[#331] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #326

Mnie bardziej ciekawi na czym to crackowanie miało niby polegać ;)

zdaje sie ze obrazy romu zabezpieczone sa kluczem. sam nie mam, wiec dokladnie nie wiem.
[#332] Re: Amiga OS 3.1.4

@wawrzon, post #331

Nie, nie są. Gdzie ten klucz miałbyś weryfikować?
Wątpię aby też był w nich jakiś "znak wodny" z numerem transakcji etc.

Kupowałeś paczkę zip z adfami do 3.1.4 (różnica w platformach w jednym z dysków modules specyficznym dla danej amigi) no i folderem z plikami bin do wypalenia.
[#333] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #325

Świetne :).
[#334] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #325

Lol

Zaraz pójdzie doniesienie do prokuratury o obrazę uczuć religijnych.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 06:23:11 przez mccnex
[#335] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ralpheeck, post #332

Ale kombinujecie - klucz służy tylko i wyłącznie do zarejestrowania produktu na stronie Hyperionu, dzięki czemu można pobrać jakieś dodatki (ikonki, tapeta), a w przyszłości być może poprawki błędów. Tyle.
[#336] Re: Nowe gry
Tak samo pewnie niedlugo bedzie z Amiga OS 3.1.4. "Unikat - oryginal nielegalnej wersji Amiga OS 3.1.4 za jedyne 1000 Euro/USD".

Musze przyznać że wiara ludzi w skuteczność działań firm pokroju Amino nie przestaje mnie zadziwiać.
[#337] Re: Nowe gry

@MUFA-amigaone-pl, post #336

Mylisz slaba firme ze skutecznoscia amerykanskich prawnikow. A ci sa dosc dobrzy, zeby wygrac taka sprawe. Wedlug mnie na pewno Hyperion nie ma praw do rozwoju Amiga OS 3.1 tak samo zreszta jak i Cloanto, ale to jest tylko moje zdanie i amerykanski sad moze sobie wydac wyrok jaki uzna za stosowny, nie koniecznie wcale logiczny.
[#338] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #337

Patrząc na totalny galimatias po Amigowe poletko jest totalnie zabagnione.
Tyle firm ma prawa do jakiś części Amigowej schedy, że nie wiadomo kto co może robić, aby się tam komuś nie narazić.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jak jakaś bogata firma po kolei wykupi tę drobnicę i sama zajmie się rozwojem lub udostępni prawa każdemu do wszystkiego....
Bo na razie to wygląda na pojazd który ma 5 hamulców ręcznych które zaciąga każdy kto chce i jazda staje się niemożliwa.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2018 17:03:28 przez WojtekX
[#339] Re: Nowe gry

@WojtekX, post #338

Kluczowe słowa w Twojej wypowiedzi to: "bogata firma po kolei wykupi tę drobnicę" - żadna bogata firma nie będzie się bawić w "drobnicę"... a wszyscy roszczący sobie prawa do spadku po Amidze i jej systemie będą co jakiś czas "klepali" kogoś w sądzie, kto chciałby tę Amigę reanimować... chodzi o kasę i pazerność ludzką - mentalności ludzi nie zmienimy.
[#340] Re: Nowe gry

@PWS, post #339

Problem mose miec Vampir ewentualnie wszyscy klasykowcy zostana na 3.9.
NG nie ma takiego problemu jest MOS.
[#341] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #340

Na stronie Remusa pojawia się wzmianka o drugim release romu 46.143. Wiadomo Wam coś na ten temat?
[#342] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #325

Doceniam Skid Row za działalność piracką przez tyle lat ale piraci wypowiadający się o łamaniu praw autorskich w ten sposób to jest to co chciałem dziś przeczytać aby sobie humor poprawić.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 09:01:15 przez QkiZ
[#343] Re: Nowe gry

@QkiZ, post #341

Hyperionowi odwidziała się notka o prawach autorskich w pierwszym release i po cichu wydał nowszą wersję, z jakimś skopanym exekiem, który obsługuje dłuższe łańcuchy 'copyright'.

Jeśli masz możliwość, używaj pierwszej - jest lepsza, exec zajmuje mniej miejsca w ROMie.
[#344] Re: Nowe gry

@Cedrat, post #343

A czemu jest skopana? Mówisz tak tylko dlatego że obsługuje dłuższe stringi czy coś innego?
Ja kupiłem kiedy była jeszcze cyfrowa dystrybucja, więc pewnie mam pierwszy release.
[#345] Re: Nowe gry

@QkiZ, post #344

Coś tam musieli w execu przeorganizować, przez co zajmuje wyraźnie więcej miejsca, a użytkownik absolutnie nic z tego nie ma. Z mojego punktu widzenia jest to regresja.
[#346] Re: Nowe gry

@QkiZ, post #344

W execu jest okreslona maksymalna dlugosc copyright tekstu, ktory jest wyswietlany jak Amiga nie ma sie z czego bootowac. Ten tekst mozna podmienic na tej samej dlugosci lub krotszy, ale nie na dluzszy. Z tego co kiedys sprawdzalem to podmiana na dluzszy tekst nie ma zadnego sensu, bo za duzo zmian trzeba by zrobic a i tak to nie zagwarantuje kompatybilnosci.
[#347] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #346

I wygląda na to, że dokładnie te zmiany Hyperion zrobił. Jeśli do tego wiąże się to z potencjalnym spadkiem kompatybilności, to IMHO tym bardziej należy używać pierwszej edycji.
[#348] Re: Nowe gry

@Cedrat, post #347

To na pewno, na jakims ofsecie w ROMie tuz za tym tekstem jest okreslona struktura lub kod resetu, juz nie pamietam dokladnie. Ogolnie to taka zmiana jest tzw. lamerska zmiana, chyba ze chcieli by dodac cos takiego jak np.
by Commodore Amiga 1985-1993
updated by Hyperion 2018
ale watpie, ze o to im chodzi. Zwykle to kazdy tam siebie w miejsce Commodore Amiga wstawial, co ciekawe nawet lata Commodore przejmujac, tak bylo z Amiga Inc, czy pozniej z Cloanto, ktore w ogole nie ma zadnego programisty, jesli nie liczyc Toni Wilena.
[#349] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Wczoraj szarpnąłem się na wersję dla A600.
W moim odczuciu niezłą kaszankę zrobili z 3.1, jednakże kilka plusów jest:
  • nowe intuituition.library jest szybsze przy przesuwaniu i skalowaniu okien (przetestowane sysspeedem)
  • shell obsługuje przekierowania strumieni przez "|"
  • obsługa dużych dysków i długich nazw out of the box
  • workbench ma port arexa
  • obsługa cdroma

Mankamenty:
  • wycieli mojego ulubionego memacs'a
  • wycieli chyba niektóre locale
  • w katalogu c jakby mniej komend
  • instalator mógłby być jednak lepszy a nie, że sobie ściągniesz to i owo z aminetu czy pozmieniasz z ręki s-s
  • nie sprawdzałem ale jest jakiś zonk z komendą failat
  • ponoć regresja jest też w klasie colorwhell
  • regresja w stosunku do 3.9: brak reaction, prefsy z mniejszą funkcjonalnością, brak stosu tcp/ip, brak autouzupełniania w shelu
  • w tej cenie mogliby dać jakiegoś manuala w postaci guide z opisem komend i innych funkcji
[#350] Re: Nowe gry

@Cedrat, post #345

Jeśli tylko więcej miejsca to mi to nie przeszkadza.
Ja póki co nie zauważyłem jakichś mankamentów. Wszystko mi działa jak należy. Oczywiście trzeba przeczytać FAQ w którym jest napisane jak należy modyfikować istniejącą instalacje 3.1. Mogę to podsumować klasykiem: dziwne ale u mnie działa.
[#351] Re: Nowe gry

@QkiZ, post #350

Pojawiły się nowe dokumenty w sprawie przeciwko Hyperionowi, z 27 grudnia:

https://docs.google.com/file/d/1k2hv0W6wMuZQfNopWJ86vSqWpxP98MCL/edit

Kilka faktów:
  • Amiga Inc i Cloanto wspólnie żądają zabezpieczenia ich praw poprzez wstępny zakaz sprzedaży systemu 3.1.4, jeszcze przed procesem.
  • Cloanto zanotowało konkretny spadek sprzedaży swojego Kickstartu i niektórzy dystrybutorzy w ogóle przestali go sprzedawać na rzecz tego podrabianego od Hyperionu. Są to wymierne straty finansowe.
  • Hyperion sam się podłożył, potwierdzając publicznie wersję, którą podaje Amiga Inc. i Cloanto (są cytaty).
  • Hyperion sam się podłożył w korespondencji mailowej z ludźmi, którzy kupili 3.1.4 (są cytaty).

Ciekawostka - prawnik reprezentujacy Amiga Inc i Cloanto ma 28 lat doswiadczenia w prawie wlasnosci intelektualnej. Był też wielokrotnym prawnikiem roku New England, USA:

Ranked a "Super Lawyer" New England 2012, 2013, 2014 - Intellectual Property Law

I teraz, ta cała akcja mi się finansowo nie spina. Straty Cloanto na pewno nie są na tyle duże, żeby wytaczać aż takie działa. Tym bardziej, że wyciągnięcie jakiegokolwiek odszkodowania od bliskiego bankructwa Hyperionu jest bardzo wątpliwe. Dlatego wersja, że za wszystkim stoi jakiś bogaty sponsor (fan Amigi, lub anty-fan Hyperionu, co na jedno wychodzi), który robi to dla idei i który spłacił długi Amiga Inc i sypnął kasą na dobrego prawnika, może się wydawać przynajmniej minimalnie prawdopodobna.
[#352] Re: Nowe gry

@jubi, post #351

Co to znaczy że Hyperion sam się podłożył?

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2019 17:49:51 przez QkiZ
[#353] Re: Nowe gry

@jubi, post #351

Pamiętaj że np. Prokom kupił udziały w AmigaINC. To wcale nie musi być fan amigi tylko firma, która z jakiś dziwnych powodów chce ulokować kapitał.
[#354] Re: Nowe gry

@jubi, post #351

Gdyby Colanto od 10 lat system aktualizowało a nie odcinało1 kupony nie mieli by konkurencji.
Teraz płaczą. Tym razem kibicuje Hyperionowi świetna decyzja.
[#355] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #354

Nie słyszałeś o AmigaOS 3.X od Cloanto? Ja generalnie nikomu nie kibicuje ale niestety z dokumentów wynika że Cloanto ma racje a Hyperion był świadom co robi. Mogli się przecież dogadać i wtedy sprawy by nie było.
[#356] Re: Nowe gry

@jarokuczi, post #355

Nie slyszałem aby Colanto wydało nową wersję systemu dla 68k. Mogło coś mi umknąć.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2019 19:08:32 przez Sventevith
[#357] Re: Nowe gry

@QkiZ, post #352

Co to znaczy że Hyperion sam się podłożył?

Po prostu ten prawnik jest bardzo skrupulatny i przejrzał chyba wszystkie publiczne jak i prywatne wystąpienia Hyperionu i znalazł takie, w których Hyperion sam przyznaje, że ma prawa do systemu 3.1 tylko i wyłącznie w celu rozwijania OS4, a nie jako samodzielnego produktu.

W sumie czuć, że ta sprawa jest inna niż w czasie ugody. Wtedy Amiga Inc nie miało środków finansowych na długie procesy, dlatego poszło na ugodę pod dyktando przebiegłego szefa Hyperionu, który zresztą później publicznie chwalił się, że wystrychnął ich na dudka, jest to w dokumentach tego procesu.

Teraz wydaje się, że Amiga Inc ma niewyczerpane skrzynie, wystarczy spojrzeć na to jakiego prawnika wynajęli, gość specjalizuje się typowo w procesach o ochronie trademarków i wygrywał z tuzami typu Kellogg's itp. tak że nie jest to jakiś pikuś z powiatowej rady adwokackiej. Poza tym samo zabezpieczenie przedprocesowe może wymagać potężnej kaucji ze strony wnioskodawcy idącej w dziesiątki tysięcy dolarów. Finansowo ta zabawa jest prawdopodobnie bez sensu bo bo wartość całego Hyperionu może być mniejsza niż koszty tego procesu.

W tej sprawie było już tyle działań, że można w końcu ogarnąć strategię skarżącego i pobawić się w prognozy, co będzie dalej. Widać, że akcja idzie dwutorowo:

1. Krótkoterminowy cel - nacisk na zaprzestanie sprzedaży 3.1.4
2. Długoterminowy cel - anulowanie ugody z Hyperionem i odebranie im praw do BoingBalla, OS4 itp.

Zakładam, że sytuacja rozwinie się tak - Amiga Inc będzie najpierw ostro cisnąć sprawę 3.1.4 bo ta jest najbardziej oczywista i śmierdząca. Fakty są na dłoni, jest przyznanie pozwanego, w zasadzie nie ma się tu co zastanawiać. Na miejscu sędziego wydałbym zabezpieczenie przedprocesowe bez wahania. Może z jakąś lekką kaucją, bo kwoty o których mowa nie są duże.

Co do drugiego toru, to korzystnie może być wydzielenie go do osobnej sprawy. Po prostu w wypadku gdy pierwsza sprawa zostanie wygrana, Hyperion najprawdopodobniej nie wypłaci się z odszkodowania, kosztów procesu, zwrotu dochodów z nielegalnego softu itp. zbankrutuje i przestanie istnieć. Wtedy drugi, skomplikowany i już oparty bardziej o poszlaki proces stanie się bezprzedmiotowy i prawa wrócą do Amiga Inc.

Najśmieszniejsze jest to, że to wszystko wina tylko i wyłącznie zuchwałości Hyperionu. Gdyby nie porywali się na ten nielegalny Kickstart, to mogliby sobie swój biznesik kręcić jeszcze parę lat i wciskać OS4 naiwnym. Ale nie, mało im było kasy z NG albo też strumyczek wysechł, więc rzucili się na działanie pozaprawne i liczyli, że się jakoś przesmykną. Przecież wiadomo było, że nie da się tego ukryć, bo Cloanto zaraz spadną dochody i będą szukali powodów w działaniach Hyperionu.
[#358] Re: Nowe gry

@jarokuczi, post #355

Czy masz ns myśli pakiety emulatorów Amiga Forever ?
Nie wiem czy można traktować to jako aktualizację systemu i czy w AOS coś zmieniali.
Gdyby faktycznie tak było niky nie kupował by 3.1.4.
[#359] Re: Nowe gry

@jubi, post #351

Coś może być na rzeczy, bo od ponad tygodnia nikt z Hyperionu nie odpowiada na moje zamówienie odnośnie AOS 3.1.4, a wcześniej odpowiedź była błyskawiczna.
[#360] Re: Nowe gry

@jubi, post #357

Sprawa jest prosta.
Inwestor który planuje rozwój Amigi na swoich warunkach blokuje co może.
Rynek czeka na coś nowego. A te pseudo biedne firmy handlują tylko starym towarem sprzed 25 lat...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem