[#271] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hal, post #270

Ok, jednak u niektórych już jest link Cofam.
[#272] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hal, post #271

Pure digital sales of AmigaOS 3.4.1 closed. Please place your order for AmigaOS 3.1.4 at your local Amiga dealer. See our list of dealers for possible resellers.

Czyli Amino skierowało sprawę do kolejnego dostawcy płatności i odcięli ich na dobre. Tymczasem Amiga Inc. zaczyna się rozkręcać, zapłaciła zaległe podatki i przygotowuje się ostro do rozprawy z Hyperionem. Pojawiły się też nowe dokumenty sądowe ale nie zdążyłem jeszcze do nich zajrzeć.

[#273] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #272

no właśnie EAB też od wczoraj przebąkuje że będzie sąd...

ale ja znowu z pytaniem technicznym odnoście 314:
robie blizkick (mam kartę blizzard 030) i efekt jest taki że po rebootcie mam czerwony ekran i amiga rebootuje się w nieskończoność, ale...
czasami załapie (np 3,5 razem) i uruchamia się normalnie już z nowym kickiem?
co może być przyczyną? wygląda to na jakąś totalną losowość.
[#274] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #272

Ciekawe kto wybecalował pół bańki dolara na zaległe podatki.
[#275] Re: Amiga OS 3.1.4

@waldiamiga, post #274

walter white..
[#276] Re: Amiga OS 3.1.4

@retronav, post #273

Na B1230-IV ROM 3.1.4 śmiga na Blizkicku jak powinien.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2018 14:58:14 przez pong777
[#277] Re: Amiga OS 3.1.4

@wawrzon, post #275

No to juz jest mega FARSA...

Skad oni wszyscy mieli tyle kasy na wywalanie w prawnikow i jalowe rozprawy ???

Tzn. ze na samej nazwie AMIGA musieli zarabiac setki tysiecy dolarow
[#278] Re: Amiga OS 3.1.4

@selur, post #277

Po prostu czekali aż nastanie czas na na Amigę.
[#279] Re: Amiga OS 3.1.4

@WojtekX, post #278

Po prostu czekali aż nastanie czas na na Amigę.

taa. za wszystkim stoi bank watykanu.
[#280] Re: Amiga OS 3.1.4

@wawrzon, post #275

walter white..

Sprawdziłem, To był Stiwi Łonder.
[#281] Re: Amiga OS 3.1.4

@retronav, post #273

Stało się to co przewidywałem - Amiga Inc. domaga się od Hyperionu nielegalnie uzyskanych zysków wstecz, za złamanie warunków ugody i działanie w złej wierze. Najnowszy dokument:

https://docs.google.com/file/d/1PCGwJYRtX5wi6JwFK7DSRYcjRQLaUS4k/edit

Hyperion’s unlawful conduct with respect to Amiga’s marks were and are intended to appropriate those marks for itself and to capitalize on the good will in those marks for Hyperion’s own financial gain.

Hyperion działał nielegalnie przywłaszczając sobie prawa do znaków w celu uzyskania korzyści finansowej. Amiga Inc. domaga się wydania tzw. preliminary injunction zabraniającego Hyperionowi używania znaków AmigaOS itp. To oznacza, że nie trzeba czekać do końca rozprawy tylko sąd może od razu zabezpieczyć prawa Amiga Inc. przez natychmiastowe zakazanie Hyperionowi używania znaków.

an award of damages to be determined at trial for breach of contract arising out of Hyperion’s numerous breaches of the Settlement Agreement;

an award of damages to be determined at trial for trademark infringement arising out of Hyperion’s marketing and sale of infringing merchandise and software marks;

Amiga is also entitled to a disgorgement of profits earned by Hyperion in violation of the Settlement Agreement, the amount of which shall be determined at trial.

Ordering the recall from the marketplace and destruction or other reasonable disposition of all unauthorized products, including but not limited to all 3.1.4 Products, releases of Amiga operating system 3.1, and products that include Kickstart 1.2, 1.3, and 3.1;

Awarding the Amiga Parties’ attorneys’ fees incurred in investigating, bringing, and prosecuting this action;

Amiga Inc. domaga się odszkodowania za złamanie umowy, odszkodowania za naruszenie trademarków, zwrotu wszelkich zysków które uzyskał Hyperion korzystając z trademarków w sposób niezgodny z ugodą. Wycofania i zniszczenia wszelkich nieautoryzowanych kopii produktów, w szczególności OS 3.1.4. Kosztów sądowych. Prócz tego domaga się uznania ugody za nieważną. Jeśli do tego dojdzie to Hyperion się nie wypłaci i będzie musiał zbankrutować.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2018 18:51:10 przez jubi
[#282] Re: Amiga OS 3.1.4

@waldiamiga, post #280

Stiwi Łonder

ten z gdyni na slaskiej?
[#283] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #281

I po ptakach....

Tak to właśnie wszystko się kończy w tym amiświatku.

Teraz będzie biały kruk i mam nadzieje że ktoś to im przynajmniej spiraci.

ech szkoda gadać....
[#284] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga OS 3.1.4
[#285] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #281

Pytanie skąd mieli hajs na zalegle podatki jak oni od samego początku swojej działalności nie pokazali i nie zrobili nic
[#286] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ralpheeck, post #283

Teraz będzie biały kruk i mam nadzieje że ktoś to im przynajmniej spiraci.

A to jest jakoś zabezpieczone?
[#287] Re: Amiga OS 3.1.4

@waldiamiga, post #274

Te 500tys. dolarów urasta do rangi symbolu, jak wszyscy pamiętamy to właśnie tyle musiała Amiga Corp. zapłacić aby wyrwać się ze szponów Atari. Nikt się wtedy nie spodziewał, że Amiga Corp. będzie w stanie taką kasę wysupłać.

Dziś historia się powtarza, Amiga Inc. wysupłuje znikąd 500tys. USD aby wyrwać amigowe znaki towarowe ze szponów zachłannego Hyperionu.

[#288] Re: Amiga OS 3.1.4

@sobi1, post #286

Prawdopodobnie nie. Jeśli ROMy są jakoś znakowane to można to łatwo sprawdzić wrzucając dwa niezależnie kupione te same ROMy do programu robiącego diff.

@jubi mam wrażenie że czego Hyperion by nie zrobił to byś był na to zły i widzę że z całej sytuacji chyba czerpiesz jakąś satysfakcję. Dla mnie te wszystkie niesnaski firm są czynnikiem hamującym rozwój i powinni dać sobie z tym spokój i skupić się na robieniu rzeczy dla społeczności. Odosobniony w opinii chyba nie jestem bo ktoś ten 3.1.4 kupił. Mam nadzieję, że ta wspaniała Amiga Inc. która się do H przyczepiła zaskoczy nas w przyszłym roku, góra za dwa lata, jakimś nowym produktem dla klasycznych Amig - czy to odświeżonym OSem czy też jakimś hardware. Ale szczerze wątpię.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2018 11:20:25 przez teh_KaiN
[#289] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #288

Gdyby były, to Doobrey (od ROMSplit'a i Remusa) pewnie pierwszy by zauważył :) A diffy czasami będą, bo są dwie różne wersje ROMów 3.1.4, różniące się tylko modułem exec.library; polecam jednak używać starszego exec'a - nowszy nic nie wnosi, a bierze więcej pamięci.
[#290] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #288

Amiga Inc. nas już niczym nie zaskoczy. Nie znasz całej historii?

To jest już padlinożerca, który egzekwuje sobie opłaty za różne znaki towarowe. Nawet licencje na gry na Amigę sprzedawał dla platformy Blackberry.

Tutaj link do wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga,_Inc.
[#291] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #288

Mam nadzieję, że ta wspaniała Amiga Inc. która się do H przyczepiła zaskoczy nas w przyszłym roku, góra za dwa lata, jakimś nowym produktem dla klasycznych Amig - czy to odświeżonym OSem czy też jakimś hardware.

Ja bym nie chciał. Ten model rozwoju zamkniętego kodu przez jedną firmę trzymającą łapę na kodzie w przypadku tak hobbystycznego projektu się nie sprawdza.

Chodzą plotki, że za całą sprawą stoi jakaś majętną osoba która ma za cel odzyskać i uwolnić kod systemu i zrobić z niego open source. Trochę już co prawda na to za późno, ale byłoby to najlepsze domknięcie historii Amigi, na pewno lepsze niż takie, że Hyperion idzie na dno i zabiera ze sobą kod do grobu, co prędzej czy później i tak by nastąpiło.
[#292] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #291

Ha, no, to by było coś. Chociaż źródła OS3 są dostępne, ale ich legalizacja by się przydała. Poczekamy, zobaczymy... albo i nie zobaczymy. ;)
[#293] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga OS 3.1.4
[#294] Re: Amiga OS 3.1.4

@gripTNT, post #293

To pewnie szpony czającego się w odległej przyszłości Falcona
[#295] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jacques, post #294

[#296] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #291

Chodzą plotki, że za całą sprawą stoi jakaś majętną osoba która ma za cel odzyskać i uwolnić kod systemu i zrobić z niego open source

Myślałem że w bajki o majętnym filanrtopie, który wywala pół miliona $ i decyduje się n długą batalię sądową, tylko po to by rozdać system za darmo ludziom nie uwierzy nikt, no ale cóż w Twoim przypadku nic nie jest mnie w stanie zdziwić.

Amiga Inc. robi kropka w kropkę dokładnie to samo co podczas poprzedniego procesu. Wówczas to AmigaOS 3, nie był tak ważny, więc obiecywali inne gruszki na wierzbie:

Zgodnie z zapowiedzią, firma Amiga Inc. we współpracy z ACK Software Controls przedstawiła specyfikację nowej Amigi dla wymagających. Komputer, mający kosztować 1498 dolarów (cena za kompletny zestaw), zostanie oparty na dwurdzeniowym, 64-bitowym procesorze PWRficient PA6T-1682M firmy PA Semi, taktowanym zegarem 2,0 GHz (procesor jest kompatybilny z PowerPC).

Płyta główna wielkości standardowego ATX, zawierać ma następujące elementy:
4 sloty na pamięci DIMM DDR2,

1 slot PCI Express 16x na kartę graficzną,

1 slot PCI Express 2x dla szybkich kart I/O,

1 slot PCI Express 1x dla standardowych kart I/O,

1 zwykły slot PCI (32 bity, 33 MHz),

6 portów USB 2.0,

2 gniazda sieciowe Gigabit Ethernet,

4 porty SATA (2 układy SiI 3132),

2 porty szeregowe,

8 MB pamięci FlashROM zawierającej UBoota.

link

Bill McEwen rozesłał do dystrybutorów amigowego oprogramowania mail, potwierdzający wysoko zaawansowane przygotowania do wprowadzenia na rynek ogłoszonego kilka dni temu nowego sprzętu. Czytamy w nim między innymi, że trwają ostatnie prace związane z dopieszczaniem projektu i lada dzień ma on znaleźć się w produkcji. Na rynku ma pojawić się latem

A to tylko te oficjalne oświadczenia, bo nieoficjalne plotki jakie w tym czasie były rozsylane mówiły o systemie dla PS3 czy stanięciu na czele zespołu ponownie Carla Sassenratha.

No cóż rozpuszczanie plotek nic nie kosztuje.
Natomiast wracając do poważnej dyskusji, to pewnie znalazłoby się kilka prawdopodobnych powodów takich działań. Ja obstawiam że może chodzić o coś w rodzaju komputerka AmigaMini z kilklunastoma wbudowanymi na stałe grami. Żaden to rozwój, takie projekty mają swój krótki rynkowy byt, szybko powstają i szybko kończą. Natomiast sprzedają sie zazwyczaj w ilości od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy egzemplarzy. Ktoś pewnie przeliczył że jeśli uda mu się taki komputer wprowadzić gdzieś do amerykańskiej sieci sprzedaży zabawek, to pomimo zainwetsowania 0,5 miliona $ osiągnie dwumilionową stopę zwrotu.

Oczywiście mogą być też inne powody, np. czysto spekulacyjne, typu dalsze odsprzedanie praw komuś innemu.

Podobnie jak 10 lat temu ich główną metodą działania jest zasypywanie sąd kolejnymi pozwami i liczenie na to że Hyperion nie uciągnie obsługi prawnej finansowo. Przy zwykłym postępowaniu nie mają bowiem szans (a na pewno dużo mniejsze niż w pierwszym procesie 10 lat temu). Poprężyli więc muskuły że są mocni finansowo i pół miliona to dla nich nic. Niemniej z innych działan wieje amatorszczyzną. Zapomnieli np. odblokować Amino. Tak więc główny oskarżyciel jest od 10 lat firmą nieaktywną. Ten cały Itec, czy jak mu tam, to nigdy nie miał żadnych praw do Amigi, co też zostało potwierdzone sądowym wyrokiem w poprzednim postępowaniu.

Tak więc wszystkim, którzy prorokują że to już koniec rozwoju AmigaOS radzę czekać ze spokojem na dalszy rozwój sytuacji. 10 lat temu też miał być koniec...
[#297] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #291

Chodzą plotki, że za całą sprawą stoi jakaś majętną osoba która ma za cel odzyskać i uwolnić kod systemu i zrobić z niego open source.

Po czym powstanie 5 grup amigowców z inną wizją rozwoju systemu , co zaowocuje pięcioma wersjami AOS 68k i pięcioma nowymi działami na forum
[#298] Re: Amiga OS 3.1.4

@morph123, post #297

Po czym powstanie 5 grup amigowców z inną wizją rozwoju systemu , co zaowocuje pięcioma wersjami AOS 68k i pięcioma nowymi działami na forum

Tak tak, zapewne dokladnie tak samo jak z open-sourcowym kernelem linuksa?
[#299] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #296

Płyta główna wielkości standardowego ATX, zawierać ma następujące elementy:
4 sloty na pamięci DIMM DDR2,

1 slot PCI Express 16x na kartę graficzną,

1 slot PCI Express 2x dla szybkich kart I/O,

1 slot PCI Express 1x dla standardowych kart I/O,

1 zwykły slot PCI (32 bity, 33 MHz),

6 portów USB 2.0,

2 gniazda sieciowe Gigabit Ethernet,

4 porty SATA (2 układy SiI 3132),

2 porty szeregowe,

8 MB pamięci FlashROM zawierającej UBoota.

cos mi swita ze specyfikacje ainc+ack odpowiadaly mniej wiecej temu co sie pojawilo kilka lat pozniek jako aonex1kczy cyrrus, nie pamietam szczegolow juz niestety..
[#300] Re: Amiga OS 3.1.4

@wawrzon, post #299

Tak było, i z SAM było podobnie. Tutaj w sekcji "Przygrywka" są podlinkowane zrzuty z nieistniejącej strony Amiga Inc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem