[#421] Re: Amiga OS 3.1.4

@gerul, post #420

Ja na A3000 i doczytywanym najnowszym kickstarcie też miałem problem z newicons. Dotąd nie miałem jednak czasu tego analizować. Wróciłem do poprzedniej wersji kickstartu.
[#422] Re: Amiga OS 3.1.4

@gerul, post #420

icons.library najlepsze jest od PeterK. Możesz odrazu podmienić,

http://eab.abime.net/showthread.php?t=64079

Pozostałych problemów nie znam, ale też w zasadzie 3.1.4 prawie się nie bawiłem.
Możesz napisać o problemie na amiga.org lub EAB. Thomas Richter dosyć szybko odpowiada.
[#423] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #422

Kto ma ten sam problem aby sformatować kilkunasto gigową partycję? Mi wywala za mało pamięci. Partycja o wielkości kilku giga normalnie się formatuje.
[#424] Re: Amiga OS 3.1.4

@yashin, post #423

Musisz ustawić większy "Block Size". Też tak miałem przy 512.
[#425] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #308

mam Kickstart 3.1.4 i kartę CF z zainstalowanym pod WinUAE WB 3.1. Pod WinUAE wszystko działa ok, ale jak wkładam kartę do A600, to mi wyskakuje ze nie mam pliku LIBS/icon.library ...

macie może zgodną bibliote icon.library z tym Kickstartem ?
może spróbować tego ? http://aminet.net/package/util/libs/IconLib_46.4

Pozdrawiam
Paweł
[#426] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #425

też tak mam i to nawet pod winuae,

wgrywanie bibliotek nic nie daje.
[#427] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cezarykl, post #426

nawet tej najnowszej, co powinna być zgodna z 3.1.4 i jest tez wspomniana w komentarzu
#422 ?
[#428] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #427

Nie wiem co Wy robiliście ze swoimi systemami, ale mi newicons działają, whdload działa, ikony są. 3.1.4 to mój podstawowy system amigowy.
[#429] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #428

podmieniłem icon.library z IconLib_46.4, błędu już nie mam, ale WB startuje tylko z paskiem informacyjnym ...
[#430] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #429

Setpatch i workbench.library z 3.1.4 masz skopiowane w odpowiednie miejsca do swojego WB 3.1?
[#431] Re: Amiga OS 3.1.4

@RokiS, post #430

nie mam, nie mam tych plików niestety ...
Instaluje BestWB - zobacze, czy pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2020 21:16:16 przez ch0mik
[#432] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #431

WAT? Nie masz podstawowych plików? Skąd masz system? Z warezów?
[#433] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #425

Do Kickstartu 3.1.4 najlepiej używać dostarczonych plików systemowych (obrazy dyskietek). W Kicku 3.1.4 nie ma icon.library i workbench.library, muszą one znaleźć się w libs:. Nie wiem na ile OS3.1.4 współpracuje z zamiennikami wymienionych bibliotek. Ja używam tych z WB3.1.4 i u mnie wszystko działa jak trzeba.
[#434] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #425

Ch0mik Ja miałem dokładnie to samo co Ty.
Skopiuj z dyskietki WB 3.1.4 installl bibliotekę icon.library i workbench.library do katalogu LIBS na karcie CF
To pomoże...Mi pomogło i wszystko działa jak trzeba.
[#435] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #432

System mam 3.1.
Icon.library - pisałem, że z odpowiednika.

P.
[#436] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #435

Trochę to dziwne że kick3.1.4 na Winuae nie wymaga wspomnianej wyżej biblioteki, a A600 już tak.
Czy na pewno masz kick3.1.4 na Winuae i Amidze?
Czy na pewno masz poprawnie ustawioną emulacje A600 w emulatorze? Emulacje kontrolera IDE masz jaką?

Obie biblioteki dołączane do zestawu z kick3.1.4 są wymagane na dysku.
Masz je?
[#437] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #436

Ja doszełdłem do wniosku (być może błędnego), że chomik na UAE ma kicka3.1 i takiż system na HDD. Po prostu przeniósł dysk z systemem 3.1 na Amigę z kickiem 3.1.4, a tu zonk. To tłumaczy wszystko.
[#438] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #436

Może w rzeczywistości ma różne kickstarty ustawione.
[#439] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #428

Działa Ci kółko w myszce? Mi FreeWheel przestał działać po wgraniu 3.1.4
[#440] Re: Amiga OS 3.1.4

@wali7, post #437

dokładnie tj piszesz, jak uruchomię WB, to zgram Kick i dorzucę go do WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2020 12:52:37 przez ch0mik
[#441] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #440

To dlaczego tego napisałeś jakiego kick używasz na obu "sprzętach"?
Nie zapewniles wymaganych plikow jakie są potrzebne przy 3.1.4.
[#442] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #441

dziś pokombinuje jeszcze z tym Kick 3.1.4 i WB.
[#443] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #442

Nie musisz mieć kicka3.1.4 na UAE aby przygotować goły system 3.1.4 na HDD. W tym momencie, gdy ustawisz kicka3.1.4 na UAE, to będziesz miał taki sam objaw jak na Ami. Potrzebujesz mieć dyskietki systemowe (lub ich obrazy) AmigaOS3.1.4, tam jest wszystko, czego brakuje twojemu systemowi.
Musisz przegrać zawartość dyskietek systemowych (może być pod UAE z kickiem 3.1, to nie ma znaczenia) AmigaOS3.1.4 (powinieneś dostać je w pakiecie od Hyperionu) na HDD: większość dyskietek przegrywasz jak leci do katalogu głównego DH0:, za wyjątkiem Fonts, gdzie idzie do katalogu fonts (który musisz założyć), oraz locale (tak samo jak fonts) i Storage (tak samo). Biblioteki workbench.library i icon.library są na dyskietce Modules, one też do libs. Być może jest tam jakiś installer, nigdy jednak nie instalowałem AmigaOS instalerem, bo to proste, a wiem co robię.
[#444] Re: Amiga OS 3.1.4

@gerul, post #439

Kółka bedą działały po 3.2 natywnie.
[#445] Re: Amiga OS 3.1.4

@gerul, post #439

Działa Ci kółko w myszce? Mi FreeWheel przestał działać po wgraniu 3.1.4

Działa. Przynajmniej w Workbenchu.
[#446] Re: Amiga OS 3.1.4

@ch0mik, post #442

na kick 3.1.4 i WB 3.1.4 wszystko działa ok, miałem problem z FFS, ale jak sie okazało karta CF tutaj była problemem.
[#447] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Dzień dobry,
a ja mam zupełnie inne pytanie. Czemu przy spolszczaniu systemu 3.1.4.1 trzeba korzystać z replacetopaz? Chodzi mi o tą dodatkową dyskietkę z localami co jest wersja Polska, Rosyjska i Grecka. Wersje niemiecki albo francuskie też coś takiego mają?
Da się to jakoś inaczej zrobić jak np przy systemie 3.1? Z tego co pamiętam tam był jakiś fontPLfix w WBStartup. Chodzi mi to, że nie mogę korzystać np z fonta xen z polskimi ogonkami. Zmieniam z prefsach w fontach i kiszka. Dopiero muszę użyć replacetopaz na xenPL, ale to jest dość słabe rozwiązanie.
Da się to jakoś po Bożemu ustawić?
Pozdrawiam
[#448] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #447

Problemem się okazało co innego, niż przypuszczasz, mianowicie jak jakikolwiek ciąg w pliku .catalog jest za długi - następuje fallback do topazu w ROM, a tak się składa, że zanim namierzyłem wszystkie potencjalne źródła takich problemów i fallbackowania na ekranie 640x256 nieco Wisły przepłynęło. Obecna wersja tłumaczenia AmigaOS3.2 już nie wymaga ReplaceTopaz. Język niemiecki nie wymaga tego, gdyż jest zgodny z iso-8859-1 zawartym w ROM, tylko inne charsety tymczasowo wymagały takiego obejścia (między innymi właśnie grecki, polski i rosyjski).

PS: I uprzedzając pytania. Nie nie chodzi o wyświetlane ciągi, tylko o wszystkie w całym pliku .catalog. Więc czasami to wróżenie z fusów, czasami było ładnie opisane, że ciąg nie może mieć więcej niż x znaków, a czasami pomimo, że był w limitach rozwalał całe GUI. A czasami zbyt długi ciąg był w normalnych warunkach niemożliwy do wyświetlenia by zobaczyć jak wygląda.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2020 18:01:40 przez Mandi
[#449] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mandi, post #448

Dzień dobry,
dziś znowu podszedłem do tematu spolszczenia. ReplaceTopaz działa dobrze i mam wszystko PL, ale jak zmusić system do polskich znaczków w fontach typu xen? Rozpakowałem sobie wszystko z pakietu WFMH_LocalePL, wrzuciłem fixfonta do WBStartup, zmieniłem w Fontsach XEN na XENPL, ale dalej mam krzaczki. Jest to temat nie do przeskoczenia?
[#450] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #449

To się chyba nie uda bez przeróbki lokali - WFMH_LoacalePL są kodowane w standardzie AmigaPL a w 3.1.4 to jest ISO.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem