[#31] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mariodj, post #29

Kto bogatemu zabroni
[#32] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #27

No ja bankowo nie kupię. Po pierwsze, w którym momencie przeszkadza mi w Amigowaniu 3.1 jaki dostałem ze swoją A1200 + SFS i np. ClassicWB wraz ze wszystkimi usprawnieniami jakie tam się znalazły? A po drugie, płacić pieniądze za kilka śmiesznych łatek? 10 dolców? Daj pan spokój. Tyle mogę dać za małego browara na lotnisku, a to powinno być opublikowane za darmo albo na zasadzie dobrowolnego wsparcia autora za włożony wysiłek.
[#33] Re: Amiga OS 3.1.4

@mccnex, post #32

Kupiłem i niestety nie polecam. Działa dużo wolniej niż 3.1, zjada nie wiedzieć czemu 600kB CHIP RAM. Zawiodłem się, bo przyznam że pokładałem nadzieje, że Olaf Barthel i Thomas Richter zrobili dobrą robotę.

A wyszła fuszerka pełną gębą.

Nie ma sensu poprawiać firmy Commodore. Ten Hyperion to same nieszczęścia przyniósł.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 05:13:51 przez Hexmage960
[#34] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Nie wiem czy to już było, ale dość świeża paczuszka

BestWB
[#35] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #33

Poprawianie Commodore ma sens, tylko to powinno byc dobrze zrobione. Niektore moduly/czesci tego nowego ROMu sa pewnie lepsze, niektore pewnie gorsze. Najpewniej najlepiej stworzyc swoja wlasna wersje ROMu. Wybierajac to co jest najlepsze. A na jakim konfigu testowales? Z MMU czy bez?
[#36] Re: Amiga OS 3.1.4

@Don_Adan, post #35

A na jakim konfigu testowales? Z MMU czy bez?

Na A1200 + Blizz 1230/50MHz. Z MMU. Doinstalowałem pakiet MMULib z 68030.library (według instrukcji), bo bez tego było guru.

Poprawianie Commodore ma sens, tylko to powinno byc dobrze zrobione.

No właśnie Commodore to firma, która zatrudniała etatowych pracowników w latach 1985-1994. Dzisiaj to fuszerka i amatorka.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 06:28:46 przez Hexmage960
[#37] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #36

No to na pewno fuszerka, jak nie dziala bez mmu.library na 68030. To jest ulubiona biblioteka Thora, tylko on cos tam w niej schrzanil, bo ona bardzo spowalnia system, przynajmniej u mnie. Dlatego jej nie uzywam, o ile nie musze.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 07:45:14 przez Don_Adan
[#38] Re: Amiga OS 3.1.4

@PrzemasIII, post #1

Ponieważ na PPA nie ma jeszcze newsa. Pokusiłem się o szczegółowe info na swoim forum.
[#39] Re: Amiga OS 3.1.4

@Mariodj, post #29

Kupiłem żeby wspomóc tę biedną amigową firmę. Niech chłopaki mają na waciki Kto wie, może kolejny update przyniesie jaką rewolucję...
[#40] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #33

Mnie by z tej aktualizacji interesowała tylko jedna biblioteka intuition.library :)
[#41] Re: Amiga OS 3.1.4

@Hexmage960, post #33

Hexmage, a jak w porównaniu do OS 3.9? Bo, to, że będzie wolniejsze od 3.1, było do przewidzenia.
[#42] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #39

Możesz porobić jakieś screeny z nowości?
[#43] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #41

Działa podobnie ociężale, niestety. Nawet okienka zamykają się dużo wolniej. OS3.1 śmiga przy tym.

Szalę goryczy przechyla zdawkowa dokumentacja. Ot, instrukcja instalacji i FAQ.

Z plusów to na pewno wielu osobom spodoba się obsługa dużych dysków i tego typu usprawnienia.

Ale np. kolorowe ikony są chyba tylko w RTG, bo ich nie uświadczyłem (NewIcons działają).

Ogólnie udostępniony opis jest reklamą, a nie realnym opisem możliwości.

To tylko moja opinia jako nabywcy.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 09:10:07 przez Hexmage960
[#44] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #39

Czy żeby cieszyć się wszystkimi nowościami to potrzebny jest kick od Hyperiona? W jakiej formie dostaje się system? Adf, iso? Ile jest dyskietek?

Tutaj jest pokazane jak wygląda system po zainstalowaniu od ok:40 minuty.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 09:13:07 przez Jield
[#45] Re: Amiga OS 3.1.4

@madman15, post #42

Parę zrzutów wrzuciłem na forum, jest tam też film z bezpośredniego porównania systemu ze starszą wersją. Widać że z nowymi ikonami działa to wolniej, natomiast nie widać problemu ze zjadaniem pamięci chip. Co prawda na starcie nowy system zabiera nieco więcej chipu, ale są to różnice na poziomie 1% (fakt że porównanie było robione pod WinUAE).
[#46] Re: Amiga OS 3.1.4

@Jield, post #44

No, widać że nie zapomnieli o najważniejszym, czyli wywaleniu z About copyrighta Commodore i wstawieniu zamiast tego własnego
[#47] Re: Amiga OS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #45

Przecież tak naprawdę to ta wersja powinna działać dużo dużo szybciej na prockach >020. Po pierwsze kompilacja nowszymi kompilatorami niż SASC, po drugie kompilacja pod konkretny procesor. Nie wiem czy w źródłach amigaosu są obliczenia zmiennoprzecinkowe, ale same one powinny dostać kopa dla np. 040/030 bo chyba nie byli na tyle głupi żeby kompilować z użycieć mathiee....library zamiast korzystać z FPU bezpośrednio.
[#48] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #47

Hmm, tylko czy te nowsze kompilatory rzeczywiście są lepsze od SASC? Być może moja wiedza jest dawno nieaktualna, jednak gdy kiedyś bawiłem się C na amidze, spotykałem się na forach z opiniami, że mimo wieku SASC wygrywa jeśli chodzi o optymalizację, zaś starsze wersje GCC pod 68k są lepsze od nowszych. Z SASC głównym problemem jest chyba niemożność nabycia go, a więc i zbyt niejasna sytuacja prawna, by wykorzystywać go w produkcjach komercyjnych...?

Tylko to wszystko już pewnie "dawno i nieprawda"
[#49] Re: Amiga OS 3.1.4

@okejokej, post #48

Autorzy mogli skompilować na obu i porobić testy.

BTW. ważna informacja, ta wersja amigaosu, nie działa lub średnio działa z CGX więc jak ktoś używa to lepiej nie updatować !!!
[#50] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #49

CGX czy ogólnie na RTG?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 12:05:28 przez _arti
[#51] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #50

CGX patchuje funkcje graphics.library, jak sie cos pozmieniało w graphics.library to patchowanie bedzie działać źle. O ile kojarze to z Picasso96 chyba testowali.
[#52] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #27

Przecież było jasno mówione(pisane) od początku. AOS3.1.4 to przede wszystkim poprawa błędów, trochę optymalizacji i lepsza obsługa 060 i gfx. Mimo wszystko niektórzy chcą odrazu niewiadomo jakich zmian.

Co do patchy to co kto lubi. Jak wole mieć wszystko natywnie, niż zastanawiać się która łatką z którą się pogryzła.

Jak jeszcze czytam komentarze ze powinni to opublikować za darmo to ktoś tu chyba daleko odleciał. Niby dlaczego mieli by to opublikować za darmo?
Januszy widze nigdzie nie brakuje.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 13:30:52 przez tom256
[#53] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #52

Masz rację. Ten update, to zdecydowany krok naprzód w stosunku do poprzedniego, gdzie zaktualizowano About i dodano tapetki
[#54] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #53

Mi się marzy update romu, w którym będzie support do bootowania z płyt CD, oczywiście tylko dla A1200, ewentualnie dla A600 bo one obsłużą rom 1MB. Dodać wbudowany emulator CDTV/CD32, bardziej rozbudowane bootmenu i myśle, że ludzie by się na to rzucili (oczywiście pomysł spóźniony o 20 lat ale nadal fajny i dość prosty do wykonania).
[#55] Re: Amiga OS 3.1.4

@_arti, post #53

Prośba do osób które maja AOS3.1.4 i troche czasu:

Uruchomcie goły system 3.1 i 3.1.4 i:
-napiszcie jakie będzie zużycie RAM po starcie
-odpalcie sysspeed i ewentualnie P96speed i wrzućcie wyniki
[#56] Re: Amiga OS 3.1.4

@tom256, post #55

Cieszy mnie że cokolwiek w sprawie OS3.1 się ruszyło,jednak cena za tak niewielkie poprawki jest zdecydowanie za wysoka. Gdyby zmian było więcej,lub gdyby to był odświeżony system zupełnie i lepiej przystosowany do obsługi nowszego sprzętu,to jak najbardziej bym kupił. Problem jednak w tym że popularne pakiety dostępne w sieci jak ClassicWB,AmigaSYS 4 oraz AmiKit Real 9 zawerają wiele więcej poprawek,patchy i dodatków,które działają równie dobrze,jak nie lepiej niż ten update.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2018 15:39:39 przez FeRu
[#57] Re: Amiga OS 3.1.4

@Cedrat, post #6

W sensie, że da się uruchomić Blu-raya na Amidze, skoro wspierany jest UDF? Nawet tylko do przeglądania zdjęć czy plików?
[#58] Re: Amiga OS 3.1.4

@okejokej, post #48

Coś w tym jest.
Optymalizacja w gcc pewno nie byla robiona pod 68k, bo nikt poza częścią amigowców tak wolnych cpu już nie używa.
Z drugiej strony jak oficjalny produkt to lepiej się nie podkładać używając spiraconego kompilatora.
z trzeciej SASC już nie można kupić.
[#59] Re: Amiga OS 3.1.4

@swinkamor12, post #58

SasC byl kiedys na allegro.
[#60] Re: Amiga OS 3.1.4

@michal_zukowski, post #59

Wiesz faktura itd itp
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem