@David, post #86
Źródła do AROSa sa od lat dostępne, co jednak nie czyni z niego systemu używalnego, nawet zważywszy na platformę...
Mianowicie czemu nie można nigdzie znaleźć źródeł do Amiga Forever, które defacto powinny być dostępne na sieci od kilkunastu lat, gdyż to rozwiązanie bazuje na otwarym UAE?
Oczywiscie ze WinUAE jest dostepne na sieci. Zrodla uruchamiarki do WinUAE autorstwa Cloanto?
@mschulz, post #89
Gdybys jednak mial wątpliwości to możesz zgłosić problem do fundacji GNU. Na pewno udziela odpowiedniej pomocy o ile faktycznie stwierdza naruszenie warunków licencji. Jeżeli wolisz, możesz zamiast tego zaznajomic z problemem autora WinUAE.
@MUFA-amigaone-pl, post #93
Ja prywatnie mam gdzieś czy to narusza licencję czy nie i nie będę tego dochodził. Ten problem porusza Jon, czyli autor artykułu, o ktorym dyskutujemy na moim forum. Certyfikowany programista Microsoftu i Delphi, więc pewnie na licencjach zna się lepiej ode mnie.
@mschulz, post #94
W swiecie rzeczywistym cloanto zachowalo sie dokladnie tak jak powinno.
@MUFA-amigaone-pl, post #96
Stan rzeczy przez ostatnie 18 lat jest taki, że Cloanto zależy całkowicie od UAE, które co ironicznie nie jest dziełem Cloanto, ale emulatorem stworzonym przez Bernda Schmidta, Toni Wilena i Mathiasa Ortmanna, ci panowie ani nie otrzymali ani grosza, mimo że Cloanto czerpał zyski z ich pracy przez blisko dwie dekady (!)
Cloanto niczego upubliczniać nie musi i zarzucałeś mi brak wiedzy, po czym chwilę potem gdy link do źródeł się znalazł, napisałeś że jak widać w sprawie upublicznienia źródeł Cloanto zachowało się jak powinno
@mschulz, post #97
Otoz, zgodnie z licencja GPL Cloanto jest zobowiazane udostepnic kody zrodlowe jedynie tym, ktorzy dysponuja ich produktem. Poniewaz jest to (pakiet AmigaForever) produkt platny, sa zobowiazani udostepnic kody zrodlowe jedynie tym, ktorzy ich produkt nabyli.
@David, post #98
Nie. Wszystkim.
But if you release the modified version to the public in some way, the GPL requires you to make the modified source code available to the program's users, under the GPL.
@mschulz, post #99
The first problem was that distributors may publish binary files only—executable, but not readable or modifiable by humans. To prevent this, GPLv1 stated that copying and distributing copies or any portion of the program must also make the human-readable source code available under the same licensing terms.
@mschulz, post #97
Certyfikowany programista Microsoftu i Delphi
@retronav, post #101
@teh_KaiN, post #102
Jeśli jeden z tych elementów ma w sobie kod na licencji GPL i jest wciągany przez linkowanie do większego programu/biblioteki, cały program i jego źródła jest automatycznie "infekowany" GPLem i wtedy trzeba udostępnić komplet użytych źródeł. Dlatego prawie wszystkie kompilatory na przeróżne scalaki są ogólnie dostępne, bo bazują przeważnie na kodzie GCC (i całe szczęście). Albo firmware routerów, bo bazują na kodzie linuksowym (też super).
@David, post #103
@michal_zukowski, post #104
1) GPL jest z systemu operacyjnego (bo wtedy nie byłoby aplikacji komercyjnych dla linuxa). 2) łączenie dynamiczne działa jak system pluginów, z tym że musi istnieć przynajmniej jeden plugin nie GPL, np. mogą być datatypy amigowe w GPL, bo jest wiele datatypów nie GPL (abstrahująć, że podpada to także pod pkt 1)Chyba nie bardzo podpada pod punkt 1, przecież AmigaOS nie jest na licencji GPL.
@MUFA-amigaone-pl, post #96
Jak pisałem nie śledzę Cloanto, śledzę wpisy róznych mądrych ludzi, a ten wątek ze źródłami znalazłem tutaj:, a konkretnie odnisłem się do tego fragmentu:
"Stan rzeczy przez ostatnie 18 lat jest taki, że Cloanto zależy całkowicie od UAE, które co ironicznie nie jest dziełem Cloanto, ale emulatorem stworzonym przez Bernda Schmidta, Toni Wilena i Mathiasa Ortmanna, ci panowie ani nie otrzymali ani grosza, mimo że Cloanto czerpał zyski z ich pracy przez blisko dwie dekady (!)
- WinUAE is an important part of Amiga Forever from Cloanto. Do you receive money from them for your work? Do they contact you for adding such or such feature?
Technically and legally, anyone can sell WinUAE; there is nothing wrong with that. But yes, I have received Amiga hardware donations from Cloanto and they are far more useful than some money.
@retronav, post #101
@pgru2, post #108
Wystarczy przypomnieć dobrze znaną w branży historię jak wykiwali autorów systemu o którego oparto DOSa na x86.
@wiewiorpl, post #109