[#241] Re: Amiga OS 3.1.4

@*y, post #240

Zapomniałeś dopisać a600, a3000. blizzarda 030
[#242] Re: Amiga OS 3.1.4

@Norbert, post #241

ha ha
zlapali wsiura na gorącym niku
[#243] Re: Amiga OS 3.1.4

@sordan, post #239

A ty nie pij tyle bo ci mozg wyżarło
[#244] Re: Amiga OS 3.1.4

@*y, post #240

Zazdro ?
[#245] Re: Amiga OS 3.1.4

@gripTNT, post #238

Skoro już poprawiać i precyzować to powinno być:
Atari w niemieckim DTP (zanim przeszli na Maki)

@Buli - To starożytna wiedza i już nie pamiętam czy źródłem było Google czy cyganka. Jak chcesz to możesz sprawdzić oba. Nie mam nic przeciw. szeroki uśmiech
[#246] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #245

Znam tą cygankę

A zamiast wioski i podwórka, nie lepiej opisać to kategorią "komputery domowe/mikrokomputery?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 19:45:28 przez BULI
[#247] Re: Amiga OS 3.1.4

@BULI, post #246

No racja
[#248] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #245

Ja tę wiedzę (nt. ówczesnych systemów) nie zaczerpnąłem z Google ani żadnych źródeł internetowych, tylko z archiwów.

Amiga była pełnoprawnym systemem, obok Unixa, MS-DOS, czy Apple do zastosowań profesjonalnych. Tylko na naszym podwórku, Amiga kojarzy się z A500 i grami. W Dolinie Krzemowej (m.in. w firmie Hewlett-Packard) wyglądało to zgoła inaczej (dowiedziałem się tego, bo miałem Amigę CDTV).

Moim zdaniem Amiga nie przetrwała, bo była uważana za zabawkę i maszynę do gier, albo dlatego ze Jay Miner umarł. W profesjonalnych instytucjach rządził MS-DOS, a później również Linux (pierwszy raz zetknąłem się z Linuxem koło roku 2002). O Macintoshach szczerze mówiąc przez długi czas nie słyszałem.

Ja popieram zdrowe podejście do Amigi, jakie miał Marek Pampuch. Popularyzował (szczególnie po 1994 roku, ale też wcześniej) Amigę w wielu zastosowaniach. Gry stanowiły margines (dział Amiga Play w MA).

Można rzec, że jest wiele Amig. Amiga Jaya Minera, Amiga Marka Pampucha, Amiga Rafała Belke (mimo że ci panowie byli zainteresowani Amigą wyprodukowaną przez Commodore-Amiga). Chodzi o ich podejście, które uważam za bardzo zdrowe!

Każde kolejne pokolenie ma inne podejście. My się znajdujemy w nieciekawej pozycji. Otóż Amiga nie przetrwała, a my jesteśmy przybranymi rodzicami tej osieroconej Amigi. Nie jest to łatwe zadanie, i dlatego ja wolę koncentrować się na wydobywaniu tego co najlepsze z Amigi, to co sprawia mi radość i co uważam za fantastyczne w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 20:19:10 przez Hexmage960
[#249] Re: Amiga OS 3.1.4

@gripTNT, post #243

Jak chcesz mi zadawac jakiekolwiek pytania to wyloguj sie z twojego multi konta i zaloguj sie na twoje prawdziwe konto (jesli jeszcze takowe posiadasz), albo cie poszczuje Andrzejem Drozdem, naszym forumowym zwalczaczu multikontowym pomysł
[#250] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #248

"Tylko na naszym podwórku, Amiga kojarzy się z A500 i grami."

Bo to był komputer podwórkowy.
Dodajmy że w innych środowiskach nie kojarzy się z niczym.

W obróbce Video rządziło Silicon Graphics, (później Makówy). A w nakładaniu napisów na filmy rządziło Sony ze swoim dwukasetowym magnetowidem podłączanym do komputera MSX. Bo było tańsze niż Amiga z genlokiem i magnetowidami.

Co do źródeł, o szczegóły pytać cygankę. A źródłem bajek o użyteczności genloków był - nie, tym razem nie cyganka tylko ich producent, do spółki z producentem Scali. To dzięki nim polskie stacje telewizyjne przepłacały zamiast korzystać z MSXów.

Mikrokomputer - to każdy komputer który ma procesor w jednym scalaku zamiast w szafie z lampami elektronowymi. - Wg mnie, od lat 70ych to strasznie mało precyzyjne określenie skoro wszystkie produkowane komputery były już mikro.
[#251] Re: Amiga OS 3.1.4

@sordan, post #249

Siedz w tej deszczowej Ir i pilnuj sklepiku. Wyjechales i nie wracaj.
[#252] Re: Amiga OS 3.1.4

@gripTNT, post #251

Uspokoicie się, czy banami poszczuć?
[#253] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #252

[#254] Re: Amiga OS 3.1.4

@selur, post #253

A czy masz wersję w której się nie wystraszyły tylko zainteresowały? szeroki uśmiech
[#255] Re: Amiga OS 3.1.4

@selur, post #253

LOL

a do tego rozszyfrowałem, że selur po odwróceniu to rules

What a day ok, racja
[#256] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #250

Dodajmy że w innych środowiskach nie kojarzy się z niczym.

Nie zgodziłbym się. Amiga kojarzy się z A500 i grami tylko niewtajemniczonym. Prześledź losy Amigi począwszy od Amigi 1200/CD32 (1992/1993). W Polsce to już była tylko garstka zapaleńców wokół MA.

Ja nie zostawiłbym Amigi, bo była by wówczas zupełnie sama. I myślę, że większość amigowców zostało z Amigą z tych samych powodów. No, bo po co poświęcać się jakiejś maszynie? Dziedzictwo kulturowe Amigi ostatnio straciło na znaczeniu. Liczą się MIPSy w SysInfo oraz FPSy w grach w Amiga OS4.1.

To dzięki nim polskie stacje telewizyjne przepłacały zamiast korzystać z MSXów.

Uważasz, że przepłacali? Z tego co wiem, to była najtańsza możliwa opcja, by korzystać z Amigi 500 + Scala w profesjonalnym studiu! Amigę 500 mogło sobie kupić sporo osób dla siebie do domu.

W obróbce Video rządziło Silicon Graphics, (później Makówy). A w nakładaniu napisów na filmy rządziło Sony ze swoim dwukasetowym magnetowidem podłączanym do komputera MSX. Bo było tańsze niż Amiga z genlokiem i magnetowidami.

Amiga nie rządziła po 1994 roku, ale była w sercu wielu osób, dla których nie liczą się tylko: władza, pieniądze i sława. Na przykład ja kocham grę Gloom, czy Breathless, bo ... jest na Amigę i tylko na Amigę! Niech ktoś podniesie rękę, jak uważa tak samo.

Mikrokomputer - to każdy komputer który ma procesor w jednym scalaku zamiast w szafie z lampami elektronowymi. - Wg mnie, od lat 70ych to strasznie mało precyzyjne określenie skoro wszystkie produkowane komputery były już mikro.

Zgadzam się. Należę (należymy?) do pokolenia, które wyrosło na pierwszych mikrokomputerach dostępnych dla ludzi. Nawet jeśli w Polsce odbywało się to w zwolnionym tempie (choć niekoniecznie).

Lubię Amigę z mniej lub bardziej racjonalnych powodów. Czy mi ktoś zabroni? Szczególnie skoro jestem na portalu Amigowym.

Kończę Offtopic, bo nas zaraz Moderator wydzieli do innego wątku.

Przepraszam użytkowników Amiga OS 3.1.4 chcących się czegoś dowiedzieć o swoim systemie.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2018 01:04:43 przez Hexmage960
[#257] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #250

Ojj Zbyniu, Zbyniu przestań "czytać internet" na swoim Amstradzie, czy może MSXsie
[#258] Re: Amiga OS 3.1.4

@BULI, post #257

A ten 3.1.4.... co ma takiego w sobie czego np 3.5 nie ma ?
[#259] Re: Amiga OS 3.1.4

@mikecios, post #258

mentosową freszowatość, a tak po za suwanymi za ekran oknami to chyba nic, ale niech się wypowiedzą "mający":).
[#260] Re: Amiga OS 3.1.4

@QkiZ, post #122

Jest już nowy Romsplit 1.24 link

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2018 09:38:36 przez HanSolo
[#261] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #146

Ja mam osadzone fizycznie 2 kości z nowym kick od Hyperion. Niestety też widzę że np Dune 2 generuje error i wychodzi z gry.
Ogólnie to ten 3.1.4 to jest dramat. Do niczego to się nie nadaje. Chyba że trzeba coś do tego doinstalować w przypadku używania turbo viper1230. Niemniej jednak sysinfo ją wykrywa.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 17:04:45 przez majstermsi

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 17:05:31 przez majstermsi
[#262] Re: Amiga OS 3.1.4

@majstermsi, post #261

Zaraz dramat bo gra nie chodzi, chłopaki zrobili dobrą robotę, naprawili dużo rzeczy, u mnie system 3.1.4 połączony z 3.9 śmiga zajebiście pod kartą graficzną w mediatorze, a gry odpalam przez Whdload.
[#263] Re: Amiga OS 3.1.4

@Pawelek, post #262

śmiga zajebiście
... czyli obok kanapki sprzętowej, masz kanapkę systemową. Kwintesencja Amigi 68k.
[#264] Re: Amiga OS 3.1.4

@KM, post #263

Dzięki OS 3.1.4 jest właśnie mniej patchy i jest stabilniej. Mam aktualizację os3.9 do nowych bibliotek 3.1.4
[#265] Re: Amiga OS 3.1.4

@Pawelek, post #264

Ale 3.1.4 nie jest koszerny bo CBM go nie stworzył. A poza tym miał być lepszy od Windowsa, Linuxa i MacOSX razem wziętych, oraz działać na A500 7Mhz prosto z dyskietek. Poza tym miał wreszcie Quake działać płynnie na Amidze 500 z rozszerzeniem 1MB, a tu takie rozczarowanie

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 22:30:55 przez tom256

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 22:36:04 przez tom256
[#266] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #265

Nie! Miał wymagać łatania łatkami z systemu innej firmy, dlatego do Linuxa instaluje aktualizację od Windowsa i śmiga, a kolega popycha 3.1.4 łatkami od 3.9.
[#267] Re: Amiga OS 3.1.4

@majstermsi, post #261

Ja miałem mapowany rom i bootowałem z dyskietki WB3.1 i odpalałem DuneII i śmigało. Nie wiem czy to zadziała na Twoich fizycznych kościach. Spróbuj.

Edit:
A trochu z innej beczki. Czy na 3.1 da się wrzucić niektóre rzeczy co ma 3.1.4 i 3.9? Chodzi mi np. o okienko przy usuwaniu plików, albo o dodatkowe rzeczy w menu z belki. Systemowy font w niektórych programach (np chyba w formatowaniu cały czas jest topaz, mimo iż w systemie zmieniłem na inny).

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2018 08:21:49 przez Jield
[#268] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #267

Czy warto kupić to cudo softowe (mam nadzieję , że z pudełkiem i na dyskietkach) Pod A600 2MB Chip i odrobiną Fast? Mam na pokładzie także robionego user kicka 3.5.
[#269] Re: Amiga OS 3.1.4

@xtro, post #268

Może to nie jest wątek do dowcipów, ale pamiętam jak po zakupie chyba ostatniej dostępnej nowej Amigi 500 (notabene w sklepie z materiałami do szycia - tak się wtedy sprzedawało :) - obok w obuwniczym była A500plus) były dyskietki opisane WB 1.3.3...

Może więc skoro powstał 3.1.4 to powstanie 1.3.4 dla typowych A500 z tamtego okresu ;)

A tak poważnie, to jeśli powstanie taki start setup na dyskietkach obrandowany w podobnej cenie to może i kupie.... do mojej A600. Jeśli są widoki na rozwój w kieruknu x.x.5....9, a finalnie może i 3.2 .... kto wie.

Jakby tak pokazać światu optymalizację w asemblerze z chodzącym pod 68k0 netem w tym YT nawet w 144p , dorzycić pasjansa i jakiś totalnie lowendowy pakiet office otwierający docx to hoho....

Ale żarty żartami, może za te 1oo zł kupię jeśli to będzie BOX.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2018 23:12:56 przez xtro
[#270] Re: Amiga OS 3.1.4

@xtro, post #269

Właśnie chciałem kupić WB 3.1.4 a tu sprzedaż na stronie Hyperion już nie dostępna link Można kupić tylko u resellerów, tylko, że na ich stronach jeszcze nie ma produktu (sprawdziłem u 2). Trafne decyzje biznesowe to tylko w świecie Amigi. Parodia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem