[#91] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@snifferman, post #90

Właśnie, że wszystko ok. Niby jest ok, wykrywa, nagrywa ale już po nagraniu nie wgrywa:( Tak samo miałem przez nullmodem
[#92] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #89

A czy masz możliwość podmiany stacji DF0 na inną? bo może wszystkie twoje problemy z nagrywaniem są związane z uszkodzoną stacją ?
[#93] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #92

Niestety nie mam. Ale przegrywałem już kilka rzeczy i nie było problemu. Z DF0 na DF0

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2018 23:26:34 przez BATSZAMAN
[#94] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #93

Zrobiłem eksperyment, zgrałem Moonstone z goteka i nic, nie wgrywa się a przez null modem poszło i się wgrywa. Totalnie już nie wiem o co chodzi:(
[#95] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #94

A weź ustaw device w xcopy na ram i zobacz wówczas skopiować z goteka na df0

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2018 23:53:20 przez lopezpb
[#96] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #94

Zrobiłem eksperyment, zgrałem Moonstone z goteka i nic, nie wgrywa się a przez null modem poszło i się wgrywa. Totalnie już nie wiem o co chodzi:(

Sprawdź połączenie tak jak napisałem wyżej. Może porty nie kontaktują. Co to za Amiga?

Sprawdź czy nie masz zwarcia między sygnałami. Może przy lutowaniu jeden "włosek" przewodu gdzieś się zaplontał i robi zamieszanie.
[#97] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #65

Kolego. Nie wiem czy Ci to zbytnio pomoże, ale w moim przypadku miałem taki stary komputer ze stacja dysków (Pentium 4), który tylko stal i zabierał miejsce. Zorganizowałem mu kabel
Puściłem ten kabel z zewnątrz obudowy do stacji wewnętrznej (nigdy jej nie używałem)
I teraz ten komputer włączam tylko do emulacji i nagrywania rzeczy na amigę.
Bardzo wygodne, i mało cyndolenia w nagrywaniu adf.
[#98] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Ralpheeck, post #97

Amiga 500. Dziś jeszcze powalczę. Ustawie na ram i zobaczymy. Sprawdzałem miernikiem kilka razy i wszystko ok.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 11:34:23 przez BATSZAMAN
[#99] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #98

Niestety z ustawieniem RAM jest to samo. Po przegraniu program się ładuje i wyskakuje AmigaDos i koniec wgrywania. Już nie wiem co jest. Może wewnętrzna stacja jakaś dziwna. Chciałem nagrać Moonstone , które przez nullmodem bez problemu się przegrało i poprawnie się wgrywało ale z goteka już nic z tego. Cały czas Amigados i koniec
[#100] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #99

a sprawdziłeś połączenie tak jak pisalem? pomiędzy gniazdem wewnętrznym a gotekiem?
Masz taśmę do floppa od PC na dwie stacje?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 12:32:19 przez snifferman
[#101] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@snifferman, post #100

Tak, wszystko ok
[#102] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #101

Odpaliłem inna wersję X-Copy oraz D-Copy i udało się nagrać PP Hammera i wymienione kopiery. Jednak innych rzeczy nie da się kopiować
[#103] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #102

Udało się jeszcze Pinball Obssesion nagrać. Widzę, że tylko niektóre tytuły da się przegrywać. Już nie mam pomysłu
[#104] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #103

A widać w końcu DF1 pod workbenchem?
Jaki kickstart masz w tej ami?
Masz taśme 34pin od PC na dwie stacje?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 14:15:30 przez snifferman
[#105] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #103

A może masz wirusa na dyskietkach, który pakuje się do bootblocka i je uszkadza?

Masz jakiś antywirus, którym mógłbyś potestowac dyskietki?
Pamiętaj aby dyskietki z programem była zabezpieczona.
[#106] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #105

Pod WB i XCopy widzi df1 (trzeba zrobić "miękki" reset i jest ok). Kik 1.3. Taśma od PC na jedną stację. Antyvira niestety nie mam:(

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 14:22:19 przez BATSZAMAN

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2018 14:22:48 przez BATSZAMAN
[#107] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #106

To sprawdź na winuae, albo podeślij mi kilka obrazów dyskietek jakich używasz.
Dobrze jakbyś zrobił z dyskietek fizycznych obrazy adf za pomocą xcopy i gotka.
[#108] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #107

A jak zrobić obrazy pod XCopy? Chcesz obrazy czystych dyskietek?
[#109] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #108

W druga strone. Z fizycznej dyskietki nagraj na adf podmontowany w goteku.
[#110] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@softiron, post #109

Mam zrobić czystą dyskietkę pod winuae i zamontować w goteku i nagrać coś na to pod xcopy?
[#111] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #110

Wystarczy ze będzie to plik wielkości 880kb ( 901120 bajtow) i z rozszerzeniem .adf , a czy to będzie czysty adf czy kopia innego adfa nie ma znaczenia.
Ważne abym dostał adfa jaki powstaje po nagraniu na niego dyskietki fizycznej.
[#112] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #111

Chcesz sprawdzić czy wirusów nie ma na tych dyskietkach co Ci prześlę?
[#113] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #112

Tak, tak.
Bo xcopy nie obchodzi co kopiuje.
Xcopy potrafi skopiować dyskietki pc 720kb.
Ponoć radzi sobie z zabezpieczeniami antypirackimi jakie były stosowany na tych nośnikach w tamtym stuleciu.
[#114] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #113

Raczej tak jest z tymi zabezpieczeniami, chociaż w latach 90-tych bardzo mało oryginałów widziałem na własne oczy, za to pełno kopii zapasowych krążyło.
[#115] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Adinfo, post #114

Chodzilo mi o zabezpieczenia antypirackie ( na dyskietkach) dla programów pecetowych
[#116] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #115

Coś mnie naszło by spróbować przegrać bez rozszerzenia pamięci. I to co wcześniej się wywalało teraz bez problemu się przegrywa. Wsadziłem rozszerzenie i moje zdziwienie nie miało granic - znowu udało się przegrać. Czy może być to wina rozszerzenia (brudne, zaśniedziałe styki itp.)? Jeszcze poprzegrywa więcej rzeczy i zobaczę czy wszystko ok.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2018 16:55:50 przez BATSZAMAN
[#117] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #116

Jesli wyciagnales i wlozyles ponownie, to moglo gdzies nie stykac... Wez jeszcze przemyj dla spokoju contact cleanerem... A jesli znow zacznie odstawiac jakies klocki, to sprawdz inne rozszerzenie - moze to pada powoli?
[#118] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@watman, post #117

Jeszcze dokładnie przeczyszczę i będę dalej sprawdzał. Póki co jest niby ok, raz na jakiś czas wywala guru.
[#119] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #118

Przeczyściłem rozszerzenie i w systest niby jest ok. Tak mi się zdaje bo "mielił" dobre 3h i nic nie wykazało. Co do różnych problemów i błędów z gotekiem jako df1 - przynajmniej z moim - podzielę się moimi doświadczeniami, może komuś się przydadzą te informacje.

1. Pisałem, że w WB i X-Copy nie wykrywa goteka - trzeba zrobić "miękki reset i po problemie. Trzeba tak robić po każdym wyłączeniu zasilania.

2. Wspominałem, że często "wywala" mi key 880 checksum error albo NOT A DOS DISK IN UNIT....- z reguły trzeba wyjąć pena z goteka albo ustawić na inny slot i jest ok (może warto zrobić wyłącznik zasilania w goteku).

Początkowo myślałem, że te problemy to wina mojego rozszerzenia ale już na 100% wiem, że to gotek robi takie rzeczy. OCZYWIŚCIE TAK JEST U MNIE I NIE WIEM CZY TYLKO MÓJ GOTEK TAK DZIAŁA CZY WSZYSTKIE TAK MAJA NA FLASH FLOPPY (oczywiście mam najnowszy firmware). Może komuś przydadzą się te informację. Sporo czasu minęło zanim do tego doszedłem. Sprawdzałem kabel czy dobrze zlutowany, czy wirusów nie ma, czy dobre dyskietki, wyjmowałem rozszerzenie itp.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 22:20:19 przez BATSZAMAN
[#120] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #119

Mam dla ciebie zła informacje, ale to co piszesz nie jest normalnym zachowaniem goteka z ff. Sporo ludzi ma to rozwiązanie i działa prawidłowo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem