[#1] Amiga OS 3.1.4
[#2] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

co ja pacze
[#3] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Tyle wersji ?
Buy now for Amiga 500/600/2000
Buy now for Amiga 1200
Buy now for Amiga 3000
Buy now for Amiga 4000
Buy now for Amiga 4000T

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 21:01:38 przez Dorian3d
[#4] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

STO-panna_lekkich_obyczajów-ZŁOTYCH za kilka bliżej nieokreślonych patchy? szeroki uśmiech szeroki uśmiech szeroki uśmiech
[#5] Re: Amiga OS 3.1.4

@okejokej, post #2

I teraz przemyślenie kupić czy nie kupić.
[#6] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #4

Jak to bliżej nieokreślonych? Podobno jest pełna obsługa dysków powyżej 4GB i symlinków w całym systemie (w tym w Workbenchu), lepsza zgodność z 060, okna wychodzące poza krawędź ekranu, poprawione szybkie layers’y, systemy plików FFS, CrossDOS i dla dysków optycznych mają być bardziej przyjazne multitaskingowi, wspierany jest UDF na dyskach optycznych, ... to tylko to, co pamiętam. Ja tam kupię ten system jak tylko wrócę do domu.
[#7] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #4

Amiga OS3.9 też jest płatny. (39 Euro)

https://www.vesalia.de/e_os39.htm

A ten Amiga OS3.1.4 zawiera - z tego co wiem - usprawnienia z OS3.9 (np. preferencje Workbench) i jeszcze więcej.

Cytat:

A modernized Workbench as powerful as the OS 3.9 version, including new or refreshed Preference editors in the legacy OS 3.1-"GadTools" style.
[#8] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #6

Czyli wszystko to, co każdy ma (spatchowane lub w postaci łatek) w systemie od wielu lat?
[#9] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #8

opis pl

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 21:29:55 przez Dorian3d
[#10] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #8

+ poprawiony/przepisany diskdoctor dla ffsa
[#11] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #7

Jak ktoś ciągnie kilka srok za ogon to nic dobrego z tego nie będzie.
[#12] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #10

Killer-feature!
[#13] Re: Amiga OS 3.1.4

@Dorian3d, post #3

No właśnie. Ma znaczenie, którą się kupi? Ta dla A1200 nie zadziała na A500 czy to tylko czary-mary licencyjne?

EDIT: a, w zestawie dostajemy również odpowiedni ROM do Amigi. Stąd ta różnica.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 21:33:14 przez _arti
[#14] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #4

Myślę, że sobie zapodam najpierw w wersji A1200, a jak będę zadowolony, to dorzucę A4000+A4000T. Dzięki niemu nie trzeba będzie np. palić specjalnego romu do nakładki 040->060. Kiedy? Jak będzie chwila, a o tę najtrudniej w tym momencie :).
[#15] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #8

Ja tam łatek na poprawną obsługę symlinków nie znam. Kiedyś dawno próbowałem ich na Amidze używać, ale szybko dałem sobie spokój.
[#16] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #13

Stawiam dychę że ten na A500 jest skompilowany pod 68000 a ten dla A1200 jest dla 020. Więc tak, będzie miało to znaczenie. Z tymi 3k/3kt/4k nie mam pojęcia czym to może się różnić.

Rozważam zakup ale chciałbym najpierw zobaczyć recenzję kogoś kto kupił z myślą o w miarę gołej A500.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 21:34:45 przez teh_KaiN
[#17] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #16

Pewnie obsługiwanymi kontrolerami IDE/SCSI...
[#18] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #8

Ja tam CrossDOSa z długimi nazwami plików nie mam. A to by było całkiem przydatne.

To jest taki OS 3.9 dla słabszych platform. Co do ceny - moim zdaniem nie jest zaporowa.
[#19] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #18

Ten produkt to taka sama okazja cenowa jak "Tales of Crappgulth".

Mowilem, ze tak bedzie - amigowe dziadostwo goni kolejne dziadostwo za 100 euro siedzi, pije i chrupki
[#20] Re: Amiga OS 3.1.4

@selur, post #19

Panie, to nie 100 erło tylko 128 zł. Trochę sporo, ale jeśli to naprawdę działa fajnie to chyba warto choćby po to by zachęcić autorów do dalszego patchowania klasyka.
[#21] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #20

To są drobne dla przeciętnego obywatela zachodu.
[#22] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #18

Bo zapewne masz CrossDOSa w wersji darmowej. CrossDOS w wersji płatnej już dawno temu obsługiwał długie nazwy i jeszcze wiele więcej.
[#23] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Z tego co widzę na twarzoksiążce to niektóry mają problem: Zakupili, dostali klucz który wg. rejestracji nie jest poprawny.
[#24] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Mam nadzieję że pojawi się na święta w klasycznym wydaniu na płycie z Boingiem i w pudełku.
Szkoda że ten produkt potwierdza kolejną wojenkę w Ami światku. OS 3.1.4 vs 3.X.
[#25] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Gdyby te wszystkie poprawki były stabilne, to nawet można by zakupić taki system.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 22:28:59 przez RomanWorkshop
[#26] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Rozważyłbym jakby to było od razu w kickstarcie. Jako łatka programowa (na dysku) nie bardzo mnie interesuje.
[#27] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #4

Kupiłem. Nie instalowałem, podmieniłem tylko Kickstart na nowy. Przesuwania okienek poza ekran nie ma (pod OS 3.9) albo nie wiem, jak to włączyć. Nie znalazłem też nowych ikonek ale pewnie gdzieś są. Z pozytywnych rzeczy - fajnie przepisali Prefsy - pod względem wizualnym coś pomiędzy 3.1 a 3.9, bardziej nowocześnie. Funkcjonalnie - chyba to samo, co w 3.9. Tak czy siak - na plus.

Jeśli mam być szczery, to jest to jakiś krok naprzód ale z drugiej strony, to nie jest nic czego byśmy wcześniej nie znali. Moja opinia jest taka - jeśli będą coś w miarę regularnie dodawać i rozwijać ten 3.1, to jestem na tak ale taki mini-update musi kosztować nie więcej jak $10.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2018 23:38:53 przez _arti
[#28] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #27

Okienka będą się przesuwaly za ekran gdy wgrasz nowe intuition. Library za pomoca loadModule
[#29] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #4

STO-panna_lekkich_obyczajów-ZŁOTYCH za kilka bliżej nieokreślonych patchy? szeroki uśmiech szeroki uśmiech szeroki uśmiech

Kupiłem.

hmmm
[#30] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mariodj, post #29

Może jak Cloanto wygra proces to ten system będzie białym krukiem i go odsprzeda z zyskiem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem