[#61] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #60

Do przodu, to ja już dawno poszedłem - wiesz, ile mam teraz rdzeni w kompie? A jak mi szybko Linux z SSD M.2 startuje? (szybciej, niż OS 3.1.4...) Jeszcze nad Radeonem VII się zastanawiam... Tylko tej kompatybilności ze starym softem mi brakuje, ratuję się UAE i jakimś klocem (coraz bardziej rozszerzoną A1200) na biurku.
[#62] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #60

W przypadku MOS/AROSA na ARMA zrezygnował bym z kompatybilności z m68k.

Ilu amigowcow tyle różnych opinii na ten temat. Wszystkim nie dogodzisz. A arosa bez kompatybilności z m68k już masz, chociażby 32-bitowego albo 64-bitowego pod intele.
[#63] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@mschulz, post #62

Kwestia doświadczeń oraz przemyśleń. Powróciłem ostatnio do MOSA i nie znalazłem zbyt dużo softu m68k których chciał bym używać czasy się zmieniły. Jest dużo więcej softu natywnego dla MOSA niż kiedy powstawał. Kompatybilność wsteczna tylko blokuje jego rozwój pod każdym względem. Ediany są tylko problemem przy portach (przeglądarka), kompatybilność wsteczna niemożliwa pokonanie barier starego AOSu etc.

RasberyPi to kawał fajnego sprzętu ale brakuje mu dedykowanego lekkiego systemu.
Obecnie jestem ponownie zachwycony amigowymi systemami jak MOS pod względem user exp. z przyjemnością bym go używał na PI.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2019 23:25:01 przez Sventevith
[#64] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #59

Wiekszosc programow w porwnaniu do przegladarki to pchelki.
Taki Blender na MorphOS'ie jeszcze ani razu mi sie nie zawiesil
Ja tez nie mam nic do Ciebie osobiscie, jednak porownanie OWB do Tune Net czy PeteFTP slabe jest.
To ze cos dziala z predkoscia 1FPS to tylko "Twoja wina". Ty kupiles taki sprzet a nie inny a wymagan nie zmienisz, mozesz zmienic swoja konfiguracje. Majac teraz Celerona 300 bedziesz pisal ze nie dziala Ci najnowsze Call Of Duty?
Z trendem mozesz cos zrobic, mozesz go zmieniac chociazby poprawiajac te oprogramowanie, github czeka!
[#65] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@stefkos, post #64

To ze cos dziala z predkoscia 1FPS to tylko "Twoja wina". Ty kupiles taki sprzet a nie inny a wymagan nie zmienisz, mozesz zmienic swoja konfiguracje. Majac teraz Celerona 300 bedziesz pisal ze nie dziala Ci najnowsze Call Of Duty?

Oprogramowanie powinno mieć jasno określone w dokumentacji: wymaganą prędkość procesora, ilość pamięci itp. Tymczasem porty, które oferują programiści takiego Amiga OS4 nie dysponują taką dokumentacją. W rezultacie ja nie wiem, czy gra powinna działać dobrze na moim komputerze (Sam440ep).

Wiekszosc programow w porwnaniu do przegladarki to pchelki.

Zgoda, im większa złożoność programu tym bardziej podatny na błędy. Rozumiem, że to rzecz naturalna. Jednakże to powoduje, że wolę korzystać ze sprawdzonego oprogramowania na Amigę, do którego tworzenia jednak ludzie zdecydowanie bardziej się przykładali, aniżeli do portów molochów bez szans na kontrolowanie zachowania programu.

Taki Blender na MorphOS'ie jeszcze ani razu mi sie nie zawiesil

To dobrze. Ja odnoszę się do Amiga OS4 (nawet jak używam ogólniejszego terminu NG).

Z trendem mozesz cos zrobic, mozesz go zmieniac chociazby poprawiajac te oprogramowanie, github czeka!

Aktualnie to ja piszę grę na Amigę.
[#66] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Cedrat, post #58

Marzenie... ale jeśli Cloanto wygra i otworzy źródła OS 3, to kto wie :)

Myślę, że byłoby to rozwiązanie równie popularne, co AROS, bo zaraz by ludzie narzekali, że to przecież nie jest oficjalny system wydawany przez właściciela praw tylko jakiś fork pisany przez "nonejma"
[#67] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@okejokej, post #66

Zawsze będą "hejterzy" w naszym ami światku. Ludzie zazwyczaj komentują tu rzeczy, które ich kompletnie nie dotyczą. Ich "opinie" filtruje i żyje spokojnie. Jeśli komuś nie pasuje system wydany przez kogoś i uznaje tylko to co popełniło C= to nie ma problemu ja to szanuje i rozumiem. Jednoczesnie polecam takim ludziom nie ubrzydzać życia innym, którzy chcą używać system rozwijany przez firmę X czy społęczność Y. Komentarze typu "bo C= wiedziało jak to robić i opłacało programistów a teraz to nikt nic nie potrafi i same partacze tworzą zabugowany soft", są kompletnie nic nie wnoszące, często są tzw. kijem w mrowisko i zrażają ludzi do robienia czegokolwiek. Osobiście z chęcia przyjmę AmigaOS rozwijany jako open source.
[#68] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jarokuczi, post #67

Osobiście z chęcia przyjmę AmigaOS rozwijany jako open source.

Pójście w open source nie do końca rozwiąże problem aktualizacji, rozwoju systemu itp. To i tak musi być pociągnięte przez dev team. Pomoże za to zwiększyć popularność i być może docelowo AOS byłby bardziej znany.
Ważny jest też sprzęt. Raspberry Pi - to fajny komputerek, relatywnie tani - ma potencjał. Fajnie by było widzieć rozwój AmigaOS właśnie z jego udziałem.

Ogólnie od zawsze podoba mi się klasyk. NG (tylko MOSa mam) może rozwijać się niezależnie. Programy na 68k po prostu powinny (lepiej, czy gorzej) działać na NG. I przecież po części tak jest,.. Nie widzę jakiejś specjalnej "wojny" pomiędzy klasycznym AmigaOS a MorphOS. Za to "wojna" pomiędzy MorphOS a AmigaOS4 jest ;-( Tutaj powinno się połączyć siły i pójść w jedną stronę... stronę światła (tylko nie tego na końcu tunelu.....

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 09:37:02 przez X-Type^HVR

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 09:37:30 przez X-Type^HVR
[#69] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #65

1 tak w wiekszosci bywa ze nie ma wymagan, jednak na stronie projektu powinny byc juz jakies dajace do myslenia.
2 Czyli nie bedziesz uzywac przegladarki na Amidze bo w zamian bedziesz uzywac PersonalPainta ktory jest stabilny
3 Rozumiem ze piszesz gre na Amige, jednak narzekanie na aktualny soft nic nie wnosi
[#70] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@stefkos, post #69

Przecież kolega HEX żyje w swoim świecie i do niego nie trafia NIC z argumentów jakie przytoczymy :)

Za to jego piękne litanie odnośnie klasycznej amigi, itd są cudowne i tak pięknie powtarzalne
[#71] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@GraBoski, post #70

@GraBoski:
Przecież kolega HEX żyje w swoim świecie i do niego nie trafia NIC z argumentów jakie przytoczymy :)

A jakie konkretnie argumenty do mnie nie trafiają? Ja naprawdę staram się odpowiadać na argumenty kolegów oraz - jednocześnie - pokazać swój punkt widzenia.

Za to jego piękne litanie odnośnie klasycznej amigi, itd są cudowne i tak pięknie powtarzalne

Nie wrzucaj wszystkich moich wypowiedzi do jednego worka. To forum o Amidze i mam prawo mówić o Amidze 1200, którą posiadam i sobie cenię. Mam też Sama440ep z Amiga OS4 i również mam prawo o nim mówić - nawet jeśli jest to spojrzenie krytyczne.

Dzięki temu, że te Amigi posiadam, mam praktyczne doświadczenie i moje wypowiedzi nie są tylko teoretyzowaniem.

@Stefkos:
2 Czyli nie bedziesz uzywac przegladarki na Amidze bo w zamian bedziesz uzywac PersonalPainta ktory jest stabilny

Będę używał i PPainta i DPainta i przebierał spośród 98% wszystkich pakietów z Aminetu! Są to programy, które ludzie pisali z głową, wykorzystując biblioteki napisane dla Amigi.

Sorki, ale te programy na Amiga OS4 to ludzie nie piszą, tylko portują jak leci. Niestety, ale żeby program działał niezawodnie trzeba włożyć więcej wysiłku.

To nie jest tak, że jak przeportujesz SDL, to będziesz miał dostęp do 1000 gier. Że jak przeportujesz przeglądarkę, to będziesz miał dostęp do 1000 aplikacji on-line.

Wprowadzono obsługę .SO z Linuxa celem łatwiejszego przenoszenia softu. I jaki jest rezultat? Nadal nie ma ukończonego ani Libre Office, ani Timber Wolfa, ani niczego. Nie ma nawet jednej podstawowej aplikacji.

Ludzie oczekują po portowaniu cudów. A według mnie wystarczy, jak jeden programista rozwija jedną aplikację, albo bibliotekę.

Właśnie ze względu na zaangażowanie autorów, tak bardzo cenię sobie oprogramowane Shareware i Public Domain, mimo że - część użytkowników NG - gardzi nim i nawet na nie nie spojrzy.

3 Rozumiem ze piszesz gre na Amige, jednak narzekanie na aktualny soft nic nie wnosi

Moim pierwotnym celem nie było narzekanie na aktualny soft, tylko wskazanie co cenię sobie w Amidze oraz oprogramowaniu pisanym przez programistów amigowych.

Natywne oprogramowanie było i jest siłą Amigi.

Jak czytam oczekiwania finansowe współczesnych amigowych programistów to włos mi się jeży na głowie. Ale może dlatego, że ja mam - raz że inne oczekiwania - a dwa, że moją pracę dla Amigi traktuję jak najbardziej poważnie.

Ale może wróćmy z dyskusją na pierwotne tory. Ja naprawdę nie chcę się kłócić z użytkownikami NG.

Co zakup praw do Amigi przez Cloanto oznacza dla przeciętnego użytkownika Amigi klasycznej i NG? Otóż według mnie dla użytkowników Amigi od Commodore i Escomu - zupełnie nic.

Ja chcę cieszyć się swoją Amigą i pisać nowe, fajne gry.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 11:42:21 przez Hexmage960
[#72] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #71

Będę używał i PPainta i DPainta i przebierał spośród 98% wszystkich pakietów z Aminetu! Są to programy, które ludzie pisali z głową,

Przeceniasz amigowych programistow. Wiele z tych programow ma powazne bledy wynikajace z niewiedzy lub/i niechlujnosci podczas pisania. Czesto dzialaja z pozoru niezawodnie tylko z jednego powodu - AmigaOS na tyle slabo chroni swoje zasoby, ze bledne dzialanie programow pozostaje niezauwazone.
[#73] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #32

@rzokool
>Jubilenie o Szopenie, MorphOS jest w części opensource:http://morphos.de/sources

och, dzieki, nic o tym nie wiedzialem. chyba warto obadac. troche staralem sie poprawic wersje vpdf arosa na tyle ze otwiera sie na amidze (m68k) alw wciaz nie dziala poprawnie. natomiast zdaje sie ze autor znow pracuje nad tym (jest na forum i chyba u nas na slacku).

no i sprawszic jake sa obecnie roznice w naszych zrodlach.

na te chwile mnie bardziej interesowaloby gdyby piru upublicznil wzmianki w interfejsie odyssey do acinerelli, czego on zdaje sie nie bardzo chce, no ale coz..
[#74] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #71

2 Ja wiem co bedziesz uzywal, opisujesz to w co drugim wpisie na ppa. Jezeli piszesz ze byly pisane z glowa to sie grubo mylisz. Wieksza czesc oprogramowania nie zadziala na MorphOS/OS4 glownie z powodu nie wykorzystywania systemu, tylko z wykorzystania hardwaru badz ma po prostu bledy. Wiec jak widac bez glowy, bez przyszlosci.

Tlumaczysz mi czym jest SDL i portowanie, po co? Sportowales cokolwiek?

Mnie czesc .so chyba malo interesuje, to czesc, ktora jest w os4.
A o podstawowej aplikacji zapomniales jest OWB, Oddysey ktory dzialal do momentu zaprzestania wsparcia. Nie mozna jednak napisac ze nic nie bylo.

Nie wiem co ludzie oczekuja, wiem za to co Ty piszesz i co napiszesz zaraz jako odpowiedz. Bedzie po prostu ten sam belkot zamiast zrozumienia jak to wszystko dziala.

Nikt nie gardzi jakimkolwiek oprogramowaniem, to jest Twoj wymysl. Kazdy program o ile dziala jest "na wage zlota". A to ze nie dziala to juz napisalem wyzej, swiadczy wlasnie o tym ze zaangazowanie autorow nie poprawilo tego oprogramowania do dzis.

3 Ale to wszyscy wiedza, moge przekleic Twoich ostatnich 200 wpisow i co 3-4 bedzie zawieral to samo.

Natywne oprogramowanie bylo chyba chciales napisac. Teraz powstaja takie kolosy ze 2-3 programistow ze swiata Amigi nie moze sobie pozwolic na ich napisanie od podstaw.

To nie sa oczekiwania wspolczesnych Amigowych programistow, to sa oczekiwania programistow. To sa ludzie co maja rodziny, to co ludzie co dostaja 100-200 zl za godzine pracy. Czego oczekujesz? Ze rzuca ta dobrze platna prace i zaczna pisac super programy i beda wrzucac je na Aminet a wyzywia sie z ilosci pobran?

Ja tez nie chce sie z Toba klocic, chodzi o to bys spojrzal realnie na swiat. Mamy 2019, juz przestalismy chodzic do szkoly, na studia. Mamy dzieci, rodziny, mamy kredyty i prace.

Zycze Ci bys sie cieszyl Amiga, naprawde Ci tego zycze.
[#75] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #71

Pożyczyć ci mojego drugiego MacaMini G4 z MorphOSem i zestawem oprogramowania? (przesyłka na mój koszt). Wtedy byś ocenił czy faktycznie jest tak źle na całym NG czy może w MorphOS jest rozwiązane wiele rzeczy inaczej (np. nie ma *.so i wszystko jest jako #.library albo #?.device).
[#76] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@wawrzon, post #73

Z nową wersją MorphOSa będzie nowa wersja RDesktopa i VPDFa (obie oparte o aktualne źrodla). Co do Odyssey to raczej nie ma co liczyć. Po pierwsze cały czas lecą poprawki (do kodu sieciowego), po drugie Odyssey jest nadal traktowany jako exclusive dla MorphOSa. Ale możesz prosić Piru, może da zmiany jak już będą stabilne. Z nową wersja MorphOSa upublicznione będą także źródła moich sterowników do skanerów. To jak ktoś będzie chciał kompilować to mogę podesłać pozostałe pliki, które kiedys Deadwood przygotował dla Arosa, w celu łatwej kompilacji.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 12:36:33 przez michal_zukowski
[#77] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michal_zukowski, post #76

po drugie Odyssey jest nadal traktowany jako exclusive dla MorphOSa.

no i tu jest pies pogrzebany. niby powstala jakas wspolna baz kodu ale i tak kazdy kreci przy swoim, morphos ma detale poprawione w stosunku do wersji 1.23 czy 1.24. aros ma 1.25 z nowszym silnikiem ale problemami w endianie i bez tych poprawek. rozumiem motywacje teamu morphosa. odyssey w waszej wersji to w koncu jest ten killer app. ale nie oskarzajac sie wzajemnie to tu powstaje wiekszy balagan na skutek ze kazy sobie skrobie niz powstalby gdyby zgodzic sie na wspolny rozwoj otwartych zrodel. to zamkniety soft prowadzi do forkow i reimplementacji, niekoniecznie otwarty.

Ale możesz prosić Piru

spoko. pytalem andre i nie bede sie dopraszal. i nie zamierzam suszyc nikomu glowy. dla mnie, jak nie to nie.

Z nową wersja MorphOSa upublicznione będą także źródła moich sterowników do skanerów. To jak ktoś będzie chciał kompilować to mogę podesłać pozostałe pliki, które kiedys Deadwood przygotował dla Arosa, w celu łatwej kompilacji.

chodzi o metamakefiles? mysle ze chetnie. przyznam ze nawet nie wiem jaki jest status sterow do skanerow i jak to dziala ale moze ktos da rade na to spojrzec. nie wiem czy ja, bo i kompetencja nikla i jestem zawalony zagadnieniami m68k i dostosowywaniem arosa do wampira. ale trzeba zobaczyc.
[#78] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@jarokuczi, post #67

Zgadza się. Dlatego ja osobiście kibicuje rozwojowi pod 68k, nie ważne kto to robi.
Popieram szczególnie Apollo team bo rozwijają zarówno CPU jak i system....
[#79] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@mschulz, post #72

Przeceniasz amigowych programistow. Wiele z tych programow ma powazne bledy wynikajace z niewiedzy lub/i niechlujnosci podczas pisania. Czesto dzialaja z pozoru niezawodnie tylko z jednego powodu - AmigaOS na tyle slabo chroni swoje zasoby, ze bledne dzialanie programow pozostaje niezauwazone.

Niekoniecznie. Zauważ, że fakt, że Amiga OS nie ma ochrony pamięci mobilizuje programistów do korzystania z narzędzi typu Enforcer i MungWall.

Wiele programów jest pisanych porządnie, dotyczy to szczególnie programów starszych. Te programy nie są już z reguły wspierane, ale na szczęście są wolne od dużych błędów.

Programiści obecnie wspierają na bieżąco nowe projekty, jednak mimo tego te programy nierzadko mają masę niedoróbek oraz zasadnicze błędy, które powodują ich niestabilność.

Rozumiem, hobby. Ale wówczas też Amiga była hobby (szczególnie dla autorów programów PD/Shareware), a programy były pisane jak przez profesjonalistów.

Można wymienić wiele przykładów.

@Michał Żukowski
Może na MorphOSie sytuacja jest lepsza, nie wykluczam. O ile Amiga OS4 jako NG mnie jeszcze jako tako interesował, o tyle, inne NG jak MorphOS, czy AROS już nie. Nie czuję zainteresowania tymi platformami i systemami.

Przedstawiłem tylko moją opinię dot. oprogramowania. Rozumiem, że jest Was tam kilkanaście osób rozwijających system MorphOS, macie duże umiejętności i staracie się jak możecie.

Z różnych względów jednak mnie do tego nie ciągnie.

Aktualnie chciałbym dokończyć grę Magazyn na Amigę, jest to rzecz dla mnie ważna.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 19:11:50 przez Hexmage960
[#80] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Sventevith, post #4

Game over Hyperion. Pytanie czy Colanto coś z tym zrobi czy będzie odcinać kupony.

A co robi do tej pory? Wydaje płytki z emulatorem, w której podbija tylko wersje co roku. Nawet jeśli to prawda, nie zmieni się nic.
Niech jeszcze odkupią Fazę5 od Moralesa i będzie spokój

Czy to ten gość co w kółko wrzuca zdjęcia i rendery swojej wirtualnej karty na FB?
Jest też możliwy scenariusz, że Cloanto dogada się z Trevorem i wylicencjonuje mu bezpośrednio znak "Amiga" zamiast ułomnego "AmigaOne" od Hyperionu i będzie można odciąć się od tej firmy.

Fanatyk. Ty Jubi to byś w ogóle nic nie robił, żadnego rozwoju, tylko dalej mielił te 16bitów na custom chipach, zamiast ruszyć Amigę do przodu. Ale fakt, open source to jedyne wyjście z sytuacji. Inne platformy już dawno w to poszły.
Pójście w open source nie do końca rozwiąże problem aktualizacji, rozwoju systemu

Nie rozwiąże rozwoju systemu? A co rozwiąże?
[#81] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@Hexmage960, post #65

Aktualnie to ja piszę grę na Amigę.

O! To już chyba jedenasta! #przepraszam
[#82] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@_arti, post #81

Czemu służy ten komentarz? Jeśli chce kolega zrobić komuś przykrość, to OK.

Gra "Magazyn" powstaje, powoli ale powstaje.
[#83] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@QkiZ, post #80

Wszystkim, którzy tak łatwo wierzą że właśnie nadjeżdża Mike na białym koniu i da ludziom AmigaOS na otwartych źródłach, radziłbym ochłonąć. Zarejestrowani użytkownicy forum.amigaone.pl mogą przeczytać dyskusję, gdzie jest podany m.in. link do ciekawego artykułu. Rzuca to trochę światła na rzeczywisty stosunek Cloanto do open source, na to czy Cloanto jest zainteresowane rozwojem AmigaOS czy wręcz odwrotnie, na to na ile ta firma jest prawdomówna i jak opłaca developerów.

Oczywiście i tak sąd zdecyduje która opcja wygra i życie pokaże co z tego wyniknie, lepiej jednak poznać wszystkie opinie i fakty dotyczące tej czy tamtej firmy, bo na razie jest tak że kolportowane są głównie "fakty" mające źle przedstawiać firmę z Belgii, a jednocześnie puszczane są w obieg plotki sugerujące że Włoch stanie się jakimś wybawcą. sędzia
[#84] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@MUFA-amigaone-pl, post #83

Generalnie dla Hyperion'u, w świetle tego co sie u nich dzieje, to koniec przygody z AmigaOS.
Oczywisty Game Over.
W tym wszystkim ciekawi mnie tylko, co Mufa napisze za kilka tygodni na swoim forum, gdy werdykt sadu juz zapadnie.
Czekam z niecierpliwoscią.
[#85] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@MUFA-amigaone-pl, post #83

Wszystkim, którzy tak łatwo wierzą że właśnie nadjeżdża Mike na białym koniu i da ludziom AmigaOS na otwartych źródłach

Ja jestem sceptycznie nastawiony, że coś takiego będzie miało miejsce, ale chciałbym aby tak było. Aby źródła były na githubie. BTW wrzucasz linka do forum które jest zamknięte, tylko dla zarejestrowanych.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2019 13:20:35 przez QkiZ
[#86] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@QkiZ, post #85

Źródła do AROSa sa od lat dostępne, co jednak nie czyni z niego systemu używalnego, nawet zważywszy na platformę...
[#87] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@michalmarek77, post #84

W tym wszystkim ciekawi mnie tylko, co Mufa napisze za kilka tygodni na swoim forum, gdy werdykt sadu juz zapadnie.
Czekam z niecierpliwoscią

Na pewno podziękuję Jubiemu i Tobie za dobrze wykonaną robotę na rzecz Hyperionu. Prawdopodobnie nic tak dobrze nie nakręciło w Polsce sprzedaży AmigaOS 3.1.4, jak roztaczanie fałszywego przekonania, z którego wynikało myślenie typu "trzeba szybko kupować system bo za chwilę będzie nielegalny, wycofają go ze sprzedaży itp." piwo
[#88] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@QkiZ, post #85

Ja jestem sceptycznie nastawiony, że coś takiego będzie miało miejsce, ale chciałbym aby tak było. Aby źródła były na githubie. BTW wrzucasz linka do forum które jest zamknięte, tylko dla zarejestrowanych.

Słusznie że jesteś sceptycznie nastawiony, a co do forum, ja do rejestracji nie namawiam, natomiast muszę też jakoś honorować memberów, dlatego niektóre działy widoczne są tylko dla nich. Natomiast rzucę jeden z pojawiających się tam wątków, który dosyć dobrze pokazuje stosunek Cloanto do open source. Niech sobie na to pytanie odpowiedzą ci, którzy są mniej sceptyczni niż my.

Mianowicie czemu nie można nigdzie znaleźć źródeł do Amiga Forever, które defacto powinny być dostępne na sieci od kilkunastu lat, gdyż to rozwiązanie bazuje na otwarym UAE?
[#89] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@MUFA-amigaone-pl, post #88

Mianowicie czemu nie można nigdzie znaleźć źródeł do Amiga Forever,

Zrodel czego? WinUAE ktore jest w AmigaForever uzyte? Oczywiscie ze WinUAE jest dostepne na sieci. Zrodla uruchamiarki do WinUAE autorstwa Cloanto? Nie musza byc upubliczniane bo ich program po prostu uruchamia WinUAE z odpowiednim plikiem konfiguracyjnym.

które defacto powinny być dostępne na sieci od kilkunastu lat

To stwierdzenie wynika tylko i wylacznie z niewiedzy.

gdyż to rozwiązanie bazuje na otwarym UAE?

To rozwiazanie uruchamia UAE ale czescia UAE nie jest.

Gdybys jednak mial wątpliwości to możesz zgłosić problem do fundacji GNU. Na pewno udziela odpowiedniej pomocy o ile faktycznie stwierdza naruszenie warunków licencji. Jeżeli wolisz, możesz zamiast tego zaznajomic z problemem autora WinUAE.
[#90] Re: "Cloanto buys Amiga"?

@mschulz, post #89

+10 szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem