[#301] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga OS 3.1.4
[#302] Re: Amiga OS 3.1.4

@mschulz, post #298

Tak tak, zapewne dokladnie tak samo jak z open-sourcowym kernelem linuksa?

Hehe i będzie dokładnie taka sama zlepka miliona różnych pomysłów i dystrubucji jak Linux. Jedne mniej inne bardziej kompatybilne. Całość kupy się nie trzyma. Fuuuuuuuuj.
[#303] Re: Amiga OS 3.1.4

@adam_mierzwa, post #300

Tutaj w sekcji "Przygrywka"

material na teorie spiskowa, no nie? moze x1k jest starsza i zaprojektowana przez kogos innego niz myslimy. i dlatego te wszystkie dziwne decyzje konstrukcyjne do ktorych dorobiono niezbyt przekonywujace wytlumaczenia typu "wy nam powiecie, do czego to ma sluzyc"
[#304] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #302

Całość kupy się nie trzyma. Fuuuuuuuuj.

tak jakby obecna sytuacja systemu czy ogolnie oprogramowania na amige byla pod jakimkolwiek aspektem lepsza, bardziej spojna albo w ogole dawala sie do czegokolwiek porownac. wystarczy wspomniec o tzw straszaku forow. na amidze (m68k- bo niektorzy spieraja sie co to jest amiga) mamy obecnie do wyboru ktory sytem jest wspolczesny i oficjanly os3.9, os3.1.4 czy kombinacja obydwu. teraz prosze dalej spokojnie psioczyc na projekty open sourcowe.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2018 21:26:07 przez wawrzon
[#305] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #296

To czy Amigaos 3.x nie jest i nie był rozwijany przez Hyperion. Hyperion jest tutaj tylko i wyłącznie wydawcą. Zastanawialem się w sumie czy upublicznienie kodu by miało jakiś sens ale chyba nie. Jest opensourcowy Aros więc sam rdzeń systemu można powiedziec istnieje w formie niezależnej. Troche inna sprawa jest ze sterownikami do kontrolerów i bridgeboardów oraz pakietami okołocommodorowskimi takimi jak Envoy + oprogramowanie do CD32/CDTV (które chyba jest na Amiga Developer CD). To akurat fajnie jakby dla klasykowców wypuścili.

Kiedyś nawet chcieliśmy robić prostą reimplementacje Envoya dla MorphOSa ale pomysł upadł. W sumie OS4 też tego nie ma.
[#306] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #305

Zaktualizowałem swojego 3.1 do 3.1.4 i Deficons z Newicona 4.6 przestał działać. System nie rozpoznaje typów plików. Czy u kogoś z Was jest ten sam problem?
Co do Open Source: wypuszczenie wszystkich kodów źródłowych do AmigaOS byłoby najlepszym wyjściem. Innym projektom OS wychodzi to na dobre, to i Amidze by wyszło.
Jeśli Hyperion przegra w sadze z trupem nazywającym się Amiga Inc. pierwszy udostępnienie swoją kopię 3.1.4 na warezach.
[#307] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #306

Jestem w fazie testów ale także zauważylem jakiś problem. Na bibliotekach ikon z 3.1 mam przy starcie systemu błędy icon.library aż do guru, a po podmianie biblioteki z 3.5 wiesza na dwukliknięciu w ikonę katalogu. Zgłaszałeś to do Hyperiona? Na OS.5 tego błędu nie ma.
Tylko jak od nich poprawkę dostać, kiedy link dawnload przestał działać?

Edit: Dodam, że newicon i glowicons używam na 3.1 i 3.5 .

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 11:04:24 przez Rafał A-3000
[#308] Re: Amiga OS 3.1.4

@Rafał A-3000, post #307

Nie używam icon.library z 3.1.4 ani innej wersji. Używam icon.lib z tego pakietu
http://aminet.net/package/util/libs/IconLib_46.4
Używałem go wcześniej na 3.1 i wszystko działało wyśmienicie z Newicona 4.6 i z Deficons z tego samego pakietu. Po zaktualizowaniu do 3.1.4 i icon.library 46.4 Deficons przestał działać. Wyświetlają się tylko ikonki standardowe z systemu, nie ma rozpoznawania typów plików.
Sam program kończy działanie bez jakiegokolwiek symptomu czy błędu. Standardowo powiernik siedzieć w pamięci, a tak wychodzi po cichu.
Po za tym system działa stabilnie, doinstalowałem pakiet BestWB. Jakby był sposób na uruchomienie Deficons to bym powiedział że ta wersja jest lepsza od 3.1.
Nie zgłaszałem tego do Hyperionu bo i tak pewnie nic z tym nie zrobią.
Zakupiony pakiet możesz ściągnąć ze strony Hyperionu, było to napisane w mejlu.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 12:13:59 przez QkiZ
[#309] Re: Amiga OS 3.1.4

@morph123, post #297

Po czym powstanie 5 grup amigowców z inną wizją rozwoju systemu , co zaowocuje pięcioma wersjami AOS 68k i pięcioma nowymi działami na forum

Nie o to chodzi, tylko o to aby wyplenić najbardziej patologiczne konsekwencje obecnego modelu. Aby skończyła się epoka wojen o naklejki, chwalenia się NDA i innymi bzdurami, wywyższania się panów betatesterów co to mają dostęp do źródła wiedzy tajemnej i innych rzeczy od których się robi autentycznie niedobrze jak się to czyta.

Jasna i prosta sytuacja - kod jest publiczny, każdy widzi co się dzieje, nie ma podziału na lepszych i gorszych, uprzywilejowanych i upośledzonych, każdy może testować, każdy może dołożyć swoją cegiełkę rozwoju. Myślę, że za Hyperionem nikt nie będzie płakał, zaserwowali nam tylko pokaz seryjnej nieudolności, do tego dołożyli próby nielegalnego zarabiania na tradycyjnej Amidze gdy źródełko NG wyschło.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 20:35:58 przez jubi
[#310] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #309

W twoim wyimaginowanym świecie źródełko NG wyschło? Gratuluje wyobraźni.
Środowisko NG ma sie dobrze, jest ciągły przyrost rejestracji MorphOSa, a i pewnie ze 100-200 osób kupiłoby nowy sprzęt czy system os4 z miejsca. To raczej nie problem źródełka a nakładów pracy. Dla 3.1.4 2 niezależnych programistów i 1 grafik odwaliło 99% prac, Hyperion sam z siebie był tylko wydawcą. Co więcej były to poprawki, z których duża część poszła wczesniej do OS4 więc tak naprawdę za dużo roboty z nimi nie mieli. Natomiast nowa wersja AmigaOS4 np. AmigaOS4.2 wymagała by ton pracy, bo przecież owce nie są aż takie głupie żeby kupić nowy lukrowany produkt bez jakichkolwiek sensownych zmian (w każdym razie nie wszystkie).
Wyheblować deskę jest prosto (3.1 -> 3.1.4) ale z wyheblowanej deski zrobić dom już znacznie trudniej. To się tyczy każdego zaawansowanego projektu więc im coś bardziej skomplikowane tym trudniej dodać nowe funkcje. Zrobienie programu graficznego, żeby mazać pixelami po oknie i potem to zapisać do iffa to 1 dzień roboty, ale zrobienie programu z warstwami i bajerami to wiele lat pracy i to własnie dotyka i MorphOSa i AmigaOsa4 i w sumie dobiło Arosa.
[#311] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #308

Wczoraj porobiłem trochę testów. Okazuje się że nowe workbench.library powoduje to że Deficons nie działa. Nie działa również Newicons. Ikonki wyświetlają się tylko bo jest nowe icon.library, ale preferencje Newicons nie działają.
[#312] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #311

Może zgłoś to do Hyperiona by poprawili...
[#313] Re: Amiga OS 3.1.4

@Rafał A-3000, post #312

Spróbuję zgłosić ale wątpię aby chcieli się dostosować do produktu sprzed kilkunastu lat (mam na myśli Newicons 4.6).
[#314] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #313

Przy okazji zgłoszenia prośby o dodanie do pakietu 3.1.4 dla Amig 3000 kickstartu z bonuskodem coś im o tym błędzie napisałem. Niestety nie wiem w czym jest dokładnie problem. Dla mnie to po prostu ,nie działa'. Może gdybyś im dokładniej o tym napisał, to by to poprawili. ok, racja
[#315] Re: Amiga OS 3.1.4

@Rafał A-3000, post #314

Napisałem im na forum o problemie z Deficons. Co do Twojego problemu to nie wiem o co kaman.
[#316] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #315

A ja mam takie pytanie. Po wsadzeniu dyskietki instalacyjnej i po załadowaniu WB od razu mam dostępne nowe opcje w menu (find, resize to fit) i poziom wolnego miejsca (ten pasek). Jest możliwe to do uzyskania na WB 3.1 poprzez podmianę jakichś plików?

EDIT: Kiedyś coś takiego chyba miałem dzięki zmodyfikowanemu KICKowi pod 3.9.

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2018 11:00:04 przez Jield
[#317] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #316

Ale kickstart dalej masz 3.1? To pewnie dlatego że na dyskietce masz nowy workbench.library. Z ta opcja Find to Hyperion dał ciała. Dali ficzer tylko zapomnieli napisać programu do tego ficzera. Dopiero BestWB łata ten problem.
[#318] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #317

No kick 3.1. Czyli wszystko to bajer z workbench.library, tak?
[#319] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #318

I tak i nie. Tak jak wczoraj testowałem w poszukiwaniu dlaczego nie działa mi Deficons sprawdzałem czy w menu Window jest Find. Dzięki temu wiedziałem czy workbench.library się załadował. Ale z tym też jest dziwna sprawa. Jak rozpakujesz Kickstart 3.1.4 w KS znajduje się tylko loader workbench.library który nazywa się tak samo. Jest on znacznie mniejszy, jakieś 200 bajtów kiedy pełny workbench.library to ponad 100kB. Gdy wstawiałem wcześniejszą wersje workbench.lib do katalogu Libs to również się pokazywała opcja Find. Więc to też może być zaszyte również w intuition.library. Ta wcześniejsza wersja WB.lib to była gdzieś z internetów, to nie z dyskietki z 3.1.
Ciekaw jestem czy możnaby wyekstrahować Deficons z 3.9 i używać pod 3.1.4...
[#320] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #319

Udało mi się uruchomić Deficons na 3.1.4. Na forum EAB Peter K. (to ten chyba od icon.library) wytłumaczył mi że 3.1.4 bliżej do 3.9 niż do 3.1 i jeśli chce Deficons to potrzebuje go wziąć z 3.9. I rzeczywiście działa. Nie działa program do preferencji Deficons ale to przez starszą wersję ClassAct na 3.1. Zastanawiam się czy można wyciągnąć również biblioteki ClassAct z 3.9.
[#321] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #320

Te Deficons też działa na 3.1.4 ok, racja
[#322] Re: Amiga OS 3.1.4

@forge, post #321

O tym nie wiedziałem. Też przetestuje.
[#323] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #320

Po kilku takich zapożyczeniach okaże sie że 3.1.4 to jest 3.9 tylko pomieszany i uwsteczniony. ..
Zobaczymy co z tych klocków się wybuduje. Już powinna być lista kroków co instalować aby się nie frustrować......
[#324] Re: Amiga OS 3.1.4

@WojtekX, post #323

Testował ktoś na innych maszynach niż te wymienione? A3000T CDTV albo A1000?
Skoro jest osobny A4000 i A4000T, to ten z A3k nie podejdzie do tower?
[#325] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ralpheeck, post #324

Czyżby Hyperion dostał pozdrowienia od Skid Row?

[#326] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #325

Mnie bardziej ciekawi na czym to crackowanie miało niby polegać ;)
[#327] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #325

W końcu ktoś napisał dokładnie to co należało Hyperionowi :)
Piękny ten Kickstart.
[#328] Re: Amiga OS 3.1.4

@michalmarek77, post #327

Oczywiście chodzi o to, że Kickstart jest autorstwa Commodore-Amiga.
[#329] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #326

Tak samo, jak crackowanie gier. Łamanie zabezpieczeń i dodawanie własnych napisów, ew. cracktro.

Hackowanie polega na tym samym, ale dotyczy sieci komputerowych.

Akurat oryginalność Kickstartu nie jest w żaden sposób zabezpieczona, więc można go kopiować.

Kiedyś takie łamanie nie było nielegalne. Sprzedaż pirackiego oprogramowania już tak.

Ciekaw jestem czy jakiemuś prawnikowi nie przyjdzie do głowy to ścigać. Byłaby farsa, zważywszy że Skid Row i inni scrackowali setki gier.

Jako nabywca tego Kickstartu, uważam że nie jest taki zły, jednak daleko mu do oryginalnego kickstartu 3.1.

Ludzie w Commodore opracowali najlepsze wersje Kickstartu.

Mimo to ja bym nie oskarżał bezpodstawnie Hyperionu, nie widząc systemu na oczy. To nota do kolegi MichałaMarka77 i Jubiego. Antypatię do Hyperionu macie we krwi?
[#330] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #329

Antypatię do Hyperionu macie we krwi?

Nie wiem jak Jubi, ale ja we krwi mam "antypatię" do partaczy. Hyperion nie zasługuje na nic innego jak na pogardę. Szczególnie amigowców.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem