[#121] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #116

Kanapkowa budowa.

Amiga 1200 to komputer, który nie był projektowany z myślą o jego późniejszej rozbudowie. Dlatego niewszystkie sygnały są wyprowadzone na złącze rozszerzeń. Mało tego, po włożeniu karty turbo, nie można już dać nic innego. Ale ludzie (a Polacy to już w szczególności) są pomysłowi. Brakujące sygnały gdzieś przecież muszą być.. a gdzie są? Na nóżkach układów, z których Ami jest zbudowana!!! Dlatego powstało wiele rozwiązań umieszczanych na płycie Ami jako 'nakładki' na układy.
Inny pomysł to wyjęcie kostek ROMu i włożenie w podstawkę po nich karty rozszerzeń (np. karty Fast ATA) a ROMów w kartę.

Niestety wszystkie te pomysły łączy jedna wspólna wada. Wykorzystuje się złącza, które nie były nigdy projektowane jako złącza rozszerzeń. Podstawki na scalaki są projektowane na utrzymanie w miejscu leciutkiego chip'a a nie cięzkiej obładowanej elektroniką płytki. Powoduje to niepewne styki i przypadkowość w działaniu/nie działaniu Ami.

Drugi problem to moc. Płyta główna ma ograniczona 'nośność' jeśli chodzi o zasilanie. Płyta A1200 nie była projektowana dla przypadku, w którym z wielu miejsc jakaś rozbudowana elektronika odsysa setki mA prądu.

Trzeci problem wiąże się z drugim. Jak już moc dostarczmy do układów, to w przyrodzie nic nie ginie, i ta moc zacznie zamieniać się w ciepło. To ciepło przyspiesza niszczenie chipów przez przyspieszanie zjawiska dyfuzji (połóż kostkę białej czekolady na kostce czarnej czekolady i wystaw na słońce) dodatkowo powoduje częste zawieszki, nagrzany układ pracuje niestabilnie,chip to nie silnik Diesla :] O ile goła płyta Ami mogła się chłodzić, to płyta obłożona kanapkami ma to chłodzenie dużo bardziej utrudnione.

OK..bo widzę, że mi artykuł z tego wychodzi.

na wymianę o-ó radzę uważać bo bywa zdradziecka. Np "kura"!="kogut";
Znajdź 20min. dziennie na czytanie (czegokolwiek ale drukowanego i po polsku) a Twoje problemy z ortografią znikną po pół roku.

Ostatnia modyfikacja: 12.06.07 13:19

Ostatnia modyfikacja: 12.06.07 13:38
[#122] Re: Kilka pytań początkującego...

@mosfet, post #121

czytam dużo czytnam(ostatnio dorwałem se stare gazetki ojca, "elektronika praktyczna" itd, jest w jednej z nich shemad=t modulatora na vga(przerabia komputerowe vga na wejscie antenowe w tv), fajny baer xD)

Edycja: wyjątkowo duzo słów poprzekręcałem xD

Ostatnia modyfikacja: 12.06.07 14:18
[#123] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #1

Niedawno (przy pomocy Kolegów z tego Forum) sam wszedłem w świat Amigi

Moje spostrzeżenia, jako jednakowoż laika z dziedziny Amig, mogą okazać się cenne dla innego początkującego. Aby uniknąć głosów oburzenia, które pewnie i tak nastąpią, od razu mówię, że to tylko moje spostrzeżenia, całkowicie subiektywne, bez uciekania się do analizy szybkości procesorów itp. No i mówię tu o 16-bitowych, zresztą A1200 nie znam osobiście.

1). Mam A500 (1 MB RAM) i A600 (1 MB RAM). A500 jest olbrzymia, A600 malutka - plus dla A600.

2). ja też szukałem "klimatu" dawnych lat, A500 i A600 dają mi mniej więcej po tyle samo pozytywnych wrażeń w tej kategorii, może A500 przywołuje więcej wspomnień, ale A600 działa tak jakoś "sprawniej", a przez to nie zniechęca do eksperymentów (nie chcę się doktoryzować z Amig, tylko wspominać) - tu remis między A500 a A600.

3). A600 ma wszystko, co na początek potrzeba (np. do wielu gier): 1 MB RAM mnie wystarcza (wiele A500 oryg. miało 512 kB RAM, więc do 1 MB znów potrzebne przeróbki), ma modulator (A500 - trzeba dokupić), ma kompletne wyjście audio/video na zwykłe chinche (A500 ma video czarno-białe + stereo) no i oczywiście na monitor kolorowy (A500 też ma). Tu dużo plusów dla A600.

4). A600 ma też wbudowany interfejs IDE i miejsce w obudowie na dysk 2,5 cala, przy użyciu (drogiej) przejściówki można łatwo podłączyć HDD z laptopa (jeszcze nie mam, ale kiedyś sobie chyba wykonam tę akcję). Plus dla A600.

5). A600 ma port PCMCIA! Dla mnie super, po zainstalowaniu sterowników do A600 dla adaptera kart CF na PCMCIA przenoszę sobie szybko i hurtowo soft z PC na Amigę! Akurat taki adapter pętał mi się w domu i dzięki niemu (i pomocy właśnie Kolegów z Forum - dzięki, chłopaki!) uruchomiłem wymianę danych z Amigą bez zbędnych inwestycji i przeróbek - plus dla A600. Jedyna wada: stery do CF jakoś trzeba wcześniej przenieść do A600 (nie ma wbudowanych) i nie potrafi startować z CF na PCMCIA jak z HDD.

Ogólnie robię tak: pliki ADF przenoszę z PC kartą CF do Amigi, w A600 nagrywam (jedną prostą komendą) z ADF-ów dyskietki (tych mi nie brakuje), a dyskietki ładuję potem do A500, odpalam grę i... klimat pełny! No i ten duch pionierów komputerowych, kiedy nic nie było takie łatwe, dyskietek pętało się po stole mnóstwo, a żeby coś na kompie uruchomić, trzeba się było przyłożyć, a nie tylko włączyć, zaczytać z HDD i gotowe

[#124] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@Kontrinkwizytor, post #123

Musiałeś się przekopać aż przez 5 stron, żeby napisać posta, zresztą bardzo pomocnego...
Mój wybór jest jednak ostateczny, biorę A500.
Już, i tak zalicytowałem na aukcji, ale o tym w innym temacie.

[#125] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #124

Jeśli chodzi o A500 i rom3.1 to rom ma oznaczenie chyba..AS320.

[#126] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@pwe, post #125

ROM jako kość, czy jako coś innego?

[#127] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #126

kupujesz(albo programujesz eproma) roma i wkładasz zamiast starej kości rom z kickiem. eprom kosztuje 48 zł+przesyłka, jak takiego zaprogramować jest artykół :)

[#128] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #127

No, ja wiem... :D
Kiedyś programowałem cartridge do NESa/Pegasus'a
Tylko że pwe podał jakieś dziwne oznaczenie.

[#129] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #127

artykół

To ile jeszcze zostało tych rażących błędów do wykorzystania przed zbanowaniem?

[#130] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #128

[#131] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@amigafan, post #129

Za orty bana? Ja też nie lubię takich rażących błędów, ale to nie powód do banowania.

[#132] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@x3nU, post #131

No, to nie jest śmieszne. Ziomo jest może dyslektykiem, a wy się z niego śmiejecie (...jak coś to Go nie bronię, moim zdaniem zainstalowałby Firefoxa).
Wygrałem aukcje z A500... :D
[#133] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #132

Dobże zaczynasz, ale myslę ze niewydałeś kasy przeznaczonej na Amige 1200 :DDanielJ. napisał(a):

[#134] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #133

No, jeszcze zostało troszkę kasy, więc może jaką A1200 też się skleci... :D
[#135] Re: Kilka pytań początkującego...

@arti4-92, post #54

A OpenOffice to co, płatne? :P

[#136] Re: Kilka pytań początkującego...

@Malin, post #135

Głupota i lenistwo są za darmo, ot co.

[#137] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@amigafan, post #129

To ile jeszcze zostało tych rażących błędów do wykorzystania przed zbanowaniem?

Dwanaście. Ale nie przed zbanowaniem - po przekroczeniu limitu będą do końca miesiąca usuwane wszystkie kolejne posty tego forumowicza zawierające rażące błędy ortograficzne. Jeżeli będzie pisał w miarę poprawnie, nie będzie problemu.
[#138] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@x3nU, post #131

Patrz poprzedni post. O banie nie ma mowy, ale trzeba artiego dobrze zmotywować... W dobie komputerowych korektorów pisowni, dysleksja nie jest tłumaczeniem, tym bardziej, że teraz jest głupia "moda" na dysleksję, rodzice biegną po papierek podkładając psychologowi kopertę z łapówką, żeby "się biedne dziecko nie męczyło"... Dwadzieścia lat temu jakoś nie było tak, że co drugie dziecko ma dysleksję. Tylko że wtedy ośmiolatki czytały książki, a nie rzeźbiły w CounterStrike'a.
[#139] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@moderator, post #138

Zgadzam sie. Zreszta ja czytam malo ksiazek (nie liczac technicznych i uczelnianych) i bledow nie robie.

[#140] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@moderator, post #138

niegram w countera, tylko przeczesuje fora i duzo czytam postów, widać błędnych. Ostatnio chwiciłem się za pismo elektronika praktyczna(chba już ich niewydają, ale ja mam stare)

[#141] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@Lorak, post #139

Mam tę samą przypadłość, co ty Lorak.
Czytam tylko lektury szkolne, i gazetki komputerowe typu Ekspert, PC Format.
A błędy ortograficzne (tzw. ortografy) bardzo rzadko popełniam.
Dla pewności jednak, mam Firefox'a 2.
Teraz trzeba będzie powypożyczać książki o elektronice, i takie tam, bo mam zamiar zrobić *zuuuooo* Amigę... :D
[#142] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #141

"Sztuke" elektroniki trzeba podpatrzeć u prawdziwego elektronika. Reszczte można wyczytać z gazetek :), ewentualnie kształcić się w tym kierunku ;)

[#143] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #140

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie wydają Elektroniki Praktycznej? Wydają. Gazeta co prawda zeszmaciała wszędzie tylko LCD alfa-numeryczny+procesor i jak nie zegarek to minutnik do jajek spam2 na drzewo! do tego połowa to reklamy sprzętu, na który amatora nie będzie stać a profesjonalne laboratoria są i tak zawalane broszurami. Jak chcesz się nauczyć elektroniki, to rzeczywiście polecam stare numery...no i prawdziwa elektronika to analogówka :)

btw: jesteś pod obserwacją ;) więc co do opisu pod Twoimi postami. Przypomnij sobie pisownię partykuły 'nie' z czasownikiem 'mieć' :)

i c_h_*_j a nie huj (bo przez 'ch' jest dłuższy)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 12:47
[#144] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@moderator, post #138

Komputerowy korektor to nawet dobra terapia. Większość ludzi to jednak wzrokowcy i ta czerwona krecha pod źle napisanym wyrazem ma działanie lecznicze :]

Jak miałem 8 lat to nie grałem w CS'a tylko robiłem migacze na led'ach, syreny policyjne, radia detektorowe i tego typu ambitne układy :)

Książki są niebezpieczne, bo piszą w nich o tym, czego się nie da. Jako absolwent szanowanej uczelni technicznej, mam ochotę powiesić za jaja pół redakcji EP i całą redakcję EdW za wrzepianie mi przez 10 lat, że w domowych warunkach nie możliwe jest zrobienie radio linii o przyzwoitych parametrach, że ciężko zestroić, że to że śmo. Nie da to się otworzyć parasola w d**pie...chociaż zaraz ktoś mi udowodni, że się da...i istnienie takiej osoby będzie niesamowicie budujące!

[#145] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@mosfet, post #144

w domowych warunkach nie możliwe jest zrobienie radio linii o przyzwoitych parametrach

Wszystko zależy od definicji wyrażeń "domowe warunki" i "przyzwoite parametry" .

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 13:33
[#146] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@mosfet, post #144

xD parasol w dupie xD, teraz robie(a raczej próbuje) zrobić coś na styl przedłużacza(radiowy) tyle że będzie przedłużał sygnały wysyłane przez podczerwień, telewizor w pokoju a ja będe mugł zmieniać kanały dla oglądającego(głupi żart)

[#147] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #146

Artur, że co?
Banan w czym...
Ja wczoraj wieczorem projektowałem przełożenie A500, do obudowy desktop po 386... :D
Chociaż, nie wiem czy to zrobię. :P
[#148] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@DanielJ., post #147

Chciało ci się, chba niewisz jakiej wielkości plta gł w a500 xD, do tego będzie ci potrzebny wyskoi tower, przerobiony zasilacz i interfejs klawitury, lub przedłużacz od taśmy, a klawke wsadzisz to obudowy po klawce z cdtv :P

[#149] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #148

A ja właśnie kombinuje odwrotnie. Kompa w pudełku to dzisiaj każdy ma. Jakby tu wrzepić Bliza PPC do desktopa tak, żeby się nie usmażył :) chyba zrobię dolną klapę z laluminium..albo woda :]

[#150] Re: Kilka pytań początkującego... xD

@arti4-92, post #148

[sen]Arti, wcisnął bym w poprzek[/sen] :P
Olej podobno nie przewodzi prądu... xD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem