[#71]
Re: Porównanie AGA vs ECS
@abcdef,
post #69
Aha, 486. Ale to był najbardziej wypasiony sprzęt w katalogu (1), czy może najlepiej sprzedający się w owym czasie (2), czy może najpopularniejszy sprzęt w "zachodnich" domach (3)? Bo ja stawiam na opcję nr 1.
Analogicznie, w 1992 roku można było sobie sprawić Amigę 4000 z 68040 40 MHz i z 24 bitową kartą graficzną. Były takie sprzęty sprzedawane... podobnie jak wspomniany 486.
Przy tych wszystkich naszych porównaniach warto zwrócić też uwagę, że w latach 90 i pierwszej dekadzie 2000 prawo Moora obowiązywało w pełni, gdzie po niespełna roku w tej samej cenie można było mieć sprzęt 2x szybszy i wyposażony w 2x więcej RAMu. Czyli po 2 latach było 4x, a po 3 latach 8x szybciej/więcej. Porównywanie więc Amig z 1992 roku z PC z 1994, czy nawet z 1993 jest już średnio rzetelne, bo realia na rynku komputerowym zmieniały się wtedy z miesiąca na miesiąc.
Z punktu widzenia polskiego "wypizdowa technologicznego" często myślimy, że na tym mitycznym zachodzie to nie mieli co z kasą robić i co miesiąc nadmiarowe dolary zamieniali na nowinki technologiczne. Nie jest to prawda, zwłaszcza w aspekcie USA, gdzie panuje dosyć duży konserwatyzm technologiczny w myśl zasady "jeśli działa, to po co ruszać". Miałem okazję mieszkać (2003) kilka miesięcy w Danii, kilka lat później mieszkałem półtorej roku w USA, zarabiając w okolicach przeciętnej pensji naukowca.... i kokosy to nie były, trudno było szastać gotówką. Oczywiście lepiej niż u nas, ale daleko gorzej niż w naszych wyobrażeniach.