[#211] Re: Amiga OS 3.1.4

@Pawelek, post #210

Co dadzą w wersji 68k (pewnie będzie okrojona), tego nie wiem - ale kilka fajnych rzeczy tam jest:

- ciekawie wyglądający dock
- TimeGuard, ClipViewer
- system notyfikacji (aktualnie szukam czegoś do wykorzystania w swoich skryptach)
- ulepszony sound.datatype (mam nadzieję, że wyświetla coś rozsądniejszego zamiast tej ikonki z początku lat 90-tych) z jakimiś datatypami
- handler SFTP

I inne - wymieniłem to, co mnie interesuje.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2018 15:06:41 przez Cedrat
[#212] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #211

nic ciekawego. sterownik 3d do radeona w tym bedzie?
[#213] Re: Amiga OS 3.1.4

@Pawelek, post #210

Absurd że pakiet będzie wymagał 3.9 a nie 3.1.4
[#214] Re: Amiga OS 3.1.4

@GraBoski, post #213

Wyglada na to ze bedzie wymagal Reaction a ten dostarczany jest z 3.9.
Tak w ogole to bedzie ciekawy zakup wiazany, chcesz aktualizacje 3.1 musisz kupic 3.9 :)
[#215] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #214

Nie wiem gdzie tu sens i logika w ich działaniach.
[#216] Re: Amiga OS 3.1.4

@GraBoski, post #215

Mniemam ze ten pakiet mialbyc tylko dla os4. Jak widac ktos zauwazyl ze jest jeszcze rynek "klasycznych Amig".
Przeniesienie teraz GUI tych wszystkich programow zajelo by troche. Do tego pewnie zmniejszylo by liczbe kolejnych aktualizacji (glownie nowych "ficzerow") bo coraz wiecej programow dla os4 napisanych jest "w" Reaction.
Tak wiec ze strony zagorzalego uzytkownika 3.1.x wyglada to slabo. Natomiast z punktu widzenia sprzedawcy super, poniewaz ten pakiet po niewielu przerobkach (pomijam sterowniki do kart HD etc.) da sie skompilowac pod 3.9.x.
[#217] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #216

Jak widac ktos zauwazyl ze jest jeszcze rynek "klasycznych Amig".

Wiem co miales na mysli, ale troche dziwnie to zabrzmialo :)
dlatego, ze caly rynek amigowy to tak na moje oko:
- 80% klasyk
- 12% mos
- 8% os 4.x
[#218] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #214

Reaction jest na aminecie http://aminet.net/dev/gui/classact33.lha
3.9 nie jest potrzebny
[#219] Re: Amiga OS 3.1.4

@stefkos, post #216

Rynek to za duże słowo.
Wypuścili 3.1.4 co ich nic nie kosztowało, bo programiści robili za friko.
Jakby mieli płacić, to 3.1.4 by nie było.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2018 19:56:35 przez swinkamor12
[#220] Re: Amiga OS 3.1.4

@swinkamor12, post #218

To starsza wersja. Nie ma 100% pewności, że wystarczy.
[#221] Re: Amiga OS 3.1.4

@Pawelek, post #212

Nikt nie wie, co będzie...
[#222] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #220

To starsza wersja. Nie ma 100% pewności, że wystarczy.

w pewnych granicach. jako ze testowalem to pod arosem 68k, class act dostepny z aminetu pozwoli odpalic np aweb i klka istniejacych na amidze classact/reaction apps ale nie ma to sensu w perspektywie rozwojowej, to jest kiedy ani zrodla do poprawek ani rozwojowe binarki nie sa dostepne programistom ani gawiedzi. w sumie: to jest slepa uliczka. nie ze wzgledu moze na techike, ale na uwarunkowania spoleczne. najlepiej, po prostu zapomnijcie o reaction..

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2018 20:56:32 przez wawrzon
[#223] Re: Amiga OS 3.1.4

@jubi, post #191

Amino? Przeciez ta firma od dawna nie istnieje - jest wykreslona z rejestru aktywnych firm, wiec nikomu nie moze niczym grozic bo jej nie ma...
[#224] Re: Amiga OS 3.1.4

@docent, post #223

Ta batalia sądowa wokół marek związanych z Amigą jest straszna. Tych ludzi naprawdę "porąbało", żeby się o to wykłócać. Żadna ze stron nie zdobędzie poparcia społecznego w Amigowcach. Nawet jak komuś uda się przejąć markę "Amiga", a potem sprzedawać coś pod tą nazwą - cokolwiek by to nie było.

Ja preferuję hołdować tradycję i ją pielęgnować. Commodore zawiodło? Jak pokazały późniejsze losy, to był skarb dla Amigi. Nie chciałbym, by Amiga wpadła w szpony jakiegoś monopolisty, który by żądał zawrotnych sum za - dajmy na to skomercjalizowany Linux na jakimś klonie PC.

Commodore rozwijało Amigę i jej technologię w sposób mi najbardziej odpowiadający. Podtrzymali kompatybilność i kolejne modele mają przynajmniej możliwość włączenia poprzednich kości w boot-menu. Od Amigi 1000, aż po Amigę CD32.

Co więcej kolejne Amigi miałyby dalej zachowaną kompatybilność. Tylko RTG ("retargetable graphics") byłoby wprowadzone dodatkowo.

To podejście Commodore do Amigi, mimo wielu skrajnych opinii, uważam za najwłaściwsze. Dobrze, że nie sprzedali się technologiom PC, tylko rozwijali własną technologię Amigi.

Kocham Amigę za kości OCS/ECS/AGA, jak również cały dorobek, Aminet od Urbana Dominika Mullera i wiele innych rzeczy.

Uwielbiam Amigę za Marka Pampucha, Rafała Belke i wiele innych znamienitych postaci.

Były czasy, kiedy rządziły trzy-cztery główne systemy operacyjne: MS-DOS, Unix oraz Amiga (tak, po prostu Amiga). I ten czwarty to Mac/Apple.

Dzisiaj są inne czasy. Amiga spośród tej czwórki nie przetrwała z powodu komplikacji finansowych Commodore oraz z powodu zbyt prężnego rozwoju firmy Escom (co też spowodowało zapaść finansową).

Po Marku Pampuchu i Rafale Belke losy Amigi zupełnie się nie powiodły. Tylko redakcja PPA utrzymuje piękną tradycję Amigi (klasycznej) w Polsce.
[#225] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #224

Gdybym kiedyś wygrał w totka, to pierwsze, co bym zrobił, to pojechał do USA, do tego kierowcy ciężarówki, który prowadzi to całe Amino czy inne Knorr; rzucił bańkę na stół, zabrał te prawa i patenty a później z dumą napisał - "Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!" #marzenia
[#226] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #225

I wtedy dopiero zobaczylibyśmy co to jest Amiburdel :D

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 00:11:00 przez vojo
[#227] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #224

"Rządziły 4 systemy operacyjne" ...
- MS-DOS w biurach,
- Unix na serwerach,
- Amiga na wsiach i podwórkach,
- Mac w DTP.

A dziś Amiga zniknęła a reszta doczekała się kolejnych generacji i w zasadzie nadal rządzą na tych samych pozycjach.

I faktycznie po upadku Amigowych czasopism które jednoczyły środowisko, strony internetowe nigdy nie spełniły takiej jednoczącej roli. Raz że nie od razu każdy miał neta, zwłaszcza w tak zacofanym towarzystwie jak fani Amig w schyłkowym okresie, a dwa że było tych stron za dużo by działać jednocząco. W dodatku net oferuje tak szeroką rozpraszającą tematykę nieamigową od której dzieli tylko kilka kliknięć, że to się nie mogło inaczej skończyć.

A takim dozgonnym fanom firmy Commodore przydałby się jakiś pomnik czy coś, gdzie by można pielgrzymkować i kłaść wieńce.
[#228] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #227

Odbiegliśmy trochę od tematu wątku, którym jest nowa (oficjalna, bądź nieoficjalna) wersja systemu Amiga OS 3.1.4. Ja z tego systemu nie korzystam, bo ładuje się wyjątkowo długo - istotnie dłużej niż Amiga OS 3.1.

Zawsze nowe rzeczy związane z Amigą będą spotykały się z falą poparcia i krytyki. To rzecz normalna po tylu latach, że ludzie wyobrażają sobie rozwój na tysiąc sposobów.

W dodatku net oferuje tak szeroką rozpraszającą tematykę nieamigową od której dzieli tylko kilka kliknięć, że to się nie mogło inaczej skończyć.

Słyszałem głosy, że Aminet to tylko jeden katalog na serwerze FTP w całym Internecie.

Istotne jest to, jaką wartość ma ten skrawek Internetu. Przy terabajtach Internetowego szumu ciężko znaleźć jest taką oazę - niewielkie miejsce, w którym można znaleźć coś wartościowego.

A dziś Amiga zniknęła a reszta doczekała się kolejnych generacji i w zasadzie nadal rządzą na tych samych pozycjach.

Prawdziwą wartość Amigi znają tylko jej fani. Dlatego tak wiele osób po 1994 roku zostało z Amigą, mimo że nikt ich do tego nie zmuszał. Na przykład filozofia i budowa sytemu Amigi jest bardzo zbliżona do współczesnych systemów.

I faktycznie po upadku Amigowych czasopism które jednoczyły środowisko, strony internetowe nigdy nie spełniły takiej jednoczącej roli. Raz że nie od razu każdy miał neta, zwłaszcza w tak zacofanym towarzystwie jak fani Amig w schyłkowym okresie, a dwa że było tych stron za dużo by działać jednocząco.

Amigi rozbudowywano, aż w końcu porzucono na rzecz nowszych maszyn. Dopisano do tego nowe systemy, które w mojej opinii tracą za dużo z dziedzictwa Amigi. Zarówno pod względem sprzętowym (kompatybilność), jak i programowym (niezawodność).

A takim dozgonnym fanom firmy Commodore przydałby się jakiś pomnik czy coś, gdzie by można pielgrzymkować i kłaść wieńce.

Niektórzy traktują komputery jak religię. Ja uważam, że Amiga, mimo że nie przetrwała w mainstreamie odniosła zwycięstwo. Tym zwycięstwem jest to, że są ludzie, którzy ją pamiętają i pielęgnują pamięć. Nie wszystkie rzeczy na świecie miały takie szczęście!

Ja korzystam z Amigi na co dzień, ponieważ dostarcza ona rzeczy, których nie doświadczam na innych komputerach. Jeszcze pal licho zwyczajne 3D - od kiedy w grach pojawiły się "shadery", ja widzę na ekranie jakąś trójwymiarową sieczkę, zamiast prawdziwej, rysowanej lub renderowanej grafiki.

Asembler Amigi jest cudowny. Zaś całe środowisko programistyczne (biblioteki itp.) bardzo przemyślane i wygodne w użyciu.
[#229] Re: Amiga OS 3.1.4

@vojo, post #226

I wtedy dopiero zobaczylibyśmy co to jest Amiburdel :D

Jakoś cały open source tak działa i burdelu nie ma.
[#230] Re: Amiga OS 3.1.4

@docent, post #223

Amino? Przeciez ta firma od dawna nie istnieje - jest wykreslona z rejestru aktywnych firm, wiec nikomu nie moze niczym grozic bo jej nie ma...

Jak to nie istnieje? Przecież nawet ma domenę zarejestrowaną w Polsce...
[#231] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #230

Doprawdy wyborne produkty, teraz nowe lepsze kluski!
[#232] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #225

Heh... podobnie myślałem tyle, że zorganizowałbym jakąś fundację lub stowarzyszenie, które pilnowałoby porządku w rozwoju systemu, żeby się bordello nie zrobiło... No jak by wygrać to można by to ładnie pociągnąć, ale jak piszesz = #marzenia
[#233] Re: Amiga OS 3.1.4

@recedent, post #230

zawsze warto sprawdzic u zrodla:
https://ccfs.sos.wa.gov/#/oneClickARSearch/BusinessSearch
wpisz amino albo amiga i juz bedziesz wiedzial, ze wszystkie firmy, ktore moga nas interesowac sa nieaktywne.
btw: Nie narzekalbym, jakby amiga nalezala do unilever, ciekawe jaki by miala smak :)
[#234] Re: Amiga OS 3.1.4

@docent, post #233

a note to self: Zawsze dodawaj uśmieszek jak żartujesz, recedencie.
[#235] Re: Amiga OS 3.1.4

@docent, post #233

Można sobie wyobrazić, co ten producent "herbaty" Saga i środków czystości może zrobić, "kosztując" herbatę Lipton w ich wydaniu.
[#236] Re: Amiga OS 3.1.4

@docent, post #233

zawsze warto sprawdzic u zrodla:

Zawsze warto najpierw wiedzieć coś o tym co chcesz sprawdzać, bo po co sprawdzać coś, o czym się nie ma pojęcia i wyciągać z tego błędne wnioski? Amino jak najbardziej istnieje:

An inactive corporation legally exists but has no business activity. A corporation is created by filing the necessary forms with the state business department and the IRS. Once a corporation is officially registered with the state and federal government, it's a legal business and remains so until the corporation is formally dissolved. A corporation that is inactive but not dissolved still has tax and state reporting obligations.

Gdyby nie istniało, miałoby status "dissolved", co jak widzisz jedna z innych firm pod podanym linkiem ma. Amino istnieje, nadal posiada swoje prawa intelektualne, po prostu nie prowadzi w tej chwili aktywnej działalności gospodarczej, stąd jest biznesowo inactive i tylko tyle. Gdyby nie istniało, to jakim cudem aktualnie toczyłby się przed sądem proces HYPERION ENTERTAINMENT vs ITEC, LLC; AMIGA, INC.; AMINO DEVELOPMENT CORPORATION; and CLOANTO CORPORATION?

https://docs.google.com/file/d/1d6mpdaO-gtU_aek0O4P27GtzJRjyIytF/edit

Jeśli ktoś tu ma okresowe problemy potencjalnie zagrażające istnieniu poprzez bankructwo, to co najwyżej Hyperion:

https://www.amiga-news.de/en/news/AN-2018-03-00028-EN.html

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 15:10:18 przez jubi
[#237] Re: Amiga OS 3.1.4

@ZbyniuR, post #227

- MS-DOS w biurach,
- Unix na serwerach,
- Amiga na wsiach i podwórkach,
- Mac w DTP.

Jak zwykle profesjonalnie.. zapomniałeś podać źródła tej wiedzy, czyli: "bo tak mi się wydaje"
[#238] Re: Amiga OS 3.1.4

@BULI, post #237

ja bym zmienił:

- MS-DOS w biurach,
- Unix na serwerach,
- Amiga na POLSKICH wsiach i podwórkach,
- ATARI w DTP.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 15:41:29 przez gripTNT

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 15:41:42 przez gripTNT
[#239] Re: Amiga OS 3.1.4

@gripTNT, post #238

Lepiej nic nie zmieniaj tylko kliknij w ten link:
https://www.ppa.pl/moj-profil/skasuj-konto
[#240] Re: Amiga OS 3.1.4

@sordan, post #239

No coś ty! Jeszce musi opylić jakiemuś "wieśniakowi" monitor z działu giełda....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem