[#121] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@BATSZAMAN, post #119

Jeśli to o czym piszesz dotyczy gotka na df1 może być spowodowane tym ze nie masz interface stacji zewnętrznej, tylko podłączyłeś go bezpośrednio do złącza zewnętrznego fdd.
Sygnały na tym złączu należy odpowiednio zmienić aby działały poprawnie z wytycznymi.
[#122] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #121

Jeżeli to nie jest normalne to może coś z gotekiem albo amigą:( Specjalnie uciążliwe to nie jest ale bardzo dziwne. Macie jakieś pomysły? Używam w trybie HxC Compatibility mode. Może to powoduje jakieś problemy?
[#123] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@lopezpb, post #80

Chciałbym się dowiedzieć jak to w końcu jest. Chcę podłączyć Goteka FF pod DF1 i kopiować metodą indexed mode. Czy ustawiam zworkę S0 czy S1 w Goteku ?
[#124] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #123

W Goteku zawsze, wszędzie, do każdego komputera, do każdego interfejsu, na zewnątrz i wewnątrz - słowem ZAWSZE zworkę należy ustawić na S0. Resztę załatwia się w interfejsach/lub też Amiga załatwia. Opcja z S1 służy w skrócie tylko do pecetów lub do różnych niestandardowych instalacji i kombinowania, do montażu dwóch napędów na jednej taśmie itp.
[#125] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Mq, post #124

No i można zamiast wewnętrznej stacji podłączyć goteka ze zworką na S1 i wtedy zostanie wykryty jako DF1, ale to chyba zawiera się w "kombinowaniu"

Do tego spotkałem się z jednym intefejsem zewnętrznej stacji gdzie sygnał SEL był na pinie 12.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2018 00:01:16 przez snifferman
[#126] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@snifferman, post #125

No tak, można, wtedy można też właśnie pokombinować z podłączeniem dwóch napędów na jednej taśmie. Ale jak wewnątrz podepniemy tylko DF1, to na złączu zewnętrznym będziemy mieć konflikt. Chyba że tam zakombinujemy i też podepniemy się jeden sygnał dalej, ale to wszystko właśnie już różnego rodzaju kombinacje, a zasadniczo w Goteku w większości przypadków ustawiamy S0 i zapominamy o zworkach Goteka.
[#127] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #123

To zależy w jaki sposób podłączasz stacje/gotka jako df1 do Amigi.
Czasami wymagane będzie S0 albo S1.
Złe ustawienie nie zepsuje Amigi, napędu czy interface.
Po prostu nie zadziała.

Napisz z jakiego rozwiazania korzystasz, odpowiemy Ci jak ustawić zworkę.
[#128] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #127

Podlacze zewnetrznym kablem pod gniazdo disc drive. Jak w takim przypadku ustawic zworke?

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2018 15:56:09 przez kurfursten
[#129] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #128

To zależy jak wykonasz połączenia tego kabla.
Co masz podpięte do pin 10 i 12 w gotku?

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2018 16:21:52 przez Norbert
[#130] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #129

To taki zwykły kabel za 40 zł z największego serwisu aukcyjnego. Nie wiem czy to jest ten PIN 10 PIN 12. Nie znam się Z jednej strony wtyk do amigi z drugiej do
Gotek'a taki szeroki jeden szary z czerwonym paskiem na boku a drugi wtyk biały (chyba zasilanie).
[#131] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #130

No to będę wróżył.
Jeśli do pina 21 we wtyczce fdd (23pin) podłączony jest kabelek 10 to ustaw zworkę na S0, jeśli 12 ustaw na S1.

Czy sprzedawca tego kabla nie dołączył opisu co jak należy ustawić / podłączyć?
Jeśli nie, to napisz do niego.
[#132] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #131

Dzięki za podpowiedź. Napisałem do sprzedawcy i już wiem, że powinienem ustawić zworkę na s0 a czerwoną krawędź kabla bliżej pinu 1. Niedługo zaopatrzę się w odpowiedniego pendrive'a i będę się "bawił". Mam nadzieje że z sukcesem :)
[#133] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #132

Dlaczego odpowiedniego ?
Wystarczy taki na ktorym jest fat32.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 18:00:33 przez Norbert
[#134] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@Norbert, post #133

A jak najprościej sprawdzić czy dany pendrive ma FAT 32 (pod win 7) ?
[#135] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@kurfursten, post #134

W zasadzie każdy pendrive formatowany jest w systemie FAT32. Jeżeli chcesz mieć pewność to go sformatuj i tyle.
Po włożeniu pena do gniazda USB w systemie powinieneś mieć napisane obok jego ikonki w jakim jest systemie FAT czy NTFS.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 17:52:10 przez nostrum666
[#136] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@nostrum666, post #135

W zasadzie każdy pendrive formatowany jest w systemie FAT32

Z tego co pamiętam, to mialem kiedyś problem pod WIN10 ze sformatowaniem pena 64GB na FAT32. System się na to nie zgadzał :D. Musiałem to zrobić specjalnym programikiem z tąd.
[#137] Re: Nagrywanie gier z ADF na dyskietki przy pomocy zewn. Goteka

@snifferman, post #136

U mnie już śmiga wszystko. Nagrywam z zewnętrznego Goteka na dyskietki i świetnie działają. Podziękowania należą się wielu osobom za dotychczasową pomoc w tym temacie na forum. Przede wszystkim dziękuję jednak Norbetowi za podsunięcie mi pomysłu z nagrywaniem w trybie indexed mode i wiele innych cennych wskazówek. Dziękuję również Lopezpb za dokładne wytłumaczenie jak nagrywać w tym trybie i chęć pomocy.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 18:00:24 przez kurfursten
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem