kategoria: CD32
[#1] Amerykański Idiota zaniszyczył CD32
https://youtu.be/HfnNrISCFfk?t=830
[#2] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Rzucamy zbiorowo na niego klątwę?
[#3] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Typ zdecydowanie ma jakieś problemy emocjonalne...
[#4] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Obudowę zniszczył. Coś mu szybko inne komponenty i ekran się stopił.
[#5] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@ted, post #2

Rzucam na niego klątwę. Oby spolił mu sie mózg.
kto się dołącza niech wpisze xywke i wstawi krótki komentarz (klątwę).

1.Maxsoft - Oby spolił mu sie mózg.
[#6] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Mi się zdaje, że mózg potrzebny jest w tej chwili Tobie i przyszczekującej do taktu galerii orzeszkowej. Najpierw myśl, a potem rób, prawi znane od zarania dziejów polskie powiedzenie. Wypadałoby najpierw zaczerpnąć wiedzy na temat, który się porusza, a w szczególności charakterystyki przytoczonego "show", ale chyba w dobie globalnego rozleniwienia komórek mózgowych przez ochoczo odpowiadającego na wszystkie pytania wujka G nie można spodziewać się niczego szczególnego. Temat był już poruszony dawno temu jak tylko ten film się pojawił na kanale. Autor jest kolekcjonerem konsol retro i podpowiem, że sprawna CD32 się tam nie spaliła (o ile w ogóle coś miała w środku). Jeśli natomiast o wszystkim wiesz i wszystko z Twoim mózgiem w porządku, a jedynie szukasz okazji do zabłyśnięcia, to się spóźniłeś.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2019 23:57:21 przez sanjyuubi
[#7] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@sanjyuubi, post #6

Kolega mało żarciki rozumie tylko filozofie prezentuje.
A w kwestii zabłyśnięcia to swoje odrobiłem na scenie. A film widziałem po raz pierwszy gdyż jestem weteranem Amigowym gdy jeszcze srałeś w pieluchy i skąd mam wiedzieć że film jest ogólnie znany. Myślałem inaczej. Nie siedzę w necie tyle co ty. Więc Twoje mądrości nad wyraz filozoficzne są niepotrzebne. I takimi wypowiedziami sprawisz przykrość. A wszyscy Amigowcy to jedna rodzina.
[#8] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Ten gościu ogólnie nakręcił się na hejt Cd32. Wystarczy popatrzeć jeszcze filmiki dotyczące Jaguara CD, którego spotkał podobny los.
Trzeba wziąć pod uwagę, że od lat ten kanał promuje dobre show a nie recenzje. Pod to wybierany jest scenariusz aby pokazać coś co poruszy oglądających. Cd32 nie jest konsolą wybitną w porównaniu z Megadrive lub Snes więc musiała być pokazana w jakiś inny sposób ;)
[#9] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Widziałem to stosunkowo niedawno.

Generalnie te gry co pokazywał to rzeczywiście dziwadła...

Ale żeby niszczyć retro... Okrucieństwo!
[#10] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@David, post #9

Mam wrażenie, że ta dyskusja już była,. Deja Vu www.ppa.pl/forum/strefa-gier/33702/ciekawe-kanaly-youtube
[#11] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Koyot1222, post #8

Jest też podobny polski kanał retro prowadzony patologiczne, z dosadnymi przekleństwami i niszczeniem konsol. Trzeba zdać sobie sprawę że jest to prowadzone pod konkretny target odbiorcy. Tak samo jak pewien kanał elektroniczny prowadzony przez pewnego Hindusa który specjalnie razi się prądem i robi zwarcia w instalacji elektrycznej.
[#12] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

no ale fakt faktem ta konsola się do tego nadaje tylko...
[#13] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Ynopki, post #12

Nie no, bez przesady. Jest kilka gier, które są bardzo grywalne i na tym systemie. To tak jakby wziąć jakaś inną konsolę, wybrać największe systemowe gry crapy i zrecenzować ją jako słabą i beznadziejną. W porównaniu z niektórymi niewypałami innych większych firm tego czasu, Cd32 wypada może mocno klasycznie jednak mimo wszystko pozytywnie
[#14] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #7

Przepraszam, że cię zasmuciłem, ale dla mnie smutne jest to, że ktoś zaczyna temat "Amerykański idiota..." i próbuje to nazwać potem żarcikiem, bo nie wie jak wybrnąć. Tytuł tak intuicyjny, że nikomu nie trzeba tłumaczyć, prócz autorowi. Zapewne posikałbyś się ze śmiechu, gdyby ktoś na zagranicznym forum założył temat o tytule "Polski idiota sieje ferment z zaciemnienia".

Nie to jest problemem, czy film był znany, tylko twoje "żarciki" które mogą być odebrane jako wezwanie do "hejtu". Jakoś nie widzę, aby ludzie, którzy ci odpowiadali pękali ze śmiechu, raczej z tej samej niewiedzy.

Autor filmiku, który przytoczyłeś, prowadzi swój kanał od ponad 10-ciu lat o takiej właśnie charakterystyce.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 15:07:54 przez sanjyuubi
[#15] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Ynopki, post #12

CD-32 to moja pierwsza Amiga. Po uzbrojeniu w SX-1 i HDD oraz 8 MB RAM robiła się z niej całkiem przyzwoita A1200 z napędem CD. W tamtych czasach była po prostu wygodna, łatwa w konfiguracji bez konieczności walczenia ze sterownikami do CD, z którymi bywało różnie. A dziś, dzięki wynalazkom w rodzaju TF (na tę chwilę z 030, a pewnie będzie wersja z 060), przeżywa drugą młodość. Więc prosze mi nie pisać, że się do niczego nie nadaje, moja służy mi wiernie już 22 lata i zabieram ją na praktycznie każdy zlot retro (ostatnio w Krakowie, a niedługo pojedzie do Wrocławia na Decrunch).
[#16] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Koyot1222, post #13

Każdy, kto wie kim jest AVGN, wie też, że nie zrobi filmiku jeśli nie ma się specjalnie do czego czepiać.

CD32 nie wypada najgorzej, ale w rankingu konsolowych "crapów", a to nie jest specjalny powód do dumy, my patrzymy na nią okiem amigowca, w naszym świecie, ma ona swoje miejsce, ale z poziomu typowego konsolowca czujesz, że coś poszło nie tak.
[#17] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@OSH, post #15

CD-32 to moja pierwsza Amiga.

I to jest właśnie fundamentalne określenie czym jest CD-32.
[#18] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

W erze globalnych mediów liczba wyświetleń i chęć zaprezentowania sensacji decyduje o tym, że autor nagrania przestaje panować nad logiką i zysk z reklam steruje jego mózgiem, żeby nie powiedzieć za wiele, że on jest ofiarą złych duchów.
[#19] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@OSH, post #15

"Wigry 3" to moj pierwszy motorower. Po uzbrojeniu w silnik naped owiewki robi sie calkiem niezla motorynka...
[#20] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@Maxsoft, post #1

Można być Amigowcem i patrzeć przez różowe okulary, ale obiektywnie to CD32 jest mega crapem jako konsola.
[#21] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@innuendo, post #20

Myślę, że o sukcesie (albo jego braku) konsoli decyduje przede wszystkim dostępność dobrych gier (w końcu konsola służy do grania). Pod tym względem CD32 prezentuje się słabo, ale określenie "mega crap" jest moim zdaniem nieco na wyrost.

P.S. W tytule jest literówka "zaniszczył" i dopiero po 20 postach ktoś to zauważył?
[#22] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@recedent, post #21

P.S. W tytule jest literówka "zaniszczył" i dopiero po 20 postach ktoś to zauważył?

Dlaczego tak myślisz? Jest na przykład aktualny wątek "Zbiórka płytu Re-Amiga 1200 v1,2" (dwie literówki) i dobija do 300 postów.
[#23] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@recedent, post #21

"Wigry 3" to moj pierwszy motorower. Po uzbrojeniu w silnik naped owiewki robi sie calkiem niezla motorynka...

Co to ma wspólnego z Amigą? Już zaczynamy dryfowanie w kierunku OT?

Owszem, zauważyłem natychmiast, ale ponieważ nijak ma się to do tematu, to pominąłem milczeniem.
[#24] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@recedent, post #21

P.S. W tytule jest literówka "zaniszczył" i dopiero po 20 postach ktoś to zauważył

Widocznie po pierwsze dwa wyrazy podprogowo wyłączają myślenie.

CD-32 nie była aż takim crapem, ale gry były przesiąknięte Amigowym duchem, niezbyt atrakcyjnym dla konsolowych hardcorowców. Nic nie stało na przeszkodzie, aby CD-32 też była kozackim sprzętem dla reszty świata, szkoda, że nie udało się jej wybić z niszy.
[#25] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@OSH, post #23

Pytanie brzmi, co należy traktować jako OT w temacie "Amerykański idiota", dostrzegam jedynie chęć zabawy w listę klątw, ale nie wiem czy znajdzie się zbyt wiele do takiej rozrywki.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 15:56:53 przez sanjyuubi
[#26] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@sanjyuubi, post #24

gry były przesiąknięte Amigowym duchem

na tyle przesiąknięte, że nie chciało się ich autorom przystosować swoich tytułów do realiów CD32 (stąd "press FIRE", na które narzeka czepialski recenzent z USA, słusznie zauważając, że przyciski na padzie są oznaczone kolorami i symbolami i nigdzie nie ma mowy o żadnym FIRE). Po prostu przerzucili zawartość dyskietek na CD i voila.
[#27] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@recedent, post #21

W tytule jest literówka "zaniszczył" i dopiero po 20 postach ktoś to zauważył?

Bo to był konkurs szeroki uśmiech
[#28] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@recedent, post #21

Właściwie to jest "zaniszyczył"a nie "zaniszczył".
[#29] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@nostrum666, post #28

zaniszyczyłeś system OK
[#30] Re: Amerykański Idiota zaniszyczył CD32

@sanjyuubi, post #16

Każdy, kto wie kim jest AVGN, wie też, że nie zrobi filmiku jeśli nie ma się specjalnie do czego czepiać.

Jest zabawny, i owszem, jeśli na coś nie jest "angry" to raczej fimiku o tym nie zrobi. Stąd specyficzny dobór gier dla CD32.

CD32 nie wypada najgorzej, ale w rankingu konsolowych "crapów",

Owszem w rankingu wielkich porażek trzyma się całkiem nieźle

ale z poziomu typowego konsolowca czujesz, że coś poszło nie tak.

Patrząc obiektywnie był to kolejny skok na kasę najtańszym kosztem. C64 w postaci konsoli, no to była pierwsza porażka. CDTV jako konsola, była bardziej dopracowana (niż C64 w postaci konsoli) ale różowo nie było. CD32 była jakby 3 generacją pomysłu i zebrano już trochę doświadczenia w tej materii.
Trzeba jednak popatrzeć obiektywnie że nawet wielcy giganci celowali w tym czasie trochę na ślepo. Nintendo odrzuciło przystawkę CDrom do swojej konsoli SNES dając początek Playstation. Nintendo 64 wyposażone w sloty kartów zamiast napędu cdrom omylnie uznanego za przyczynę łączącą upadek CDI, 3DO, Jaguar CD, Mega CD/32X itd itp.
Świat wielkich wiodących konsol zaliczał tez spore wpadki Cd32 nie jest wyjątkiem ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem