[#451] Re: Amiga OS 3.1.4

@radekcz, post #450

Widzę właśnie, że w programach jest ok. System tylko nie ma znaków z ogonkami.
[#452] Re: Amiga OS 3.1.4

@radekcz, post #450

Jeśli chodzi o konwertowanie plików catalog z AmigaPL na ISO to jest programik, który to ogarnia. Nazywa się CatConv autorstwa Kaczusia i konwertuje ogonki między standardami. Ja zrobiłem sobie dodatkowy przycisk w DOpus4 który konwertuje mi zaznaczone pliki.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2020 21:35:26 przez QkiZ
[#453] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #451

Czcionki z serii Xxxx są na Aminecie w wersji ISO:

tutaj
[#454] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mandi, post #453

Bardzo dziękuję, wszystko działa fajnie, ale znowu rozbijam się o temat taki, że systemowe rzeczy mają ogonki, ale już w programach nie. Nie da się tego chyba pogodzić. Jedynie jak w programie da się ustawić swoją czcionkę. Na razie zdecydowałem, że system mam bez ogonków, a w programach tak.
[#455] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #454

Podaj jakieś przykłady programów gdzie nie masz ogonków, gdy w systemie masz ogonki.
[#456] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #455

Każdy do którego wgrywałem locale PL. SnoopDOS, VisualPrefs, MUI, GoADF, MagicMenu, ToolDaemon.
[#457] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #456

Próbowałem 'zrekonstuować' Twój problem i ustawiłem na wszystko czcionkę XenPL i wszędzie są ogonki. Być może coś źle ustawiłeś?
Screen: link
[#458] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #457

Cały czas mówimy o wersji 3.1.4.x? Jak ustawię XenPL to w programach mam ok, ale system jest bez ogonków.

PS. u mnie jest "Wyjmij na blat", także sądzę, że mamy różne tłumaczenia.

Najlepiej napisz mi ja spolszczyć 3.1.4, bo może coś źle robię.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2020 20:18:59 przez Jield
[#459] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #456

Każdy do którego wgrywałem locale PL. SnoopDOS, VisualPrefs, MUI, GoADF, MagicMenu, ToolDaemon

Po prostu skonwertuj lokale tych aplikacji.
Nie rozumiem tego że działa Ci w systemie a w programach już nie. To powinno albo działać albo nie działać. Na pewno masz wszystkie lokale we właściwych miejscach?
[#460] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #458

Tak mówimy o 3.1.4
Ja wgrałem tłumaczenie systemu z 3.1, ale tylko aby zobrazować, że działa.

Zrobiłem to tak:
- skopiowałem polskie tłumaczenia do LOCALE
- w prefsach Locale ustawiłem POLSKI
- skopiowałem font XenPL do FONTS (zrobiony FixFonts)
- zainstalowałem TopazPatch i w jego prefsach ustawiłem XenPL
- w prefsach Font ustawiłem wszystko na XenPL
[#461] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #460

Ten XenPL to czcionki w standardzie AmigaPL?
[#462] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #461

Tak (z pakietu WFMH).
[#463] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #456

Każdy do którego wgrywałem locale PL. SnoopDOS, VisualPrefs, MUI, GoADF, MagicMenu, ToolDaemon.

GoADF ma locale przygotowane i załączone w archiwum zarówno w AmigaPL (domyślnie) jak i w ISO-8859-2.
Podmień plik Locale/polski/goadf.catalog na wersję ISO (jest w tym samym katalogu, trzeba zmienić nazwę na goadf.catalog), i zobacz czy masz ogonki. Po zmianie nazwy profilaktyczny restart Amigi.
Od następnej wersji GoADF katalog w ISO będzie domyślny z uwagi na OS 3.1.4 i 3.2 (w którym GoADF właśnie przeszedł pozytywnie testy).
[#464] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #461

A jak skonwertować te locale? W Skrócie to jest tak. Jak w fontsach ustawie fonty iso2 to mam ogonki w systemie, a w programach nie. A jak ustawię na XenPL w formacie AmigaPL to jest odwrotnie.
[#465] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #464

uzyc konwertera Kaczusa
[#466] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #464

Rozumiem, że problem nadal występuje.
Przygotowałem font XenPL, że tak powiem 'dual' czyli APL i ISO w jednym, sprawdź: link

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 10:32:10 przez AmiClassic
[#467] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #466

Wygląda, że działa, ale przy systemowych rzeczach mam ć zamiast ę.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 10:54:49 przez Jield
[#468] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #467

Sprawdzę to za chwilę, może gdzieś się pomyliłem.
[#469] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #467

Tym się właśnie różnią fonty AmigaPL od fontów iso - kolizja w kodowaniu 'ć' i 'ę'.
[#470] Re: Amiga OS 3.1.4

@BigBang, post #469

Dokładnie. Sprawdziłem w tabeli kodów i te dwie litery się pokrywają, czyli nie da się tego przeskoczyć.
Zostaje konwertować wszystkie lokale w AmigaPL do ISO.

Swoją drogą chyba mniej roboty byłoby gdyby przygotowano Locale do 3.1.4 w dwu wersjach (do wyboru, co komu potrzebne). Do zabawę w retro nie wszyscy potrzebują ISO.
[#471] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #470

A czym to mogę sobie łatwo i fajnie przekonwertować?
[#472] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #471

QkiZ podał Ci link w poście 452.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 12:33:12 przez AmiClassic
[#473] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #472

Działa Panowie. Dziękuję bardzo!
[#474] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #470

Swoją drogą chyba nie wiesz co piszesz, szczególnie, że od jakichś 15 lat locale pl do wszystkiego są przygotowywane w ISO i w AmigaPL, bo:
a. AmigaOS 4.0, 4.1 i 4.2 korzystają z ISO
b. MorphOS korzysta z ISO
c. AmigaOS 3.1.4+ i 3.2 korzysta z ISO

Szybciej sobie przekonwertować pliki od tych 2-3 programów na ISO niż przygotowywać wszystko zgodnie z AmigaPL (również czcionki i inne rzeczy). System to nie jest 1 plik, tylko tych plików znacznie więcej. A jeśliś taki chętny do przygotowywania systemu w AmigaPL to czemu się nie zgłosiłeś do tego zadania tylko innym robotę wymyślasz?
[#475] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mandi, post #474

Swoją drogą chyba nie wiesz co piszesz...
Nie twierdzę, że wiem o czym piszę, to takie moje luźne przemyślenia. Osobiście nie korzystam z Locale, więc nie spędza mi to snu z powiek, a 'zainteresowałem' się nimi z powodu problemów Jielda

Szybciej sobie przekonwertować pliki od tych 2-3 programów na ISO niż przygotowywać wszystko zgodnie z AmigaPL (również czcionki i inne rzeczy).
Może i masz rację. Z drugiej strony tłumaczeń programów w standardzie APL chyba jest więcej niż plików systemowych w katalogu SYS tłumaczeń i zapewne niektórzy używają ich więcej niż dwa czy trzy tu wymienione. Czcionki w APL są od dawien dawna i nie jest ich chyba tak mało.

A jeśliś taki chętny do przygotowywania systemu w AmigaPL to czemu się nie zgłosiłeś do tego zadania tylko innym robotę wymyślasz?
Nikomu nic nie każę robić jeśli nie chce, tylko tak sobie deliberuje. Nie czuję się kompetentny do tego zadania, a nawet gdybym się takim poczuł, byłbym w ciągłej rozterce czy Poniechaj, czy Anuluj, czy Katalog, Folder czy Szuflada itp.

Ale i tak nie oparłem się w tej dzisiejszej zabawie Localami przed próbą zmian

Otwieram zakładkę OKNO i wiem, że wszystkie opcje dotyczą OKNA - tu raczej powinno być samo ZAMKNIJ i DOPASUJ ROZMIAR DO (UKŁADU?, POŁOŻENIA?) IKON bez powtarzania, że chodzi o OKNO

W zakładce IKONKI zmieniłbym WYJMIJ NA BLAT na UTWÓRZ SKRÓT NA PULPICIE , to WYJMIJ brzmi jakoś trochę 'dziwnie' jak dla mnie.

Locale i XenPL (APL):

Jield rozwiązał ostatecznie problem, więc sprawa jest zamknięta

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 17:30:00 przez AmiClassic
[#476] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #475

W zakładce IKONKI zmieniłbym WYJMIJ NA BLAT na UTWÓRZ SKRÓT NA PULPICIE , to WYJMIJ brzmi jakoś trochę 'dziwnie' jak dla mnie.

Workbench (czyli - ogólnie rzecz biorąc - biurko) nie ma "pulpitu". Pulpit ma przed sobą muzyk, albo prelegent. A biurko ma zwyczajny blat. Dlatego też w Workbenchu masz "szuflady" (drawers), a nie "foldery".

Mogę Cię zapewnić, że wielu ludzi długo dyskutowało nad tym w jaki sposób najlepiej przetłumaczyć te zwroty na język polski. Mam nadzieję, że nie zamierzasz do tej dyskusji powracać?
[#477] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #476

Workbench (czyli - ogólnie rzecz biorąc - biurko) nie ma "pulpitu". Pulpit ma przed sobą muzyk, albo prelegent. A biurko ma zwyczajny blat...
Ty tak na poważnie?
Może masz wyłączone wyświetlanie emotików? Rzuciłeś chociaż okiem na screenshot'a żeby zobaczyć jak ja bym sobie zamienił WYJMIJ gdybym używał LocalePL?

Dlatego też w Workbenchu masz "szuflady" (drawers), a nie "foldery".
Ja tam w LocalePL nie widzę SZUFLAD
[#478] Re: Amiga OS 3.1.4

@AmiClassic, post #475

To skoro to takie luźne przemyślenia to kończę temat, bo to ja poświęciłem bite dupogodziny na przygotowanie polskiej wersji systemu wraz z otaczającymi ją plikami, skoro nie używasz to tym bardziej nie rozumiem narzekań. EOT i miłego dalszego narzekania dla zasady.
[#479] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mandi, post #478

Nie wiem dlaczego odebrałeś to jako narzekanie, ale zgadzam się z Tobą w kwesti EOT.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem