[#91] Re: 20 lat piecsetki...

@ted, post #90

A jakie tanie i dostepne na rynku o zblizonych mozliwosciach układy konkurencyjn układy można było zastosować w 90-91 roku?

[#92] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #91

GTIA z Atari ;)

[#93] Re: 20 lat piecsetki...

@lordbsf, post #92

rozumiem, że miał być to dowcip? W sumie dość kiepski.

[#94] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #85

No właśnie, odniesienie...

Osoby piszące że ich znajomy/krewny miał wtedy a wtedy XT bez twardego dysku popełniają błąd. Bo piszą o polskiej, nieco zapóźnionej rzeczywistości sprzętowej, a Amiga nie była projektowana specjalnie na nasz rynek. Owszem, nasi krewni i znajomi mogli mieć w '93 AT z dwoma flopami, ale na "zachodzie" (czyli na głównych rynkach) wtedy standardem było już 386 z 4MB RAM, kartami SVGA i dyskami 120-170MB. Powoli pojawiało się 486 i karty graficzne 1MB... I to własnie z takim sprzętem przyszło się zmierzyć A1200...

O ile A500 trafiła w swój czas, o tyle 1200 już zdecydowanie nie.

PS: A tak ogólnie, to dzień dobry wszystkim.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 14:09
[#95] Re: 20 lat piecsetki...

@doom, post #94

U nas tez tacy byli, choc predziej VGA mialy 256-512 kilo.... Cóż wtedy jeszcze 1 mega to 100zl było... Tylko kwestia kosztów, sprzęt o którym piszesz był 2 razy droższy od A1200 z HDD.... Taka różnica minimalna?

[#96] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #95

Wydaje mi się, że kwestia kosztów na rynku zachodnim miała nieco mniejsze znaczenie niż u nas. W naszych oczach to była przepaść, tam to była jedna czy dwie tygodniówki. Ponadto cena A1200 brała sie także z tego, że komputer ten miał - niestety - o wiele mniejsze możliwości niż wspomniany 386DX/486SX.

Pamiętam, że w bodaj kwietniowym numerze Top Secret z roku 1994 w relacji z ECTS Borek narzekał, że najsłabszym pecetem na targach był 486SX/25 i że ogólnie na zachodzie panują już komputery klasy 486.
[#97] Re: 20 lat piecsetki...

@doom, post #96

wiesz "na targach".... Dekodery TV takie jak w tv n pokazywano na targach ok 10 lat temu, teraz wchodzą na rynek... W świecie komputerów jest troche mniejsza bezwładność....

[#98] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #97

Owszem. Dlatego napisałem że bezpośrednim konkurentem dla A1200 nie był wypasiony 486 lecz zwykłe 386. Amiga była tańsza, ale oferowała też o wiele mniej.
[#99] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #97

Kaczuś upierasz się i tyle :) Prawda była taka że PC obniżało ceny lawinowo podczas gdy A1200 nawet nie dało się kupić. Poza tym jak policzysz ile wychodziła A1200 z HDD 2,5" powiedzmy 200mb, 6mega ramu i dopałką powiedzmy 030/50 i cd-romem oraz monitorem klasy multiscan to Ci wyjdzie cena właśnie rzeczonego pieca w całkiem konkretnej konfiguracji (486SX)

Skąd wiem? Bo jako jeden z pierwszych w krakowie miałem A1200z FASTem a później 030 i koprocesorem, jako jeden z pierwszych również podpinałem do niej CD-ROMa (SONY 2x).
I pamiętam co mogłem z piecowych rzeczy kupić.
Gołej A1200 do żadnego pieca nie przymierzysz - za wolna, za słaba. Nawet z fastem nie ma startu do 386, pamietam jak dziś jak Marek Pampuch w teście porównawczym próbował za uszy wyciągnąć A1200 z pojedynku z PieCem - argumentując właśnie że do A1200 NIE MUSIMY kupować monitora, twardego dysku dużego bo aplikacje na AMi są małe, etc. I właśnie dlatego AMI przegrała - bo nie było na rynku mocnych konfguracji - cały czas wszystko było robione na gołą A1200z FDD.
Dopiero pod koniec wychodziły produkcje wymagające FASTu.
Ne przypominam sobie produkcji któej nie można było odpalić na A1200 bez 030 minimum? Umówmy się - taki gloom dalej był bidny nie wazne na jakim sprzęcie przy duke nukem który na 386 już chodził.
Zresztą A1200 trzymała cenę dosyć długo , był nawet okres pod koniec rolu kiedy podrożała dość znacznie, w tym samym czasie ludzie przesiadali się właśnie z 386 na 486. Kupę ludzi zapakowało się wówczas w DLC chcąc ciąć koszty ale to zupełnie inna bajka.

A dziedzctwem tej fanastycznej koncpecji są problemy z przegrzewającymi się A1200 z 040, kanapki na układy specjalizowane, blokowanie jednego rozszerzenia przez drugie - do tych wszystkich dupereli można było wystawić porty i dać większą obudowę. I z głowy. A zrobienie nowej ami to nie zrobienie nowego PC - nad każdym nowym PDA, notebookiem etc pracują dziesiątki tysiecy ludzi bazując na dokonaniach własnych i konkurencji,korzystając z dostępnych układów nie projektując własne specjalizowane.

A to jest drogie, czaso i pracochłonne. Dla realtywnie małej grupy inżynierów - nowy komp co dwa - trzy lata? zapomnij. Za wolno.
Ja pieca upgradeuje średnio co rok i to teraz kiedy tak naprawdęnie ma ciśnienia.
W czasach przesiadki z 386 na 486 5V, potem 3V, potem pierwsze Pentiumy, przesiadki z płyty na płytę, potem Voodoo 1 i MMX, potem PII i AGP, pamietasz w jakim tempie to leciało? Chiałbys za tym nadązyć zamknięta architekturą ami? Nie daliby rady!

Dlatego ta droga zamkniętej archtektury to był sznur na własną szyję.
Tylko Commodore tego nie dostrzegł, Atari zresztą również.

[#100] Re: 20 lat piecsetki...

@Kaczus, post #97

Tak sobie popatrzyłem do Mikroklanu z 1987 r. Faktycznie można było kupić już 386 sx. Nie ma tu cen "zwykłych" PeCetów, ale znalazłem cennik trchę droższych IBMowskich PS/2:
Model 30-021 (8086/8MHz; 640 kb ramu, flop 3,5" 720 KB, bez HD) - 3149 $ USD
Model 60-071 (286/16Mhz; 1 MB ramu, flop 3,5" 1,44 i HD 70 MB) - 8446 $ USD

Na początku lat 90-tych ceny te były o połowę niższe, ale raczej nawet na zachodzie nie były to ceny komputera osobistego. Można tu wstawić cenę Amigi 1000 i później Amig 2000, 3000 i 1200. Cena do możliwości wychodziła korzystnie dla Amigi. A do Amigi (od Amigi 500/2000) w tym czasie też można było włożyć dyski HD i lepsze procesory. Faktycznie Amiga 1200 powinna być już z dyskiem twardym i to by było dla niej dobre. Ale Amiga 500 (a o niej jest tu mowa) w tym okresie to bardzo dobrze przemyślany model (ceny do możliwości).

[#101] Re: 20 lat piecsetki...

@AS, post #100

OK, w momencie wypuszczenia - masz rację! Nastepne dwa lata - również. Ale potem - katastrofa! Apokalipsa ;)

Pozdrawiam!

[#102] Re: 20 lat piecsetki...

@AS, post #100

To, że powinna być z twardym dyskiem, to insza inszość, jak HDD dokupiłem 1.5 miesiąca po zakupie A1200, ale mozna było kupić wersje z HDD, tylko, że jak dla polaków po zabóczych cenach, datego ja wolałem kupić wersję bez HDD, a HDD nabyć na giełdzie.

[#103] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #101

niebierzez pod uwage ze czas komputera na rynku na zachodzi (dzis i kiedys) to dokladnie tyle ile wynosi gwarancja ..a nie jak w polsce gdzie trzyma sie p3 do dzis ..amiga byla w tamtym czasie filozoficznie jak dzisiejsze konsole - ot psx 7 lat ps2 7 lat gamecube/xbox -4 lata
[#104] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #99

Prawda była taka że PC obniżało ceny lawinowo podczas gdy A1200 nawet nie dało się kupić. Poza tym jak policzysz ile wychodziła A1200 z HDD 2,5" powiedzmy 200mb, 6mega ramu i dopałką powiedzmy 030/50 i cd-romem oraz monitorem klasy multiscan to Ci wyjdzie cena właśnie rzeczonego pieca w całkiem konkretnej konfiguracji (486SX)

Znów jakieś dziwne rzeczy piszesz. Do 486 mało kto miał CD a poza tym to jest sprzęt, który ZROBIŁ się tańszy od Amigi wiele lat po wypuszczeniu ich na rynek.
W chwili wypuszczenia A1200 była tańsza od peceta o podobnych możliwościach.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 16:45
[#105] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #101

w momencie wypuszczenia - masz rację! Nastepne dwa lata - również. Ale potem

Potem pojawiał się kolejny model - A500 została zastąpiona przez A1200, która po kolejnych np. 4 latach byłaby zastąpiona kolejnym - nowszym (zapewne z dyskiem) komputrem.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 16:44
[#106] Re: 20 lat piecsetki...

@Krecik, post #50

Ja sobie zainstaluje Workbencha na MOSie.
[#107] Re: 20 lat piecsetki...

@Olo, post #53

Przeciętny kowalski widział amigę właśnie przez pryzmat A500, sterty dyskietek i TV, i właśnie to , oprócz nieudolnego C= dobiło Amigę.

Dokladnie. Szkoda ze od razu nie wyszla A600.
[#108] Re: 20 lat piecsetki...

@MinisterQ, post #72

tylko amigafanowi słodzicie jak stadko

Ale ci to nie w smak. Aż nie wytrzymałeś i musiałeś coś naskrobać aby to przerwać. Ach ta zawiść. ogień piekielny
[#109] Re: 20 lat piecsetki...

@amigafan, post #104

No to teraz Ty piszesz dziwne rzeczy bo CDROMy popularyzowały się właśnie za czasów 486, pamietasz jeszcze karty muzyczne z kontrolerami do CDROMów? Panasonic, Sony i Mitsumi? jeszcze przed standardem IDE? To ze np ja nie miałem i Ty nie miałeś i sąsiad spod siódemki nie miał, to nie znaczy że na świecie ludzie nie mieli. Mieli. Ja też miałem bo wtedy kasę wydawałem chyba tylko na kompy - pić jeszcze nie piłem ;)

[#110] Re: 20 lat piecsetki...

@amigafan, post #104

tylko dlatego że porównujesz gołą A1200 bo bez dysku działała i do TV szło podpiąć. Policz ile kosztowała w takiej konfiguracji żeby można byo porównać z takim 386DX 40 lub 486SX. Bo podstawowej A1200 z niczym nie porównasz, no bo co przełomowego było w A1200?
AGA? procesor 14 Mhz? :)

[#111] Re: 20 lat piecsetki...

@amigafan, post #105

Jeszcze raz powtórzę - Amiga nie nadązyłaby za rynkiem. Projektowanie własnych układów specjalizowanych przegrało walkę z uzywaniem juz gotowych zaprojektowanych przez wyspecjalizowane firmy. Więc za 4 lata wypuściliby produkt technologicznie przestarzały w stosunku do PC. Bo PC rozwijało tysiące firm. Amigę może z 50?

[#112] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #109

Hmmm, w 1996 kupiłem Pentium 75 za zestawik dalem 3050 zł.

Nie było w nim Karty muzycznej, nie mówiąc o CD-ROM'ie :P

[#113] Re: 20 lat piecsetki...

@Hubez, post #112

Znaczy się przepłaciłeś

[#114] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #110

Do takiego sprzętu w 92roku chcesz porównywać - no kolego - życzę
powodzenia. Jeśli chcesz mówić, to mów o takich samych przedziałach
cenowych.

[#115] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #111

A co tu gdybać, pamiętam w Amigowcu kiedyś była taka ankieta,
jakbędzie wyglądała Amiga w 2000 roku i jako jedna opcja był zestaw do
samodzielnego montarzu z podzespołów, w pierwszej połowie lat 90-tych
wydawało się to trochę śmieszne, ale nikt nie może przewidzieć co
byłoby dalej, to jak wyglądałby kolejny model zależałoby od marketingu
i od inzynierow C=.

[#116] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #99

duke nukem 3d na 386

moze jeszcze quake

[#117] Re: 20 lat piecsetki...

@kutafon, post #116

Jak na razie to w waszych wypowiedziach cały czas widzę staranie udowodnienia wyższości statystycznego pieca z pierwszej połowy lat 90 nad statystyczną Amigą... no więc pytam się po jaką cholerę używaliście i nadal używacie tych komputerów skoro piszit od zawsze był lepszy i jedynie słuszny? Bo tak jest modnie?

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 20:15
[#118] Re: 20 lat piecsetki...

@lordbsf, post #117

no więc pytam się po jaką cholerę używaliście i nadal używacie tych komputerów skoro piszit od zawsze był lepszy i jedynie słuszny?

PC od zawsze lepszy od amigi , nawet w czasach gdy jedyne co potrafił to wyświetlić obraz txt 80x60 lini w czasie gdy A500 wyświetlała obraz w kolorze 320x256 bądź 640x256 w HAM6 . Albo w czasie gdy A1200 z HD nosem wciągała wszystkie te cuda w stylu 386 . Prawdę mówiąc pecet tak na dobre wyprzedził amigę w okolicy 97-98 roku , gdy na dobre zadomowiły się akceleratory 3D, szybkie pentium, AGP i inne takie cuda :) Wsześniej to była tylko puszka która co najwyżej mogła próbowac podskoczyć do pięt Amigi ;)

[#119] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #109

No właśnie myslę o takich CD podłączanych do karty muzycznej. A to że były to wiem, bo CD były od 1985 (chyba bo już dokładnie nie pamiętam).
Pisząc popularyzowały się chyba masz na mysli kiedy były one u przeciętnego człowieka - a to było ok 1997-1998 czyli sporo po erze 486.

To tak samo jakbyś za 20 lat pisał że w 2005-2007 popularyzowały się czytniki Blu-ray. Oczywiście one istnieją i niektórzy je mają, ale do "popularności" to im jeszcze daleko.
[#120] Re: 20 lat piecsetki...

@Rembrand, post #110

bo co przełomowego było w A1200
A co przełomowego było w przytoczonym 386?
To że do TV dało się podpiąć to zaleta - w pecetach z 10 lat zajęło żeby do tego "dorosły" i karty graficzne dorobiły się wejścia do TV.
Kwestia jest co chcesz porównywać i w jakiej dziedzinie.
Bo w dziedzinie gier (i w wielu innych) to A1200 przebijała te twoje 386.
Jak już wcześniej napisano A1200 z HDD wciągała nosem te 386/486 i nawet do pięt jej nie dorastały w dziedzinie swoich możliwości.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.07 21:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem