[#361] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #358

Jako że cloanto zarabia głównie na amiga forever to tam jest ten 3.X dostępny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby używać go na klasyku z mojego punktu widzenia. Sam 3.X to taki 3.9 bez niektórych składników. Po prostu Cloanto tego nie reklamowało tak jak zrobił to Hyperion.

Preinstalled Workbench 3.X Files
Amiga Forever 3.X ROM Improvements
[#362] Re: Nowe gry

@jarokuczi, post #361

A niby czym Cloanto mialo sie chwalic? Ze ten "ich" kickstart 3.X zawiera czesci Amiga OS 3.5/3.9, jak chocby scsi.device? Nie sledze tych sporow, ale jezeli sie nie myle to oni nie mieli zadnych praw do OS 3.5/3.9, nie mowiac o sprzedazy fizycznej wersji kickstartu. Cloanto to jeszcze gorsza firma niz Hyperion, kompletnie nic na Amige sama nie wyprodukowala.
[#363] Re: Nowe gry

@jarokuczi, post #355

No szkoda że się nie dogadali. I teraz zamiast rozwoju Amiga OS 3 kolejna wojna:
Hyperion 3.1.4 vs Cloanto 3.x :/

Niedobrze mi się już od tych wojen robi. Jeszcze tylko brakuje żeby spadkobiercy Motoroli dobrali się do Apollo Core.
[#364] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #362

Ja ich nie bronie, generalnie to mam trochę w nosie jak sprawy się rozwiną. Osobiście używam 3.1.4 i jestem z niego zadowolony. Ot po prostu napisałem, że jednak coś tam robią/robili. Teraz jedynie bronią tego co jest ich głównym źródłem dochodu i mają bardzo dobre argumenty. Każda firma w każdej branży by tak zrobiła.
[#365] Re: Nowe gry

@jarokuczi, post #364

Ja z aspektami prawnymi nie dyskutuje. Mam uczulenie na brednie o dochodach skoro colanto też żyje z pracy innych bo bez UAE nic by nie zarobili.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2019 21:43:19 przez Sventevith
[#366] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #365

A zmieniając temat na bardziej przyziemny.
Jak w tym systemie zmienić tapetę ekranu głównego?
Być może robi się tak to we wszystkich systemach :) ale jeszcze tego nie odkryłem.
[#367] Re: Nowe gry

@mkdevil666, post #366

W WBPattern w Prefsach nie ustawisz?
[#368] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #362

a Personal Paint i Personal Fonts Maker?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 11:15:31 przez michal_zukowski
[#369] Re: Nowe gry

@jubi, post #351

A co, jeśli to Jens kupił Amiga Inc.?
[#370] Re: Nowe gry

@michal_zukowski, post #368

Rozmawiamy kontekście rozwoju AOS. Twierdzą że spadają im dochody z powodu Hyperionu a ich główne zarobki są dzięki bezinteresownej pracy twórców emulatorów.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 11:34:16 przez Sventevith
[#371] Re: Nowe gry

@michal_zukowski, post #368

Zle to ujalem, sorry. Cloanto nic na Amige nie zrobila w kwestii Amigowego ROM-u. Nawet nie wiem, czy mieli zrodla systemu, dopoki nie nastapil ich wyciek w necie.
[#372] Re: Nowe gry

@Drakon, post #367

dzięki za podpowiedź
[#373] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #371

Sytuacja ze źródłami to żenada.
Źródła MacOSa 7.x są dostępne w internecie od dłuższego czasu i Apple nikogo nie ściga. W AmigaOSie można by bylo poprawic tysiące rzeczy (np. dorobić bootowanie z CDRomów), nawet jakby wlasciciel praw trzymał nad tym pieczę i nie można by było bez jego zgody robić wlasnych relasesów to dostęp do źrodeł byłby kopalnią wiedzy. Głowne elementy systemu można w sumie zobaczyc w Arosie ale jakieś sterowniki są poza jakimkolwiek zasięgiem

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 11:57:44 przez michal_zukowski
[#374] Re: Nowe gry

@michal_zukowski, post #373

Hmmm dwie Amigi maja bootowanie cd ;)
[#375] Re: Nowe gry

@mikecios, post #374

No mają, w sumie 3 bo jeszcze A500 z A570 ale jak ci padnie Cedek z CDTV i jak masz karte z SCSI to juz z CDROMu CDTV nie wystartujesz.
Ale pomysl o możliwościach: taka A1200 z Cedekiem. Wkladasz plytką z grą na Cd32 i startujesz. Wszystko siedzi w Romie wiec nie potrzeba nawet dysku.
[#376] Re: Nowe gry

@michal_zukowski, post #373

Bootowac to można z cdrom pod SCSI?
A dorobienie tego pod IDE wymaga chyba zmian w kickstarcie a nie w AmigaOS.
[#377] Re: Nowe gry

@michal_zukowski, post #375

Wracając do tematu wątku co wprowadza 3.1.4 w stosunku do 3.5 czy 3.9 ?

Czy nie lepiek kupić 3.9 ?
[#378] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #377

Chyba przede wszystkim ma tą zaletę, że idzie zainstalować z samych dyskietek w przeciwieństwie do 3.5/3.9.

Do tego kilka usprawnień w systemie. Część idzie zrobić samemu.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 14:23:51 przez Jield
[#379] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #377

W stosunku do 3.9 masz dodatkowo diskdoctora dla FFSu (zupelnie niepotrzebny utilek) i wyciaganie okien poza ekran. Poza tym lepiej kupic 3.9 niz 3.1.4,

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 18:23:23 przez michal_zukowski
[#380] Re: Nowe gry

@Sventevith, post #377

Wg mnie lepiej mieć i 3.1.4, i 3.9 (żeby skopiować z niego elementy, których w 3.1.4 brakuje, lub są gorsze). 3.1.4 daje mnóstwo poprawek błędów i drobnych usprawnień (na Amiga.org jest cały wątek), w tym związanych z dużymi dyskami czy z dowiązaniami symbolicznymi.
[#381] Re: Nowe gry

@jubi, post #357

To tylko Twoja interpretacja jest. Przeczytalem pierwszy post ThoRa na EAB, i jest jasno napisane dlaczego ten system z Hyperionu nosi nazwe 3.1.4, wlasnie ze wzgledu na 4 na koncu. A Thor sie calkiem niezle zna na prawach. To sa kruczki i sztuczki, ale calkiem mozliwe, ze Hyperion to wygra. Wszystko zalezy jaka on mial umowe sformulowana.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 16:08:40 przez Don_Adan

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 16:09:06 przez Don_Adan
[#382] Re: Nowe gry

@jubi, post #357

Rozumiem punkt 1. Krótkoterminowy cel - nacisk na zaprzestanie sprrzedaży 3.1.4, ale skąd masz informacje o próbie odkręcenia ugody odnośnie AOS 4.x, czy to Twoja intepretacja całej sytuacji?
[#383] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Dobra wiadomość. Pomimo sądowych przepychanek, trwają prace nad darmowym patchem do 3.1.4, wstępny deadline to pierwszy kwartał 2019. Źródło.
[#384] Re: Amiga OS 3.1.4

@forge, post #383

Dobre, dobre:

I am really tired of this "Hyperion has no licence" discussion. Go into the settlement agreement, check what it says, and note that "AmigaOs 4" is defined as "The operating system developed by Hyperion, irrespectively its version number". Hence, as far as the legal issues are concerned, "Os 3.1.4" is "Amiga Os 4". That Cloanto makes a big rumble about it is quite natural - their sales are going down, and it is part of the "dirty play" that is going on in the market - actually from both sides.

Czyli copyright Hyperionu o który się ludzie czepiali jest celowy.

Wygląda na to że nie wiadomo kto wygra :) Szkoda że wstrzymali sprzedaż.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 16:50:43 przez Sventevith
[#385] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sventevith, post #384

Sprzedaż jednak trwa nadal, moje zamówienie jest właśnie w trakcie realizacji.
[#386] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sventevith, post #384

Szkoda że wstrzymali sprzedaż.

[#387] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sventevith, post #384

Hence, as far as the legal issues are concerned, "Os 3.1.4" is "Amiga Os 4".

Przyjrzyj się dokładnie ugodzie. Zawiera ona dwie definicje. Definicję Amiga OS 4 i osobną dla OS 3.1. Są to definicje ściśle rozgraniczone dlatego, że są to dwa osobne byty, co do których strony przyznają sobie zupełnie inne prawa.

Nie można rozciągać definicji OS4 na 3.1, bo w takim wypadku ta druga nie byłaby w ogóle w tym dokumencie potrzebna. To, co sugeruje ten gość, czyli że OS 3.1.4 to tak naprawdę OS4, kupy się nie trzyma. Dodanie numerka .4 nic tu nie zmienia, to co wydali, to materialnie JEST OS3.1 z poprawkami, a nie zupełnie nowy system na jego bazie, jak OS4, i na takie płytkie zagranie się żaden sąd nie nabierze. A prawnik Amiga Inc wylicza takie właśnie tanie zagrywki i punktuje je bezlitośnie w najnowszym piśmie.

Trzeba przyznać, że Hyperion mocno namotał w tej ugodzie i czasem może się wydawać, że był taki sprytny, ale czy to na pewno dobrze? Może się okazać, że nie bardzo, bo w takim wypadku cała ugoda nadaje się do unieważnienia, skoro każda ze stron miała co innego na myśli przy jej zawieraniu, a być może jedna ze stron celowo wprowadziła drugą w błąd niejasnymi sformułowaniami. Hyperion po raz kolejny sam się wkopuje przez własne zuchwalstwo.

The two definitions thus identify completely separate operating systems: (a) AmigaOS 4, the operating system developed by Hyperion, which at the time the Settlement Agreement was a PowerPC-based operating system, not one compatible for use with original Amiga hardware; and (b) AmigaOS 3.1, the operating system created by Commodore Business Machines, which runs on original Amiga hardware, and not on the PowerPC.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 18:12:27 przez jubi
[#388] Re: Nowe gry

@KM, post #382

skąd masz informacje o próbie odkręcenia ugody odnośnie AOS 4.x

To, że ugoda została wyłudzona przez Hyperion w złej wierze i jako taka może zostać unieważniona, wynika z poprzednich dokumentów złożonych w tej sprawie, np:

https://www.ppa.pl/forum/komentarze/38945/a-eon-i-hyperion-niewygodne-wycieki/5#m618813
[#389] Re: Nowe gry

@jubi, post #388

To jest ta definicja z ugody ?

The operating system developed by Hyperion, irrespectively its version number.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2019 18:42:54 przez Sventevith
[#390] Re: Amiga OS 3.1.4

@forge, post #383

Thomas Richter? Jeden z odkrywców Złotego Pociągu? pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem