[#61] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #60

Dziubek? Co to? Z rozpiską sie zapoznałem, mniej więcej wszystko kumam... :D (ale chyba bardziej mniej... :P)
[#62] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #61

ten kołeczek co wystaje pośrodku chincza :)

[#63] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #61

poprostu kup chincza(1,5 zł) i przylutuj 20 pin do środka, a 17 do obwudki :)

Edycja: nawet można prowizorycznie poskręcać kabelki :D, ale niepolecam, naj;epiej będzie kupić przejściówke chincz-->euro :D

Ostatnia modyfikacja: 09.06.07 23:33

[limit rażących błędów ort. do wykorzystania w tym miesiącu: zostało 18]
[#64] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #63

A jak macie w telepudle wejście euro to nie lepiej wykorzystać RGBHV? Lepszy obraz.. Ale wiem, że niektórzy lubią composite, bo w grach daje 'motion blur' :]

[#65] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #64

niektóre TV nie mają RGB, tylko samo composite(myslę że dotyczy to starszych TV) :D, z moim TV tak jest xD

Edycja:
No composite daje polepszenie jakości w grach(oczywiście na amidze, z xboxem to się niesprawdza:D)

[proszę poprawić sygnaturkę: "przyjaciułki"! - moderator]

Ostatnia modyfikacja: 10.06.07 08:31
[#66] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #65

No ja, wszystko jest dobrze... :D
Przecież Amigi podłącza się przez normalne Euro...
Nie CINCH...
Ja nic nie muszę kombinować...
[#67] Re: Kilka pytań początkującego...

@necavi, post #7

Amisia jest w 120% niekompatybilna z osprzetem od PC

Nieprawda. ;)
[#68] Re: Kilka pytaď poczâtkujâcego...

@pwe, post #14

Większość starych gier z A500 powinna chodzić.

Wszystkie. Oczywiscie bedzie potrzebny dodatkowy ram i WHDLoad.
[#69] Re: Kilka pytań początkującego...

@Andrzej Drozd, post #67

Andrzejku czy sugerujesz mi ze podlacze BEZPOSREDNIO BEZ PRZELOTEK myszke, monitor z PC do mojej przyjaciolki?
Tylko ratuja nas (czesto b. drogie) przelotki. To hardware.
A co w sofcie - kompatybilnosc tylko z (niektorymi) danymi.
Nie narzekam, tylko trzeba byc swiadomy pewnych ograniczen i... kochac Amisie :D
[#70] Re: Kilka pytań początkującego...

@necavi, post #69

Pc-task wszystko załatwi. No prawie...ale to inna historia.

Mimo wszystko niech autor tematu kupi sobie A1200!

http://www.allegro.pl/item204347992_a1200_hd_a600.html

Jeśli chcę się mieć 16 bitowaca i kości AGA proszę zerknąć wyżej. Narazie jest tanio :D

Ostatnia modyfikacja: 10.06.07 14:24
[#71] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #70

Ja stanowczo protestuje !

A1200 jest 32-bitowcem :)

[#72] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #70

A1200 to 32bit

Ja dalej polecam A600 jako najfajniejszą Ami a do tego mającą wszystkie zalety A1200 (modulatorTV, kontroler IDE, PCMCIA)

[#73] Re: Kilka pytań początkującego...

@amigafan, post #72

Wiem że A1200 to 32bit...chodzi mi że w zestawie są 2 kompy. Jeden ma 16bit, a drugi AGAtę :P

[#74] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #73

Na razie wystarczy jedna przyjaciółka... :D
Chociaż rozważam jeszcze inne kompy (nie Amigi) np. C64 (Tata kiedyś tego się imał)
[#75] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #74

No to się musisz zdecydować. Teoretycznie można za "symboliczne" 20zł nabyć A500 i po problemie. Jednak lepiej wydać 100-150zł za gołą A1200.

Jeśli zdobędziesz jakąkolwiek amigę kup do niej z 1mb ram. Jeśli chodzi o A1200 to myślę że rozszerzenie 4-8mb będzie sam raz.

Co do A500 w którymś MA był opis jak zrobić własny dopalacz. Oczywiście chodzi o szybszy procesor. Jednak wymaga to sprawności elektronika. :)

[#76] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #75

Masz linki do instrukcji, jak coś znajde bym spróbował coś zrobić(nie ja tylko ojciec, ale..), więdz będe wdzięczny jak podasz linki.
Z góry dziękuje :P

[#77] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #75

Przydało by się, (te linki). Tata może by coś na to poradził :D.
[#78] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #76

Chodzi o schemat budowy takiego dopalacza. Jak znajdę ten numer do zeskanuję i wrzucę. Z tego co pamiętam będzie potrzebny procesor(68000 lub 68010) :)

edit: już znalazłem, może zaraz dam skany, na maila.
edit2:wysłałem

Ostatnia modyfikacja: 10.06.07 20:00
[#79] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #78

Ej, ja też chciałem :(
Możesz umieścić screenshoty na forum...
My mail: danieljasinski(at)o2(dot)pl
[#80] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #78

ten dopalacz da bardzo mizerne przyspieszenie - rzedu kilka-kilkanaście procent (polecam krytyczne przestudiowanie artykułu pod kątem haseł "taktowanie pamięci" i "taktowanie CPU podczas operacji I/O" - zakładam że to ta ulepszona wersja układu umozliwiająca korzystanie np. z FDD)
być może 68010 dałby ciut więcej z uwagi na istnienie symbolicznego pseudocache, ale tego procesora od lat nie widziałem w sklepie (dobrych kilka lat temu mieli go w zlikwidowanym juz elektronicznym naprzeciwko kina Kijów w Krakowie)
[#81] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #78

wysłałeś mi ??
jak tak to ja nic nie odebrałem :D

[#82] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #81

Jak już jesteśmy w temacie turbo do Ami. Czy słyszał ktoś o projektach 'domowego' wykonania jakiegoś turbo do 1200-tki? albo chociaż poszerzenia pamięci?;)Na Aminecie krąży artykuł o rozbudowie pamięci do 8MB z wykorzystaniem PCtowych SIMów. Jednak nie jest to pamięć samokonfigurująca.

[#83] Re: Kilka pytań początkującego...

@pwe, post #73

Widać nie zna się architektury naszego kochanego komputerka. Nawet A500 jest 32bitowcem, tylko procesor jest 16bitowy.
[#84] Re: Kilka pytań początkującego...

@wali7, post #80

No wiesz, zawsze te kilkanaście procent coś da...
Chociaż nie warto się chyba angażować w takie coś, bo efekt "dostateczny", a koszta większe...
Ale robimy offtopic. Cicho, bo jeszcze admini nas przyuważą :D.

Pamięć samo-konfigurująca? Co to?

Ostatnia modyfikacja: 10.06.07 22:52
[#85] Re: Kilka pytań początkującego...

@DanielJ., post #84

To taka pamięć, o której Amiga wie od razu. Ten projekt z aminetu wymaga odpalenie jakiegoś programu, który doda tą pamięć z rozszerzenia do ogólnej ilości pamięci w Amidze. Inaczej Ami jej nie zobaczy. :(

Pamięć samokonfigurowalna nie wymaga żadnych programików, wszystko robi kickstart Amigi.

[#86] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #85

do tego służy program AddMem, dodaje sie go do startup-sequence
systemowi wszystko jedno czy jest autokonfigurowalna, bo po wykonaniu AddMem jest równie dobra jak każda inna, gorzej z grami nie korzystającymi z systemu - tutaj nie ma możliwości skorzystania z takiej pamięci
nie spotkałem się na Aminecie z projektem autokonfigurowalnej pamięci, wogóle do A1200 nie ma żadnych schematów rozszerzeń pod trapdoor... chociaż podejrzewam, że problem autokonfiguracji nie jest skomplikowany - jednoukładowy kontroler powinien załatwić sprawę, trzeba tylko poczytać/popytać w temacie "autokonfiguracja"

Ostatnia modyfikacja: 11.06.07 08:23
[#87] Re: Kilka pytań początkującego...

@wali7, post #86

jednoukładowy kontroler powinien załatwić sprawę

Wystarczy kawałek małego układu PLD.

[#88] Re: Kilka pytań początkującego...

@Grzegorz Kraszewski, post #87

Szczegóły? :prosi: :)

Gdzie mam szukać? komu dać w łapę, żeby wejść w temat?

Ostatnia modyfikacja: 11.06.07 12:00
[#89] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #88

podejrzewam że właśnie krashan może sporo wiedzieć na ten temat :)
na Aminecie znajdziesz projekt karty z autokonfiguracją (niestety nie RAM): http://aminet.net/docs/hard/icy.lzh , w doc/hard znajdziesz też kilka projektów rozszerzeń non-autoconfig RAM do A500 - może coś z tego wyciągniesz

Ostatnia modyfikacja: 11.06.07 12:25
[#90] Re: Kilka pytań początkującego...

@necavi, post #69

Czesc starych pecetow tez korzysta z przelotek (do klawiatury i myszki).

Ostatnia modyfikacja: 11.06.07 12:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem