[#181] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #180

Chyba nie do końca.
Dune2 zainstalowane z dyskietek można wypromować do DBLPAL, a pod WHDLOAD już nie.
[#182] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #181

Aczkolwiek korzystam z instalacji z oryginalnych nośników, to jednak raz zainstalowałem za pomocą WHDLoad. Gra uruchamia się na systemowym ekranie, więc można ją wypromować. Mode Promotion w IControl nie działa?
[#183] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #182

Sprobuj i napisz.
[#184] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #183

Sprobuj i napisz.

Jeśli Mode Promotion w IControl nie działa, to można wypromować za pomocą programu typu New Mode. Gra otwiera się na systemowym ekranie, więc na pewno da się wypromować, ale mogę sprawdzić.
[#185] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #184

Grę odpal poprzez WHDload.
[#186] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #175

Amiga 600 i Amiga 1200 są wstecznie kompatybilne. Można włączyć OCS/ECS/AGA. Kickstart 2.0 nie ma tu znaczenia w przypadku znacznej większości gier.

Ja wiem co można było zrobić w celu poprawy kompatybilności w A1200 i A600. Wiem o przełącznikach Kickstartów. Wiem też np. że na nowym Windows nie działa 100% gier, jakie działały na starszych wersjach, że na nowym Linuksie również nie działają rzeczy, które odpalały mi się jeszcze te kilkanaście lat temu. Nawet na AmigaOS 4.1, nie działa 100% tego, co uruchamiałem 10 lat temu na AmigaOS 4.0.

Taka jest kolej rzeczy i cena postępu. Rzookol najwyraźniej tego nie wie, tak więc gryby przyjąć jego tok rozumowania, wypadałoby oczekiwać teraz MOSa w 100% bezpośrednio kompatybilnego ze wszystkimi grami począwszy od Amigi 1000, inaczej licencja na zakup tego systemu "będzie kasą wyrzuconą w błoto"
[#187] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #181

Zaciekawiłeś mnie tematem. Czyli Dune można odpalić w wyższej rozdzielczości? Na DBLPAL Dune 2 wygląda jak w standardowej rozdziałce.
[#188] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #187

Tak.
Tylko tyle że działa na VGA.
[#189] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #188

Czyli muszę odpalić tryb VGA Only?
[#190] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #187

Tak można na ekranie o wyższej rozdzielczości, ale gra nie zmieni swojej rozdzielczości, więc lepiej nie będzie "wyglądać" ok, racja
[#191] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #172

Po niemiecku:
http://amiga-news.de/de/news/AN-2018-10-00036-DE.html

Inzwischen haben wir diese Darstellung aus mehreren Quellen bestätigen können: Das Hyperion-Management spricht hinter den Kulissen davon, dass man bzw. der Dienstleister Avangate eine Unterlassungsaufforderung von Amino erhalten habe.

Ponoć z wielu źródeł potwierdzona informacja, że Amino zagroziło krokami prawnymi operatorowi płatności za obsługę sprzedaży nielegalnego produktu jakim jest AmigaOS 3.1.4. Hyperion musiał zmienić operatora przez którego idą płatności z Avangate na Shareit.

Nie wiem na ile wiarygodna to informacja, czy ktoś może przynajmniej potwierdzić, że operator się zmienił?
[#192] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #191

Jest Shareit, co było nie wiem
[#193] Re: Amiga OS 3.1.4

@madman15, post #192

Na pewno jest coś innego, niż było poprzednio. Poczytałem fora i na 1000% są (lub za moment będą) jakieś problemy natury prawnej:

- kiedy kupowałem system poprzednio, nie przedstawiano kupującym licencji, znajdowała się ona jedynie w archiwum w plikami ADF i ROMami; w związku z tym jest całkiem prawdopodobne, że przez to zaniedbanie licencja nas po prostu... do niczego nie zobowiązuje

- bodajże Thomas Richter pisał, że licencja zabrania używania systemu pod emulatorem, ze względu na wyłączne prawa Cloanto do rozpowszechniania AmigaOS 3 dla emulatorów; w licencji żadnego zakazu używania systemu pod emulatorem nie widzę, co więcej - dostałem w archiwum wersję ROMu do użytku z emulatorami (katalog emulation_or_maprom)

Czarny scenariusz (w/g mnie, niestety, prawdopodobny): wydaną przez nas na system kasę wciągną prawnicy, OS 3.1.4 zniknie z legalnej dystrybucji na dobre, a kolejnej podobnej aktualizacji już się nigdy nie doczekamy...
[#194] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #191

Potwierdzam. Jak ja kupowalem to bylo Avangate.
[#195] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #193

Albo, wersja spiskowa: chcą napędzić sprzedaż tymi informacjami

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 08:58:21 przez SuperBuster
[#196] Re: Amiga OS 3.1.4

@SuperBuster, post #195

Bardziej prawdopodobne jest, że oni po prostu to robią nielegalnie i dobrze sobie skalkulowali ryzyko, myśląc, że jest niewielkie. Myśleli, że nikt nie będzie pilnował warunków ugody sprzed tylu lat i samowolnie rozszerzyli jej zakres poza AOS4, a tu niespodzianka, ktoś jednak dba o to.

Ciekawe co będzie, jeśli cała ta ugoda zostanie unieważniona, czy to ze względu na złą wolę przy jej zabieraniu, czy za rażące naruszenia jej warunków tak jak powyżej, wtedy AOS4 od Hyperionu też będzie nielegalny i Hyperion będzie mógł sobie sprzedawać conajwyżej Frieden OS (nie mylić z Friend OS).
[#197] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #196

A mnie właśnie te szkielety z szafy najbardziej wkurzają w całym tym hobby. Ktoś coś zrobi, chce pchnąć coś do przodu to pojawi się firma widmo, która ma jakieś prawa i robi dym, bo skoro tamtym udało się zarobić parę groszy swoim działaniem, to można od nich te pieniądze wyciągnąć. Tyle lat minęło i nikt z "właścicieli praw" się nie pokusił by kiwnąć palcem by było choć trochę lepiej. Potem pojawia się Hyperion, dołącza znane i lubiane przez społeczność fixy do źródeł systemu i wydaje poprawioną wersję, żeby nie trzeba było mieć systemu na chwiejnej stercie nieoficjalnych patchy i większośc na nich psy wiesza za:

- samą inicjatywę
- wykonanie (bo komuś coś nie działa - napisał ktoś do nich? Odpowiedzieli że nie poprawią?)
- nieprzestrzeganie umów z firmami-widmo

ale przede wszystkim chodzi chyba o niekoszerność. Bo za OS3 wzięła się firma, która na codzień nie jest kojarzona z klasykiem. I co z tego? Źle, że komukolwiek się chce? Co zrobiło Cloanto dla klasyka prócz sprzedawania starych kickstartów? Inne obecne firmy mogą się pochwalić czymkolwiek?

I nie, nie jestem jakimś psycho fanem Hyperionu, OS4 mnie nie interesuje, ale klasyk tak i bardzo mnie cieszy że komukolwiek się chce robić cokolwiek na ten sprzęt, niezależnie od tego kto to będzie.
[#198] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #197

Co zrobiło Cloanto dla klasyka prócz sprzedawania starych kickstartów? Inne obecne firmy mogą się pochwalić czymkolwiek?

Cloanto ma swojego 3.1 ze swoimi poprawkami. Tyle że nie zmieniali numeru wersji.
https://www.amigaforever.com/kb/16-120

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 14:22:34 przez QkiZ
[#199] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #198

Te poprawki Cloanto to śmiech na sali w porównaniu do poprawek z 3.1.4... do tego prawie wszystkie są na Aminecie.

A swoją drogą - skoro licencję mają na rozpowszechnianie systemu tylko dla celów emulacji, to co robi na Allegro i eBay'u ich oryginalny Kickstart w kości ROM, czy ich dyskietki z systemem (nie obrazy)?

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 16:52:48 przez Cedrat
[#200] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #199

Żeby sobie ktoś mógł założyć do Amigi kości ROM i zrzucić ich zawartość na potrzeby emulacji. Podobnie z dyskietkami. Wkładasz do oryginalnej Amigi, i robisz z nich ADF. pomysł

[#201] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #197

Również się pod tym podpisuję. OK
Plik kickstartu nie działał z moim superkickstartem na A3000 co im zgłosiłem i odpowiedzieli skąd wynika niezgodność. Mogli przecież mój problem zignorować.
Niestety nie znam się na tym na tyle by kwestionować powody jego niezgodności z superkickstartem, a mam zbyt małą głowę do tego bo tego dociekać. Mogę tylko pwoedzieć szkoda i czekać na nagranie kości w moim przełączniku kickstartów.
[#202] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #197

Tyle że ta firma nie gwarantuje rozwoju, od lat ich działania cechuje chaos. Ot i powstała kolejna odnoga AmigaOs, nie do końca kompatybilna ze starociem, bez większych szans na dalszy rozwój.
[#203] Re: Amiga OS 3.1.4

@fazior, post #202

A skąd info , że bez szans na rozwój?
Pytałeś u źródła ?
Ja wole pozytywne plotki:
amigaos-3-1-4-is-looking-like-a-success-and-thats-a-big-deal
Czyli zyski mogą być zainwestowane w rozwój OS 4.2 lub 3.1.5

Chłopaki powyżej mają rację.
Jest coś nowego, coś bardzo ciekawego dla klasykowców.
A tu jak zwylke marudzenie i kręcenie nosem...

btw.
Henrik od pakietu HstWB pisze:
"I have started creating support for automated installation of Amiga OS 3.1.4 A1200 version at first put as part of HstWB Installer v1.3.0-ALPHA."
Pi AOs (3,14 ;) już zaistniał i wchodzi wszędzie gdzie się da!
[#204] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ankuz MkOne, post #203

A skąd info , że bez szans na rozwój?
. Doświadczenie życiowe:).
[#205] Re: Amiga OS 3.1.4

@fazior, post #204

Na tej samej zasadzie to niedawno, nikt się nie spodziewał 3.1.4 ; )

a jednak jest !
[#206] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ankuz MkOne, post #205

Ano jest. Mam nadzieję że się mylę. Ale nie spodziewam się niczego pozytywnego po tej firmie. Ot dziwne szarpnięcie w stronę klasyka, żeby podłatać budżet. Jak za dwa lata będzie 3.1.5 z romem w kości to się zastanowię nad zakupem:).
[#207] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ankuz MkOne, post #203

Tu nie chodzi o krecenie nosem. Nie chcialem to nie kupilem.
Chodzi o wskazanie ze ktos tu robi zle. Chodzi o pokazanie ze ktos cos robi bezprawnie i ze zabawa moze sie wczesniej skonczyc niz sie zaczela. Ja wiem ze to slabe ze jakas tam firemka ma prawa do nazwy Amiga, AmigaOS etc, jednak to sa jej prawa i zadne gadanie na forach tego nie zmieni.
Pamietam jeszcze czasy jak czesc osob bronilo AmigaInc. Co z tego wyniklo sami wiemy bo aktualnie przezywamy.
[#208] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #207

Ja tam podejrzewam, że OBYDWIE firmy prowadzą swoją działalność nie do końca zgodnie z umowami - ale wolą się sądzić, niż dogadać :(
[#209] Re: Amiga OS 3.1.4

@Ankuz MkOne, post #203

Nawet jeśli 3.1.4 nie doczeka się następcy (bo drobne poprawki w/g mnie będą - patrz Thomas Richter i jego poprawki na OS 3.9), to mam nadzieję że sprzedaż tego systemu przynajmniej zdopinguje twórców pakietu Enhancer do wydania wersji m68k:

https://www.generationamiga.com/2018/10/14/enhancer-for-amigaos-3-968k-in-development/
[#210] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #209

Co w tym pakiecie fajnego bedzie dla 68k? jakies nowe sterowniki do sprzetu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem