[#31] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #28

W mojej definicji nowoczesność oznacza - współczesne rozdzielczości, przeglądarka. Przecież wielu z Was - użytkowników NG - to podkreśla. Wiem, że mimo tych elementów taki Amiga OS4 kuleje bardzo.

Dlatego ja używam Amigi 1200, oprogramowania Shareware/PD z Aminetu i innych źródeł. Bo to nie kuleje. Dobrze napisane programy działają niezawodnie i szybko. Nie mam współczesnej rozdzielczości, ale mam coś, czego NG nie mają.
[#32] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jubi, post #29

Jubilenie o Szopenie, MorphOS jest w części opensource:http://morphos.de/sources

Myślisz, że ktoś wykorzystał te źródla żeby przesłać jakiegoś nowego ficzera albo poprawić błąd. Nie, tak sie nie stało. Jedynie kas1e zrobił port VPDFa na OS4, ale np. mój port rdektopa (też dostępny do ściagniecia jako źródła), w sumie najlepszy port na systemy amigowe leży sobie i nikt go nie rusza na inne systemy. Ambient od wiele lat jest dostępny, jest w wielu rzeczach bardziej zaawansowany niż Opus5 i też nikt go na nic nie sportował. Udostępnie systemu w pełni nic by nie zmieniło.

Jest oprogramowanie 3D do Amigi: Raystorm, udostępnione w postaci źródeł tutaj:https://github.com/privatosan/RayStorm

Renderer można olać ale np. modeler jest w mui i był kiedyś dość zaawansowany. Myślisz, że ktoś to ruszył. Nikt nic nie ruszy. Opensource dla systemów Amigosowych nie ma sensu. Chyba tylko sterowniki z OS3.x warto by było upublicznic, reszte można olać.
[#33] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #31

Ale nie ma technicznych przeciwskazań, żeby AmigaOS3.x nie działał w rozdzielczości FullHD, podobnie jak nie ma technicznych przeciwskazań zeby zrobić na AmigaOs3.x względnie nową przeglądarke jak OWB. AmigaOs3.x i Morphos i OS4 są tak samo nowoczesne. Po prostu systemy NG są bardziej rozbudowane, dopracowane i wygodniejsze w użytkowaniu.
[#34] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #27

AmigaOne znaczy tyle względem Amigi co np IMac względem Macintosha. Ja mam wiele dowodów że jest to ewidentnie bardziej znaczące niż np. marka Pegasos i Morphos, no ale nie czas i miejsce by sypać przykładami.

Tak czy siak, na dzień dzisiejszy jedynym wymiernym efektem tego kroku jest zmarnowanie kilkuset tysięcy dolców ( a może więcej) na napchanie kiebzy McEvanowi i spółce, które zamiast tego mogłyby pójść na rozwój, gdyby obie skłócone firmy się dogadały.
[#35] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #31

Dlatego ja używam Amigi 1200, (...) Nie mam współczesnej rozdzielczości, ale mam coś, czego NG nie mają.

Tak, chipset

@Mufa:

Tak czy siak, na dzień dzisiejszy jedynym wymiernym efektem tego kroku jest zmarnowanie kilkuset tysięcy dolców ( a może więcej) na napchanie kiebzy McEvanowi i spółce, które zamiast tego mogłyby pójść na rozwój, gdyby obie skłócone firmy się dogadały.

Ale się nie dogadają. Tam jest kasa, a kasą nikt nie chce się dzielić. A z sytuacji beznadziejnej (Amiga u McEwena) robi się jednak trochę bardziej optymistycznie.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2019 11:00:14 przez recedent
[#36] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jarokuczi, post #30

Tylko że dzięki licencji udzielonej przez Cloanto powstał C64Mini i być może teraz będzie mogła powstać Amiga Mini dostępna dla kowalskiego za przystępne pieniądze.

Nie wiedziałem o tym, że Cloanto udzieliło takiej licencji.
[#37] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@recedent, post #35

Nie, nie chipset. Co to jest - jest jasno i klarownie opisane w tamtej wypowiedzi.
[#38] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #37

Że niby co?

oprogramowania Shareware/PD z Aminetu i innych źródeł. Bo to nie kuleje. Dobrze napisane programy działają niezawodnie i szybko

Toż dobrze napisane programy Shareware/PD działają pod NG równie niezawodnie i szybko. Rzekłbym nawet, że sporo szybciej niż na klasyku
[#39] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@recedent, post #38

Pod E-UAE? Czy korzystasz z tego typu programów? Z jakiego ostatnio korzystałeś?

Szybkość nie gra większej roli. Liczy się niezawodność. A "poważne programy" (które są tragicznymi portami) pod Amiga OS4 się wieszają.
[#40] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #36

Nie wiedziałem o tym, że Cloanto udzieliło takiej licencji.

Ja też nie wiedziałem, dowiedziałem się w momencie kiedy kupiłem sobie c64 mini. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie pudełka na którym jest to napisane.
[#41] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@MUFA-amigaone-pl, post #34

Oj raczej jesli chodzi o nazewnictwo to bym to przyrównał do Disco -> Diskopolo. Poza tym może i AmigaONE i AmigaOS 4.x jest lepszą marką niż MorphOS i Pegasos (chociaż w czasach Genesi to Pegasos był kupowany przez linuxowców, a nie AmigiONE G4). Natomiast teraz nikt mądry nie zacznie inwestować w jakąś markę jesli jej twórca jest na drodze sądowej o prawa do marki etc. Smród się niesie i to odstrasza chętnych. MorphOS takiego problemu nie ma.
[#42] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jarokuczi, post #40

Ja też nie wiedziałem, dowiedziałem się w momencie kiedy kupiłem sobie c64 mini. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcie pudełka na którym jest to napisane.

https://youtu.be/nvDNAAa20M4?t=74

Tu widać "under license from Cloanto". Zatem Amiga Mini też można się spodziewać.
[#43] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #33

Technicznych nie ma ale UXowe jak najbardziej. UI Workbencha nie nadaje się do pracy w rozdzielczości większej niż 1240x1024.
[#44] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@_arti, post #43

a to zależy od przekątnej monitora :). Poza tym w 3.9 jest lepiej.
[#45] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #41

Tak czy siak sama marka Amiga, sukcesu nie gwarantuje o czym boleśnie przekonało się CUSA, którego komputery mimo iż nazywały się Amiga, były lepiej oprogramowane i znacznie tańsze, sprzedały się zapewne jakieś 100 razy gorzej niż komputery AmigaOne.

Co do tego że nikt nie będzie wchodził w interesy z firmą niepewną, która toczy boje w sądzie, to się tyczy obu stron. Taki A-EON zamiast, jak twierdzisz kupować licencję na markę Amiga od Cloanto, sam przecież mógłby kupić prawa od Amiga Inc. Dziwne że tego nie zrobił, wydaje mi się że jeszcze dużo różnych haczków, kruczków i zawiłości prawno licencyjnych może wypłynąć. Zwłaszcza że sama spółka Amiga przekształcała się po drodze tyle razy.
[#46] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@MUFA-amigaone-pl, post #45

CUSA nie sprzedało maszyn bo właściciel umarł.
[#47] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jubi, post #42

V4 std nadawał by się idealnie + zoptymalizowany pod 6080 3.1.4 i mamy nową Amigę.
[#48] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #46

CUSA nie sprzedało maszyn bo właściciel umarł.

Właściciel umarł, ale prawie rok po premierze Amiga Mini. Jeszcze zanim umarł w grudniu 2012r, to 4 listopada zdecydowano o zakończniu produkcji. Trudno powiedzieć czy ze względu na stan zdrowia, czy na slabą sprzedaż, czy na jedno i drugie.

Tak czy siak te komputery były w sprzedaży, o czym świadczy choćby ten film:

a że filmów od użytkowników Amigi Mini jest 100 razy mniej niż tych od Amigi One, wręcz na tyle mało że niektorzy powątpiewają w jej istnienie, to już tylko potwierdza moją tezę że sama marka sprzedaży nie robi.
[#49] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@recedent, post #18

Nic mi te nazwy nie mówiły, ale teraz już mam jakieś pojęcie, dzięki. :)
[#50] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #24

Open source skończy się toną forków.

Niekoniecznie, kto mialby forkowac? Pieciu programistow na krzyz?

Pokaz ile forkow jaka popularne rzeczy OpenSource takie jak kernel linuksa, blender czy cala masa innych projektow.

Hyperion płacił developerom za 3.1.4 ?

Z tego co wiem robili (zgodzili sie robic) za darmo.
[#51] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@mschulz, post #50

Sam podałeś przykład linuksa. Tysiące dystrybucji. System to nie sam kernel. BSD kolejny przykład FreeBSD, netBSD, OpenBSD etc. AROS przypadkiem nie ma kilku dystrybucji ?

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 16:56:13 przez Sventevith
[#52] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #51

Idąc tym tropem AmigaOS z betterwb, amisys, amikit itd ma też pierdyliard dystrybucji I jakos nikt nie płacze.
[#53] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jarokuczi, post #52

Ja oczekują że zmiany które znajdują się w tych "dystrybucjach" będą w systemie. Powstały ponieważ rozwój klasyka stał w miejscu a ilość poprawek oraz commodity które pozwalały na unowocześnienie systemu była tak duża że samemu ciężko to ogarnąć.
3.1.4 po części był odpowiedzią na betterwb.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 18:20:42 przez Sventevith
[#54] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #47

Dlaczego akurat V4 std.? Nie choćby w obecnej postaci do klasyka? Owszem może samodzielnie byłby tańszy, ale dopóki nie przeniosą do ASICa i nie podkręcą do np. 2 GHz to jest stosunkowo wolny w porównaniu do wielu maszyn używających AmigaOS4, czy MorphOSa. To zasadniczo dobry projekt, ale niestety jest chyba nawet sporo wolniejszy niż karty do A1200 przez mostek PCI (chociaż oczywiście użytkownicy np. A2000 nie mają za wielkiego wyboru i raczej PPC sobie na razie nie podłączą).

Oczywiście ma plusy jak uruchamianie oprogramowania z klasyka, ale nadal podobno są minimalne problemy. Dlatego dobrze byłoby jakby do A2000 powstała karta umożliwiająca przełączanie między procesorem 68000, a tą kartą.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 19:48:04 przez pgru2
[#55] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@pgru2, post #54

Amiga to hobby i klasyk. Systemy NG mogą okazać się ślepą uliczką.
Największy rynek to klasyk i tutaj widzę przyszłość Amigi. Dla MOS, OS4, AROS widział bym szanse w ARM i rasbery PI. Brakuje lekkiego systemu, Linux jest za ciężki nawet lekkie dystrybucje startują dłużej
niż MOS na słabszym ppc.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 20:01:15 przez Sventevith
[#56] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #55

Dobrze mówisz MorphOs POWINIEN BYĆ na ARM i RPI. RPI i Morph to ma sens
[#57] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #39

Obstawiam niedopracowana emulacje, sprawdzales na MorphOSie? Nawet MiniShowPicture wiesza sie na OS4+JIT68k, dziala natomiast bez problemu na "klasyku" i MorphOSie.
[#58] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@GraBoski, post #56

Zdaje się, że jeden z twórców AROS'a zaczął pracę nad JITem dla ARM'a - do użytku z RaspberryPi w przyszłości. Ale tak szczerze, to najchętniej widziałbym następcę OS 3.1.4 skompilowanego już na ARM'a, z emulatorem 68k (nawet niekoniecznie JIT) i chipsetem AGA zaimplementowanym w FPGA - żeby chodził WHDLoad i cała reszta softu dla klasyków. Marzenie... ale jeśli Cloanto wygra i otworzy źródła OS 3, to kto wie :)
[#59] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@stefkos, post #57

Mnie chodziło o programy typu OWB dla Amiga OS 4. Wszystkie te portowane programy wykazują cechy niestabilności. Za to natywne Tune Net, czy PeteFTP nie.

Ja nie mam nic do NG, ale uważam, że kiedyś pisano po prostu lepsze programy. Znakomita większość programów, z których korzystam na A1200 działają prawidłowo i stabilnie.

Są to programy pisane przez różnej maści programistów.

A teraz wiecznie loteria - a nuż się zawiesi, będzie działać niepoprawnie, albo będzie działać w 1 FPS itp.

Zauważyłem prawidłowość, że jak jest to port, to znaczy że prawie na pewno będą z nim problemy.

Są wyjątki od tej reguły, ale jakość oprogramowania dla Amigi/Amiga OS przez ostatnią dekadę spadała i ten trend się utrzymuje.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 22:36:43 przez Hexmage960
[#60] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Cedrat, post #58

W przypadku MOS/AROSA na ARMA zrezygnował bym z kompatybilności z m68k.
Mało kto korzysta już z softu 68k. Czas iść do przodu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem