[#121] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #120

Zaraz im coś napiszę. Może sie tym zainteresują.
[#122] Re: Amiga OS 3.1.4

@Rafał A-3000, post #121

Będzie nowy ROMSplit z obsługą nowego kickstartu. Na razie wersja beta:
http://www.doobreynet.co.uk/files/remus/ROMsplit_1.23.lha
Bierzcie i pobieracie z tego wszyscy 😉
Link dostałem od samego autora.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2018 18:59:22 przez QkiZ
[#123] Re: Amiga OS 3.1.4

@Rafał A-3000, post #121

Niestety nie jest on przystosowany do używania z superkickstartem:

The SuperKickstart feature was already obsolete with the release of the final Kickstart ROM 2.04 by Commodore in 1991. Since then, all early Amiga 3000 are required to replace their physical ROMs in order to upgrade.

The Kickstart ROM for AmigaOS 3.1.4 was also not build for use as SuperKickstart, hence you are required to either first load your existing 2.0 and then soft-kick 3.1.4 or replace your physical ROMs by such with Kickstart 3.1.4.

The latter can be done by either writing new (EP)ROMs yourself or by a fellow Amigan with the required equipment or by buying a physical AmigaOS 3.1.4 package from a dealer. The availability of the physical release is scheduled for the end of this month.
[#124] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Sprzedaż AmigaOS 3.1.4 procentowo w poszczególnych krajach.
Źródło FB - Hyperion: LINK
[#125] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sir_Lucas, post #124

Szóste miejsce. No, to teraz jak widać że są statsy i można w czymś zająć pierwsze miejsce, to może sprzedaż u nas wzrośnie ;d
[#126] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #125

Ja jestem bardzo zaskoczony wysoką pozycją USA. Amiga Bill robi robotę swoimi streamami na YT i Twitchu OK Gratulacje.
[#127] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sir_Lucas, post #124

To teraz wystarczy się dowiedzieć ile osób w Polsce kupiło 3.1.4 i będziemy wiedzieć ile się mniej-więcej kopii sprzedało w całości.

Załóżmy, że póki co system ten w Polsce kupiło... ja wiem? Trzydziestu chłopa. To by znaczyło, że wszystkich sprzedanych egzemplarzy jest około 750. Wynik świetny, jeśli porównamy jakim nakładem sił i środków powstał 3.1.4 a ile trzeba się napocić żeby robić OS4. A myślę sobie, że te 30 kopii w PL to szacunek zaniżony.
[#128] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #127

Niech to będzie tysiak ludzi. 100zł za sztukę. 100k złotych poszło do Hyperionu, co w zgrubnym przeliczeniu daje 25k USD. Koszty tu i tam dają z tego... 20k? A to jeszcze nie koniec zysków, bo wyszło to niedawno. Jak widać się opłaca i być może za jakiś czas pojawi się 3.1.5 z jakąś zupełnie nową funkcjonalnością, a nie znaną z wcześniej dostępnych łatek.

Co nie zmienia faktu że nic nie mam do tej wersji, wręcz mnie ona bardzo cieszy. Bo fixy z jednego źródła oznaczają że nie ma szans by się one nawzajem ze sobą gryzly.
[#129] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #128

Tylko wicie-rozumicie... ja np. kupiłem już dwie wersje (A500 i A1200), a prawdopodobnie kupię jeszcze jedną :) Więc Wasze szacunki są pewnie trochę zaniżone.
[#130] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #129

cytując post 127:

myślę sobie, że te 30 kopii w PL to szacunek zaniżony

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2018 11:29:04 przez recedent
[#131] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #128

Ale skoro już wszystko zostało poprawione to nowe wersje musiałyby przynosić jakieś poprawki. Bo owce 3 razy nie lubią być strzyżone poprawkami.
[#132] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #128

25k USD.... jeszcze do tego minus VAT i podatek dochodowy.... super biznes, nie ma co, jak na kilkuosobową firmę.
Gdy pracowałem jako post-doc w USA osiem lat temu, to miałem w kontrakcie 35k USD rocznie. Jest to circa about średnia amerykańska.... dla jednej osoby. Zresztą po wydaniu na przeciętne życie, stosunkowo niewiele zostaje.
Oczywiście fajnie, ze panowie to zrobili (sam kupiłem jedną licencję dla A500), ale widać jak mizerny to rynek i zarobek.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2018 11:42:40 przez wali7
[#133] Re: Amiga OS 3.1.4

@wali7, post #132

Myślę, że:

a.) szacunki dotyczące sprzedanych egzemplarzy są zaniżone (być może kilkukrotnie)
b.) zysk ze sprzedaży OS4 jest mniejszy (być może kilkukrotnie) i kto wie czy w ogóle uzasadnia dalszy rozwój systemu. Sytuację ratuje częściowo opłata za obsługę nowego sprzętu przez system, którą wnosi jego producent. Ale czy wystarczy?
[#134] Re: Amiga OS 3.1.4

@wali7, post #132

25k USD.... jeszcze do tego minus VAT i podatek dochodowy.... super biznes, nie ma co, jak na kilkuosobową firmę.
Gdy pracowałem jako post-doc w USA osiem lat temu, to miałem w kontrakcie 35k USD rocznie. Jest to circa about średnia amerykańska.... dla jednej osoby. Zresztą po wydaniu na przeciętne życie, stosunkowo niewiele zostaje.

Do VAT i podatku dolicz jeszcze wszystkie inne "drobne" wydatki ktore sa nalozone na kazda firme. Jeszcze mniej zostanie.

Wiekszosc amigowych rekinow biznesu zaklada chyba, ze Hyperion czy tez Cloanto to jednoosobowe firmy w ktorych pracuje jeden marketingowiec/programista/grafik/muzyk dorabiajacy sobie po godzinach i przeznaczajacy caly zysk na dowolne zachcianki. Niestety tak to nie dziala.

Ludzie robiacy cokolwiek dla OS4/MOS-a czy tez amigowego hardware musza miec glowne zrodlo utrzymania poza ami-biznesem bo z tego po prostu zyc sie nie da. I niezaleznie od tego czy ktos lubi hyperion czy nie - takie cos jak OS 3.1.4 nie jest wydawane po to zeby sie ogolic owce z kasy znowu. Obawiam sie ze to proba skumulowania jakiegokolwiek kapitalu zeby firmie znowu nie grozila (formalna) upadlosc. Smutne to troche.
[#135] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #125

Szóste miejsce.

To by się mnie więcej zgadzało bo kiedyś słyszałem że w przypadku AmigaOS 4 też jesteśmy na szóstym.
[#136] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sir_Lucas, post #124

A wy tak na serio ??
[#137] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga OS 3.1.4
[#138] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #128

Ja kupiłem właśnie głównie z nadzieją, że coś się ruszy w kwestii rozwoju klasycznej Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2018 14:32:28 przez _arti
[#139] Re: Amiga OS 3.1.4

@mschulz, post #134

Obawiam sie ze to proba skumulowania jakiegokolwiek kapitalu zeby firmie znowu nie grozila (formalna) upadlosc. Smutne to troche.

autorzy tej aktualizacji wyraznie powiedzieli ze nie otrzymuja za to zadnego wynagrodzenia. jest wiec jasne ze fundusze nie sa reinwestowane w produkt i nie ida tutaj na jego rozwoj. ludzie ktorzy kupuja ten produkt, moga sobie najwyzej jak zwykle wytlumaczyc ze motywuja tym wydawce, by udzielil pozwolenia nan nastepne edycje, i pewnie tez tak jest.
[#140] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #135

To by się mnie więcej zgadzało bo kiedyś słyszałem że w przypadku AmigaOS 4 też jesteśmy na szóstym.

jezeli tak, to sadzac po frekwencji uzytkownikow os4 w polsce ich swiatowa baza jest naprawde mocno ograniczona.
[#141] Re: Amiga OS 3.1.4

@mschulz, post #134

Najprostszy sposób(a zarazem najtrudniejszy) do zarobienia na Amidze to obecnie chyba głównie wypuszczenie "Amiga mini", w stylu konsolek Nesa, Sony, Neogeo etc. Gdyby tak jak tu proponowaliście marką Amiga zarządzała choćby fundacja to mogłaby zyski z takiej konsoli przeznaczyć na rozwój systemu czy akcesoriów/komputerów.

Problem jest tylko taki, że chyba nikt nie ma obecnie praw do użycia słowa Amiga i jednocześnie romów w takim komputerze, nawet z wbudowanym emulatorem. Bez użycia nazwy Amiga to taki projekt nie wyląduje na czołówkach w serwisach traktujących o grach i nie tylko. Przeciętny gracz który obecnie gra na swoim smartfonie z Linuxem Androidem, albo nawet taki który wydaje więcej bo ma choćby nową konsolę od Sony, czy Nintendo raczej nie wyda pieniędzy na komputer, który ma tylko nazwę odrobinę związaną z Amigą, używa systemu gdzie stare gry uruchamiają się głównie pod emulatorem, a kosztuje krocie. Raczej nawet nie spróbuje instalacji systemu na starym Macu, bo większość ludzi zazwyczaj raczej używa systemu dostarczonego z komputerem.

Gdyby rzeczywiście udało się uzyskać pieniądze ze sprzedaży takiej mini konsoli do gier z napisem Amiga to można byłoby zainwestować je choćby w programistów, którzy dodaliby możliwość generowania gier na Amigę, do popularnych jak Unity. Jeśliby dostępne oprogramowanie by się zwiększyło, to raczej zwiększyłaby się liczba użytkowników.
[#142] Re: Amiga OS 3.1.4

@Sir_Lucas, post #124

Polakom zdarza się mieszkać za granicą, więc pewnie część zagraniczniaków to też nasi.
[#143] Re: Amiga OS 3.1.4

@pgru2, post #141

O nie, tylko nie 'Amiga mini". To nie są żadne minikonsole, to po prostu emulatory konsol odpalane na ładnie zapakowanych płytkach z ARMem - tyle. Do takiego 'C64 mini' nie można podłączyć magnetofonu, stacji dyskietek, cartridge'a, oryginalnych joysticków, nie można pisać na jego klawiaturze, słowem: szajs, w życiu czegoś takiego nie kupię. Co by do mnie przemawiało - w świecie 8-bitowych Commodore to Ultimate 64 (czyli C64 w FPGA z rozszerzeniem pamięci, emulatorem stacji dyskietek, wirtualnymi cartridge'ami, i prawie wszystkimi gniazdami, które miał oryginał) sprzedawany od razu w obudowie, z klawiaturą, joystickami i myszką, żeby nie trzeba było już nic kombinować. W świecie Amigi nawet nie ma obecnie projektu płyty FPGA, którą dałoby się bez problemów (typu: nie ma ważnych portów, które oryginalnie były) zamknąć w amigowej obudowie.

------

Ale dobrze, że w końcu ktoś rozwija system dla m68k. Chociaż tyle...
[#144] Re: Amiga OS 3.1.4

@wawrzon, post #140

jezeli tak, to sadzac po frekwencji uzytkownikow os4 w polsce ich swiatowa baza jest naprawde mocno ograniczona.

O ile pamiętam to AmigaOS 4.1FE sprzedał się w wyniku zbiorowego zamówienia organizowanego przez RetroAmi, coś w okolicach 100 sztuk link. Oczywiście nie wiem ilu dokupiło w późniejszym czasie już pojedyńcze licencje bez specjalnych zbiórek. Idąc tropem jakim podąża np. Radzik, czyli "Rynek klasyka jest 10 razy większy" można by dojść na skróty do wniosku że w Polsce sprzedało się 1000 sztuk AmigaOS 3.1.4. Natomaist patrząc na sprawę bardziej racjonalnie, myślę że mogło się tego sprzedać między 200 a 300 sztuk.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2018 21:26:16 przez MUFA-amigaone-pl

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2018 21:26:39 przez MUFA-amigaone-pl
[#145] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #143

Otóż to kolego. Obecnie jest moda na te wszystkie konsole mini,ale widać jak szał na Nintendo NES i SNES mini szybko przeszedł,że ludzie sprzedają swoje egzemplarze za pół ceny albo nawet 1/3 ceny premierowej.
Tak samo będzie z PSX mini i każdą inna zabaweczką,która ma wydusić kasę od klienta.
To samo a nawet lepiej można mieć robiąc sobie samemu konsolke na RPi i mamy nie tylko 1 platformę ale kilkanaście.

Wracajac jednak do poprawek Amiga OS3.1.4 myślę sobie czy będzie twórców stać by upgrade'ować system tak by wyglądał nowocześnie i sprawiał frajdę z użytkowania na klasycznych Amigach,jak niektóre modyfikacje typu AmigaSYS czy AMIKit i kilka innych kompilacji. Powstaje coraz więcej akceleratorów i dzięki dodatkowej mocy można śmiało iść w rozbudowę systemu i lekkiego unowocześnienia designu oraz komfortu z użytkowania.
Wiadomo Amiga OS 3.1 ma już ok 25 lat tak jak i same Amigi więc nie ma się co spodziewać cudów w stylu odpalnia YT czy filmów x264,ale fajnie by było jakby poprawki nie zakończyły się na 2-3 patchach ale żeby system rozwijał się dalej...Pytanie tylko czy będzie im się chciało?
[#146] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Dzień dobry,
Panowie, czy ktoś ma jakiekolwiek problemy z kickiem 3.1.4? Posiadam kartę ACA i mapuję sobie rom. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. System startuje, jest wszystko ok.
Problem mam taki, że gry w które grałem na kicku 3.1 od Cloanto działały bez problemu, a wczoraj próbowałem odpalić MM3 i Ambermoona.
Ambermoon wywala jakiś błąd podczas wczytania save. Myślałem, że coś źle zgrałem, bo przed instalacją 3.1.4 robiłem backup wszystkiego na kartę CF podłączoną przez PCIMCIA. Zainstalowałem od zera i przy rozpoczęciu gry taki sam błąd. MM3 natomiast się wieszał na ekranie tytułowym.
Jak wczytuję Workbencha 3.1 z dyskietki i nie mapuję Kicka na 3.1.4 to wszystko jest ok.
Do 3.1.4 dograłem tylko liby do ACA i od MMULib 030 i do MMU.
Czy to mogą być problemy przez mapowany kick a nie fizyczny?

PS. Instalowałem system już z mapowanym kickiem 3.1.4, także podczas instalacji nie prosił mnie o dodatkowy dysk z modułami do 1200.

PS2: Nie są to wersje WHDLoad.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 05:57:49 przez Jield
[#147] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #146

Są już zgłoszone problemy z kompatybilnością z grami na tym ROM-ie, także to "normalne". Nic mi nie wiadomo, czy będzie na to jakaś poprawka. Na razie jest jak jest i ludzie komentują na zagranicznych forach, że do gier ten system za bardzo się nie nadaje z tego właśnie względu.
[#148] Re: Amiga OS 3.1.4

@FeRu, post #145

Ale one nie są przeznaczone dla większości nas, zwłaszcza pasjonatów próbujących zaktualizować swoje Amigi do wymagań z XXI wieku.

To jest sprzęt pokroju zapoczątkowanego przez "Atari gry w joysticku" urządzeń, które mają uruchomić trochę tytułów z przed lat, ludziom którzy nie chcą sobie nawet emulatora pobrać. Jak widać jest na to spory rynek, być może znacznie większy niż nawet na akceleratory PPC do A2000 etc.

Gdyby pieniądze z tego, zainwestować w rozwój rozszerzeń i oprogramowania do Amigi, to fani by wreszcie dostali być może porządne, dopracowane produkty - a nie tak jak w tym przypadku płacą za coś co ma olbrzymie problamy w kompabitylności z grami.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 19:25:13 przez pgru2
[#149] Re: Amiga OS 3.1.4

@Umpal, post #147

Nieźle, ciekawe co oprócz gier się wywala. Hajp Perion znowu pokazał klasę. Ja tego nie kupię.
[#150] Re: Amiga OS 3.1.4

@pgru2, post #148

Dobra.. a wiadomo które gry się wysypują?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem