[#31] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@pisklak, post #30

To tylko emulacja!
[#32] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@pisklak, post #30

"PS. Jakoś nie widzę oburzonych głosów że "to tylko emulacja" "

Wszyscy liczący się na rynku wydawcy konsol zrobili edycje mini z emulacją fpga. Gdyby firma Commodore dzisiaj istniała to też może by popełniła taką Amigę. Emulacja to tania i wydajna alterrnatywa. Może się mylę, poprawcie mnie, ale taki zapowiadany i oczekiwany TABOR wcale nie ma takiej mocy jak BUFFY (chodzi mi o procesor, a nie o grafikę ;)
[#33] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@pisklak, post #30

Bo i cóż, że emulacja skoro tanio? I nadal korzysta z układów specjalizowanych zamiast własnej implementacji w fpga? :)
[#34] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #33

Dokładnie, cieszmy się ,że mamy wybór. Są rozwiązania droższe i tańsze. Dla mnie natomiast nie ma znaczenia, czy to FPGA czy ARM, najważniejsze żeby kompatybilność była na zadowalającym poziomie.
[#35] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@WojoS, post #32

Chyba żaden nie zrobił FPGA. Emulują te konsole programowo.
[#36] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Cedrat, post #35

Dokładnie. Komercyjne produkty z reguły są na jakimś ARMowym SoCu, z dołu android albo linux z ładnym GUI, a na nim emulator programowy.
[#37] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #36

Firma Analogue ma całkiem pokaźną ilość konsol na bazie fpga.

NES, SNES, Master System/MegaDrive, TurboGrafx, GameBoy

link

Kiedyś myślałem o zakupie Super NT (SNES), ale MiSTer dał mi możliwość odpalania wszystkich tych systemów :)

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2021 14:31:47 przez JakubH_
[#38] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@WojoS, post #32

zapowiadany i oczekiwany TABOR wcale nie ma takiej mocy jak BUFFY (chodzi mi o procesor)

Nie jestem specjalistą od TABORa, ale coś mi się nie kalkuluje w Twoim stwierdzeniu. Popatrzmy co piszą twórcy:

The Buffy projects aim at bringing Classic Amiga computers to about a 500MHz PowerPC territory

Czyli przy pomyślnych wiatrach będziesz mieć Efikę, a nie Tabora.
[#39] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@recedent, post #38

Nie znam się na ARMach ale zapewne ten którego używają ma kilka rzdeni. Więc w teorii można równolegle wykonywac kod emulowanego 68k i ARMowy. Po zsumowaniu pewnie tych MIPSów wyjdzie węcej niż w Effice .
W teorii pewnie można też używać wbudowanego GPU (o ile w tym ARMIe jest, teraz wsadzają jakieś GPU prawie do wszystkiego...)
W sumie to tak się zastanawiam czy reszta rdzeni nie mogła by odpalać Linuxa a tylko jeden emulować 68k. Pewnie by mogła.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2021 15:02:00 przez pisklak
[#40] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@pisklak, post #39

Nie, tutaj nie ma co suponować. SoC użyty w projekcie ma 1 rdzeń Cortex A8 1GHz (coś w stylu bardzo, bardzo słabego celerona) więc mipsów z powietrza nie wyciągniesz.
[#41] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@flops, post #11

Na razie go nie ma (w sensie: wysyłam 68060, płacę, za 2 tygodnie przychodzi karta) i diabli wiedzą, kiedy będzie. On już też miał być wieki temu.
[#42] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@pisklak, post #30

Rtg do tego konieczne, żeby to miało sens. Nie wiem w czym tą moc możnaby wykorzystac przy ECS.
[#43] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@twardy, post #42

Fajnie byłoby gdyby taki CPU mógł się znaleźć na jakiejś prostej karcie turbo do A1200...
[#44] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #43

Plany na kartę turbo do A1200 też są. Najpierw niech zadziała to co jest :)
[#45] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@twardy, post #42

Ja się tam nie znam ale taki projekt albo podobny już jest na rynku amigi i nazywa się zz9000. Ma rtg i 2 procesory arm PROGRAMOWALNE... jak i ram, usb i coś tam. Nie wiem czy jest możliwość za ich pomocą symulować 68k ale takie mam skojarzenie, ale jak powiedzialem nie znam sie.
[#46] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@arturB, post #45

Oczywiscie, że jest możliwość zasymulowania tam 68k z tym, że nie za bardzo połączysz ten emulator z Amigą bo to karta pod Zorro2/3 a nie pod złącze procesora.
[#47] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #46

Aa no ok. ale przeciez na zorro tez byly karty turbo, karty ppc dla klasycznych amig tez sa na portach nie na zlaczu procesora? Pomijam fakt, ze nie mialby kto tego opracowac, ale skoro juz takie karty sie pojawily to i tak droga krotsza niz najpierw wymyslic, zrobic karte , napisac jakis program
[#48] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@arturB, post #47

jakie miales karty turbo na zorro? tylko pamięci były/są
[#49] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #48

Racja ram. Pamietam a2630 ale to faktycznie karta na procesor. Slabo kojarze amiga hw. No ale sonnet to juz chyba tego rodzaju model wspolpracy o jakim pisalem?
[#50] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@arturB, post #49

Tak, ale AOS działa na 68k i obsługa ppc leci przez libsy, tutaj dla sonneta jest specjalny zestaw bibliotek by puszczać appki ppc. O ile dobrze pamiętam nie zbootujesz AOS 4 dla klasyka na sonnecie, bo w czasie startu nie ma dostępu do tego procesora na karcie pci, w przeciwieństwie do blizza/cyberstorma ppc. Dałoby się gdyby zaimplementować libsy w aos4 i uruchomić kartę w sekwencji startowej. Ale to też taka sztuka dla sztuki. PCI jest za wolne, zorro II czy III też. Jeśli już takie kombinowanie miałoby sens to cyclone v se z cortex a9 albo zynq 7000 z cortex a9 w miejsce procesora. FPGA by robiła za interfejs 68k, kontroler pamięci lokalnej i ewentualnie rzeczy takie jak rtg, spi, ethernet, a ARM w środku by mielił JITem kod 68k (albo własny natywny). Tylko widzisz jak wygląda rozwój softu dla ZZ9000 ... Było dość biednie i jest dość biednie. Mimo dostępnego SDK. Jak kogoś strasznie swędzi to mógłby wstawić fpga za tysiaka - zynq ultra scale z cortex a53 1.5GHz iirc. Tylko po co gdy można dać mały fpga i podłączyć się raspberry za 200 zyli.
[#51] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #50

Tak szczerze - przy takiej wydajności, to walić PPC.
[#52] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Cedrat, post #51

Przy jakiej wydajności?
[#53] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@ted, post #28

Właśnie najlepiej, żeby nic nie miała! Projektów, gdzie mamy akcelerator i na około wszystko inne, co już w 90% zastępuje Amigę, "bo akurat było miejsce" itd., mamy ci pod dostatkiem. Niech TO będzie po prostu szybki proc i pamięć. I niech będzie tanie.
[#54] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@_arti, post #53

ja bym nawet zwiekszyl pamiec do 1.5GB, bo zaraz sie okaże, że 1GB to za mało na dzisiejsze strony www.
[#55] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@recedent, post #52

666MHz Cortex A9 lub 1000MHz Cortex A8 (+ddr3) względem 603/604e z Phase5 na EDO/FPM DRAM albo G3 z Sonneta na SDRAM gadającego z resztą amigi i AOS przez PCI.
[#56] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #55

Z Crescendo G4 7200 400mhz raczej male szanse wygrac ale faktycznie G3 bedzie do pobicia.
[#57] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@_arti, post #53

Ale oprócz UAE nie mamy niczego, co by mogło całkowicie zastąpić rozbudowaną Amigę. Vampir ma zrąbany procesor - MMU jest niekompatybilne, a jak Thomas Richter chciał dodać jego obsługę do MMULibs, to *** Gunnar go olał.
[#58] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Cedrat, post #57

Ależ mamy i to już od dawna. Ale nie jest koszerne, więc... ¯\_(ツ)_/¯
[#59] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@recedent, post #58

calkowicie nie, bo nie ma systemowej emulacji agi
[#60] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #59

Dla mnie może być sam procek na początku, chętnie zobacze jak OCS/AGA dochodzą do ściany i ile faktycznie będzie klatek w lores i hires w takim Doomie na przykład. Nagle Quake 2 i 3 w zasięgu ręki, emulacja PC nabierze sensu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem