[#1] Kilka pytań początkującego... xD
Witam, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. :D
Mam kilka pytań co do Amigi.
Którą wybrać? Na Allegro wybór jest mały, ale ja potrzebuje zobaczyć "jak to jest" :D używać stary komputer. Ja stawiał bym na 500/600/1200, ewentualnie 2000, ale chyba nikt takiego cacka nie chciałby się pozbywać :D. Następne pytanie: Czy są jakieś kable RF (mój telewizor nie posiada ani AV ani Cinch) do Amig? No i ostatnie pytanko. Czy mógł by ktoś opchnąć Amigę z wyżej przeze mnie wymienionych? Pozdrawiam Daniel.
[#2] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #1

kupuj a1200, najlepsza z powyższych a cenowo mała różnica, poza tym ma wbudowany modulator więc ma i złącze antenowe, można podłączyć dysk twardy i kompakt i odpada żąglerka dyskietkami

[#3] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@rzookol, post #2

Zgadzam się z przedmówcą, A1200 na początek to chyba najlepszy wybór. Popularny model, spore możliwości rozbudowy, umiarkowane ceny peryferiów.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.07 20:09
[#4] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #1

Zgadzam się z przedmówcami, A1200 to na początek amigowania świetny wybór. OK
[#5] Kilka pytań początkującego...

@rzookol, post #2

Dzięki za szybkie odpowiedzi, myślałem nad 1200. Akurat jest jedna na allegro, ale 7 dni do końca aukcji, a ja na razie nie dysponuje 180 złotych polskich... xD. No ale zestaw jest pokaźny, więc jeszcze to rozważę. A inne Amigi? Od razu mówię że duże odpadają (ewentualnie A2000 może zostać). Gdybym kupował "gołą" :D tzn. bez zasilacza, i żadnych kabli, to czy można by było te akcesoria zastąpić innymi (tzn. np zasilaczem od C64)?

Ostatnia modyfikacja: 08.06.07 20:19
[#6] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #5

czy można by było te akcesoria zastąpić innymi (tzn. np zasilaczem od C64)?

Zdecydowanie prościej zasilaczem od PC. I pewnie taniej.

Co do zakupu innych Amig. Wszystko zależy od Twoich oczekiwań. Jeżeli chcesz się poczuć jak najbardziej "oldschoolowo" to możesz rozważyć Amigi 16-bitowe czyli A500, A500+ czy A600. Niemniej masa fajnego oprogramowania wymaga A1200. Licz się jednak z tym, że jeżeli zapragniesz później rozbudowy, to Amigi "trzycyfrowe" będą mogły dać Ci mniej możliwości a i za dodatki zapłacisz więcej. Gdybyś napisał więcej co dla Ciebie oznacza "amigowanie" byłoby łatwiej coś doradzić.

[#7] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #5

Radzilbym ci brac Amy kompletna tzn:
-jednostka centralna
-zasilacz
-mysz
-dyskietki z Workbenchem

Amisia jest w 120%:) niekompatybilna z osprzetem od PC i w twoim przypadku mozesz miec problemy z uruchomieniem i zniechecenie na starcie gotowe:( Przelotki do osprzetu z PC troche kosztuja i jak widze nie chcesz wchodzic na starcie w koszty. Moja rada jak powyzej - A1200.

PS. A2000 to "duza" wersja A500 - tak krotko mowiac
[#8] Re: Kilka pytań początkującego...

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Amigowanie dla mnie to bycie starodawnym. Wiem że gdy kupię Amigę np. 1200 to będę miał większe możliwości rozbudowy niż Amigi np. 500. Ale ja po prostu lubię być starodawny :D, i właśnie dlatego postanowiłem kupić Amigę.
[#9] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #8

Ile masz lat starodawny czlowieku:)? Z tego co czytam to ja poleciłbym Ci cd32 i kilka plytek ze skladankami gier do niej. Male, wygodne(po prostu wkladasz plytke, wybierasz giere i juz), tyle ze nieco drozsze od a1200.

[#10] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@Fazior, post #9

Nie sądziłem że ktoś będzie o to pytał... :D. Mam lat 12, 13 roczek idzie od 22 maja. Fazior, a co do CD32, to ja nie znam (w Szczecinie) zbyt wielu miejsc w których można kupić starsze kompy, a na allegro ani widu ani słychu o tej Amidze. Starodawny to ja jestem tylko co do komputerów... xD
[#11] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #10

To jest ostatnia amiga zrobiona przez commodore, taka amigowa konsola powstala z lekkiego okrojenia amigi 1200 i dodanie paru nowych rzeczy. Bardzo wygodna rzecz do zabawy, polecam. A jezeli chcesz wiedziec jak to wygląda to wklep w googlach Amiga CD32

[#12] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@Fazior, post #11

Oj tam, wiem jak wyglądają wszystkie Amigi (i mniej więcej wiem co potrafią), inaczej nie odważył bym się napisać na forum. Ja nie chcę komputerowej konsoli, ja chcę komputer. Ustawiłem się na starsze modele (czyli 16 bitowe)
[#13] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #12

akurat A1200 zalicza się do 32-bitowych komputerów

[#14] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #12

A1200 będzie dobre. Z własnego doświadczenia wiem. Duże możliwości rozbudowy, najwięcej dodatków. Większość starych gier z A500 powinna chodzić. Ewentualnie polecałbym A600 ale....

Ja mam 13 lat od 20 maja :D

[#15] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #12

A1200 jest 32bitowa, mogę polecić A600
http://www.allegro.pl/item202352388_amiga_600_osprzet.html

Bardzo dobra oferta!

[#16] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #10

Rozbudowa A600 to katorga. Ciężko trafić na rozszerzenia do A600, a jak się trafi to w kosmicznej cenie. Dodatkowo dyskietki mają swoje lata, nie trzeba też tłumaczyć, że za wygodne nie są. Rozszerzenie do 2MB CHIPu jeśli już uda się takie zdobyć nie pozwoli nawet na uruchomienie większośći gier z HD, dodając do tego MC68000 uzyskujemy ślamazarność działania systemu. Zdecydowanie polecam A1200+HD+FAST, ale to już twoja decyzja :).

[#17] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #12

Jeśli tak kup A500 lub A500+, ewentualnie ACDTV. Na tych modelach wszystkie tytyły nie wymagające kości AGA, będą bezproblemowo działać. Warto zainwestować i dokupić sobie rozszerzenie na SCSII umożliwiające podłączenie HD i obsługę większej ilości RAM (maksymalnie o dodatkowe 8MB). Można spotkać takie rozszerzenia na Allegro. W tej chwili jest rozszerzenie samego RAMu (http://www.allegro.pl/item201003672_alfa_data_alfaram_2mb_ram_amiga_500_500_sprawna.html) jak i prawdziwa perełka napęd CD i rozszerzenie RAM w jednym (http://www.allegro.pl/item203784415_cd_rom_do_amigi500_a570.html).

Będziesz potrzebował także kabel typu nullmodem (RS232PC - serial Amiga). Dzięki niemu będziesz mógł nagrywać na dyskietki (możesz kupić śmiało w jakimś markecie Verbatim HD datalive - niebieskie pudełko) cały soft na Amigę z Internetu (pliki ADF). Kabel współpracuje z programem Twin Express (wersja Amiga-PC).

Amiga warta kupienia (ze względu na stan):
http://www.allegro.pl/item203783196_amiga_500_1mb_ram.html

Nie jest tak piękna jak moja pieszczoszka A500+ , ale i tak wygląda bardzo ładnie.

Jakieś pytania? Służę pomocą ;) . Kocham 16Bitowe Amigi, i nie prawda że A1200 jest the best... Kaźda Amiga jest the best OK

Pozdrawiam

Azzorek

[#18] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@Azzorek, post #17

"Kocham 16Bitowe Amigi, i nie prawda że A1200 jest the best... Kaźda Amiga jest the best"

Oczywiście :). A1200 wypada najlepiej w stosunku możliwośći/cena, dlatego jest po prostu najpopularniejsza :).

[#19] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #10

Zdecydowanie polecam A600 z kilku powodów:
1) Moim zdaniem najładniejsza - malutka i fajniutka :)
2) Najnowsza spośród 16bitowych a co za tym idzie ma najnowszy ROM
3) Posiada wbudowany modulator RF czyli bez problemu podłączysz ją do TV przez złącze antenowe (A500/A500+ tego nie mają)
4) Na płycie jest od razu 1MB RAM
5) Ma wbudowany kontroler IDE - poprzez przejściówkę możesz podłączyć kartę CF jako dysk uzyskując absolutnie bezgłośny komputer
Zapoznaj się z tym linkiem
http://www.tadla.net/amiga/a600cf/
6) Ma wbudowane gniazdo PCMCIA (jak w laptopach) dzięki czemu nabywając na allegro tanią przejściówkę PCMCIA=>CF będziesz mógł na kartach CF wygodnie i bardzo szybko przenosić z peceta pliki adf. (o wiele, wiele szybciej niż przez połączenie komputerów przez port szeregowy)

Tak wogóle polecałbym A600 od razu z rozszerzeniem do 2MB RAM (potem takie rozszerzenie ciężko dostać i sporo kosztuje) gdyż pozwala to na komfortowe korzystanie z systemu i uruchamianie gier - wiele gier ma dodatkowe "bajery" gdy wykryje więcej niż 1MB RAM

Taka A600 (z gwarancją) jest do nabycia np. tu:
http://www.infoserwis-sklep.pl/amiga-chip-p-490.html

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 12:24
[#20] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@amigafan, post #19

No proszę, zaledwie kilka pytań, a taki duży temat... :D
Rzeczywiście najlepsza spośród 16 bitowych to A600.
Gdy "wycyckam" jeszcze trochę kaski od mamy, kupuję A600.
Nawet taką z rozszerzeniem RAM (infoserwis-sklep.pl) :P
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
[#21] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@DanielJ., post #20

Guzik prawda
najlepsza z 16 bitowych to a500
Można ją rozbudować o wiele taniej niż a600 i w dodatku jest do niej o wiele więcej urządzeń. Były nawet karty z 040 na pokładzie.A w 600 030 to max.
[#22] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@Shredder, post #21

Kiedy dotrze do ciebie i tobie podobnym, że NIE KAŻDY chce zaraz rozbudowywać Amigę.
Z pytań jasno wynika, że ona ma być w oryginalnej konfiguracji i służyć do zabawy a nie mieć 060, PPC, sieciówkę wifi i karty PCI.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 14:40
[#23] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #8

Jeśli kolega chce 'jedynie' (albo aż) poczuć klimat amigowania to ewidentnie A500...najlepiej na wstępie rozbudować jej RAM do 1MB.

Jeśli chcesz 'coś' robić (np. korzystać z netu) to A1200+prosta karta turbo (albo chociaż 8MB fastu).

Rozwiązaniem pośrednim optymalnym cenowo jest A600. Jest to taka 500 po faceliftingu :) Wykonana w technologii SMD (przez do jest taka malutka...a nie jak prasa twierdzi, że przez brak numerycznej (SIC!) ) Przez ten nowoczesny montaż jej płyta główna jest mniej zawodna w porównaniu do A500. Szczęśliwym posiadaczem 600-tki jestem jakieś 8 lat. Może dwa razy dał mi się we znaki brak tego bloczka numerycznego :) Generalnie Polecam.

Ludzie co się dzieje... najpierw jeden dzieciak gotów jest oddać swoje PSX za Ami... teraz drugi chce kupić A600. Panie Marku, pan to widzi??? (!)

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 15:05
[#24] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #23

mosfet napisał(a):

Ludzie co się dzieje... najpierw jeden dzieciak gotów jest oddać swoje PSX za Ami... teraz drugi chce kupić A600. Panie Marku, pan to widzi??? (!)

xD... Bardzo śmieszne, mofset... :P
[#25] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #24

Ja też jestem dzieciakiem!Tyle że już mam 3x A1200 :D

:) Ta...

Ja bym polecał A600 bo tak jakoś kojarzy mi się z A1200..jest mała a A500 to bydle. Oferty są tanie...

A nie lepiej po emulować?

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 16:02
[#26] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #25

Emulowanie to grzech. Idź się wyspowiadać.

[#27] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #26

Żaden grzech :P Ja ze swojego peceta zrobiłem 4 maszyny...

[#28] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #27

No, pwe masz racje, bez uruchomienia WinUAE nie poznał bym smaku Amigi... :D
[#29] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #28

Więc zaszłeś daleko. A600! Wybierz ją....lub A1200! :)

[#30] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #29

szeł, szeł i zaszeł....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem