[#26]
Re: "Cloanto buys Amiga"?
@mccnex,
post #21
Mnie nie interesują te przepychanki o znaki towarowe. Po prostu kultywuję (czyli utrzymuję i rozwijam) tradycje Amigowe i używam na bieżąco komputery marki Amiga.
Jak ktoś lubi nowoczesność + Amiga OS, to wybiera systemy NG.
Jeżeli ktoś wyobraża sobie, że Amiga jako marka może jeszcze zaistnieć, a zarazem być jednoznacznie z Amigą identyfikowana, to OK.
Problem polega na tym, że każdy z nas inaczej identyfikuje Amigę. Niektórym przycisk zamykania okienka w lewym górnym rogu wystarczy. Dla innych liczą się biblioteki itd.
Z Amigą akurat tak wyszło, że cała jej wartość sprowadza się do spuścizny ludzi zajmujących się Amigą na przestrzeni lat. Czyli Magazyn Amiga, Amiga Computer Studio, książki, Cover dyski, Aminet itp.
Wielu nie akceptuje nowych systemów niszowych, tylko pozostaje w mainstreamie, w której Amigi już nie ma. Kwestia gustu. Ja lubię korzystać z komputera Amiga 1200, produkowanego przez Commodore oraz Escom, który jest dla mnie wartością samą w sobie.
Jest to komputer wygodny w obsłudze, oferujący intuicyjny system, kompatybilność z oprogramowaniem dla Amiga OS 1-3, oraz grami i demami dla OCS-AGA, o estetycznej obudowie. Jest to dobrze zaprojektowany i zrealizowany komputer, który - tak się złożyło - nazywa się Amiga, ponieważ stanowi kontynuację linii komputerów Amiga z własnymi podzespołami sprzętowymi oraz systemem.
To społeczność sprawia, że Amiga żyje. Każdy z nas bez względu na zapatrywania, podtrzymuje tę tradycję. Są ludzie, którzy chcą używać systemów amigowych na nowoczesnym sprzęcie. Są też tacy, co lubią gry na sprzętowej Amidze. Jeszcze inni lubią robić na PC rzeczy związane z Amigą (WinUAE, ProMotion, itp.).
Ja używam Amigi od celów, do których została przeznaczona kiedyś, jak również lubię innowacje, które pojawiają się dziś (WHDLoad na przykład).
Fajnie byłoby widzieć Amigę dzisiaj w mainstreamie. To niestety rzecz trudna do osiągnięcia. Nie sądzę, by ludzie związani z Amigą zaakceptowali jakąkolwiek postać takiej Amigi. Jako, że Amigę tworzy, tak jak wspomniałem, społeczność, to - z uwagi na różnicę zdań - nie jesteśmy w stanie wypracować porozumienia ponad to, że udało się skonsolidować kilka środowisk wokół Amigi, Amiga OS4, czy MorphOS.
Te środowiska są odrębne. Jeśli zaś Cloanto wykupiło prawa do marki Amiga, to nie sądzę, by mieli wypuszczać cokolwiek nowego, aniżeli nową wersję pakietu Amiga Forever. Nie liczmy na nowe oprogramowanie, ani gry na Amigę. A tym bardziej na sprzęt. A sprzęt właśnie i podejście do niego najbardziej nas dzieli.