu-0-91-niebieski-W-OLED-OLED-128X32-LED-Modu/32843609095.html
https://pl.aliexpress.com/item/Compatible-ARDUNIO-Sensor-rotary-encoder-module-KY-040-For-Ar-duino/1562889138.html
[#35] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@watman, post #34

Dokładanie, do tego przewód USB aby zaprogramować (wystarczą dwie wtyczki standardowego USB z i przewodami polutowanymi 1 do 1) i miód malina :)
[#36] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #35

Witam,
czy do tego goteka:
https://allegro.pl/gotek-z-oprogramowaniem-flashfloppy-jak-hxc-i7546969989.html#thumb/2

(z tego co pisze sprzedający jest na FlashFloppy) bez problemu podłącze wyświetlacz, do którego podał link WATMAN? Gdzieś na filmie widziałem, że tylko podłącza się kabelek do wyświetlacza i jest ok. Czy będzie trzeba coś jeszcze zrobić, programować czy coś? Wiem, że otwór na wyświetlacz będzie trzeba powiększyć.
[#37] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #36

A i jeszcze jedno. Czy wszystkie ADFy sie przegra z goteka (jako df1) na flopa pod X-Copy? Niestety przez nullmodem programy z NDOS nie da się przegrać przynajmniej mi to nie wyszło.
[#38] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #37

1) Gotek, jak gotek wszystkie takie same :) podłączasz kabelki i działa, jedynie trzeba sobie otwór na wyświetlacz OLED powiększyć i wywiercić otwór na enkoder.

2) Jak na razie nie spotkałem się, że coś nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 12:43:15 przez lopezpb
[#39] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #37

Tak gotek działa jak zwykła stacja df0. Tylko musisz przypisać dany plik adf pod dany numer i w tedy będziesz mógł nagrywać dowoli.
[#40] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Paul149, post #39

Wielkie dzięki za info. Słyszałem, że lepiej kilka oledów zamówić bo często trafiają się uszkodzone, czy to prawda?
[#41] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #40

Mi się jeszcze taki nie trafił, ale jeden sam uszkodziłem jednego podczas montażu, podłączyłem zasilanie nie tam gdzie trzeba

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2018 13:18:59 przez lopezpb
[#42] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #37

Nie ma znaczenia jaki to adf. NDOS czy DOS.
Program nie wnika co jest w środku i kopiuje 1:1
[#43] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #42

Szkoda, że przez null modem jest z tym problem
[#44] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #43

Jaki problem ?
To że po nagraniu dyskietka pokazuje się NDOS to normalne.
Masz pewność że te obrazy NDOS są poprawne i umożliwiają uruchomienie gry ?
[#45] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #44

Sprawdziłem na winuae i działają. Aexplorerem przegrywałem i nie chodzą. np. Alien Breed 2 nie działa po zgraniu mimo ze na winuae chodzi. Jeszcze kilka innych. Natomiast na ADF Sender na koniec kopiowania wywala błędy dyskietki, te same na kilku dyskietkach mimo, ze są sprawne. Czytałem kilka postów i ludzie też piszą, że są problemy z wieloma ADFami.
[#46] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #45

Wiecie może czy to pokrętło z linku zamieszczonego przez WATMANa jest również przyciskiem?
Ile czasu idzie paczka z Azji?
[#47] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #46

Teoretycznie wszystkie darmowe przesyłki(te ekonomiczne) idą do 3 miesięcy. Zdarza się czasami, że mogą przyjść wcześniej.
[#48] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@AD99, post #47

Kurcze, toż to wieczność:)
[#49] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@AD99, post #47

Bardzo rzadko idzie tak długo, raz mi się zdarzyło. Średnio paczki idą ok miesiąca.
[#50] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #49

Czy gotek z FF potrzebuje pliku konfiguracyjnego i czy gry mogą być w katalogach? Gdzieś czytałem, że plik konfiguracyjny nie jest potrzebny.
[#51] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #50

Nie potrzeba plików, wystarczą same adfy na pendrive. Gry mogą być w katalogach. Najlepiej mieć goteka z oledem/lcd wtedy ładnie wszystko widać co wybierasz.
[#52] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@AD99, post #51

A czy pod WB można załadować w dane sloty i zrobić taki plik by gotek pamiętał co w jakich slotach jest? Mam zamiar zamówić oled z ali ale zanim dojdzie to będę musiał bawić się bez wyświetlacza.
[#53] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #52

Nie mam pojęcia;)raczej nie, ale kto wie?
Czemu nie użyjesz selektora ff?Nie taki straszny diabeł jak go malują;)
[#54] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@AD99, post #53

Będę musiał:)
[#55] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #54

A można zrobić upgrade firmware w goteku flashfloppy bez programatora?
[#56] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #55

Tak
[#57] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #55

Już doczytałem na stronie FF, że tak:) A o co chodzi z tym upgrade bootloadera, jest to konieczne?
[#58] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #57

Kupiłem właśnie goteka na FF i mam takie pytanie. Wiem, że w NATIVE MODE chodzi bez żadnych plików startowych. Podłączyć, nagrać adfy i będzie ok. Ale chciałbym używać w HxC Compatibility mode a tu trzeba nagrać na pendrive HXCSDFE.CFG i AUTOBOOT.HFE. Te pliki są w katalogu, który z grałem z najnowszym firmware ze strony goteka. Nie wiem jaki firmware wgrałł sprzedawca do goteka. Czy jest różnica z jakiej wersji firmware (zamieszczonej na stronie goteka) wgram na pendriwe te dwa pliki startowe? Chcę po prostu adfy przydzielać do poszczególnych slotów.
[#59] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #58

Nagraj te dwa pliki na pendrive
Uruchom Amigę . Ustaw slot na 000 jeśli się nie ustawił, wtedy zrób jeszcze reset i ciesz się Hxc compability
[#60] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #58

Powinno działać.

A jak już sprawdzisz, że gotek działa, to wgraj plik *.upd na pendrive i uruchom go trzymając dwa przyciski razem to zaktualizuje ci się do tej wersji która ściągnąłeś i nie będziesz miał takich rozterek.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2018 09:06:34 przez lopezpb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem