[#151] Re: Amiga OS 3.1.4

@Umpal, post #147

Grrr... właśnie przyszła na konto forsa, na którą czekałem, chcę kupić jeszcze jedną licencję - a tu kicha, płatności nie działają :/
[#152] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #151

co do tych platnosci to na EAB maja podejrzenia ze cos innego jest na rzeczy
link

Wątek na EAB

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 21:02:44 przez peceha
[#153] Re: Amiga OS 3.1.4

@peceha, post #152

Tak szczerze, to nie zdziwiłoby mnie to. Rozwój OS 3 dla klasyków... to chwilami wydawało się zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe.
[#154] Re: Amiga OS 3.1.4

@teh_KaiN, post #150

Trzy komentarze ponad Twoim komentarzem.
[#155] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #153

Taa i te teksty o nie łyknięciu złamanego grosielca za ten wiekopomny, niekompatybilny nawet z takim klasykiem jak Ambermoon szit. Szejm on ju złodziejskie, rzucające na wiatr od 20lat obietnice - belgijskie ladacznice:). Go Cloanto!! Emm, Avanti!! :).

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 22:33:06 przez fazior
[#156] Re: Amiga OS 3.1.4

@peceha, post #152

Dobre, kto naklejką wojuje, o naklejki ginie:). Niech sczeźnie Hajp Perion - paskudny czyrak na Amigowym organizmie:)
[#157] Re: Amiga OS 3.1.4

@peceha, post #152

Dubel

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2018 22:42:59 przez fazior
[#158] Re: Amiga OS 3.1.4

@peceha, post #152

DNSy panowie. Zwykła awaria.
[#159] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #158

Oj tam, dnsy, nie dnsy i tak ratlery szarpią truchło, niewykluczone że za chwilę naklejka zostanie wydarta i hypeos1200 sczeźnie w niesławie za 3.5 jako ostatnia próba walnięcia w trąbę naiwniaków.
[#160] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #158

Tymczasem na stronie Hyperiona: "Digital purchase of AmigaOS 3.1.4 currently not available. We are working on this. Stay tuned."
[#161] Re: Amiga OS 3.1.4

@waldor, post #160

Widziałem to na facebooku, jakby było na stronie to już poważna sprawa. Moze to mieć związek z tym:
link
"Just in: Hyperion's "AmigaOS 3.1.4" withdrawn from market after Amiga, Inc. (Washington) sent cease and desist? If it's piracy, customers should be able to demand a refund."
[#162] Re: Amiga OS 3.1.4

@waldor, post #160

No to niezłego fuksa miałem bo kupiłem wczoraj rano...
I przy okazji pytanko:
Postawiłem już na A1200 030 używając blizkick'a - działa ładnie
A jak to zrobić na A4000 z commodorowską kartą 040? Jakiego toola użyć do softkicka?
[#163] Re: Amiga OS 3.1.4

@retronav, post #162

Raczej pecha
bo będzie wersja poprawiona
[#164] Re: Amiga OS 3.1.4

@adam_mierzwa, post #161

Tymczasem na fb Hyperionu:
Normal online purchase services resumed!
Happy 3.1.4 buying again! 😁
[#165] Re: Amiga OS 3.1.4

@adam_mierzwa, post #164

OK
[#166] Re: Amiga OS 3.1.4

@fazior, post #149

Nieźle, ciekawe co oprócz gier się wywala.

A miało być tak pięknie, miało zastępować inne patche w sposób profesjonalny, etc, itp....
Żenada że wypuścili za kasę amatorski materiał...
[#167] Re: Amiga OS 3.1.4

@Dopuser, post #166

Ale wyobrażasz sobie, że takie sprawdzanie czy nowa wersja systemu jest kompatybilna z wszystkimi dotychczas wydanymi grami/programami może być dość czasochłonne?
[#168] Re: Amiga OS 3.1.4

@fazior, post #155

Dobra, co do Ambermoona, to format dysku na FFS wszystko naprawił. Przyznaję, że moja wina, bo nie sprawdziłem tego dokładnie. MM3, dalej są problemy, ale odpalam zwykłego WB 3.1 z dyskietki, montuję potrzebne rzeczy i chodzi ok.

Co do kompatybilności, to nie bądźcie tacy surowi. Albo chcecie mieć najnowsze biblioteki i ficzery, albo stawiacie WB 3.1 od Commodore z kickiem 3.0.
[#169] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #167

Myślę, że uczciwie by było postawić sprawę jasno jeszcze zanim ktoś zdecyduje się na zakup.
A jakoś nie zauważyłem ostrzeżenia w temacie na liście featuresów...

Jakby nie było, targetem są użytkownicy 3.1, którzy w zdecydowanej większości używają go do giercowania. Więc brak kompatybilności ma tu istotne znaczenie...
[#170] Re: Amiga OS 3.1.4

@Dopuser, post #169

Przypomne tylko mój komentarz pod newsem o 3.1.4: "Od tej firmy można jedynie coś kupić po przeczytaniu krytycznej recenzji. Inaczej to wywalanie kasy w błoto"
[#171] Re: Amiga OS 3.1.4

@Dopuser, post #169

Jeśli chodzi o giercowanie, to wydaje mi się, że pakiet WHDLoad rozwiązuje sprawę. Z tym, że sam się łapię na tym, że wolę czasem gierkę zainstalować ze zwykłego instalatora na dyskietce niż bawić się w WHDLoad.

Sam z 3.1.4 jestem zadowolony, ale to wszystko jeszcze jest świeże. Jak ktoś faktycznie chce pod gierki, to prędzej odpala na A500 z kickiem 1.3 gdzie kompatybilność jest niemal 100%. Sam wiem jak w latach 90 cześć gier mi nie działała na gołej A1200.
[#172] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #171

Po niemiecku:
http://amiga-news.de/de/news/AN-2018-10-00036-DE.html

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2018 22:23:33 przez stefkos
[#173] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #170

Przypomne tylko mój komentarz pod newsem o 3.1.4: "Od tej firmy można jedynie coś kupić po przeczytaniu krytycznej recenzji. Inaczej to wywalanie kasy w błoto"

No tak Commodore też zakpiło z Amigowców po wydaniu Kicka 2.0 bo nie wszystkie gry działały, a przecież większość ówczesnych amigowców to byli gracze, więc wypadało ich ostrzec. Słowem Ci co kupili np. A600 "wywalili kasę w błoto".

Panowie Rzookol i Dopuser, pozanać amigowe abecadło i historię rozwoju systemu naszego komputera. Jednym słowem dokształcić się, to może fakt iż większość nowych wydań systemu operacyjnego niosła ze sobą większe bądź mniejsze problemy z kompatybilnością wsteczną przestanie Was dziwić.
[#174] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #173

Roznica jest taka ze wtedy jeszcze byly firmy (kody zrodlowe), ktore mozna bylo zmienic/poprawic. Teraz kodu tych wszystkich programow, gier, dem nie zmienisz a pisanie jakiegokolwiek emulatora jest bezsensu bo przeciez mozna wylaczyc 3.1.4.
[#175] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #174

Teraz kodu tych wszystkich programow, gier, dem nie zmienisz

Polecam zapoznać się z programem WHDLoad. Większość komercyjnych gier i dem została zmodyfikowana do współpracy z twardym dyskiem.

@Mufa
Amiga 600 i Amiga 1200 są wstecznie kompatybilne. Można włączyć OCS/ECS/AGA. Kickstart 2.0 nie ma tu znaczenia w przypadku znacznej większości gier.

Te problemy mogą wynikać jednak z niekompatybilnych zmian w Kickstarcie. Łatane jest exec.library i inne kluczowe elementy systemu. Poza tym problemy wiążą się raczej z grami pod WHDLoad. A WHDLoad to naprawdę dobry program.
[#176] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #173

No tak Commodore też zakpiło z Amigowców po wydaniu Kicka 2.0 bo nie wszystkie gry działały, a przecież większość ówczesnych amigowców to byli gracze, więc wypadało ich ostrzec. Słowem Ci co kupili np. A600 "wywalili kasę w błoto".

ja kupilem a600 wtedy. a potem kupilem kick i przelacznik na 1.3. jezeli chodzi o polityke commodore, to nawet wtedy nie bardzo mozna bylo sobie na to pozwolic. ale ten sprzet byl po prostu juz super tani. ale byl to jeden z tzw gwozdzi do trumny. ale jezeli wspolczesnie sa jednostki ktore sa gotawe stosowac te taktyki i sa osoby bedace to bronic w imie popularyzacji jakichs produktow, to prosze bardzo. zobaczymy jak to wyjdzie.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2018 23:00:26 przez wawrzon
[#177] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #175

Ale co ma whdload? Jak mi dzialalo tak a teraz tak nie chce to jest cos nie halo. A pokazalem to jako przyklad ze nikt nie naprawi starego softu, ktory jest juz pisany pod bledy jakie zawsze byly w AmigaOS. Mozna natomiast naprawic bledy w nowych programach dla os4 pod os4 (czy mos , aros, cokolwiek) tyle ze to inna para kaloszy.
I tak dla Ciebie. Obok stoi Amiga1200 z 040/40 ppc 200 i bvision, myslisz ze nie wiem co to whdload?
[#178] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #177

myslisz ze nie wiem co to whdload?

Gry nie były pisane "pod błędy AmigaOS".

Faktem jest, że WHDLoad patchuje gry, by działały z twardym dyskiem i często przy okazji naprawia parę błędów w tych grach.

WHDLoad to dobra aplikacja, napisana zgodnie z systemem. Korzysta z API według dokumentacji Commodore.

Amiga OS 3.1.4 może wprowadzać nieudokumentowane poprawki. Dla przykładu CyberGraphX nie działa z nim, bo CGX bazuje na hardkodowanym kodzie.

W mojej opinii te patche zaszły za daleko. Można zrobić poprawki tu i ówdzie. Ale system Amiga OS 3.1 uznawany jest nie bez przyczyny za niesamowicie stabilny. Ta "nowa wersja" robi tylko bałagan. Już nawet lepszy jest Amiga OS3.5/3.9 pod kątem stabilności, choć też zawiera błędy, które nawet Boing Bagi nie naprawiły w całości.
[#179] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #178

Nie do końca zgodnie z systemem, bo nie działa multitasking czy promowanie ekranu. Mowa o WHDLoad

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2018 23:46:48 przez Norbert
[#180] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #179

To już za to odpowiada gra, a nie sam WHDLoad.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem