[#61] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@marianoamigo, post #60

W Doomie myśle kolo lores 80fpsów, hireslaced 20fpsów, chipram i reszta nie pozwolą na więcej
[#62] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #61

Amigowe porty DoomAttack czy ADoom nie mają FPS locka na 35 klatek jak w oryginale?
[#63] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #59

A Buffy ma mieć systemową emulację AGA?
[#64] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@recedent, post #63

nie, no to systemową emulację ecsu
[#65] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Cedrat, post #57

Ale ja nie chcę czegoś, co może zastąpić rozbudowaną Amigę. Chcę Amigę :P
[#66] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@marianoamigo, post #60

Serio turbo ma służyć do emulacji PC, Maka? To po co je robić. PC sobie kupisz, Maka pewnie też. Turbo tak, ale nie po to, by emulować inne sprzęty.
[#67] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@KM_Ender, post #66

Między innymi. Kto co lubi.
[#68] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@KM_Ender, post #66

Zdecydowanie też po to. Zabawa Shapeshifterem czy Fusion na Amidze daje dużo frajdy i istnieje od lat '90, na co komu dodatkowy kloc w postaci Maca Classic, tu chodzi o to, żeby bawić się Amigą. Nie dyktuj po co komu turbo w Amidze Ja na A1200 z Blizzardem 1230-IV okazyjnie odpalam zarówno Maca, jak i czasem Debiana 68k, także z siecią. Jakbym miał coś szybszego, pewnie fajnie byłoby też uruchomić emulację PC i bawić się klasykami DOS na Amidze, zamiast mieć dodatkowo skrzynkę retro-PC.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2021 15:11:32 przez Jacques
[#69] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #68

Gdzie ty widzisz, że ja coś komuś chcę dyktować? Postuluję wprowadzenie większej czcionki, żeby nie było nieporozumień.
[#70] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #68

Ach, rozumiem, że po to jest potrzebny ARM żeby emulować 68k z PJIT, aby odpalić pctaska i emulować x86 na emulowanym 68k ;) Makes perfect sense :D

Emulacja klasycznego maca to inna bajka bo nie emuluje się procesora (albo inaczej, emuluje się cały czas ten sam i w ten sam sposób). Ale z tym DOS to trochę już przegięcie ;) Poza tym żadnej skrzynki retro pc nie trzeba, bo nowe pc też to odpalą w podobny sposób, tylko wygodniej (dosbox, vm).
[#71] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #70

Też się kiedyś na tym łapałem, ze automatycznie szukałem sensu kiedy czytałem o podobnych alpejskich kombinacjach
Zrozumiałem potem oczywiste, ze zabawa retro nie musi go mieć.
[#72] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #70

No dzięki za wskazanie możliwości odpalenia DOSBoxa na PC, dotychczas głównie używałem go pod MorphOSem i w życiu bym się nie domyślił, że jest wersja PC

A poważnie, daj spokój, to porady typu odpal sobie WinUAE Chodzi o frajdę i klimat, a nie mistrzostwo pragmatyzmu. Że też amigowcom trzeba to tłumaczyć

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2021 23:36:32 przez Jacques
[#73] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@recedent, post #58

Niby co (oprócz UAE) mamy? Vampir dobrze się zapowiadał, ale ma porąbanych twórców. FPGA Arcade jest nie do kupienia. A MiSTerowi jeszcze sporo brakuje.
[#74] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Hmm, czyli to juz jest do ściągnięcia?
https://github.com/nonarkitten/pseudo-jit
[#75] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #72

Oho... klimat. Tak, ach ten klimat msdosa na amidze...
Jeszcze rozumiem potrzebę powera na development na samej amidze (szybsza kompilacja etc.) ale rzekoma potrzeba emulacji dosa to szczerze do mnie przemawia jak używanie commodore 64 do wyważania kół. Da się. Ponoć nadal działa (usyfione jak to w warsztacie). Można i całą 1 osoba nadal to stosuje. I teraz ten dos na amidze to tak jak kupić c64 do wyważania :D
[#76] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #75

No świetna analogia, wprost cudowna z tym C64, bo tam "na pewno" był używany hobbystycznie i właściciel chciał mieć po prostu C64 na warsztacie

Jak będąc amigowcem na forum PPA nie rozumiesz słowa "klimat" w kontekście emulacji czegoś na Amidze a nie na PC, to nie przetłumaczę.
Dobrze, że autorzy PC-Taska czy sprzętowych emulatorów Vortex, KCS, itp. zrobili swoje (dla 1 osoby!) zanim wytłumaczyłeś im, że to bez sensu
Ja mówię pas, ale możesz wybrać się na krucjatę przeciw Novacoderowi, żeby zaprzestał portowania gier z PC, przecież działają niewiele szybciej niż gdyby były odpalone na programowym emulatorze

Trzymam kciuki za to nowe rozwiązanie CPU OK

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 10:21:21 przez Jacques
[#77] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #75

"jak używanie commodore 64 do wyważania"

C64 w akcji wyważania wałów
Klimat musi być , można sobie i dos-a odpalać, linuxa, macosa i inne. Kto bogatemu zabroni...

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 10:51:57 przez thomek
[#78] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #76

Vortex, Commodore czy KCS to rozwiązania sprzętowe, a powstały po to by w tamtych czasach gdy komputery jednak brały kilka wypłat, a nie pół, nie trzeba było kupować dwóch osobnych maszyn. Dawało to niedopalonej amidze możliwości odpalenia programów z AT. Gdy pojawiły się dopalone amigi to rozwiązanie programowe w formie PC-Task robiło to samo, po to by wymemłany zakupem turba amigowiec nie musiał nerki sprzedawać żeby mieć PC, a mógł korzystać z pecetowego softu. Widać zupełnie inaczej czujemy retro, bo w obecnych czasach, gdy praktycznie każdy jednak PC ma to emulowanie PC na amidze nie wydaje mi się jakimś priorytetem i nie sądzę by miało jakikolwiek klimat, którego nie udałoby się uzyskać odpalając dosboksa na nowoczesnym pc. Więc argument o zakupie turbo dla emulacji msdos traktuję właśnie tak naciągany jak zakup c64 do wyważania kół. Nie musisz się zgadzać, może akurat tak masz, że amigowy retrogaming kojarzy ci się przede wszystkim, albo szczególnie z emulowaniem dosa... ok. Jak lubisz. Niemniej nie wydaje mi się, by był duży odsetek czujących podobnie.
[#79] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Preordery dla pierwszych 40 betatesterów rozeszły się jak ciepłe bułeczki (cena karty 139$).
Jestem ciekaw czy ktoś z naszym rodzimych Amigowców załapał się do grupy testerów?

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 12:16:24 przez charliefrown
[#80] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@charliefrown, post #79

Update:
czyli potwierdzają się pogłoski o Buffee dla A1200 dzięki karcie TF.
link

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 09:49:48 przez charliefrown
[#81] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@charliefrown, post #80

No to Vampire ma pozamiatane jeżeli to będzie działało. Nawet trochę mi szkoda ludzi od Apollo team.
[#82] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Hal, post #81

No ale nie ma RTG, a nawet przy takiej mocy AGA jest hamulcowym w HiRes. To bardziej alternatywa dla Raptora.
Wygra ten kto nie każe czekać rok i więcej na kartę od decyzji o zakupie

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 10:44:24 przez Jacques
[#83] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Hal, post #81

Dlaczego tak uważasz? Masz TYLKO procesor i RAM. Czyli MOŻE byłby to jakiś konkurent dla Raptora i w sumie tyle. Z innych rzeczy jakie SoC ma nic nie jest wyciągnięte na zewnątrz i obsługiwane. Tj. RTG - nie ma, NAND - nie ma, USB - nie ma ... Dla autorki nie to miało znaczenie i biorąc pod uwagę sam cel (68000 CPU drop-in replacement) to słusznie. Aczkolwiek trochę szkoda ...
[#84] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #82

OT: do czego służy RTG w Amidze? Tylko gry porty z PC? I WB w palecie 24 bitowej?
[#85] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@RokiS, post #84

W sumie to tak :)
Chociaż gloom deluxe czy napalm też działa na rtg, parę gier natywnych dla amigi z obsługą rtg się znajdzie. A ile z nich rzeczywiście coś konkretnego z tego wyciąga? Tego to już nie powiem.
[#86] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@RokiS, post #84

Służy do tego co zawsze służylo 😉
Szybki WB w wyższych rozdzielczościach i paletach bez interlace, uruchamiania amigowych gier wspierających RTG, portów z PC i dla mnie np. Maca pod emulatorem Fusion zamiast AGA z 640x512, co daje ogromnego kopa w grach wymagających szybkiego odświeżania większości ekranu.
Też myślałem "po co", aż nie zacząłem używać w Warpie. Zdecydowanie lepiej mieć taką opcję niż nie mieć OK
[#87] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@RokiS, post #84

Wszystko zalezy od tego co na swojej Amidze robisz. Jesli tylko grasz w Super Froga to jasne ze ci nie bedzie to potrzebne.
Ale tak samo moglbys sie zapytac po co w Amidze twardy dysk jak przecierz gry ladujesz z flopa ew. Goteka?
[#88] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@RokiS, post #84

Sam nie wiem do czego ta karta ma służyć - raytracing w kilka sekund w LightWave?

P.S. Co do rozszerzeń do Amigi, to powinny być robione według mnie "z głową" i adekwatnie do przeznaczenia Amigi.

Karty RTG czy PPC nigdy nie było jakimś remedium na bolączki Amigowców co do prędkości. Dowodem jest to, że porzucono i te rozszerzenia - a teraz niesłusznie przebąkuje się, że to Chipset był temu winien. No, jak to - przecież Chipset był wyłączany przez RTG/PPC.

Hardware i software powinien iść w parze, w przypadku wymagających programów na Amigę to nie jest zasada.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 11:37:45 przez Hexmage960
[#89] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Hexmage960, post #88

Jak nie RTG i nie CPU to co?
RTG jak najbardziej dalej jest świetną opcją i niczego nie porzucono: implementuje je Vampire i Warp.
Ja nie widzę nic złego by mieć CPU tak szybki, że dla amigowego softu w końcu nigdy nie będzie zbyt wolny OK
Niech zasuwa, szybkość WinUAE JiT jakoś nigdy mi nie przeszkadzała

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 11:54:14 przez Jacques
[#90] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #89

Jak nie RTG i nie CPU to co?

Zapewne wszyscy by chcieli cos co jest w 100% kompatybilne ze starym softem.
Wszyscy marza o nawej wersji kosci AGA/ECS taktowanych 1GHz z 128bitowym dostepem do pamieci CHIP.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem