[#1] Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość nagrywania gier z zewnętrznie podłączonego Goteka (DF1 kablem podpięty do Amigi) na dyskietki (stacja dysków klasyczna w Amidze DF0). Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić? Jeśli ktoś się orientuje to będę wdzięczny za każdą sugestię :)
[#2] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #1

Kila wątków niżej masz opisane.

Robisz przewód DB23->IDC34 lub na allegro ktoś sprzedaję interface. kory robi w sumie to samo co przewód, ewentualnie kupujesz/robisz interface Sakura/AmiExtFDD, który pozwala dodatkowo pozwala podłączyć nieprzerobiony/przerobiony FDD PC.

I później X-Copy z DF1 na DF0 OK

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2018 19:27:41 przez lopezpb
[#3] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #1

Nie mam Goteka, ale chyba tak jak dyskietki na Amidze.

Gotek ma emulator zgodny z trackdisk.device czy nie ma?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2018 19:40:43 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#4] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #1

X-Copy lub D-Copy i niema żadnego problemu by przenieść gry z formatu .adf na fizyczną dyskietke.
[#5] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Stoopi, post #4

Tak, ale czy bez Boot selectora jest to możliwe ? Czy da się przykładowo odpalić X-copy z df0 (stacji dyskietek) a później z podłączyć zewnętrznie Goteka (df1) i zaznaczyć kopiowanie z df1 na df0 ?
[#6] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #5

Tak właśnie bedzie
[#7] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #5

Jasne, ale raczej nie podłącza się nic do portów jak już komputer działa

Po prostu podłącz stację DF1 i uruchom normalnie kompa z dyskietką w DF0
[#8] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #7

Tak. Tylko zastanawiam się ... Jak ja załaduję do Goteka adf'y jeśli go nie będę widział pod df1. Bo podejrzewam, że jak uruchomię Amigę bez dyskietki w df0 i z podłączonym Gotekiem pod df1 to wczyta się (przy braku boot selectora) stacja df0 czyli pojawi mi się ręka z dyskietką. Czy dobrze rozumuję ? pomysł
[#9] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #8

I tutaj przydaje się wyświetlacz OLED + enkoder w goteku :)

A tak to na czuja przyciskami i numerki 1, 2, 3 .....najlepiej mieć wówczas konkretnego ADF'a na pendrive aby nie kombinować za bardzo

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2018 21:19:33 przez lopezpb
[#10] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #9

odpala sie selector do adf. przypisuje sie obrazy dyskietek a potem juz tylko kopiowanie na dyskietki
[#11] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #10

No tak, ale tutaj musisz podłączyć goteka jako DF0, aby odpalić selektora.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2018 07:15:25 przez lopezpb
[#12] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #5

A co ma piernik do wiatraka. Boot selektor to tylko wybór które urządzenie ma być widziane jako df0: czyli te które ma być jako pierwsze (bootowalne)
Do kopiowania dyskietek w X-Copy nie ma to żadnego znaczenia czy Gotek będzie Df0: czy Df1:.
Możesz wgrać X-Copy z Goteteka albo z dyskietki a potem kopiować w jedną i drugą stronę.
No i najważniejsze : Jak będziesz podłączał jakieś urządzenia podczas już uruchomianej Amigi
to na pewno X-Copy nie zobaczy dodatkowego urządzenia bo one inicjują się w kikstarcie.
Przez takie działanie zepsujesz Gotetka albo Amige i już w ogóle nic nie przegrasz.
Podłącz wszystko, Włącz Amige , uruchom X-Copy i gotowe.
[#13] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #11

A co za problem odpalić selektor z df1.
Program ma nawet ikonę.
Myślę jakby selektor był też na df0 to tez wszystko działałoby poprawnie.
Przypisania adf do slotów zostalyby zapisane na gotku df1.
[#14] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@viger, post #12

Akurat xcopy jest tak "sprytny" ze potrafi zobaczyć napęd fdd którego nie widzi Amiga/system.
Na tym niewidocznym napędzie można wtedy robić wszystko na co pozwala program kopiujący
[#15] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #14

Ale sugerujesz żeby podłączać urządzenia np.Goteka na włączonej Amidze ? Bo nie rozumiem tak do końca...?..?
[#16] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@viger, post #15

Nie.
Nie należy nic podłączać przy włączonej Amidze.

Napisałem ze xcopy i tak by sobie poradził.
[#17] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #13

"A co za problem odpalić selektor z df1."

A no taki, że kolega go nie odpali z DF1 bez boot selektora na A500
[#18] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #17

Odpala Amigę z df0 a potem albo z Workbencha albo z Cli uruchamia selektor z df1.
[#19] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #18

Niestety nie mam Workbench'a, a na cli się kompletnie nie znam ... A czy dałoby się tak jak napisał kolega Lopezpb, żeby wgrać tylko te adf'y które się chce (np. dwa) i na czuja odpalić selector i przypisać je w Gotek'u bez obrazu widzianego na ekranie z df1 ?
[#20] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #19

Gotek z hxc czy flashfloppy może pracować w trzech trybach.
Jeden tryb wymaga aby adfy miały odpowiednie nazwy z numerem slotu.
Drugi najlepiej używać z oled.
Trzeci wymaga selectora którym przypisuje się numery slotów.
Każdy z tych trybów wymaga innego pliku konfiguracyjnego na pendrive.

Dla ciebie najlepszy byłby pierwszy tryb.
[#21] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #19

Ten twój xcopy ma menu wyboru jak się uruchamia, czy od razu ładuje się "bez niczego" xcopy?
Mam kilka wersji tego programu i chyba w dwóch na początku wyświetla się menu wyboru(jest tam możliwość załadowania workbencha). Innym sposobem załadowania workbencha będzie "znalezienie" gry dosowej , w której ładuje się workbench i tam wtedy będziesz mógł sobie kopiować.
W xcopy z tego co pamiętam można było "podejrzeć" zawartość dosowej dyskietki, więc nazwę gry powinieneś znaleźć.
[#22] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #19

Ciebie interesuje Indexed mode, bo zakładam, że masz goteka z FlashFloppy.
[#23] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@AD99, post #21

Mam X-copy wybierany z listy, ale nie ma na tej liście Workbench'a, ale rzeczywiście chyba w grze Lost Dutchman Mine ładuje się najpierw coś ala Workbench, tj szufladki i ikonka ldm.

Norbercie, ten tryb jak się w Gotek'u wybiera? Wgrywa się konkretny plik systemowy na pendrive'a a później opisuje specjalnie pliki z pdf'ami tak ?
[#24] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #23

Formatujesz PEN'a, w pliku FF.CFG ustawiasz: nav-mode = indexed, wrzucasz ADFy odpowiednio nazwane, przyciskami wybierasz odpowiedni numerek i tyle.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 09:15:08 przez lopezpb
[#25] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #24

1.Czyli pliki (z grą na dwóch dyskietkach) nazywam przykładowo DSKA0000.adf i DSKA0001.adf i wrzucam do jakiegoś folderu na pendrive'ie?
2.Ustawienia tego pliku ff.cfg robi się na PC'ie ?
[#26] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #25

1) bez folderu, bezpośrednio na pena
2) tak na PC, w notatniku :)
[#27] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #26

Czyli na pendrive'ie muszą być pliki o formacie (DSKA0000.adf i DSKA0001.adf itd.) plus odpowiednio skonfigurowany plik ff.cfg ? Czy potrzeba coś więcej, nie wiem np. jakiś folder z oprogramowaniem FlashFloppy ?
[#28] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #27

Jeśli masz firmware flashfloppy w gotku to nic więcej nie jest potrzebne.
[#29] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #27

Tak jak piszesz, nic więcej i powinno działać.
Bo rozumiem, że goteka masz już z wgranym flasfloppy a nie takiego bezpośrednio od chińczyka ?
[#30] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #29

Założyłem ten ten temat żeby zrobić rekonesans czy taki sposób nagrywania gier jest w ogóle możliwy. Właśnie zamówiłem sobie specjalny kabel do podłączenia Gotek'a pod df1, a samego Gotek'a będę chciał dostać na urodziny, które mam niedługo. Wielkie dzięki dla Was za pomoc.
Ostatnie pytanie. Czy wystarczy 512 Ramu, żeby tym sposobem nagrywać gry. Mam co prawda rozszerzenie do 1 MB ale ostatnio nawala.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem